2018-11-18 658 瀏覽
去開石硤尾睇嘅攝影展覽,所以就行左去深水埗嘉頓cafe 試吓食個下午茶。叫咗一份藍莓芝士蛋糕配熱鮮奶+1份吞拿魚粟米三文治配熱朱古力。藍莓芝士蛋糕味道算唔錯,呢個達到3X蚊水準差唔多啦!至於個三文治,味道一般,吞拿魚加咗黑椒所以唔係太好食。朱古力,未搞得均勻,所以有啲沉底。如果用熱啲嘅奶沖落去會更好,因為會開得好啲。鮮奶係幾好,用左全脂鮮奶,不是開粉嘅。同朋友傾計,hea 下,再上嘉頓山。就甘過左一個下午lu!
藍莓芝士蛋糕味道算唔錯,呢個達到3X蚊水準差唔多啦!
至於個三文治,味道一般,吞拿魚加咗黑椒所以唔係太好食。
鮮奶係幾好,用左全脂鮮奶,不是開粉嘅。

同朋友傾計,hea 下,再上嘉頓山。就甘過左一個下午lu!
2018-11-18
2018-10-29 759 瀏覽
星期日去咗深水埗購物,購物完畢順路到嘉頓餐廳烘焙中心地舖吃份下午茶,簡簡單單一件西餅、一杯飲品,個人消費$35,也給自己歇息一下。滿滿的藍莓、味道清淡的芝士和結實卻入口鬆化的餅底,結構成我喜歡的藍莓芝士蛋糕,加一杯熱咖喱,感覺幸福滿溢。家人的朱古力蛋糕和熱朱古力,看來,他也吃得津津有味!吃畢,我也繼續購物,買了四件天使蛋糕,大大個的香橙吉士提子包,和久遺了的麵包條。在嘉頓餐廳烘焙中心地舖後面有間小店舖是賣嘉頓產品專門店,價錢比超市相宜,這是我的收穫!
星期日去咗深水埗購物,
購物完畢順路到嘉頓餐廳烘焙中心地舖

吃份下午茶,簡簡單單一件西餅、一杯飲品,
個人消費$35,也給自己歇息一下。

滿滿的藍莓、味道清淡的芝士和結實卻入口鬆化的餅底,
結構成我喜歡的藍莓芝士蛋糕,加一杯熱咖喱,感覺幸福滿溢。
家人的朱古力蛋糕和熱朱古力,看來,他也吃得津津有味!
吃畢,我也繼續購物,買了四件天使蛋糕,
大大個的香橙吉士提子包,和久遺了的麵包條。
天使蛋糕

香橙吉士提子包

麵包條

天使蛋糕
香橙吉士提子包
麵包條
2018-10-20 866 瀏覽
睇電視知道嘉頓廠要重建,之前想食嘉頓餐廳未試,所以要喺佢重建前來試一試佢。冇book位,來到要等十分鐘左右。入到去都幾大,係員工飯堂feel. 其實上左來都仲有好多位,唔明點解要喺下面等,可能唔夠人手🤔。麵包應該係新鮮整既,熱熱地,有芝麻味,幾特別。呢個喇沙有少少辣,個湯底都幾好,但啲餸唔夠入味,尤其係豆卜,冇索到啲喇沙汁。豆卜索左喇沙汁係好重要,可惜呢度做唔到。西冷牛扒配薯菜要等20分鐘左右,味道好普通,冇咩特別。最後會有甜品,桂花糕一件,都係普普通通啦😂。總括而言,為體驗而食,味道方面一般般,性價比唔高,如果想輕輕鬆鬆慢慢咁享受午餐,可以來試一試。

麵包應該係新鮮整既,熱熱地,有芝麻味,幾特別。

星加波海鮮喇沙米線

西冷牛扒

西冷牛扒配薯菜要等20分鐘左右,味道好普通,冇咩特別。

最後會有甜品,桂花糕一件,都係普普通通啦😂。

午餐
2018-10-05 615 瀏覽
行入嘉頓cafe,麵包咖啡香味撲鼻,店內擺放多款旗下商品售賣,價格亦較相宜。Cafe輕食蛋糕麵包鬆餅,選購食品後有翻熱服務,相當細心。我們挑選撻類和鬆餅後到窗口處勞煩職員翻熱,職員會問是否堂食😊 誤會來了,答畢堂食後職員字字珠磯😩堂食每位最低消費$25,你哋兩個人,呢度一個人最低消費都未到呀!(老實說感覺不好受😢) 還有很冤枉,我看得心心眼在轉轉餅櫃中的蛋糕還未點耶。職員👄🔫哪來得及說 我 要 哪 款 蛋 糕 😣一句抱歉都沒有,周邊客人來來往往看著這情況,真想找個洞鑽進去😭想念從小吃到大的味道,不要動氣...... 收據上寫著號碼,聽到職員叫號碼可以拎食物😊食物翻熱後不會硬繃繃。橙味🍰 ,蛋糕鬆軟,橙味香甜不澀。朱古力🍰,朱古力濃,滿滿朱古力味。芝士餅,軟硬度剛好,餅底有心思。邊食途中有客人搭枱,直至客人離開都無進食😐 堂食需低消$25,閒座不用消費?!😃要來平反一下,職員有趕客人的。🤣鄰座客人坐在吃店內購買包裝食品, 職員請他們離開。🤔好難唔串埋一齊諗, 坐著吃東西需低消$25?閒坐便不受限制?係咪咁?

食物翻熱後不會硬繃繃。

橙味🍰 ,蛋糕鬆軟,橙味香甜不澀。
朱古力🍰,朱古力濃,滿滿朱古力味。
芝士餅,軟硬度剛好,餅底有心思。

邊食途中有客人搭枱,直至客人離開都無進食😐

堂食需低消$25,閒座不用消費?!😃

要來平反一下,職員有趕客人的。🤣

鄰座客人坐在吃店內購買包裝食品, 職員請他們離開。

🤔好難唔串埋一齊諗,
坐著吃東西需低消$25?
閒坐便不受限制?係咪咁?

2018-10-01 470 瀏覽
深水埗一日遊,當然少不了去充滿香港回憶的美荷樓和嘉頓cafe,前者係公共屋邨演變成youth hostel,後者係香港麵包巨頭,一條馬路之隔,已經可以令你起碼逛上半天。夏天去嘉頓cafe好處係冷氣充足,在炎夏的街外逛完入店食件蛋糕,飲杯奶茶,一個字,爽~雜果蛋糕絕無欺場,鬆軟的蛋糕配上甜度剛好的忌廉,最後才吃掉上面微酸的士多啤梨,絕對令你有幸福的感覺~即場亦有嘉頓的其他商品選購,不過如果嫌款式未夠,可以往大樓背後有間嘉頓的隱蔽小店,款式更多,更有優惠(快到期)貨品可選呢~
2018-05-19 912 瀏覽
點了一個雞肉磨菇餡餅和一件橙香芝士蛋糕作午餐,雖然我是第一籌,但都等了15分鐘才叫號。店員的服務態度十分友善,一位見我有點不知所措便主動給我介紹食物,另一位見我是單點亦主動問我要不要水。餡餅熱騰騰,有濃濃牛油香,比某連鎖咖啡店的鹹點有過之而無及,不過食到最後四份一感覺有點吃膩了。接著再吃芝士蛋糕開始感到辛苦,而這個芝士亦真的比吃過的芝士蛋糕膩和漿,橙色醬未能起中和作用,而橙皮略為厚和硬,所以整體來說略遜其他連鎖餅店的蛋糕。總結鹹點似乎較甜點出色,可以再光顧一次。

總結鹹點似乎較甜點出色,可以再光顧一次。
2018-03-10 699 瀏覽
Since my last visit, there have been lots of changes.I went straight here thinking I could get a Cornish Pasty but they didn't have it because they have stopped serving it and opened a cafe on the ground floor that sells all the pastries and bakery which is bigger and better.Anyway, since I was already there, I had the hot dog.The fries were fried perfectly and the hot dog was paired with ketchup and mustard so everything was good.The bun was soft and fluffy so I was happy.

2018-01-21 885 瀏覽
次次去親深水埗都想去嘉頓咖啡店食蛋糕,但係波子頭次次都唔肯陪我去。今日佢終於肯帶我去食喇。位於地下嘅咖啡店,沿路行入去兩邊都有嘉頓嘅產品介紹。入到去咖啡店,地方好大,但座位不多,大約30個座位。咖啡店擺放了一些層列架,放咗各式各樣嘅嘉頓產品供顧客選購。咖啡店入口放咗一個玻璃櫃,入面放咗7~8款蛋糕,收銀機旁邊有個麵包櫃,入面有鷄批,鬆餅等。所有食品都可以單點或叫套餐,套餐是單點加10蚊左右可以多1杯飲品。不過飲品款式不多,熱飲有咖啡,奶茶,朱古力,紅茶,鮮奶。凍飲只得鮮奶。我最後揀咗黑朱古力蛋糕套餐飲熱朱古力,波子頭就揀咗雜果蛋糕套餐飲凍鮮奶。黑朱古力蛋糕朱古力味不是太濃,雜果蛋糕入面嘅雜果仲係冰凍嘅,上面紅色那粒我哋以為係士多啤梨但原來係橡皮糖。食物比較普通,但環境舒適。下次如果去深水埗行攰咗都可以嚟食吓tea休息吓。

2018-01-21
2018-01-12 671 瀏覽
經常來深水埗行電腦商場,同朋友行完商場買完野,又係時候搵個地方食下午茶,朋友提議試下去嘉頓,一直以為那裏只是辦公室,完全唔知樓下係有間cafe , 一於去試下。cafe 格局簡單,食物選擇唔算多,但就俾我有種好懷舊的感覺,見到有個蛋糕架,放左幾隻不同味道的蛋糕,最後揀左個套餐,再加兩個麵包套餐要左件檸檬芝士蛋糕,再加杯咖啡,蛋糕都夠鬆軟,仲有檸檬清香,咖啡普通反而麵包夠新鮮,好香又好食,選擇又多,揀左個似紙包蛋榚的麵包,味道唔錯。

到深水埗美荷樓 看 香港公屋發展的展覽, 出來時 ,不知怎的, 經過了 嘉頓 麵包 的總部 。記起雜誌報章好像介紹過 ,它有一個 秘密的小餐廳 ,和一個 麵包博物館。 於是在好奇心驅使下, 便入去逛逛。博物館不是很大, 但也有一些 拍照打卡 的好場景 。小餐廳倒是有驚喜, 蛋糕看來很不錯, 麵包也很新鮮 ,我們叫了一些 東西來分享, 順道歇一歇腳 ,閑話家常。餐廳的旁邊 ,還有一個賣嘉頓 紀念品, 餅乾,麵包小食 ,take away 的小商店。 我們去的那天是星期日, 人也挺多的 ,但由於 開放給公眾 的地方 也頗為寬敞, 所以一點也不覺得焗促 和擠迫。誠意 推介給大家這個 鬧市中的小綠洲 這真是一個 夏天去歇腳 的好地方啊。
到深水埗美荷樓 看 香港公屋發展的展覽

博物館不是很大, 但也有一些 拍照打卡 的好場景 。

, 順道歇一歇腳 ,閑話家常。

餐廳的旁邊 ,還有一個賣嘉頓 紀念品
, 餅乾,麵包小食 ,take away 的小商店。

2017-08-26
15 分鐘 (堂食)
  • 出爐麵包蛋糕
2017-10-02 631 瀏覽
食物一般都不錯,但最欣賞是那環境感覺非常舒適…真是個理想消閒及活動聚會的好去處……下次一定要約埋三五知己試吓嘉頓咖啡室的下午茶,希望有個難忘而不錯的聚會(快樂時光)
2017-09-16 414 瀏覽
今天中午在嘉頓餐廳吃過午餐後,再到地舖逛逛。幾年前,家人曾經在網路預訂過嘉頓的蛋糕回家吃,價錢不貴,味道也ok。剛巧今天前來吃飯和參觀,於是再回味。被玻璃櫃的轉盤吸引住視線,一件一件的糕餅呈現在眼前。到咖啡店的櫃位購票,買了一件黑森林蛋糕套餐,由於人均消費需要$25, 惟有再另加一件葡撻給同行者。黑森林蛋糕不會太漏,且幾鬆軟,葡撻ㄡ不會太甜漏,撻皮好香好脆。題外話: 如果需要借用該地舖的洗手間,服務員說過,只提供給予有用餐的食客使用。
2017-09-16
2017-09-11 3081 瀏覽
嘉頓既麵包同蛋榚可以話係伴我成長,無論係瑞士卷定係忌廉檳都充滿著童年回憶。是日星期日,諗住去美荷樓參觀,去之前打算黎呢度飲杯野食件蛋榚休息下。位於地下既咖啡室,除左有飲品同 茶點供應之外,其實仲有賣嘉頓既餅乾同麵包,款式齊全過出面既超市,價錢當然更加便宜添。唔講都唔知原來嘉頓有出月餅,包裝非常懷舊,亦都好巨型,真係大開眼界。呢個會旋轉既蛋榚凍櫃,裡面有各式各樣既蛋榚同凍餅,非常吸引。我地叫左兩份teaset,每份除左有一杯飲品之外,仲可以揀一件蛋榚或者一件鹹點。雞肉蘑菇餡餅應該係急凍貨,不過係落單之後會幫你翻熱,所以等候需時,酥皮入口非常鬆化,餡料濃淡適中,唔算好漏。雜果蛋榚係呢個價錢黎講算好大件,入口非常鬆軟,一層蛋榚一層鮮果同忌廉,真係令人食到停唔到口,唯一美中不足既係鮮果入口時食到冰既味,建議再解凍多一陣先拎俾客人食。裝飲品既紙杯係用左生命麵包既藍白格仔圖案,好特別,熱朱古力溫度適中,味道香濃。估唔到深水埗呢個地區都可以搵到個環境寧靜優雅既地方歎返個下午茶,星期六日放假黎坐返一個下午真係一種享受。

2017-08-16 1893 瀏覽
係Garden午餐後,當然要參觀下個廠。 廠內有個小型的展覽,介紹關於Garden背景及展出相關的產品。 當中不少為人熟悉的商品,生命麵包、蛋卷等等。 經典產品。 而加先知有榴槤味呀。 陳列出以往的商品及包裝,大家小時候有沒有接觸過呢? 原來有出產過月餅。 好眼熟的商品。 一直行便走進了cafe,位子不算多,食物是麵包及蛋糕等。 雜果蛋糕好吸引呢。 雜果蛋糕(連飲品),$35 & 黑森林蛋糕(連飲品),$35。 熱咖啡,經典的藍白格子杯最搶眼,香濃的咖啡味。 雜果蛋糕,記得兒時的生日蛋糕,都是傳統的海綿蛋糕,好有懷舊的感覺,大件的海綿蛋糕,造型不花巧,簡簡單單的配上雜果、忌廉,已經好美味,食出一份情懷,仲要幾抵食呀。 黑森林蛋糕,兒時看到黑森林蛋糕,就會好想狂食朱古力碎,因為是整個蛋糕中好味,而加見返,情況又係一樣,朱古力海綿蛋糕,朱古力味清清不太濃郁,唔太甜都幾好呀。 cafe內也有售賣嘉頓的商品。 有新品推介。 而加先知嘉頓有出呢個。 精品。 麵包的工坊。 嘉頓麵包周圍都見到買到食到,生活的一份子,獨有的港式情懷,而cafe
係Garden午餐後,當然要參觀下個廠。

當中不少為人熟悉的商品,生命麵包、蛋卷等等。

經典產品。

而加先知有榴槤味呀。

陳列出以往的商品及包裝,大家小時候有沒有接觸過呢?

原來有出產過月餅。

好眼熟的商品。

一直行便走進了cafe,位子不算多,食物是麵包及蛋糕等。

雜果蛋糕好吸引呢。

熱咖啡,經典的藍白格子杯最搶眼,香濃的咖啡味。

cafe內也有售賣嘉頓的商品。

有新品推介。

而加先知嘉頓有出呢個。

精品。

麵包的工坊。

嘉頓麵包周圍都見到買到食到,生活的一份子,獨有的港式情懷,而cafe的蛋糕,感覺多了一份懷舊,經過深水埗有空來坐一會無防。
2017-08-04 552 瀏覽
去到嘉頓總部,找個位置坐下來,便出去揀下午茶套餐。我和友人各自點了一個cake set,一杯熱咖啡、一件蛋糕,我點的是忌廉鮮果蛋糕,友人點的是白酒檸檬蛋糕。先說我那件忌廉鮮果蛋糕,其實並不是那麼好味,味道像超級傳統那些忌廉雜果蛋糕,厚厚的忌廉包着鮮果,第一口吃下去真有回憶,像小時候吃的生日蛋糕呢!有點美中不足是,蛋糕裡面的水果是冰冰的,是結了冰未解凍的樣子友人的白酒檸檬,白酒味真的不套嚐到,檸檬主導了味蕾,也是平平凡凡的蛋糕。兩個人就這樣享受了一個悠閒的下午茶
去到嘉頓總部,找個位置坐下來,便出去揀下午茶套餐。

兩個人就這樣享受了一個悠閒的下午茶
2017-08-03