2011-07-31 41 瀏覽
團購咗嚐樂嘅coupon, 6月時去過一次,明明寫3:00開業,點知4:00去到都話未開要等到5點,大佬,咁熱,附近又無咩行,點等呀!唯有遲些特登再黎,又由於快到期,所以一星期食兩次。團購$15當$50用,超抵!而且佢地嘅甜品又唔貴。先後試過幾款甜品,全部都好好味!鮮芒小丸子西米:超愛佢地嘅西米,good quality,西米粒粒分明,唔會黐埋一齊。西米又爽口,有少少韌勁;而小丸子都係煙煙韌韌,好好味。芒果時令,所以好甜。芒果達人:有一球芒果雪糕,好冰凍。以芒果作主,真材實料;當中嘅芒果布甸不錯。紅綠花:有至愛嘅綠茶雪糕,不錯,唔會太甜。紅豆大粒且甜;有小丸子,仲有豆花,豆花應該係百福嗰隻,甜得少少。口爽爽:紅豆、涼粉、椰果同西米。涼粉好食,好爽,唔會碎濕濕。貴妃金露:挺不錯,足料,又不會太甜。好多彈彈西米,不過d柚子苦苦地。整體味道良好,唯唔太就腳,經過嘅話會再食嘅~
唯有遲些特登再黎,又由於快到期,所以一星期食兩次。
團購$15當$50用,超抵!而且佢地嘅甜品又唔貴。
先後試過幾款甜品,全部都好好味!
鮮芒小丸子西米:

西米又爽口,有少少韌勁;而小丸子都係煙煙韌韌,好好味。
芒果時令,所以好甜。
鮮芒小丸子西米
芒果達人:

有一球芒果雪糕,好冰凍。
以芒果作主,真材實料;當中嘅芒果布甸不錯。
紅綠花:

有至愛嘅綠茶雪糕,不錯,唔會太甜。
口爽爽:

紅豆、涼粉、椰果同西米。涼粉好食,好爽,唔會碎濕濕。

貴妃金露:
挺不錯,足料,又不會太甜。好多彈彈西米,不過d柚子苦苦地。
整體味道良好,唯唔太就腳,經過嘅話會再食嘅~
鮮芒小丸子西米
2011-06-29 49 瀏覽
話說食完晚餐,搵緊邊度食糖水,行行下,見到呢間野外表幾靚喎,咁就入左去試。見到好多唔同既拼搭,幾得意同行人共叫左5個糖水,綠豆沙,黑咕嚕,芒果達人,同埋芒果唔知咩小丸子(第12個甜品黎xd)仲有個唔記得,不過有雜果既。黑咕嚕,我無見到,比相大家睇啦=]綠豆沙,煮得唔錯,不會太甜,味道可以,口感都不太沙,岩岩好。我主打既芒果唔知咩小丸子,有西米有芒果,甜甜地,不過最鍾意既係小丸子,口感好得意,有得咬,唔知咩黎,不過就好鍾意果種口感同味道啦。芒果達人,全部都係芒果來既,不過當中既芒果布甸唔同市面既,所以咁多樣加埋都唔會太甜味道唔錯!最後果個我都無試呀。但總括黎講,呢間野服務好,感覺舒適,食品夠創新,配搭味道都唔錯!我一定會再黎!
話說食完晚餐,搵緊邊度食糖水,行行下,見到呢間野

外表幾靚喎,咁就入左去試。

見到好多唔同既拼搭,幾得意

仲有個唔記得,不過有雜果既。
黑咕嚕
黑咕嚕,我無見到,比相大家睇啦=]

12號芒果唔知咩小丸子
有得咬,唔知咩黎,不過就好鍾意果種口感同味道啦。
味道唔錯!

最後果個我都無試呀。

2011-06-26
$22 (其他)
慶祝紀念
生日
12號芒果唔知咩小丸子
  • 芒果唔知咩小丸子
2011-06-28 7 瀏覽
今日去食咗百幾元甜品...好滿足呀..食咗5樣甜品:朱古力雪糕 + 咖啡果凍 + 花奶..唔太甜,有好重咖啡味.但又唔會蓋晒d朱古力味.幾好..生果好新鮮..仲有布甸在雪糕下面,食完好似食咗幾隻芒果.仲有西米... 啫喱糖 + 雜果..好似沒什麼特別..可能冇雪糕..所以好似唔太凍..雪糕 + 雜果 都唔錯,清清地唔太甜..豆腐布甸 + 朱古力餅碎 布甸唔太軟 豆味都幾重..好味..好好味呀, 而且又唔係太甜...但不供應飲品...似乎欠了點什麼..而且現時又咁熱..
今日去食咗百幾元甜品...好滿足呀..

食咗5樣甜品:
正..黑咕嚕
正 芒果XX
正..兒童樂園
雪糕 + 雜果 都唔錯,清清地唔太甜..
正 黑木槺布甸..

2011-06-26
正 芒果XX
正..黑咕嚕
正..兒童樂園
正 黑木槺布甸..
  • 黑咕嚕...
2011-06-21 25 瀏覽
今晚一家人, 一行6個人去食飯之後再黎食甜品, 本身打算買左幾張COUPON...可以用3張去食甜品, 點知入到去先見到貼左張紙出黎話每次只可以用2張, 而唔係每人每次2張, 雖然話, 嚐樂保留最終決定權姐...但洗唔洗"最終"到..要入去先見到? 係咪貼出去會好D呢?同埋...明明貼果張紙係話, 因為太多人用, 所以先改呢個RULE, 但個男職員竟然話係團購果度錯左? 咁究竟係團購錯左定係你地改左RULE?仲有....問佢..我地6個人可唔可以用3張...唔得咪直講唔得囉...做咩又要叫我地點左先再睇下可唔可以? 跟住點完又話我地只可以用2張..?我地都已經一人叫一個啦..唔通...我地一人叫2個, 你先比我地用3張?BTW, D 野的確係好食..只係..唔太滿意個修改唔貼出店外, 等我地入去之前就見到, 唔洗入到去...大家都決定晒先見到張紙..本身一家人開開心心去食, 點知比佢攪到有D掃興...太多人用就要咁...唔通你想少D人買咩?總知..如果多人去食既, 又諗住用幾張COUPON既人就要諗下啦~因為佢每枱只可以用2張另外我地最後叫左5個甜品, 都好唔錯呢個面果d係吉士醬, 聞

另外我地最後叫左5個甜品, 都好唔錯
呢個面果d係吉士醬, 聞到好香既芒果味 (不過唔係我食, 所以唔知味道點, 但屋企人好滿意)
又係芒果
有3大球雪糕, 吉士醬0係面, 仲有朱古力脆脆, 同小丸子 好味ar~好鍾意小丸子+雪糕
呢個係勁朱古力既甜品, 下次我要試呢個~^^

2011-06-19
$26 (其他)
2011-06-09 11 瀏覽
當日太陽伯伯活力四射處於室外一陣就流哂汗係咁既天氣低下當然要食下甜品降下溫啦店舖位於街角 唔難搵一入到黎就聞到好香既紅豆沙味!!!!!下午時份黎到一個人都無面積唔太大 揀左落地玻璃位坐(有陽光照射住好開心)係menu上有12款精選甜品左諗右諗 最後揀左「大小球」同「金玉滿堂」大小球:雲呢拿,綠茶,曲奇雪糕+小丸子+朱古力脆脆三球雪糕中最鐘意食曲奇雪糕,唔太甜綠茶味好似唔夠茶香 但勝在夠滑 雲呢拿是普通貨色小丸子in un度適中 帶有少少甜味配以朱古力脆脆有三種層次的口感(軟滑+in un+脆)金玉滿堂:雜果+芒果果凍+椰果+小丸子雜果分別有蜜瓜,西瓜,芒果三種 清爽鮮甜芒果果凍係芒果jelly 應該係羅拔臣啫喱粉整既再切成一粒粒椰果就差喇 實在係太甜食完呢兩杯野真係透心涼順帶一提呢間野好乾淨企理 食都食得放心(唔知關唔關晏就無乜人事?)
當日太陽伯伯活力四射
處於室外一陣就流哂汗
係咁既天氣低下當然要食下甜品降下溫啦

店舖位於街角 唔難搵
一入到黎就聞到好香既紅豆沙味!!!!!
下午時份黎到一個人都無
面積唔太大 揀左落地玻璃位坐(有陽光照射住好開心)

係menu上有12款精選甜品
左諗右諗 最後揀左「大小球」同「金玉滿堂」
大小球:雲呢拿,綠茶,曲奇雪糕+小丸子+朱古力脆脆
三球雪糕中最鐘意食曲奇雪糕,唔太甜
綠茶味好似唔夠茶香 但勝在夠滑
雲呢拿是普通貨色
小丸子in un度適中 帶有少少甜味
配以朱古力脆脆有三種層次的口感(軟滑+in un+脆)
金玉滿堂:雜果+芒果果凍+椰果+小丸子
雜果分別有蜜瓜,西瓜,芒果三種 清爽鮮甜
椰果就差喇 實在係太甜

食完呢兩杯野真係透心涼

順帶一提呢間野好乾淨企理 食都食得放心
(唔知關唔關晏就無乜人事?)

2011-06-07
2011-05-13 50 瀏覽
買了團購飛, 所以就黎試一試啦, 店舖雖然幾細間但座位唔算逼...仲好光猛企理個雪糕什果貴妃金露加入左石榴...食落幾清新..同一般既楊枝甘露有少少唔同, 另外, 佢既價錢仲相當抵食...大家可以一試~
買了團購飛, 所以就黎試一試啦, 店舖雖然幾細間
但座位唔算逼...仲好光猛企理

個雪糕什果貴妃金露加入左石榴...

食落幾清新..同一般既楊枝甘露有少少唔同,
另外, 佢既價錢仲相當抵食...大家可以一試~
雪糕鮮什果貴妃金露
2011-04-28
雪糕鮮什果貴妃金露
2011-05-03 29 瀏覽
幽靜街角低調小店。見以新式甜品招來,對傳統糖水不抱期望。叫了凍綠豆,甚有驚喜。感覺似玉葉甜品。不太粡,沙甜清口感洽到好處。加臭草清心丸令整體感覺更豐富。老婆叫了熱木瓜雪耳。清甜材料新鮮,再加桂圓紅棗,印象深刻。雖然撬腳,但甚是值得!
2011-05-02
2 分鐘 (堂食)
$20 (宵夜)
2011-05-03 27 瀏覽
舖面雖少但很乾淨, 亦坐得舒服試左個最簡單嘅芒果布甸同埋綠豆沙兩款都好好味, 唔會太甜, 芒果布甸個賣相仲好靚, 綠弄沙好清甜, 就黎夏天真係岩晒而個價錢亦比同區同質素既平, 下次要試下啲雪糕甜品!
舖面雖少但很乾淨, 亦坐得舒服
試左個最簡單嘅芒果布甸同埋綠豆沙
而個價錢亦比同區同質素既平, 下次要試下啲雪糕甜品!
2011-04-29
2011-04-29 4 瀏覽
同朋友食飽飯,揾甜品食,系九龍城有幾間,唔知道邊間好,但朋友話開咗間新既,一於試吓店員好有禮貌,推介咗佢哋最出名《黑咕嚕》《楊技金露》《雪糕曲奇涼粉》《豆漿木槺布甸》賣相見到好好想同佢影翻幾張相,可惜無帶相機,環境近公園,比較清幽店內裝修都ok,坐落去唔會覺得唔舒服燈光幾光猛,一啲都唔覺得唔衛生。佢哋既服務就更加唔駛講,好好。同楼上几位食家一樣,每個甜品都好有特色,而且能感覺出一份heart。我一定會再幫襯,實變硬肥仔。下次再補上圖片。
同朋友食飽飯,揾甜品食,系九龍城有幾間,
唔知道邊間好,但朋友話開咗間新既,一於試吓
店員好有禮貌,推介咗佢哋最出名
《黑咕嚕》《楊技金露》《雪糕曲奇涼粉》《豆漿木槺布甸》
賣相見到好好想同佢影翻幾張相,可惜無帶相機,
環境近公園,比較清幽
店內裝修都ok,坐落去唔會覺得唔舒服
燈光幾光猛,一啲都唔覺得唔衛生。
佢哋既服務就更加唔駛講,好好。
我一定會再幫襯,實變硬肥仔。

下次再補上圖片。
2011-04-12
$40 (宵夜)
2011-04-26 16 瀏覽
We bought the $50 coupon and came to have a try.The shop is quite small and there was very little customers when we came at around 2130...We ordered the 2 desserts adding up to $50 so we dont need to pay anything at all 豆腐花 topped with 綠茶雪糕 and served with 紅豆 & 小元子Mango pudding topped with Mango Icecream and served with fresh mangoBoth of the desserts are just OK and the reason was that they are not COLD ENOUGH!If they can make it really cold then it will be 100 times better.

2011-04-21
2011-04-09 35 瀏覽
第一次光顧這間甜品店,真是有好大的驚喜。我同老公分別食o左紅綠花同埋黑咕嚕。黑咕嚕有濃厚的朱古力味,係酷愛朱古力人不二之選,連我不太喜歡食甜品o既老公食o左之後都大讚,話必定有下次同埋要試埋其他款式o既甜品。我本來已經點了綠豆沙 (因為我個人超愛中式糖水),但重新番看過 menu 後被那些相片吸引o決定轉 "車太"。紅綠花o既小丸子超好味,好有口感。綠茶雪糕就中規中矩,整體感覺同味道係好 OK。離開o既時候老公多口問o左個年輕女侍應在 bar 檯後面忙個不停o既係o米老勢,果然不出我們所料,真係年輕有為,還要是大學剛剛畢業就創業。我o地都好欣賞他們那種堅持同認真o既態度,好有 heart o甘去準備每個客人點o既甜品 (製成品完全同 menu 內的相片一模一樣,絕對沒有偷功減料!) 希望他們可以繼續堅持呢份難得o既執著!

2011-04-08
$24 (宵夜)
  • 紅綠花、黑咕嚕
2011-02-28 10 瀏覽
差不多3年無寫食評了.....2011年開始要再繼續寫.......嚐樂就做我2011年的第一個食評啦......今次同班朋友一齊來食....最好味既有黑咕嚕, 糖不甩, 芝麻湯圓&甜品配料小丸子.....黑咕嚕係咖啡凍加朱古力雪糕加朱古力脆波加小小朱古力醬, 鍾意朱古力既人就不容錯過, 三種不同材料一齊食好夾,好好味。糖不甩最特別之處係除左花生芝麻外加有開心果碎, 都未試過有第二間食糖不甩會加開心果, 但好香口, 好味,可能我鍾意開心果, 所以我覺得可以再加多d。d小丸子好煙"un"配搭埋d糖水就好好味.....芝麻湯圓個薑湯好得, 唔太甜又夠薑味, d湯圓都好味, 湯圓個皮同小丸子都應該係自家搓製的, 因為同樣好煙"un"其他仲有一個似楊芝甘露既, 有個唔知係唔係石榴味既果凍, 味道好清新仲有另外一款有曲奇雪糕加涼粉既就不過不失啦....
嚐樂就做我2011年的第一個食評啦......
今次同班朋友一齊來食....
黑咕嚕係咖啡凍加朱古力雪糕加朱古力脆波加小小朱古力醬,
可能我鍾意開心果, 所以我覺得可以再加多d。
d小丸子好煙"un"配搭埋d糖水就好好味.....
仲有另外一款有曲奇雪糕加涼粉既就不過不失啦....

$30 (宵夜)
  • 糖不甩
  • 芝麻湯圓
2011-02-01 10 瀏覽
朱古力雪糕豆腐布甸: 濃味朱古力雪糕, 不似一般牛奶公司的雪糕, 再加上磨成細緻粉末狀的oreo碎, 味道清新可人, 值得一試.黑咕嚕: 係軟滑的咖啡果凍粉條上加上濃郁的朱古力雪糕, 外層配以可可脆球, 口感豐富, 實在令一難忘. 美中不足之處是由於粉條無法承受雪糕的重量, 所以很難才可吃到頂層的雪糕.少少甜品看出無窮創意, 有機會會再嚐試其他甜品.
朱古力雪糕豆腐布甸:

黑咕嚕:

少少甜品看出無窮創意, 有機會會再嚐試其他甜品.
2011-02-01
  • 朱古力雪糕豆腐布甸
(非會員)
我本人係九龍城o既居民,差唔多都食「雲」晒.....不過嚐樂算係整體上係最好o既(1至5分, 我會俾幾多?)環境: 4.5 (環境幽靜,面對公園)食物種類:4.5(有傳統糖水,非傳統糖水,精選,豆腐花......)賣相:4.0服務態度:4.8(They are so nice!!!!)每次一唔開心,去倒就會開心番!!!D甜品好有新意,好獨特!!!自己一個黎,或成班FD一齊,都係必選地方!!!

(1至5分, 我會俾幾多?)

環境: 4.5 (環境幽靜,面對公園)
賣相:4.0

每次一唔開心,去倒就會開心番!!!
D甜品好有新意,好獨特!!!
自己一個黎,或成班FD一齊,都係必選地方!!!

• 糖不甩
  • 白玉金磚.......
2011-01-18 9 瀏覽
依間糖水既配搭幾特別, 每出一個糖水,我地都嘩嘩聲. 又想食. 又想影相。 最重要係坐得舒適。讚!!!<楊枝金露> - 好特別, 味道同出面既有d唔同.. 朋友話有少少橎石榴既味道.. 我食左一啖, 覺得好清香.. 唔知點形容。好食!!<木瓜雪耳> - 又係好好味!!! 冬天必食, 正!!!!!! 下次會再食依個. <黑咕嚕> - 同意樓下所講.. 轉個頭就俾朋友食哂..==" 真係超好味!!! 所以最後叫多一杯一齊再食。 最鐘意食朱古力, 依個配搭好新鮮, 上面有朱古力味早餐粒粒+下面有咖啡啫喱, 簡直一流。
<唔知叫咩> + <兒童樂園>
<楊技金露> + <唔知叫咩名>
木瓜雪耳糖水
<黑咕嚕> - 超級正!!!!!
2011-01-15
<黑咕嚕> - 超級正!!!!!
木瓜雪耳糖水
<楊技金露> + <唔知叫咩名>