2019-04-07 168 瀏覽
一張相都冇影,但係都要寫一寫食評。(完全唔值得影)三個字:唔好食本身件開咗好多新嘅店舖,想隨便搵一間入去試一試。咁岩佢做緊下午茶,我同男朋友入去叫咗個咖喱牛腩撈公仔麵,豬頸肉喇沙參參。豬頸肉喇沙仔湯底非常之淡,同正宗嘅馬來西亞冇得比之餘,同香港茶餐廳或者香港嘅喇沙都比唔上。佢嘅咖喱牛腩撈公仔麵更加差到冇得講,啲咖喱淡茂茂得個辣字。牛腩又UN又硬.......連公仔麵都可以整到咁,真係好出色。喊出嚟嘅係,佢嘅檸檬茶啲檸檬都壞壞地....除咗佢嘅員工態度都正正常常幾好,呢度真係冇嘢可取。有興趣可以入去伏一攸。🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️
一張相都冇影,但係都要寫一寫食評。(完全唔值得影)

三個字:唔好食

本身件開咗好多新嘅店舖,想隨便搵一間入去試一試。

喊出嚟嘅係,佢嘅檸檬茶啲檸檬都壞壞地....

除咗佢嘅員工態度都正正常常幾好,呢度真係冇嘢可取。

2019-04-07
10 分鐘 (堂食)
2019-03-31 131 瀏覽
知道屋苑附近開了很多新餐廳。見星期日有空,一於試試。見一間食店標榜喇沙,價錢亦算平,立刻入來品嚐。叫了一個下午茶套餐,有扎肉喇沙龍蝦湯底加茶走,盛為$38。約10分鐘內,全部到齊。喇沙份量不少,湯底味道尚可,但不算味濃。扎肉有四大片,有半隻蛋及豆腐卜、芽菜等等。喇沙由粉絲及油麵混合而成,味道非常一般。油麵有少少奇怪味道,湯底亦食不出有龍蝦味道。總括來說這碗喇沙勉強合格。雖說以$38來說不可能有更高要求,但以新都城食肆林立,這餐廳以這水準來應付,相信會處於下風,不敢睇好。
叫了一個下午茶套餐,有扎肉喇沙龍蝦湯底加茶走,盛為$38。
2019-03-24 78 瀏覽
今晚黎咗呢間食,又係開咗一排,係門口睇吓餐牌先,哇!咁多唔同類食物⋯⋯泰、越南、意粉、韓國石鍋飯😲 同埋價錢都好實惠😁等一陣就有位,其實係門口都諗咗食咩,我就要咗雜錦喇沙,而女友就揀咗冬陰公豬頸肉河粉,叫咗食物,可半價叫嘢飲,今次都叫咗杯話梅梳打兩碗麵都到喇,賣相同香味都一般😝 食落當然都係一樣😆 都幾一般,碗冬陰公無咩酸味,只後辣味咁,啲豬頸肉亦都麻麻地。 而我碗喇沙,唉!都係麻麻啦,除左個幾舊雞絲好味少少,其他餸都麻麻地 😕👎🏼 雖然價錢係幾實惠,但真係唔係幾好食,仲叫自己做嘗味喇沙,連招牌菜都整得一般,其他嘢又點試呢,成餐飯最好味係杯嘢飲🙈 所以,應該都唔會再黎喇⋯⋯

話梅梳打

冬陰公豬頸肉河
雜錦喇沙
2019-03-23
5 分鐘 (堂食)
2019-03-19 101 瀏覽
其實原本唔係想食佢,但由於迷失新都城又太餓既關係...見到佢話無激素雞就入左黎。先上凍檸蜜,落左唔少蜜糖,雖然蜜糖唔會靚蜜,但見佢有四塊檸檬仲要唔薄,估計都有成半個檸檬,均真搭救到蜜糖不足🤣海南雞都要等一等先會上,大概都要十分鐘。雞算ok,都ok滑,但稍嫌少,而我有一塊係雞屁🤦🏽‍♀️更少。海南雞有三款醬,中間果個唔錯,另外兩個一般。油飯普通,唔算特別香口但配雞真係唔錯。Btw,侍應好好,隔離枱婆婆想要紙巾,侍應非常友善話:我成盒俾你用住先,唔夠同我講!又會同婆婆傾下閒計,推介下食物,唔會唔耐煩,俾十個好!總結而言,算ok既海南雞飯,無話特別想再食又唔會話唔想再食,不過見到佢既常餐好吸引🤣下次再食應該會想試下。

2019-02-20
午餐
2019-03-17 60 瀏覽
早前見到此餐廳新開幕,有不少食客排隊,所以今天午餐時段為咗想食喇沙來嚐鮮。我們點了無骨海南雞飯及喇沙湯麵,結果非常失望。首先,無骨海南雞飯的雞極之難咬(硬過白切雞), 雞飯亦太多水份過熟黐埋一舊入口無味。。。好啦咁以為咁擺係menu 第一嘅海南雞飯唔在行咁餐廳名大大隻字喇沙冇事啦, 個喇沙湯麵o即湯底係溝左水㗎。。。 wasted money and wont go again。希望你們管理層正視下!係咪為咗錢就可以出啲咁嘅quality嘅食物?個餐配嘅熱咖啡係OK 既

個餐配嘅熱咖啡係OK 既
海南雞飯
2019-03-17
5 分鐘 (堂食)
2019-03-16 56 瀏覽
該店第一次晚餐外賣評價, 以下評價包含 今天3月16日堂食的劣評。上次晚餐外賣還未感覺到他們的差!!!食物: 十分一般,可以講係"熟"囉,味道就一般偏重口味的咸,務求蓋過所有過度煮食的味道,啲食物啱啱攞過嚟已經唔熱。啲雞肉牛肉全都overcook好老,啲面發脹晒,豬扒超硬,吞拿魚包,自己去百佳買罐頭都無咁求其。服務: 態度惡劣,一入場你就會感受到,好似啲侍應先係"客人"咁,送餐唔係放喺枱,係隨便"掟"落枱,十分唔尊重人。入場坐坐10分鐘,叫人落單,無人理,但見到啲人行嚟行去避開啲客(唔只我哋枱叫緊,一樣無人理)。後來,不斷舉手時,侍應十分唔耐煩咁回應「得啦~等一陣啦~呃~(語氣其差)」。見到有其他客人喺到換枱自己搬嘢(大枱換細枱),比幾個侍應公然啲大聲「話」咗十幾分鐘(客人個個都聽到,客人好唔高興,但佢哋繼續鬧),個客人其實事先已通知換枱,因為又係無人理,所以索性自己嚟。利申: 純熟客人,不過以後唔會係佢哋客人。看完以上經歷,請各位三思再消費。

上次晚餐外賣還未感覺到他們的差!!!

外賣自取
2019-03-16 41 瀏覽
上次晚餐外賣還未感覺到他們的差!!!

2019-03-16
2019-03-13 68 瀏覽
第一次食,覺得好味,所以再黎,同上次一樣叫番雜錦喇沙龍蝦湯滲滲+熱阿華田但碗麵一黎到同上次差好遠,上次係白色碗,隻碗比較細,材料豐富好多,湯既顏色亦一睇就好吸引,總之就好味但今次隻碗係黑色超大,其它全部都相反,視覺上已經扣左分,好啦,開始食,試啖湯先,好淡唔夠味雞~好鞋扎肉~難食,一食就知貨源唔同左,有d 似變壞左既味道,豬頸肉~真係變壞左...同職員講:豬頸肉變壞左,可唔可能換番幾舊雞俾我,再講扎肉都好變左味跟住佢話:扎肉轉左供應商我都覺得自己好勁,咁都食得出唔同左好喇,都換左俾我最後飲埋杯阿華田,一睇色水,又係已經好淡色...鞋飲過飲清水,唉...唔換喇,走...下次幾時會再黎定會唔會再有下次...真係唔知...

試啖湯先,好淡唔夠味
雞~好鞋
扎肉~難食,一食就知貨源唔同左,有d 似變壞左既味道,
豬頸肉~真係變壞左...

跟住佢話:扎肉轉左供應商
我都覺得自己好勁,咁都食得出唔同左
好喇,都換左俾我

最後飲埋杯阿華田,一睇色水,又係已經好淡色...
鞋飲過飲清水,唉...唔換喇,走...

下次幾時會再黎定會唔會再有下次...真係唔知...

2019-02-27 147 瀏覽
諗住試下呢間新餐廳既早餐,叫左個羅宋湯腸仔粒通粉套餐,個羅宋湯好咸,後來黎左炒蛋同多士,侍應話多士無牛油供應,都係第一次聽餐廳既多士係唔配牛油,已經好失望,再試埋果個炒蛋,個樣望落唔好食味道更加差勁!可一不可再!
羅宋湯腸仔粒通粉
2019-02-21 157 瀏覽
話說屋企附近個商場最近翻新,翻新後多左唔少新食肆,同事食過呢間都話幾好,貪佢夠近又俾次機會佢🤣👉🏿✨雜錦喇沙龍蝦湯摻摻 Hkd 45 💸📌因爲係外賣,湯同麵分開裝,個人覺得個湯底唔太濃味,可能啲麵浸得唔耐都唔算入味,不過佢個豬頸肉係好味到出乎預料😍係彈牙又夠味(炭烤的味道~而且都幾大塊下架!仲會有豆卜,雞蛋同扎肉,佢既扎肉入面係冇香茅的,口感都較甜,好彩本身我都係偏甜口味所以接受到,整體黎講都算ok~新開味試下唄😆

👉🏿✨雜錦喇沙龍蝦湯摻摻 Hkd 45 💸

新開味試下唄😆
2019-02-17 167 瀏覽
鋪頭岩岩開張幾晚都係大排長龍,所以無入到去試,但琴日五點幾落街吃下午茶,見到叻沙大把位,下午茶款式都幾多,所以就入去試試新野。落左單叫個豬頸肉叻沙摻摻,見幾新奇咪試下,40蚊仲包一杯熱飲。摻摻其實即係米粉加油麵既意思,搭配起黎普普通通,唔算有無咩特別。湯底就好濃,好重花生味,唔錯!但豬頸肉方面就比較失望,因為豬頸肉比較多肥肉,唔係我鍾意既瘦肉。但碗野都尚算大份既,食落幾飽,同埋粒豆卜幾特別,好食!收銀叔叔都幾friendly,會問我d野岩唔岩食,希望下次食第二樣野會有驚喜啦!

2019-02-12 135 瀏覽
見開左新野又見人唔名多就入去試下,兩大一小叫左海南雞二人餐,瑞士汁雞翼同串燒,雞翼好咸又無乜肉,串燒最差,拎切件豬扒扮串燒豬肉,唔好食👎🏻海南雞飯算最好,不過隻雞斬到癡埋一舊舊,無下次
瑞士雞翼
串燒拼盤
二人海南雞飯套餐

2019-02-12 125 瀏覽
附近新開左幾間餐廳,同媽媽一間一間去試。今日同媽媽去左試呢間。茶餐時間去,都唔洗話等好耐,5分鐘左右。入到去個地方都幾大。叫左兩樣野,豬頸肉喇沙滲滲同香矛肉碎煎蛋飯(唔記得個名,大概咁上下),諗住叫得喇沙咁食喇沙應該安全,抱有少許幻想應該會好食。個豬頸肉ok既,個湯就一般般;媽媽果個就伏伏伏伏伏。肉碎好油好酸,酸係似變壞既味道果隻酸,汁酸,肉都酸。唔知係本身係咁既味定點,我分唔到。服務方面都唔錯,上菜時間都唔會話要等好耐。
唔知係本身係咁既味定點,我分唔到。

服務方面都唔錯,上菜時間都唔會話要等好耐。
2019-02-07 148 瀏覽
話說寶林新都城最近開了不少新餐廳,見這家嚐味喇沙人龍不算太長,即管試試看,結果中伏。雖然店員的服務態度挺友善,以為這家是專門吃星馬菜式的餐廳,但這只是貴價版茶餐廳。三人點了三客食物,合共$164。這裏的喇沙賣相參差,味道亦不正宗。另外這裏有售韓式石頭鍋飯、台式肉燥飯、西式意粉薄餅等。本想吃意粉和薄餅,但因新春期間人手不足,所以沒供應意粉、薄餅和炒飯。於是我們點了韓式泡菜雞肉石頭鍋飯,但當然味道非常不正宗,剛看這照片便知道了。至於台式肉燥飯,肉燥飯亦不是正宗的味道,配上普通的烚蛋而非滷水蛋,加上韓式泡菜和香脆的鹽酥雞拼泰式酸辣醬,雖然味道不是十分差但感覺誠意欠奉。

2019-02-07
15 分鐘 (堂食)