1️⃣ 開心果燒餅($10)價錢尚算合理💰 外觀看起來平淡無奇😌但一咬下去,哇😋😋😋 燒餅的外層烤得啱啱好😍呈現出金黃色的顏色,外皮唔厚😆皮薄軟糯🤩開心果餡超多😍開心果醬係自家磨製😇選用了意大利西西里及美國產地的開心果製作😆前者開心果香味較清新🤭成本較高🫣後者果仁味較濃厚🫢仲有粒粒開心果碎開心果濃度💯 好香濃又食到粒粒開心果🫡有朋友建議買三個燒餅疊埋😙然後一啖食落去😋好味指數:🍡🍡🍡🍡🍡何文田的嘉多娜分店:出爐時間是早上11時30分⏰————————————————📍 何文田窩打老道69號地下C2號🚇 港鐵旺角東站B出口,步行約12分鐘🕒Mon-Sun: 06:30-21:0

1️⃣ 開心果燒餅($10)

好味指數:🍡🍡🍡🍡🍡

何文田的嘉多娜分店:出爐時間是早上11時30分⏰
————————————————

📍 何文田窩打老道69號地下C2號
🚇 港鐵旺角東站B出口,步行約12分鐘
🕒Mon-Sun: 06:30-21:0
2024-11-01 156 瀏覽
今次嚟到位於何文田嘅嘉多娜,一直都聽唔少人推介,係一間好有人氣嘅麵包店🧁店入面嘅地方唔算大,仲要長期有人光顧,所以係有啲迫嘅。今次試咗一個$20左右嘅明太子牛角包🥐,啱啱出爐超好食,係我食過最好食嘅明太子牛角包,我食完係立即推介身邊所有人!但係佢哋話買唔到,所以呢個牛角包睇嚟都係好人氣嘅🔥買唔買到都係睇彩數,只能說我同佢嘅相遇係一種緣份~如果大家見到佢一定要試吓~~另外聽朋友講佢哋嘅bagel🥯就麻麻啦,等我下次試吓係咪真係咁麻麻再同大家分享~

2024-10-08
  • 明太子牛角包
2024-09-28 577 瀏覽
今天去了 -嘉多娜餅屋- 買了紫薯麻糬麵包,7$/個 20$/3個,在下午茶時段只想吃一點點東西,就買了一個🍠📌外表好吸睛,表面全是深紫之紫薯粉。麵包和紫薯麻糬的比例像是2:8😂麵包量不多,紫薯超級足料,味道天然和不甜,有種健康的感覺😂麻糬重奶味還是糯味,質感彈牙,沒有太黏的情況。
2024-09-23 707 瀏覽
早排網上見到嘉多娜推出了新口味。。。。開心果燒餅。。。見到已經好想快d有得食。到左上星期經過。。。5點零鐘去到。門口貼左紙寫已售罄。。好失望🤨第2日再去一次。。都係失望而回。今日一早去。。。。。終於買到傳說中的開心果燒餅。。仲買6個。。等可以一人一個唔使爭一開盒已經聞到陣nuts味。。超好食。。d餡料好足。🤗🤗🤗🤗🤗好香開心果加花生香味。外皮咬落好煙韌。。。如果呢個組合做埋湯丸都不得了
早排網上見到嘉多娜推出了新口味。。。。
開心果燒餅。。。見到已經好想快d有得食。
到左上星期經過。。。5點零鐘去到。
門口貼左紙寫已售罄。。好失望🤨
第2日再去一次。。都係失望而回。
今日一早去。。。。。終於買到傳說中的開心果燒餅。。
仲買6個。。等可以一人一個唔使爭
一開盒已經聞到陣nuts味。。超好食。。
d餡料好足。🤗🤗🤗🤗🤗
好香開心果加花生香味。
外皮咬落好煙韌。。。如果呢個組合做埋湯丸都不得了
2024-05-03 1593 瀏覽
之前見到未買過, 見到夜晚還有, 買個試下先🤗賣相幾靚仔😆有d似菠蘿包, 咬一下😋味道係唔錯, 外面有d開心果碎好香😍一咬入面好多綠色開心果醬走晒出來🤣🤣好香滑, 不過我個人就覺得甜左少少😅我自己就鍾意品穀的開心果雪山, 甜度啱我多d, 但依個都可以一試😚 口味都係好個人🤗
2024-05-03
宵夜
2024-03-15 1624 瀏覽
一直都對嘉多娜出品幾有信心,之前試過佢哋好多產品,包括法式布丁、餐蛋包、芝士吐司、貝果、方包、雞批、芝士撻同麻糬3Q酥,質素都唔錯,尤其鍾愛法式布丁至於芋泥酥、鬆餅、鳳梨酥、開心果泡芙同抹茶燒餅就相對普通今日經過窩打老道分店見到出左芋頭麻糬3Q酥,就即刻買嚟試試----------🔹芋頭麻糬3Q酥 $10餡料有芋頭蓉、麻薯、肉鬆、咸蛋黃面頭灑上滿滿芝麻,Size 夠大,芝麻幾香咬落去第一下覺得皮偏厚同偏乾,而且冇咩香味芋頭份量唔少,不過就毫無芋頭香,而且唔係好粉綿嘅口感;咸蛋黃同樣係冇乜香味又唔漏油;肉鬆同麻糬比例唔多,肉鬆唔酥唔香,麻糬唔夠煙韌,整體口感同味道都係合格以下,唯一讚嘅只係甜度唔高呢個酥真係令我幾失望,其實之前食過佢哋嘅芋泥酥都覺得佢哋揀嘅芋頭唔夠香,試埋呢個,係完全唔會再回購佢哋嘅芋頭出品
至於芋泥酥、鬆餅、鳳梨酥、開心果泡芙同抹茶燒餅就相對普通
今日經過窩打老道分店見到出左芋頭麻糬3Q酥,就即刻買嚟試試
----------
🔹芋頭麻糬3Q酥 $10
餡料有芋頭蓉、麻薯、肉鬆、咸蛋黃
面頭灑上滿滿芝麻,Size 夠大,芝麻幾香
咬落去第一下覺得皮偏厚同偏乾,而且冇咩香味
2024-03-15
2023-12-14 2099 瀏覽
#鼠尾草食飲玩 #sagefoodiehk開心果😍 × 酥脆😚 × 香濃🫶🏻今次要介紹嘅係一間好出名嘅西餅舖🍰🏪。今次就啱出爐嘅時間,終於成功買到😚。試咗佢嘅國王布甸包👑🥐,即係酥脆嘅酥皮,包圍着濃郁嘅布甸燉蛋🍮。另外試咗佢開心果泡芙🌰,真係好大件,裏面嘅開心果醬好多好濃郁。🥮🥜國王布甸包嘅酥皮焗得香脆,一咬落去即刻化開,配合布甸燉蛋嘅滑順和濃郁口感,簡直係絕配!每一啖都帶嚟滿滿嘅滿足感。🤤🥐🍮開心果泡芙大大件!開心果醬嘅香氣和濃郁口感令人好滿足。一咬落去,醬料必曬出嚟。😍🌰🍩總括而言,呢間西餅舖嘅國王布甸包同開心果泡芙都非常出色!布甸包帶有酥脆和濃郁嘅口感,而泡芙則充滿開心果感。如果你鍾意甜品,一定要嚟呢間西餅舖試佢哋嘅signature!🍰😋💰 原味國皇布甸 ($25)💰 開心果泡芙 ($25)🥢 嘉多利餅屋🗺️ 何文田窩打老道69號地下C2號舖
#鼠尾草食飲玩 #sagefoodiehk
開心果😍 × 酥脆😚 × 香濃🫶🏻

💰 原味國皇布甸 ($25)
💰 開心果泡芙 ($25)
🥢 嘉多利餅屋
🗺️ 何文田窩打老道69號地下C2號舖
2023-12-04 2010 瀏覽
今日有事要到何文田,就在過馬路時,看到對面的麵句舖人來人往,再望一望店名,才醒覺這是一間有名的傳統麵包店,出名的是麵包布甸。但見麵包布甸軟身,較難放進手袋內,我就買了一件拿破崙。一路都很喜歡食拿破崙,連地鐵站內的連鎖餅店買的已覺好味,這件真的不得了,脆脆的蛋白夾心,加上薄薄的奶油,酥脆的餅身,充滿著香濃的牛油味。雖然$25一件絕不便宜,但真的比大型連鎖店好味,比起新派的打咭網紅店尚算便宜,而且要支持用心經營的本土店舖,絕對值得!
但見麵包布甸軟身,較難放進手袋內,我就買了一件拿破崙。

2023-12-01
其他
2023-10-06 2667 瀏覽
幾間店,都差不多名字,一加多利、一kadorar、一kadoorie? 但網頁話其實都同一集團式都真係唔好話咩成日幫襯大陸嘢唔幫襯本地消費,你睇吓呢間加多利這個小型肉鬆包,味道沒有特別,而且體積非常細小,竟然夠膽索價$10/個,你看看鮑師傅那些肉鬆包,內裏帶點奶油甜香,平過你幾多,好食過你幾多,好難會令人想將錢擺喺呢啲本地麵包店嗰度消費。呢個燒雞包,中間有點醬汁在裏邊,因此不會太過乾,雖然有些還是雞胸粒,不過加點汁醬,總不算太過乾涸,味道還是可以接受的,不過都要成10幾蚊,的確難免令人有點而卻步。
呢個
早餐
2023-10-01 1915 瀏覽
何田文分店新裝修後,新出的 #古法拿破崙 是我的新歡😋,已變成必吃的麵點甜品之一❣️酥皮、核桃蛋白餅一層一層,酥皮香脆,每啖有合桃香。用上蛋白餅令拿破崙實淨挺身,不會輕易變得鬆散,口感似馬卡龍,有點煙韌。

2023-09-29 1585 瀏覽
油麻地加多娜麵包西餅店都食過好幾次,媽媽都好鍾意食他們的法式布丁包。今次我就專程到他們何文田嘅舖頭去試下他們新出的國王乳酪布丁撻!今次我就買咗 1×原味法式布甸包,1×國王乳酪布丁撻和1×開心果脆脆泡芙試下!國王乳酪布丁撻,味道不算太甜。。。而且咬開有流心嘅效果,個撻皮又非常鬆脆。。。一睇撻皮嘅層數非常多,就知係心機之作!開心果脆脆泡芙真係值得推介!泡芙外皮夠脆。。。而內裏的開心果醬味道又夠濃郁。。。一咬落去完全有爆醬嘅感覺!正!呢個原味法式布丁包就食過好幾次。。。和國王乳酪布甸撻比較。。。原味法式布丁包的內餡則偏甜。。。呢間麵包舖嘅包味道都不錯,而且性價比高!值得推介!

正!

呢間麵包舖嘅包味道都不錯,而且性價比高!值得推介!
2023-09-22
2023-09-14 1262 瀏覽
何文田店的迷你包比油麻地多好多選擇蒜蓉多士、明太子包、薯仔包 都有好多款式花多眼亂之下揀左明太子德國腸包 同 洋蔥薯仔包 $18/2個*明太子德國腸包就係德國腸包面加明太子由於腸仔本身有咸味,明太子亦係咸味腸+明太子咁食,本人覺得偏咸但重口味人士應該會喜歡*洋蔥薯仔包,中間都有小小芝士粒相對德國腸包,味道清新好多洋蔥薯仔芝士,呢三樣野加埋唔會輸洋蔥有甜味,洋蔥同薯仔分量都夠,如果可以多啲芝士就更好會再encore
何文田店的迷你包比油麻地多好多選擇
蒜蓉多士、明太子包、薯仔包 都有好多款式
明太子德國腸包&洋蔥薯仔包

明太子德國腸包就係德國腸包面加明太子
由於腸仔本身有咸味,明太子亦係咸味
腸+明太子咁食,本人覺得偏咸
但重口味人士應該會喜歡
明太子德國腸包

洋蔥薯仔包,中間都有小小芝士粒
相對德國腸包,味道清新好多
洋蔥薯仔芝士,呢三樣野加埋唔會輸
洋蔥有甜味,洋蔥同薯仔分量都夠,如果可以多啲芝士就更好
會再encore

2023-09-10
明太子德國腸包&洋蔥薯仔包
2023-09-10 648 瀏覽
裝修後門面靚左亦多好多新款式,花多眼亂特別$18/2 款嘅mini bread 多至十幾款除左人氣迷你貝果仲有好多迷你咸包買左至愛 $20/3個芝士乳酪軟包*下午兩點竟然見到國王撻新鮮出爐國王撻$25一個,比一般麵包要貴,加上好多foodie 都有介紹過,對佢有一份期待姐姐話買兩個國王撻有盒,我買一個就只有膠袋啦但無盒嘅問題出見啦放份膠袋整個撻打側訓個布丁漿已經流出黎別無他法,唯有即食*外皮酥脆,但無什麼蛋香/牛油香餡就係布丁包一樣嘅蛋漿,偏「流心」(液體)所以會食得比較狼狽一個人食哂一個比較膩一開始都有諗過要唔要好似布丁包咁,先雪再焗食完就知,國王撻=酥皮版布丁包我個人唔喜歡太流心對我而言,國王撻名過於實,或者先雪後焗可能好啲呱
裝修後門面靚左
亦多好多新款式,花多眼亂
特別$18/2 款嘅mini bread 多至十幾款
除左人氣迷你貝果
仲有好多迷你咸包
買左至愛 $20/3個芝士乳酪軟包
下午兩點竟然見到國王撻新鮮出爐
姐姐話買兩個國王撻有盒,我買一個就只有膠袋啦
但無盒嘅問題出見啦
放份膠袋整個撻打側訓
個布丁漿已經流出黎
別無他法,唯有即食
外皮酥脆,但無什麼蛋香/牛油香
餡就係布丁包一樣嘅蛋漿,偏「流心」(液體)
所以會食得比較狼狽
一個人食哂一個比較膩
一開始都有諗過要唔要好似布丁包咁,先雪再焗
食完就知,國王撻=酥皮版布丁包
我個人唔喜歡太流心
對我而言,國王撻名過於實,或者先雪後焗可能好啲呱
國王撻
2023-09-10
2023-09-08 793 瀏覽
一直都係嘉多娜嘅粉絲,已經多次回購布甸包🤩何文田鋪裝修完新推出咗款國王布丁乳酪撻,賣相好吸引,專登買嚟試吓🥰每日限量100-150個,好好彩收工時間都仲買到🤓1. 國王布丁乳酪撻 ($23)批底係酥皮,雖然size唔算大,但原來都有成81層酥皮,絕對係手工之作,焗起好脆口鬆化😛至於布丁涵,加左北海道乳酪,切開中間有少少流心,好creamy🤤食落有啲似芝士撻,但唔會好漏,咸咸甜甜咁,幾有新鮮感😬2. 特濃朱古力布甸包 ($20)已經出咗一段時間,唯獨呢隻朱古力味未試,估唔到有驚喜喎👍🏻😎切開中間原來上層係朱古力布甸,下層係原味布甸😅朱古力布甸超濃,黑朱古力咁,唔會好甜👍🏻同下層原味布甸都幾夾😋值得回購🤩

1. 國王布丁乳酪撻 ($23)

2. 特濃朱古力布甸包 ($20)
  • 國王布丁乳酪撻
2023-09-01 792 瀏覽
拿破崙$25好香牛油味,酥皮有啲似曲奇,鬆化層同層中間有一層cream 好快一個人KO哂成個,好有罪惡感呀整體9/10食得出係功夫野,值得一試到出名嘅國王tart酥皮好有層次,好香牛油味Custard cream 唔會死甜有少少咸香,口感好豐富我估焗熱番仲正整體唔錯 8/10! 蛋撻$8一個略貴,自己感覺無乜太特別雞批好細個,唔算好多肉,但係味道唔錯店員都好有禮貌,服務好好,如果下次個場唔太多人,會選購得舒服啲
拿破崙$25
好香牛油味,酥皮有啲似曲奇,鬆化
層同層中間有一層cream
好快一個人KO哂成個,好有罪惡感呀
整體9/10

食得出係功夫野,值得一試

到出名嘅國王tart
酥皮好有層次,好香牛油味
Custard cream 唔會死甜
有少少咸香,口感好豐富
我估焗熱番仲正
整體唔錯 8/10!

蛋撻$8一個略貴,自己感覺無乜太特別

雞批好細個,唔算好多肉,但係味道唔錯