2019-06-28 3371 瀏覽
12:45到餐廳,排了20分鐘先可以點餐。1點等到1:40都未有野食!同佢講佢話人手唔夠。唔夠人你就安排好少少啦。1:45即係等左9個字,終於拎得野食,但佢同我講冇飯!我比錢果時又唔見你咁講,即刻叫佢快啲轉意粉要急住返office。又等多5分鐘,拎碟勁求其嘅野。食左5分鐘放棄!強調唔建議人走去食。1.侍應態度差2.等好耐3.唔好食唯一好真係得個裝修唔錯永遠blacklist 已叫朋友一定唔會幫襯嚐品慕茶
1.侍應態度差
2.等好耐
3.唔好食

唯一好真係得個裝修唔錯

永遠blacklist 已叫朋友一定唔會幫襯嚐品慕茶
2019-06-28
60 分鐘 (堂食)
2019-06-04 2227 瀏覽
睇到佢下午茶set好吸引,所以專程前黎,星期二下午兩點半上到去,見得一台客,見餐牌放到收銀台旁,自取餐牌睇一睇,問有無抹茶下午茶,店員講短時間內唔會下午茶餐😔,抹茶set, 蛋糕set都唔會有,大家若募名而來既要多加留意。是次只叫了拉麵,凍華田。
2019-06-04
2019-05-18 2083 瀏覽
今天要去九龍灣臨澤街傲騰廣場,除咗喺大堂有間大家樂,附近好似無食肆,於是行過去牛頭角搵食。不用10分鐘路程嚟到呢間樓上鋪。今日午餐想飲嘢要加錢。可能時間接近2點,食肆內顧客唔多。我揀咗香茅豬扒湯拉麵+餐湯+熱檸檬茶。豬扒好“鞋”,唔會再試。

不用10分鐘路程嚟到呢間樓上鋪。

今日午餐

想飲嘢要加錢。

可能時間接近2點,食肆內顧客唔多。

我揀咗香茅豬扒湯拉麵+餐湯+熱檸檬茶。

香茅豬扒湯拉麵

豬扒好“鞋”,唔會再試。
2019-05-10
10 分鐘 (堂食)
2019-04-05 1883 瀏覽
因為參加咗公司training,過左黎九龍灣,搵食同樣難,德福要同好多人爭,又有機會無位。同事介紹偉業街呢間樓上餐廳,無嘢好得過個賣點,「一定有位」。之前搭車都經過偉業街,有幾間餐廳都想試。入到黎好闊落,好大,好多位,難怪話一定有位。呢度係自助形式,點完餐,等叫號碼,自己拎餐。兩日都幫襯呢間,show我地公司pass有優惠(多謝前同事爭取)。日式吉列咖喱豬扒飯,52元,幾大塊豬扒,大過我塊面。粉有小小厚,但可接受。咖喱都ok,飯都幾多,難怪咁多男士揀呢個。另外一日食嘅係天使麵,肉過咸(我本人係食得清啲),呢個油咗小小。兩次飲嘅都係熱奶茶,如果奶再多小小會啲。環境唔錯,幾個來自唔同department嘅同事可以有個咁嘅機會傾計算係難得。呢間無油煙味,幾好。

之前搭車都經過偉業街,有幾間餐廳都想試。

入到黎好闊落,好大,好多位,難怪話一定有位。

呢度係自助形式,點完餐,等叫號碼,自己拎餐。

兩次飲嘅都係熱奶茶,如果奶再多小小會啲。

2019-01-30 1655 瀏覽
以前食過,有自助沙律和湯,大約100元內,不過今次餐廳已經轉為一般午餐,點了雪魚炒飯不但淡而無味,賣相奇差,就算本人自己炒的水準也不比他差,真的沒甚麼料去炒,只有一些粟米、蛋和鱈魚,單調到如此節約成本,而沙律🥗午餐還算可以,用大長方形木盤上,看上去是有格調,最好的就是牛角包🥐夠鬆脆,可惜不是套餐,要湯另+8元,熱飲另+3元,凍飲另+6元,只可以說吃了一個較為貴的茶餐廳質素的午餐,沒必要走遠路去,應該不會再去了!
2019-01-30
2019-01-23 746 瀏覽
之前一心諗住啾試佢嘅抹茶🍵和風下午茶,點知去到原來已經轉左Menu變咗做呢個櫻花🌸主題嘅下午茶Presentation幾靚,一盒咁樣擺上台食物一半係咸點,一半係甜點因為係花💐嘅主題,所以每樣嘢食都有啲花嘅元素,例如桂花醬,玫瑰花瓣🌹,花味雪糕🍦等等不過其實啲嘢食好一般😞試唔試都得🙊
變咗做呢個櫻花🌸主題嘅下午茶
Presentation幾靚,一盒咁樣擺上台
食物一半係咸點,一半係甜點
不過其實啲嘢食好一般😞試唔試都得🙊
2018-11-23
2018-12-03 470 瀏覽
鰻魚飯😊是我的最愛。今日經過九龍灣到訪的這間餐廳,門面設計簡潔鮮明,裡面環境闊落,冷氣充足,坐下來不會很擠迫。見到很多舒適卡座。下午時間進入這間餐廳,主要是被它的設計及裝修吸引。非常有情調。店主亦十分好客熱情,向我們一一講解了各款菜式的特點。鰻魚飯生熟度剛好,唔會太鹹, 入味又嫩滑,微微鰻魚汁及肉香慢慢滲出,惹味而不會辣,吃不了辣的朋友最啱不過。他們這家食店的鰻魚鮮味彈牙,趁熱食最好。飲品我點了凍檸茶,茶味甘香,甜而不膩﹔而且有糖水可以任君加添。鰻魚飯亦有紫菜在旁邊,新鮮有彈性﹔當日因為比較晚去到,菜式品種雖然不多,但絕不欺場,食物質量十分高,份量也不少,個人吃到最後實在因為太飽而喝不下所有蕃茄湯,覺得可惜……我十分推薦這間用心經營的食店,我亦會再次光顧,會帶家人來慶祝生日。😘
鰻魚飯😊是我的最愛。

店主亦十分好客熱情,向我們一一講解了各款菜式的特點。

惹味而不會辣,吃不了辣的朋友最啱不過。
他們這家食店的鰻魚鮮味彈牙,趁熱食最好。

鰻魚飯亦有紫菜在旁邊,新鮮有彈性﹔

個人吃到最後實在因為太飽而喝不下所有蕃茄湯,覺得可惜……

我十分推薦這間用心經營的食店,
我亦會再次光顧,會帶家人來慶祝生日。😘
今日到訪的這間餐廳,門面設計簡潔鮮明,裡面環境闊落,冷氣充足,坐下來不會很擠迫。下午時間進入這間餐廳,主要是被它的設計及裝修吸引。非常有情調。😘令人心情放鬆。餐牌相對其他食店而言,簡單直接,有多種美食及沙律任君選擇。富有時代感的歐洲單車裝飾、印有全店所有菜式的墊枱紙、帶有食店LOGO的餐碗及特飲玻璃樽,甚至中英對照的點餐紙,從各種細微處可以看出店主的心思。店主亦十分好客熱情,向我們一一講解了各款菜式的特點。鰻魚飯生熟度剛好,入味又嫩滑,微微鰻魚汁及肉香慢慢滲出,惹味而不會辣,吃不了辣的朋友最啱不過。他們這家食店的鰻魚鮮味彈牙,趁熱食最好。飲品我點了凍奶茶,茶味甘香,甜而不膩﹔而且有糖水可以任君加添。鰻魚飯亦有紫菜在旁邊,新鮮有彈性﹔當日因為比較晚去到,菜式品種雖然不多,但絕不欺場,食物質量十分高,份量也不少,個人吃到最後實在因為太飽而喝不下所有蕃茄湯,覺得可惜……食店方面亦挺貼心,見客人想喝湯,會主動問客人是否需要加湯。綜上所述,十分推薦這間用心經營的食店,我亦會再次光顧,會帶媽媽來慶祝生日。😘
餐牌相對其他食店而言,簡單直接,
有多種美食及沙律任君選擇。
富有時代感的歐洲單車裝飾、印有全店所有菜式的墊枱紙、
帶有食店LOGO的餐碗及特飲玻璃樽,
甚至中英對照的點餐紙,
從各種細微處可以看出店主的心思。
店主亦十分好客熱情,向我們一一講解了各款菜式的特點。

鰻魚飯生熟度剛好,入味又嫩滑,微微鰻魚汁及肉香慢慢滲出,
惹味而不會辣,吃不了辣的朋友最啱不過。
他們這家食店的鰻魚鮮味彈牙,趁熱食最好。

鰻魚飯亦有紫菜在旁邊,新鮮有彈性﹔

個人吃到最後實在因為太飽而喝不下所有蕃茄湯,覺得可惜……
食店方面亦挺貼心,見客人想喝湯,會主動問客人是否需要加湯。

綜上所述,十分推薦這間用心經營的食店,
我亦會再次光顧,會帶媽媽來慶祝生日。😘
2018-11-25 301 瀏覽
這間餐廳位於牛頭角站附近,地點真的有點難找,與朋友附近的工廠大廈行了一轉,幾經辛苦才找到當上到去的時候,要打電話確認才知道我們找對了,不過當打開門既時候,餐廳比想像中大,裝潢設計都很美,與外面的工廠大廈是兩個世界似的,點完餐後都忍不住拍了些照片。玄米抹茶奶+$10伯爵茶朱古力+$10燒安格斯一口牛伴黑松露燴飯$138紐西蘭一級西冷牛扒配薯條$152我們太喜歡吃牛了,當看到餐牌上有關於牛的菜式,都忍不住點了抹茶批+$28檸檬芝士批+$28雖然位置是有點難找,不過有食物和裝潢搭救加分,為一天努力工作後,來一點甜

玄米抹茶奶
+$10
伯爵茶朱古力
+$10

燒安格斯一口牛伴黑松露燴飯

紐西蘭一級西冷牛扒配薯條
我們太喜歡吃牛了,當看到餐牌上有關於牛的菜式,都忍不住點了

抹茶批
+$28
檸檬芝士批
+$28

2018-11-21
2018-11-21 203 瀏覽
D野食好似擺咗好耐咁叫完冇耐就即刻上哂d野食素炸鷄幾特別但同個抹茶醬完全唔夾 同唔熱 好明顯炸起咗好耐牛油果煙三文魚酥 好差 食落好似放咗成晚既酥餅 D三文魚放到乾乾地最差係巴馬火腿哈蜜瓜差 D parma ham好似爛肉咁又薄又溶溶爛爛最差係「漏單」!上完甜點,我地等足 30mins 都未上咸點!周圍遲過我地落單既都到齊、影晒相、慢慢嘆完、走埋....我忍唔住催佢,佢仲要以疑惑樣回應,好似我地呃佢咁款....超好野佢漏單,俾個疑惑樣我都算啦....我催完佢,佢出菜果下都先俾另一枱,唔係即時出俾我....無言希望唔好再有人俾人呃上去食
D野食好似擺咗好耐咁
叫完冇耐就即刻上哂d野食
素炸鷄幾特別但同個抹茶醬完全唔夾 同唔熱 好明顯炸起咗好耐
牛油果煙三文魚酥 好差
食落好似放咗成晚既酥餅 D三文魚放到乾乾地
希望唔好再有人俾人呃上去食
2018-11-19 220 瀏覽
話說同同事想試未食過嘅餐廳,OP完一輪lunch hr就過左黎呢間。喺偉業街都幾近我地公司。上到去發現環境幾靚,木系cafe,好舒服。叫左2個lunch set白酒煮藍青口蒜香野菌意粉 $75青口數量都幾多,另外仲配左個炸魚柳,哈哈係menu冇寫嘅,好似賺左咁🙈不過意粉比我想像中啖味,如果蒜香味可以再濃啲相信會更惹味!巴馬火腿黑松露忌廉燴飯 $70黑松露味道幾濃,唔錯!但燴飯嘅口感幾得意,唔係平常食開果種燴飯的口感,濕濕地但幾入味。餐飲要左桂花烏龍茶同埋玫瑰茉莉花茶,慢慢嘆埋杯茶就要返工繼續做野嚕!

叫左2個lunch set

白酒煮藍青口蒜香野菌意粉 $75
不過意粉比我想像中啖味,如果蒜香味可以再濃啲相信會更惹味!

巴馬火腿黑松露忌廉燴飯 $70
黑松露味道幾濃,唔錯!

2018-11-18 173 瀏覽
午飯時同事都會很懊腦的想下午吃午餐,在尋覓次之下工廈的昌興工業《嚐品慕茶》- 那就來個快。距離牛頭角地鐵站B6 出口,再步行約10分鐘。 地方很大,我們等了數分鐘便可以入座了。十二月快到了, 我們在想想 .. 在這裡開個派對也不錯 — 有karaoke ,棋類, 麻雀, 藍球機等等 !日式蒲燒鰻魚飯 HKD 78 鰻魚都幾肥美,也有魚油而蒲汁又不會過多。飯挺多必飽肚! 清酒蜆肉珍珠帶子意粉 HKD 68 清酒味不算太重, 蜆肉有鮮甜味一粒粒的帶子也很入味。 白香果茉莉花茶 跟餐加 HKD 10甘香的百香果很濃也很大杯 ! 香茫茉莉花茶 跟餐加 HKD 10輕輕的茫果味跟茉莉花混合又幾夾!

地方很大,我們等了數分鐘便可以入座了。

日式蒲燒鰻魚飯 HKD 78
鰻魚都幾肥美,也有魚油而蒲汁又不會過多。飯挺多必飽肚!

清酒蜆肉珍珠帶子意粉 HKD 68
清酒味不算太重, 蜆肉有鮮甜味
一粒粒的帶子也很入味。

白香果茉莉花茶 跟餐加 HKD 10
甘香的百香果很濃也很大杯 !

香茫茉莉花茶 跟餐加 HKD 10
輕輕的茫果味跟茉莉花混合又幾夾!

2018-11-17 3085 瀏覽
今天難得放假,約了很久沒見的好友吃午飯,傾傾近况。想找一處既悠閒又舒適的地方,並可以給我們坐上幾小時的餐廳,朋友介紹了這間位於牛頭角工業區的樓上茶居/餐館。我起初也懷疑工業區的餐廳真的可以給我悠閒的感覺嗎?上到餐廳,果然很寛敞,擺設和環境也很舒適,令人有一種輕鬆的感覺。日式蒲燒鰻魚飯($78)👍👍👍👍半條的蒲燒鰻魚配合米飯, 甜甜的蒲燒醬汁十分惹味, 配合粟米粒和紫椰菜就令午餐更加輕怡健康。紅酒燴牛肋條配青醬野菌炒意粉($78)👍👍👍牛肋條切至厚粒狀,份量都算多,但如果醬汁味道加強和加多一些,出來的效果就更加好。意粉也煑得較稔身,但青醬和蒜蓉的香氣則很濃郁亦與意粉很配。是日餐湯(+$8/Lunch)👍👍👍👍加$8 就可以享用是日餐湯,當天是蕃茄甘荀湯,味道清新。玫瑰茉莉花/普洱茶(@+$3/Lunch)👍👍👍👍午餐只需加三元就可以有一杯熱飲,花茶味道很香,每口也散發著花香,喝完還可以請店員添加熱水,慢慢享受一個美好的下午時光。門面內在環境餐牌

日式蒲燒鰻魚飯($78)

日式蒲燒鰻魚飯

紅酒燴牛肋條配青醬野菌炒意粉($78)
👍👍👍
紅酒燴牛肋條配青醬野菌炒意粉

紅酒燴牛肋條配青醬野菌炒意粉

是日餐湯(+$8/Lunch)

加$8 就可以享用是日餐湯,當天是蕃茄甘荀湯,味道清新。

門面

內在環境

餐牌

2018-11-16
2018-11-16 103 瀏覽
一入餐廳既感覺係地方好大 感覺好光猛舒服 今次分別叫左兩個餐 巴馬臣火腿拼黑松露意大利飯意大利飯上既三塊火腿好吸睛 火腿拼成一朵花型感覺好靚呀 而且可以保留番原塊火腿 至於黑松露意大利飯嘅醬汁調配得好好 每一粒飯都充滿黑松露味道 係均勻咁散發起每一粒飯上面 飯粒有咬口 照燒炸蝦拼牛肉飯感覺有啲似日本既丼飯 我最期待嘅炸蝦有兩隻呀 炸粉唔會好厚而且超級彈牙 配埋照燒醬汁既牛肉好夾 令人食唔停口😍
一入餐廳既感覺係地方好大 感覺好光猛舒服

我最期待嘅炸蝦有兩隻呀
炸粉唔會好厚而且超級彈牙
配埋照燒醬汁既牛肉好夾
令人食唔停口😍

早已聽聞這文青feel 的餐廳,今天到附近辦事便專程到來,從偉業街地下沿樓梯步行上一樓,推門入內別有洞天,感覺光猛寬敞,果然適合一些包場活動,早前就舉辦過以茶為主題的活動,推介以抹茶為主題的和風下午茶等,最近就推出「賞花.嚐花下午茶」,以茶味手工雪糕做主題,嚐花時亦能賞花,非常特別。不過今天到來時剛過中午,就簡簡單單吃個午餐吧。午市套餐有多項選擇,包熱飲,凍飲加$3,而午餐時段由1130至下午3點,適合附近公司彈性午膳安排,1230前離座更加有9折。 店員很快已送上我的焗菠蘿瑞士肉丸長通粉,長通粉甜酸得宜,瑞士入口的小丸子味道像極宜家傢俬的肉丸,有肉汁,配合菠蘿及番茄醬汁,令人開胃。隨後我的熱日本抹茶亦已準備好,即時炮製,入口抹茶甘香,立即向店員詢問,原來他們採用日本老字號茶行「丸安茶葉」,怪不得甚有日本風味。 滋賀縣的丸安茶葉,創立於 1872 年,是超過140年歷史的抹茶品牌,曾經獲多項獎項,果然丸安茶業株式会社的抹茶產品質素是有保證的。

題外話/補充資料: 注:牛頭角地鐵站B6出口,步行10分鐘
2018-11-12