2011-03-28 22 瀏覽
三月二十七日 (星期日)今日一早起床,和老公仔參加吐露港十公里長跑賽打開facebook,諗住check-in,看到'KC'兄也在附近很興奮,原來他也有參賽,看看起跑點,真的看到KC兄在起跑點很開心,第一次親眼見到我飲食界的偶像原想比賽後和KC兄影合照,可惜我跑得太慢,回到終點時他已經離去了…唯有下次練好一點,可以趕得上無論如何,我跑出了最好的個人時間接着到了沙田的Physical沖個涼,作一小休,又是午飯時間連城廣場的foodcourt我們都吃得七七八八,唯獨位於角落的嚐味未曾試過入到餐廳,很多照片都是介紹雞的似乎是吃雞的專門店…既然來此,也應試試點了兩款雞,一是燒雞扒豬軟骨飯,另一則是海南雞飯燒雞扒很像金鐘'榮式'的模樣,但就比較油膩雞肉頗嫰滑,而且很香口至於豬軟骨就真的很軟,欠了應有的脆口海南雞也不錯,去了骨,很香滑而且不太像冰鮮雞,甚富雞味加上雞油飯亦很香口看到廚房掛滿了雞,還有貴妃雞和鹽焗雞下次來試雞的日子,似乎指日可待
三月二十七日 (星期日)

今日一早起床,和老公仔參加吐露港十公里長跑賽
很興奮,原來他也有參賽,看看起跑點,真的看到KC兄在起跑點
很開心,第一次親眼見到我飲食界的偶像

唯有下次練好一點,可以趕得上

無論如何,我跑出了最好的個人時間
入到餐廳,很多照片都是介紹雞的
似乎是吃雞的專門店…既然來此,也應試試

點了兩款雞,一是燒雞扒豬軟骨飯,另一則是海南雞飯
燒雞扒豬軟骨飯
燒雞扒很像金鐘'榮式'的模樣,但就比較油膩
雞肉頗嫰滑,而且很香口
至於豬軟骨就真的很軟,欠了應有的脆口
海南雞飯
海南雞也不錯,去了骨,很香滑
而且不太像冰鮮雞,甚富雞味
加上雞油飯亦很香口
凍檸檬茶
看到廚房掛滿了雞,還有貴妃雞和鹽焗雞
下次來試雞的日子,似乎指日可待
2011-03-27
海南雞飯
燒雞扒豬軟骨飯
難得閒日放假.梗係要去 搵D 平時只有MON-FRI 先供應的下午茶食啦~ 今日就去左平時人山人海的 沙田新城市行街.果然係閒日!!! 以往行親都迫到爆炸, 今日成個場都好空下. 行得好舒服. 真係愛上左放閒日~ 本身想去 連城4樓的Freshest burger 食 mon-fri 果個勁抵20蚊burger餐. 不過去到唔見有offer. 所以行左去搵第2間食 見到有間叫'嚐味', 係under 味皇集團 , 以前食過味皇d野都ok架~所以就入左去喇~ 下午茶餐牌 的野食其實同 平時menu 的一樣. 只係 'free'左杯野飲.free的包括: 奶茶/coffee/ 菜蜜/可樂/7喜 其中一set:吉列豬扒炒蛋奶油脆豬包 $30 + 凍奶茶 (凍飲加3 蚊) 個吉列豬扒窩起果個位見到一堆油, 奶油豬也係好油, 不過夠脆~除左油左少少之外都唔錯~ 另外果set就食 叻沙 ( 喇沙) 什錦 河 $30 . 因為未諗到飲咩.所以冇order餐飲住.我想讚下佢d 蔥, 好聰明咁放哂在 湯匙 入面, 食的人可按自己喜好選擇 落的份量. 我咁講好明顯 我係唔食蔥的人. 平時食麵

今日就去左平時人山人海的 沙田新城市行街.

真係愛上左放閒日~

free的包括: 奶茶/coffee/ 菜蜜/可樂/7喜

其中一set:

除左油左少少之外都唔錯~

我咁講好明顯 我係唔食蔥的人.

平時食麵 如果唔記得叫走蔥就要慢慢逐粒夾返出黎.有時都幾慘-.-'

個湯底唔辣的. 雖則冇乜蝦味,不過味道唔錯! o岩我口味!

而 '食送' 菜方面, 有札肉絲,白切雞肉, 豬頸肉,蛋,生菜.

隻蛋我自己就麻麻.咬左一啖就放返低.因為我唔太'好'蛋.

果個豬頸肉幾好味~

每樣幾件咁.再加埋d 河粉, 其實都幾飽~

食到最後因為已經飲唔落. 而且我對上面5款free的野飲都冇興趣, 加上食停就要去接仔放學. 所以就叫左杯 可樂 拎走比細路飲.

出去埋單.

諗住拎63蚊出黎比錢啦. 個收錢姐姐話66蚊

我拎張單黎睇.點解杯可樂加左3蚊ge?
可樂都當凍飲加3蚊-.-'

cashier 話飲可樂要加3蚊..

我話,你個餐牌冇話要加..

佢串串地咁答: 唔係個個餐包野飲架! 之後佢搵返幫我落單果個類似主任的人黎問

主任話: 凍飲要加3蚊嘛

我就串佢, 咁你地係咪有熱可樂丫...

主任話: 係喎.咁冇理由加錢 , 佢又問cashier 點解會咁

cashier: 一直都係咁架啦. 我照入機架咋

主任就轉身問坐在後面坐做緊文件的男經理.

男經理話:係呀。 凍可樂要加3蚊。

主任就同我講唔好意思。。

well       fine!!!

如果你同我講我外賣杯飲品要3蚊係 杯錢, 我ok。冇事。

但我真係接受唔到你同我講可樂係要加3蚊for 凍飲囉

我已經走冰架喇喎 !!!

而家咩事先! 如果你真係offer熱可樂我冇說話好講。

一係就一早講&寫明飲可樂都要加3蚊.

本身心情大好的閒日放假. 食到唔錯的tea set 都幾美好.

點知就係比佢個 ''凍飲加3蚊'' 破壞哂心情.

原先都覺得e間 '嚐味' 可以再幫襯. 而家咁樣.... sorry. NO NEXT TIME!!!
2011-03-24
2011-03-22 10 瀏覽
D野好似旺角果間西門門町~~不過平D同埋無咁好食~咁多樣野係個魯肉飯我覺得好食D~~其他野都係咁上下~~手攪麵好淋~>.<OTHER兩樣野又炸到OVER左~~而個沙薑雞又無乜太得別~~無乜味咁~係靠個醬~
D野好似旺角果間西門門町~~不過平D同埋無咁好食~
咁多樣野係個魯肉飯我覺得好食D~~其他野都係咁上下~~
手攪麵好淋~>.<
OTHER兩樣野又炸到OVER左~~
而個沙薑雞又無乜太得別~~無乜味咁~係靠個醬~

2011-03-18
2011-03-22 16 瀏覽
D野好似旺角果間西門門町~~不過平D同埋無咁好食~
咁多樣野係個魯肉飯我覺得好食D~~其他野都係咁上下~~
手攪麵好淋~>.<
OTHER兩樣野又炸到OVER左~~
而個沙薑雞又無乜太得別~~無乜味咁~係靠個醬~
2011-03-18
2011-03-02 6 瀏覽
百物騰貴,最近出街選擇用膳的地點都以"便宜又值吃"為原則。到了沙田火車站附近連城廣場找吃,看到這所新開張不久的"嚐味",一百多元便有差不多四道菜的二人晚餐,實在引人,太太很有興趣試試,小弟今晚則純粹想吃飽肚子,對食物水準早已沒期望,所以覺也無妨一吃....不過中湯倒是沒下太多味粉去處理。海底椰雪耳煲豬踭,很夠潤喉。雖然味道鹹了一點,但這鹹味只是由於下了太多鹽而非是有師傅的關係,喝起來倒是無傷大雅的....避風塘炸茄子很奇怪的加上大量的肉燥而非炸蒜蓉及紅椒碎,感覺非常的不倫不類。吃起來油膩非常,炸粉又厚得很,讓人非常不爽.....所謂的阿星咖喱入口十分的港式風味,只是夠辣但吃起來一點也沒層次及有香味;牛腩有好幾件是韌得要吐;薯仔夠淰,吸盡咖喱汁後伴飯吃,是唯一的亮點.....米飯可以選擇普通的"靚仔"又或是油飯,當然以後者更為吸引了。可惜的是嗅落是有少許油香,顏色看似甚對版,但食落卻是一點味道也沒有。實在是混帳之極....作為appetizer的炸物拼盤竟然最後才出場。一口氣吃下多件甚麼炸金菇、鳳尾蝦、豬頸肉及鹽酥雞,肚子實在是變得油得很。跟太太打趣說,今晚喉嚨可是有排受了....便宜是

。吃起來油膩非常,炸粉又厚得很,讓人非常不爽
.....
;牛腩有好幾件是韌得要吐
;薯仔夠淰,吸盡咖喱汁後伴飯吃,是唯一的亮點.....
。實在是混帳之極....
作為appetizer的炸物拼盤竟然最後才出場
。一口氣吃下多件甚麼炸金菇鳳尾蝦豬頸肉鹽酥雞,肚子實在是變得油得很
。跟太太打趣說,今晚喉嚨可是有排受了
....
便宜是夠便宜了,肚子亦是夠飽了,但味道呢.......
2011-01-29 13 瀏覽
睇完新少林寺~我和好友到連城廣場美食坊搵食, 見到一間名叫~嚐味~既新開味皇茶餐廳在此, 我們就入內試試: 點了一個2人晚餐 1.雜錦拚盆 2.無骨海南雞 3.台式肉燥茄子 4..咖喱薯仔印度薄餅:+一杯涷奶茶/涷檸茶~另加一客小食鹽酥花枝丸. 整體來說~這餐好味+扺食~值得Encore
3.台式肉燥茄子
4..咖喱薯仔印度薄餅: