2019-10-13 390 瀏覽
今天中午去完梅子貓舍-Cafe🐈🐱看貓咪後,雙隔五小時後,再來到有貓咪的Cafe😊😊下午茶已經是下午四點三十分。今次選了一個Vegetarian All Day Breakfast全素早餐🥦🥦🌽🥕🍽。牛油果經過烤焗後有點爽脆,但是需要小心及慢慢地咀嚼,別要不咀嚼☺,豆腐、滑蛋及法包配上芝麻醬非常足夠的蛋白質防骨質疏鬆👍👍。蝶豆花茶,看上來很像衛斯理小説其中一章《藍血人》的血液一樣😂,而且很護目。

Vegetarian All Day Breakfast

蝶豆花茶。

2019-10-13
下午茶
Vegetarian All Day Breakfast
蝶豆花茶。
  • Vegertarian All Day Breakfast
2019-09-23 551 瀏覽
估唔到牛頭角有間唔錯既cafe夜晚7點幾上到去,店內座位唔係好多,不過唔算好多人,坐得都好舒服,有自己既空間。一個套餐包一碗湯,一個主菜,一杯飲品。個晚既湯係蕃茄薯仔湯,好有屋企既味道。主菜我地叫咗松露大啡菇椰菜花飯,同芥末蜜糖雞肉扁意粉。講下個飯先,個飯唔係用米煮!係椰菜花粒嚟,食落新奇有趣,食到底有粒大啡菇,幾好食。本身以為會唔夠飽,但食完其實都ok!個意粉既汁同平時我地食開既蜜糖芥末都幾唔同,唔會一patpat好heavy,食落口幾清新。我都幾中意飲品就係茶包沖既,飲完之後,店員仲好好人幫我地添水!整體嚟講: 滿意
估唔到牛頭角有間唔錯既cafe

飲品就係茶包沖既,飲完之後,店員仲好好人幫我地添水!

整體嚟講: 滿意
2019-08-18 475 瀏覽
在2019年8月9日星期五晚上再次來到Meowbox。當天晚上有很多附近工作及在發昌大廈內的工作室工作的人士😅😅。當天晚上的晚餐選了忌廉松露三文魚扁意大利麵😊😊👏👏忌廉醬汁非常JUICY😗,Smoke Salman非常有口感及層次感,意大利麵條上的煙三文魚🐟仿日本菜色的花之戀壽司的製作方法,把三文魚卷起再添上黑松露。而且不會造成半生不熟的效果👍👍,松露及忌廉醬兩者融合了更加帶出有點芝士味道。當天Rose Coffee Mocha與Mid Summer仲夏咖啡都是純自然製作,而且Mocha使用的是純自然的奶類製品😘,而且咖啡不會蓋過了Mocha的味道,兩者能夠做到平衡的效果。
當天晚上的晚餐選了忌廉松露三文魚扁意大利麵😊😊👏👏
忌廉松露三文魚扁意粉

Rose Coffee Mocha

2019-08-09
27 分鐘 (堂食)
忌廉松露三文魚扁意粉
Rose Coffee Mocha
2019-08-13 1802 瀏覽
今日咁岩同朋友係牛頭角整頭髮,整到7點半左右就搵下附近有咩好野食比我無意間發現有一間以貓貓做主題既cafe估唔到真係有意外既收穫,令我忍唔住要黎比一個like佢首先,環境超文青,好舒服,可以打卡!今日係星期六既關係,無咩人,傾計勁暢快而且係用同我屋企一樣既ikea木檯好有親切感!牆上好多壁畫,原來係店員自己畫屋企既貓貓,真係好有心思仲有我都有畫既zentangle同和諧粉彩,真係好舒服,睇得出店員係一個愛生活既人忍唔住欣賞左一段時間食物超級高質!All day breakfast 好raw特別欣賞牛油果,係真牛油果,超自然!如果個碟可以大小小更佳比足100分既蛋包飯首先真係炒滑蛋,個蛋好香第二樣係蛋包飯入面既飯主要係椰菜飯,夜晚食都無咁大罪疚咁,而且真係好特別,好好食,我全部食哂仲有green tea latte味道適中雖然唔係好睇到係咩圖案既拉花但係好有綠茶味,但又唔會苦,真心like仲要係跟set加$4,抵到唔識講!重點一提,cafe開到21:00,平日最好bk位!真心推薦
今日咁岩同朋友係牛頭角整頭髮,
整到7點半左右就搵下附近有咩好野食
比我無意間發現有一間以貓貓做主題既cafe
估唔到真係有意外既收穫,令我忍唔住要黎比一個like佢

首先,環境超文青,好舒服,可以打卡!
今日係星期六既關係,無咩人,傾計勁暢快
而且係用同我屋企一樣既ikea木檯
好有親切感!

牆上好多壁畫,原來係店員自己畫屋企既貓貓,真係好有心思

忍唔住欣賞左一段時間
All  day  breakfast

食物超級高質!All day breakfast 好raw
特別欣賞牛油果,係真牛油果,超自然!
如果個碟可以大小小更佳

蛋包飯

比足100分既蛋包飯
首先真係炒滑蛋,個蛋好香

Green  tea  latte

仲有green tea latte味道適中
雖然唔係好睇到係咩圖案既拉花

但係好有綠茶味,但又唔會苦,真心like
仲要係跟set加$4,抵到唔識講!
重點一提,cafe開到21:00,平日最好bk位!
真心推薦
2019-08-13
All  day  breakfast
蛋包飯
Green  tea  latte
2019-08-11 170 瀏覽
在2019年8月8日星期五晚上,在喵盒子遇到香港足球代表隊及南華體育會❤💙☄的粉絲,同時是國際貓咪🐱🐈日 Pet's Coffee for Cats day活動的主辦者Jackie JT。當天一共有24家Cafe響應當天的活動,當天凡選擇純植物提煉製作的咖啡,其中結賬後Cafe會把港元$5捐助作PETA亞洲善待動物組織。當天選了一杯仲夏Summer Cool,以及青檸、菠蘿汁、黑咖啡製作。味道非常清爽及很自然的,而且杯子是貓咪的腿部造型,很得意,當天還有阿公蛋包飯😊😊。
2019-08-08
27 分鐘 (堂食)
  • 仲夏
2019-08-04 436 瀏覽
今次去貓貓cafe😸😸 我咁鐘意貓 但入面冇真貓😂😂😂 但有好多貓既裝飾👍🏼 好鐘意飲佢地杯Rose latte 📍MEOWBOX 係牛頭角地理位置就不太方便出地鐵站仲要行一陣先會到但勝在嘢食同嘢飲都好好食Lunch set去到2:30🙋🏻‍♀️🙋🏻‍♀️店主Ida好nice好好笑容😃😃另外值得一讚嘅係佢哋都會用環保飲管訂製左meowbox既飲管好環保呀~~支持店鋪為環保出一分力👍🏼👍🏼
地理位置就不太方便
支持店鋪為環保出一分力👍🏼👍🏼
用餐優惠
試食活動
2019-08-02 156 瀏覽
在2019年7月28日的黃昏,第一次在發昌集團大廈品嘗黃昏的下午茶😊😊,而且星期日會有很多不同的親子活動以及工作坊。當天正好遇上《油閑生活》舉辦的純天然精油的工作坊😊😊。當天品嘗菜色是豆腐蕃茄湯長通粉,豆腐是用上純自然製作方式的玉子豆腐,而且口感非常彈牙😘,蕃茄純自然的煮法凝成蕃茄湯,而且長通粉不軟不硬,非常爽口☺☺☺,而且滑蛋吐司與上一次一樣都沒有水準下降的情況出現😊😊👏👏👍👍。
2019-07-28
2019-07-27 373 瀏覽
我本身係貓奴,見到呢間餐廳充滿住貓咪嘅裝飾,一入嚟就比餐廳嘅佈置吸引住,仲有餐廳名咁可愛,已經即刻入曬迷!😍如果你係一個人食飯,餐廳會放隻貓cushion喺對面,當有隻小貓陪你食飯,唔使再怕一個人食飯會尷尬啦!😍蕃茄湯係用攪拌機攪爛蕃茄而成,味道非常天然,可惜重口味嘅我略嫌偏淡呢一道紅酒牛肉扁意粉,牛肉非常淋,一咬即爛,意粉嘅份量亦非常多,可惜嘅係賣相一般,有待改善朋友嗌左冬陰功忌廉扁意粉,酸酸味味,好開胃。雖然係冬陰功味,可能係落咗忌廉,意粉唔算辣,食唔到辣嘅人都可以一試!

蕃茄湯

紅酒燉牛肉椰菜苗扁意粉

冬陰公忌廉扁意粉
2019-07-26
2019-07-21 211 瀏覽
今天上午11:30來到牛頭角偉業街發昌大廈1/F吃Brunch的時候,巧合遇到兩位在地盤當天花及間格修裝的師傅來到午飯😊😊,而且兩位師傅保持親切和良好的笑容選擇午餐😊😊👍👍。阿公蛋包飯全素製作,以椰菜花蓉、玉米、炒滑蛋製作。椰菜花蓉非常爽口,而且份量非常足夠以及帶點蔬菜纖維,滑蛋以純自然方法製作,而且很香滑😊,蕃茄醬是純自然的蕃茄醬,不會有酸甜的感覺👍👍😊。粟米全部都是自然的粟米,而且滑蛋及粟米結合一起,非常新鮮。

阿公蛋包飯

2019-07-21
20 分鐘 (堂食)
$78 (早餐)
阿公蛋包飯
2019-07-07 219 瀏覽
在7月4日星期四當天,牛頭角偉業街93號發昌大廈為九龍灣海濱滙、One Bay East及丰樹中心、綠景NEO大廈附近的商廈提供了晚餐的地點,而且同時是美國🇺🇸的國慶🎊🎉。當天在MeowBox座下order晚餐的時間,上一次擺烏龍😓,月歷上的小貓是屯門的貓義工的小貓,而且是貓奴士多出版的紀念品。👍👍海報上的那頭貓義工的小貓太可愛。當天的晚餐C餐,香蒜肉丸蕃茄扁意粉,份量非常足夠,而且肉丸非常爽口,不會太過堅韌。扁意粉非常好食把肉丸的醬汁和蕃茄的味道融合了,香蒜使用純自然的香蒜製作成蒜粒,非常香口,而且不會太過油膩😽😽,一份$98元。餐湯方面,是什菌蘑菇湯,而且是自然製作的方法,蘑菇味非常新鮮。👏👏當天店主邀請了一份甜品,對我作為MeoxBox的支持😸😺。檸檬芝士蛋糕,餅底非常鬆脆,而且每一層都散發出檸檬味🍋🍋,而且芝士都是純天然的芝士,跟餐價,一份$25元。
2019-07-04
  • 檸檬芝士蛋糕
2019-06-19 768 瀏覽
呢間cafe位於牛頭角嘅商業區,夜晚去唔多人可以同朋友靜靜地傾下計🙈店舖入面有好多貓貓嘅擺設 啱晒貓奴呀😂😺老闆娘好好人,一坐低就為我地介紹鋪頭嘅招牌菜我同朋友點左三個餐,逐個介紹下啦🙈-------⭐阿公椰菜花丼 -- 香菇豆腐椰菜花丼($78)呢個椰菜花非常特別,好少餐廳會有🙈所以我就點黎試下😙果然冇令我失望 好驚喜🙈椰菜花係整碎左變到好似白飯咁 上面有豆腐 香菇 同煎蛋 好健康❤飽肚得黎又低卡路里 啱晒中意食野但又怕肥嘅朋友😂小編極度對薦👍-------⭐和風雞肉長通粉 ($88)呢個長通粉係正常味道 和風醬汁帶少少酸甜 都幾開胃 雞肉都幾大件 而家肉質都嫩滑👍-------⭐檸檬忌廉香煎魚柳扁意粉 ($118)第一次食檸檬忌廉 食落都ok嘅 不過小編個人覺得配意粉唔係好夾🙈就咁食魚柳個味係幾好嘅😄不過魚柳肉質比較鞋口 如果滑啲會更好味🙈-------⭐朱古力拖肥撻因為有拖肥 所以呢個撻都比較甜 食落就好似某牌子嘅拖肥朱古力哈哈🙈-------⭐蘋果金寶撻呢個撻小編就好中意呀 撻皮有牛油香 餡仲有一粒粒嘅蘋果有得咬下 好好味呀❤推薦👍-------總括黎講呢間cafe用餐環境好舒
-------
⭐阿公椰菜花丼 -- 香菇豆腐椰菜花丼($78)
-------
⭐和風雞肉長通粉 ($88)
-------
⭐檸檬忌廉香煎魚柳扁意粉 ($118)
⭐朱古力拖肥撻
⭐蘋果金寶撻
-------
總括黎講呢間cafe用餐環境好舒服 店員服務都好好 食物健康 菜式亦都有創意 大家去開牛頭角就去支持下呢間小店啦❤
------
評分(10分滿分)
賣相:7
地址: 牛頭角偉業街93號發昌集團大廈1樓
前往方法:牛頭角站B6出口
2019-06-11
2019-06-16 181 瀏覽
在2019年6月4日星期二黃昏5點,在Meoxbox Cafe晚飯,六月有新的菜色。😊😊晚飯時段其中一個菜色就是蕃茄湯長通粉,蕃茄湯非常濃郁,而且有香濃的蕃茄味道,以及純自然的。再加上魚片頭,而且魚片頭非油炸的,很彈牙,全素製作。😍😍長通粉非常鬆軟,不會容易再攪拌中攪成一糰的。跟餐還有麵包吐司一容,當天選了炒滑蛋。炒蛋非常爽口,而且不添加任何食用油製作非常新鮮,😊😊👏👏吐司的蒜蓉包非常鬆軟,製作過程絕不添加任何牛油成份的醬料。😊😊很自然,而且很健康。

蕃茄長通粉。

炒蛋麵包吐司

跟餐還有麵包吐司一容,
2019-06-04
蕃茄長通粉。
炒蛋麵包吐司
  • 蕃茄湯長通粉
在2019年5月13日星期一的下午來到MeowBox午飯,在5月MeowBox🐱推出了5月份的菜色保持有機製作,還有晚餐時段,😊😊而且服務非常貼服有禮。5月的菜色同樣會免收費附上一碗湯水😊👏👍,以上是蘋果紅蘿蔔雪梨湯,湯水配料不會添加任何豬骨等任何肉類製作😊😊,純自然製作絕對合適素食人士及瘦身人士食用,值得推介。當天order了5月其中一項新菜色,有機南瓜粟子燕麥燉意大利奶🇮🇹椰菜花飯,名稱上有點太長😂😂。粟子及南瓜製作成南瓜蓉及粟子蓉後,味道很有層次感,椰菜花製作成椰菜花蓉後有點清爽,而且是不一樣的感覺。伯爵茶,同樣是跟餐附上,同樣是自家製作。近窗户位置上發現到個貓月歷,這是其中一隻被領養的小貓。🐱😊

蘋果紅蘿蔔雪梨湯

有機南瓜粟子燕麥燉意大利奶椰菜花飯

英式紅茶

伯爵茶,同樣是跟餐附上,同樣是自家製作。

近窗户位置上發現到個貓月歷,這是其中一隻被領養的小貓。🐱😊
2019-05-13
20 分鐘 (堂食)
午餐
蘋果紅蘿蔔雪梨湯
有機南瓜粟子燕麥燉意大利奶椰菜花飯
英式紅茶
  • 有機南瓜燕麥燉意大利奶椰菜花飯
2019-04-13 320 瀏覽
<香菇玉子豆腐椰菜花丼 $78>轉左新口味呢😆今日仲帶埋朋友一齊食🤩餐湯係自家製忌廉雜菌湯💁🏿‍♀️忌廉濃度剛剛好😎食到粒粒不同種類的菇菇🍄🙂今次係味噌茄子🍆🤣茄子份量又高纖維含花青素好健康🙂加上味噌鹹香味配合得天衣無縫🤤撈埋椰菜花飯味道更豐富🥰豆腐係素食店食材👨🏻‍🍳一如既往煎得香噴噴仲有脆邊👅彈牙口感加上濃濃豆香好好味🤤仲有大量洋蔥充滿燒汁味噌味❤️當然都係拌飯良伴啦👻食碗撈埋好食到冇得彈🤩令人一口接一口👅不過茄子出水嘅問題希望可以改善🙈若然唔係會整濕個飯🙈😕跟餐有餐茶🙆🏿‍♀️每次都揀揀咖啡果茶🤣味道酸酸幾開胃❤️.今次仲想介紹甜品😚午餐加20蚊有是日甜品性價比頗高味道唔錯🙂今日係抹茶紅豆蛋糕配雪糕🤤蛋糕配上冰涼口感好正🤩蛋糕有很淡嘅抹茶味🍵(不要expect回甘🤪)有粒粒紅豆甜甜地❤️配上雲呢拿雪糕味道配得剛剛好🥰一人一份食完很飽很滿足☺️多謝老闆娘請我地食甜品🍮🥰..📍喵盒子 (牛頭角)牛頭角偉業街93號發昌集團大廈一樓
<香菇玉子豆腐椰菜花丼 $78>
今次仲想介紹甜品😚
午餐加20蚊有是日甜品性價比頗高味道唔錯🙂
今日係抹茶紅豆蛋糕配雪糕🤤蛋糕配上冰涼口感好正🤩
多謝老闆娘請我地食甜品🍮🥰
📍喵盒子 (牛頭角)
牛頭角偉業街93號發昌集團大廈一樓
2019-04-03
午餐
上星期日(31/3)到觀塘逛了半天,到InPARK和觀塘海濱花園參觀。 由觀塘海濱花園,鄰近九龍貨倉的出口,走五分鐘便來到我一直想光顧的Meowbox Cafe 喵盒子。位於商業大廈中的樓上咖啡室。 佔據一樓全層。 門面沒有特別的裝潢。室內也是簡單的裝潢。 天花板沒有修飾。 餐廳中間的餐桌和椅子都是簡約風格。 門口的對面是開放式廚房。靠近窗戶的餐桌是花園式的木條合成桌子。 配合相同款式的椅子。窗戶是大片玻璃窗。 透光度充足。 外面的景觀是馬路和商業大廈。餐廳名字是喵盒子。 室內佈置都是以貓為主。 不是真貓兒。 是貓兒造型的布偶和抱枕。這些背向著客人的貓布偶,配合燈光和擺放角度,再加上在相機的對焦範圍外,可以拍成像真度很高的貓兒呢! 之前看網絡報導中的相片,有一刻被騙了。牆壁上也有不少貓的裝飾品。 也有與貓有關的商品售賣。 部份是為了屯門的獨立義工芬姨義賣。芬姨負責屯門三十多隻流浪貓兒的早晚餐。 一直義務照顧流浪貓八年。 義賣的收益是作為貓兒日常生活開支之用。另外,也有Society for Abandoned Animals (SAA) 保護遺棄動物協會  的捐款箱。食物方面,純素的選

位於商業大廈中的樓上咖啡室。
佔據一樓全層。
門面沒有特別的裝潢。

室內也是簡單的裝潢。
天花板沒有修飾。
餐廳中間的餐桌和椅子都是簡約風格。
門口的對面是開放式廚房。

靠近窗戶的餐桌是花園式的木條合成桌子。
配合相同款式的椅子。

窗戶是大片玻璃窗。
透光度充足。
外面的景觀是馬路和商業大廈。

餐廳名字是喵盒子。
室內佈置都是以貓為主。
不是真貓兒。
是貓兒造型的布偶和抱枕。

之前看網絡報導中的相片,有一刻被騙了。

牆壁上也有不少貓的裝飾品。
也有與貓有關的商品售賣。
部份是為了屯門的獨立義工芬姨義賣。

芬姨負責屯門三十多隻流浪貓兒的早晚餐。
一直義務照顧流浪貓八年。
義賣的收益是作為貓兒日常生活開支之用。

沙律 + 燕麥奶意大利咖啡

食物方面,純素的選擇有一款。

我點了套餐。
因為餐湯不是純素,店主替我換成沙律。

沙律有火箭菜和生菜。
以黑椒檸檬汁作配搭。
醬汁有檸檬的清香味,酸味沒有太多。
是十分簡單的沙律。

南瓜栗子有機燕麥奶意大利燉椰菜花飯

主菜是南瓜栗子有機燕麥奶意大利燉椰菜花飯,$88。

份量很大。
以為椰菜花飯不會太飽,結果肚子感到很滿足。

南瓜栗子有機燕麥奶意大利燉椰菜花飯

醬汁的味道是少甜。
甜味來自南瓜。
濃稠度適中。
表面灑上燕麥片。

整碟都是切成細碎的椰菜花,全是爽爽的口感。
椰菜花煮得足夠久,不會有生鮮的味道。
牙齒不好的媽媽也可以吃。
而且不像米飯般令人感到飽膩。
不會吃下太多澱粉質。

配料有栗子。
但不是板栗那一種味道。
這種味道不太吸引我。

燕麥奶意大利咖啡

套餐有飲品附送。
有美式咖啡、伯爵茶、茉莉茶或英式紅茶。
我選了燕麥奶意大利咖啡,只需多加$4。

咖啡的苦味不多。
口感順滑。

店主告訴我本月的餐單會更改。
有另一款椰菜花飯。
可以再到此一試。

補充一點,這裡沒有加一服務收費。
也可以接受信用卡付款。
2019-03-31
燕麥奶意大利咖啡