2010-11-05
半年前收過呢問餐廳宣傳, 賣點係 ALL DAY BREAKFAST, 英式早餐一向對我兩公婆冇乜吸引力, 但今日行過, 見佢有LUNCH SET, 好啦又去試試.十二點, 只得一枱客, 餐廳裏面其實好闊落開揚, 但外面有小巴站, 車來車往, 不能像中環啲餐廳咁中門大開, 門口玻璃阻擋了視線, 外頭經過都唔顯眼, 人氣當堂差一大截, 呢個設計缺憾可能幾致命, 可惜可惜. 我點了 PORK PIE SET $46, 待應妹妹提醒個批係凍的, 因為英國人鍾意咁食, 自己一向prefer食熱嘢, 但冇所謂即管試下, 個餐包括湯(但冇麵包的), 今日係椰菜花薯仔湯, 零味精, 都幾好味吖. 到個批啦, 份量雖則不大, 但睇個款都估到幾飽滯, 伴碟有啲類似紅菜頭之類的chutney, 酸酸地平衡下, 個批味道調較得唔錯, 凍的批皮又幾鬆脆. 老公點了千層麵餐 $48, 呢個就有啲意外, 因為千層麵並非美式, 裏面係冇蕃茄醬的, 老公初初都有啲抗拒, 我就記起自己做千層麵時睇過個盒(意大利牌子), 的確見過用白汁而唔係用蕃茄醬的recipes, 既然呢間係歐陸風, 咁可能歐洲人係咁做千層麵都未定
老公點了千層麵餐 $48, 呢個就有啲意外, 因為千層麵並非美式, 裏面係冇蕃茄醬的, 老公初初都有啲抗拒, 我就記起自己做千層麵時睇過個盒(意大利牌子), 的確見過用白汁而唔係用蕃茄醬的recipes, 既然呢間係歐陸風, 咁可能歐洲人係咁做千層麵都未定. 老公硬著頭皮試下, 咁又幾好味, 不過份量就少咗啲, 要我cut塊凍肉批佢頂肚.
最後的咖啡是巴西山度士公平咖啡, 幾strong㗎, 如果溫度熱啲就好啦.
p.s.去洗手間時, 見到有個成呎直徑的蘋果批香噴噴出爐, 聽待應講係人客預訂的, 下次可以點嚟試下.