2018-10-21 355 瀏覽
星期日兩口子想吃點心,特別去九龍城找小鋪點心吃。這次來到南角道店,試試它即叫即蒸的點心。先來的是蝦腸(因太餓忘了拍照)。腸粉皮是軟軟韌韌的那種,蝦是大大隻的,可以一試第二碟是魚肚滑雞札 (也忘了拍照)魚肚大大件的,雞也是大大件的,芋頭粉粉的,不錯第三碟是魚翅餃,芹菜味濃淡適中,豬肉與蝦的比例合適,再加上紅蘿蔔及雲耳配答,非常適合我的口味第四碟是我最愛的燒賣,大大粒,略厭少了我最喜愛的咸香味道,可以試試第五樣是香煎芋絲(3件)一看到就嚇到我跟朋友了,又是另一大件之作,芋頭香味濃,忘芋絲餅沒有臘肉,若只喜歡芋頭的朋友不要錯過即叫即蒸的點心熱辣辣加分,大大件實而不華,抵食之選。

魚翅餃

蟹子燒賣皇

香煎芋絲

即叫即蒸的點心熱辣辣加分,大大件實而不華,抵食之選。
2018-10-21
2018-04-07 602 瀏覽
一早去九龍城整車,等整之際去飲個茶先…決定吾去傳統酒樓,見對面馬路好多揀左點心一試,反正好似好耐冇飲過茶🍵首先叫左普洱同七樣野鳳爪排骨飯例牌會叫個盅頭飯飯靚鳳爪排骨味道吾會偏淡或過咸鮮蝦腐皮卷我至愛跟埋個喼汁真系一絕料夠吾會淨系食空氣同得個皮蝦餃皮吾會太厚又吾會太粉鮮魷味道夠,吾會好un,帶少少辣雞紮其實嗌親雞紥都系想食個皮同魚肚仲有厚切火腿點知原來哩晶系冇火腿,有d失望叉燒腸普通貨色冇咩特別糯米雞比想像中差好遠🤦🏻吾夠汁,料系相對地少宜家好難食到足料糯米雞講緊系有埋咸蛋黄果種2個人7樣野已經飽到上心口本身仲想嗌燒賣……仲有其他野好彩冇再嗌咋,如果吾系真系做大嘥鬼👻服務方面就認真搞笑既上點心永遠放系擺明放吾到既位有位既地方就偏偏吾放雞紥食淨塊片同舊雞就話收走魷魚食哂就問仲要吾要2個吾同既職員都系甘得意
一早去九龍城整車,等整之際去飲個茶先…
決定吾去傳統酒樓,見對面馬路好多[嘉豐]
揀左點心一試,反正好似好耐冇飲過茶🍵

首先叫左普洱同七樣野

料夠吾會淨系食空氣同得個皮

蝦餃
皮吾會太厚又吾會太粉

鮮魷
味道夠,吾會好un,帶少少辣

雞紮
其實嗌親雞紥都系想食個皮同魚肚仲有厚切火腿
點知原來哩晶系冇火腿,有d失望

叉燒腸
普通貨色冇咩特別

糯米雞
比想像中差好遠🤦🏻
吾夠汁,料系相對地少
宜家好難食到足料糯米雞
講緊系有埋咸蛋黄果種

2個人7樣野已經飽到上心口
本身仲想嗌燒賣……仲有其他野
好彩冇再嗌咋,如果吾系真系做大嘥鬼👻

服務方面就認真搞笑既
上點心永遠放系擺明放吾到既位
有位既地方就偏偏吾放

雞紥食淨塊片同舊雞就話收走
魷魚食哂就問仲要吾要
2個吾同既職員都系甘得意
2018-03-17 324 瀏覽
今早經過這𥚃,看到舖內都有點人氣,便轉下口味,幫襯一下這些大路點心舖蝦餃是必要試試的點心之一,這裡雖然能做到皮薄,但餡就一般,蝦肉不爽脆,只能算合格今次還吃了雞扎,蒸腸粉和叉燒包,點心都是即叫即蒸,熱度足夠,份量十足,夠飽肚,不過就算不上精緻了,所以偶然一試也無妨

,只能算合格

蝦餃

,所以偶然一試也無妨

雞扎
蝦米腸
叉燒包

2018-01-27 370 瀏覽
今日來嘉豐點心南角道的分店,以前來過一次,這間店是三間中最大的一間。星期六中午十分多人等位,我只是一個人故只等了五分鐘便能入座。我點了未試過的蝦餃($24)和蒜香蝦春卷($20),卻只是一般而已。其實兩款點心味道也算不錯,只是沒有蝦類點心應有的鮮味。蝦餃的皮不算太薄,餡料似乎只有蝦膠和一隻蝦,也許有肥肉粒但吃不出來。沒有筍粒始終不夠鮮甜,肉汁也欠奉,稱做「至尊蝦餃皇」有點言過其實,燒賣便已經好吃得多了。蒜香蝦春卷的餡料,似乎與蝦餃類似,故口感比較單調。我還是喜歡嘉豐的山竹牛肉球,蟹子燒賣皇和蒸飯。

我還是喜歡嘉豐的山竹牛肉球,蟹子燒賣皇和蒸飯。
2018-01-27
5 分鐘 (堂食)
2017-07-18 683 瀏覽
想飲茶,但午飯時間不長,上茶樓的話,也挺花時的。之前,一向光顧獅子石道的「春風得意」,未試過嘉豐,今天就試試啦。地方較「春風得意」濶落。叉燒腸粉不錯,挺滑。流沙煎堆仔, 餡料好味,微鹹,襯托流沙的甜;但是,糯米皮就有點「黐牙」;而且,炸得很油……看!夾起煎堆後,煎堆下是餘下的油。現在很少酒樓供應魚翅餃,看到點心紙上有啊,一定要點啦……但,味道一般。至於馬拉糕和肉餅飯,也是一般。雖然食物味道一般,但價錢相宜。「飲茶癮」起,也是快平正的選擇。
想飲茶,但午飯時間不長,上茶樓的話,也挺花時的。

地方較「春風得意」濶落。

叉燒腸粉不錯,挺滑。
流沙煎堆仔, 餡料好味,微鹹,襯托流沙的甜;
但是,糯米皮就有點「黐牙」;
而且,炸得很油……看!夾起煎堆後,煎堆下是餘下的油。

現在很少酒樓供應魚翅餃,看到點心紙上有啊,一定要點啦……
但,味道一般。

至於馬拉糕和肉餅飯,也是一般。

雖然食物味道一般,但價錢相宜。
「飲茶癮」起,也是快平正的選擇。
2017-07-18
2017-03-22 572 瀏覽
夜食點心的好地方有外國朋友訪港,香港必吃之物,地道點心是不二之選吧。當日遊遊走走,晚上九時半才吃飯,夜食點心,腦海中就只有嘉豐。之前食過兩三次,都是九時多十時才進餐,雖然這時段食客偏少,但食物質素仍很有水準。點了蝦餃、燒賣、金錢肚、腸粉等必吃的點心。嘉豐的點心,不至於令你大開眼界,吃到wow wow聲的那種,也不是那些米芝蓮點心般精緻悅目;這裡的點心,就只是點心。沒有亮眼的招牌菜(對我來說),但穩陣地守住食物質素。她吸引的地方,就是比酒樓舒服安靜(除非你追求酒樓的氣氛),但點心質素比大多酒樓卻高很多,而且價格相當親民。是晚毎人除開,都不過是$60一位。以性價比論,五粒星可佔到六粒了。附上點心故事一則,年多前,我曾經帶一班外國朋友到一屋邨冬菇亭的點心鋪「飲早茶」,我自己都未試過,但見一眾公公婆婆每天棒場,想必不中亦不遠矣。殊不知中了一大伏,朋友們不住嘲笑投訴我直到至今。當日的食物質素雖然恐怖,但卻給了大家一個很有趣的回憶,亦讓他們一嘗「真·地道」。食物,質素固然重要;但看來,當中的連結更為重要。呢個故事教訓我地,食點心就去嘉豐吧。
夜食點心的好地方
呢個故事教訓我地,食點心就去嘉豐吧。
$60 (宵夜)
2017-02-02 615 瀏覽
想係土瓜灣食點心,上到酒樓又要等位,於是走左去哩間試下。原本都只抱住一試心態,結果都有驚喜!叉燒腸d皮唔厚,皮好薄,鳳爪夠味唔會太淡,另外一提,真係水滾茶靚,沖茶d熱水好滾,要小心辣親個咀!唔係到到有得食嘅炸蝦角沙律佢都有得提供,可惜無春卷,咸水角同炸芋角出售。叫左籠蝦餃,蝦隻都彈力,可惜食唔出有竹筍係入面。如果單單睇佢d點心係唔錯,食品好過好多酒樓d點心,但如果要比較的話,同區一點甜d點心比佢好少少。
想係土瓜灣食點心,上到酒樓又要等位,於是走左去哩間試下。
原本都只抱住一試心態,結果都有驚喜!
叫左籠蝦餃,蝦隻都彈力,可惜食唔出有竹筍係入面。
2016-06-27 956 瀏覽
由於今日應該成日都係九龍城打躉所以我同朋友決定連lunch喺九龍城食埋朋友係呢邊返工,佢話呢間好食,咁我哋就入去試吓啦~我見佢咁多人等,其實都有啲期待牛肉腸:啲牛肉好嫩滑~我估佢可能連埋啲膏,一併剁落啲牛肉度~總之係好食牛栢葉:唔好話比梳打粉醃都好軟,保持到爽口菜苗餃:佢好多蝦啊 啲蝦多過我係茶樓食 勁開心小籠包:比想像中遜色...我比較鍾意有湯嘅小籠包睇相就知佢冇乜湯...燒賣:反而燒賣有驚喜!一咬落去,竟然有肉汁!!我係出面未食過燒賣有肉汁,啲肉汁令到個燒賣好鮮甜,超好食!!野菌包:其實呢個包個餡都幾好食...第一啖咬落去我食到面頭個啲係朱古力粉黎,而且因為佢有淡淡既苦味,而無甜味,就知佢應該係用啲純度高嘅朱古力粉雖然純都高嘅朱古力粉係比較貴,但我真係覺得佢同個包唔夾味而且啲朱古力粉味又搶左啲菇味......將成件事破壞左……炸鮮奶:首先我覺得呢樣野炸得太油而且裏面啲牛奶其實幾甜...
由於今日應該成日都係九龍城打躉
所以我同朋友決定連lunch喺九龍城食埋

朋友係呢邊返工,佢話呢間好食,咁我哋就入去試吓啦~
我見佢咁多人等,其實都有啲期待
總之係好食
牛栢葉:唔好話比梳打粉醃都好軟,保持到爽口
菜苗餃:佢好多蝦啊
啲蝦多過我係茶樓食 勁開心
小籠包:比想像中遜色...我比較鍾意有湯嘅小籠包
睇相就知佢冇乜湯...
燒賣:反而燒賣有驚喜!一咬落去,竟然有肉汁!!
野菌包:其實呢個包個餡都幾好食...
雖然純都高嘅朱古力粉係比較貴,但我真係覺得佢同個包唔夾味
而且啲朱古力粉味又搶左啲菇味......
將成件事破壞左……
炸鮮奶:首先我覺得呢樣野炸得太油
而且裏面啲牛奶其實幾甜...
2016-06-26
20 分鐘 (堂食)