2021-05-21 147 瀏覽
〔 睇住流奶 〕 $49 .外形相當可愛名字都好有趣, 流沙包要趁熱食, 唔會太過甜, 包好鬆軟.〔 懷舊蝦多士 〕 $78 .蝦多士外面炸得好脆口, 中間好鬆軟, 蝦一啲都唔乾, 沾上沙律醬更有風味.〔 香片+荔枝紅茶 〕 $30 .荔枝味非常突出, 紅茶建議不要浸得太耐.〔 紅粉蝦餃 〕 $39 .好漂亮的粉紅色蝦餃, 味道很不錯.〔 椒鹽豆腐 〕 $68 .椒鹽豆腐的椒鹽不會太鹹也不會太少, 豆腐唔會一格即斷, 炸得好香口, 豆腐下面仲有一啲炸金針菇炸得很出色, 真係值得一試.〔 蟹籽燒賣 〕 $39 .燒賣皮真的很薄, 肉味和香菇味都濃郁.〔 紅油抄手 〕 $46 .薄皮肉多, 有少少偏麻辣, 唔食辣嘅呢道菜.(好味指數: 9/10)
〔 睇住流奶 〕 $49 .

〔 懷舊蝦多士 〕 $78 .

〔 香片+荔枝紅茶 〕 $30 .
荔枝味非常突出, 紅茶建議不要浸得太耐.

〔 紅粉蝦餃 〕 $39 .
好漂亮的粉紅色蝦餃, 味道很不錯.

〔 椒鹽豆腐 〕 $68 .

〔 蟹籽燒賣 〕 $39 .
燒賣皮真的很薄, 肉味和香菇味都濃郁.

〔 紅油抄手 〕 $46 .
薄皮肉多, 有少少偏麻辣, 唔食辣嘅呢道菜.

(好味指數: 9/10)
午餐
最近食完就會比一張一百蚊ge現金卷,說明優惠、推廣不適用,見同老人家食比佢地嘗鮮一下食半放題,$158+10%一位,但其實我用$800食散叫點心食到嘔都仲得,我去酒店食幾十款點心放題都唔洗咁貴,純粹比老人家開心下。所謂點心放題其實得8款野食,仲要樣樣都係包呀、鹹水角呀,蝦餃都係次一等嘅芥菜蝦餃,食落炸雲吞、燒賣、蝦餃都係一樣味,係牛肉球幾好。主菜要左咕嚕肉、豬頸肉、魚同雞。豬頸肉超難食,大量鬆肉粉,一陣味,好地地一舊豬頸肉比佢搞到瘦肉咁,真係冇陰公。四個人食完埋單$8xx,可用兩張$100卷,點知店員話唔用得,因為放題係優惠,我食$158+10%,完全冇半點折扣,唔明有咩唔用得,如果唔用得應該要係MENU清楚講明本身放題點心種類已經唔多,跟本散叫仲抵食,仲要唔用得現金卷,搵笨!本來每星期都會去食一次,先會草落幾張現金卷,而加好似比人搵笨咁,食到一肚氣,以後都唔會黎食。
最近食完就會比一張一百蚊ge現金卷,說明優惠、推廣不適用,
見同老人家食比佢地嘗鮮一下食半放題,$158+10%一位,
純粹比老人家開心下。
所謂點心放題其實得8款野食,
仲要樣樣都係包呀、鹹水角呀,蝦餃都係次一等嘅芥菜蝦餃,
食落炸雲吞、燒賣、蝦餃都係一樣味,
係牛肉球幾好。

主菜要左咕嚕肉、豬頸肉、魚同雞。

四個人食完埋單$8xx,可用兩張$100卷,
點知店員話唔用得,因為放題係優惠,

本來每星期都會去食一次,
2021-04-21 107 瀏覽
平時西餐semi buffet就食得多 依家先知原來有餐廳做中菜semi buffet ! 好吸引 😍😍 仲要晚市都只係$158 加1!任食既除左前菜仲有點心!上至流沙包下至燒賣都有!仲有portion都係好細 一盅兩件/一個包 咁就唔會食完一籠就飽左😂而主菜就可以每樣揀一款 都有好多選擇!我地叫左麒麟魚香米 (+$30) 同 芝士焗龍蝦尾 (+$40)麒麟魚香米係經理推介 佢係由冬菇/金華火腿/魚整成 每啖可以一次過食3樣野 好正!上面仲有炸左個米 好脆好香口!呢個真係無介紹錯呀 😍 個龍蝦尾以為真係得龍蝦 點知仲有麵!唔似出面d餐廳用好浠既芝士 d芝士好濃 所以都食到好飽好濟😂😂另外甜品都係任食!經理知道我地唔食榴連仲比左楊枝甘露布甸我地食 好好人!🥰

2021-04-19 94 瀏覽
之前有去過同層SO TAM越南菜之良好體驗, 今次打算再去回味之時, 怎料同行朋友告知隔壁有間叫"嚐.捌", 食中式的, 我還以為是另一家, 怎料是同一老細, 分兩家食不同東西, 既然越南菜都很出彩, 倒不如嚐嚐佢中菜又處理得如何吧! 先講環境一樣保持舒適整漯, 我地雖然只得三個, 但店員都細心安排一張較寬落的枱給我們坐下,   原來之後菜式很豐富, 如果唔係恐怕放不下呢!當晚有個個人套餐(除主菜外), 其他可以任叫, 包括涼菜,點心,主菜, 還有湯品, 糖水/甜品, 這麼豐富才$158, 真係抱住嘗試心態試試吧!先講頭盤涼菜, 四款選擇, 四款都做得相當出色點心-絕對好過很多大酒樓, 原來大部份都係店內師傅嘅手工點心, 咸點甜點都令人回味, 還可以任叫, 還未食到主菜已經如此出色, 絕對期待主菜呀!主菜- 有6款我們選擇, 我們3個便選了麒麟魚香米,芝士焗龍蝦尾和鳳梨咕嚕, 三樣都很美味, 特別係個魚, 無骨滑溜, 無得彈, 出色過外面很多中菜館吧!當然最後白飯可以任叫, 並且還有甜品, 可惜當日甜品係榴槤, 我並不好此, 但其實未到甜品我已經飽到不得了,如果稍為有胃口的朋友們, 在
, 真係抱住嘗試心態試試吧!
先講頭盤涼菜, 四款選擇, 四款都做得相當出色

當然最後白飯可以任叫, 並且還有甜品, 可惜當日甜品係榴槤, 我並不好此, 但其實未到甜品我已經飽到不得了,如果稍為有胃口的朋友們, 在這裡一定食得很痛快吧!

總括而言, 除了越南SO TAM, 我都好慶幸自己有嘗試埋另一邊嘅嚐.捌中菜, 以後又多個非常好的食中菜地方
涼菜-呷醋木耳,麻煩三菇,和風山藥,梅酒秋葵
各款早式點心
麒麟魚香米
芝士焗龍蝦尾
2021-04-16
2021-04-16 86 瀏覽
這間位於銅鑼灣時代廣場對面的嚐·捌,晚市時間有半自助任食點心及小菜,價錢都是百多元起,十幾款前菜及點心任食,另外每位可揀一款主菜。荔枝紅茶及胎菊以位上形式,荔枝味道突出,加茶香,消滯又清香。冬蓉湯味道清甜,有些冬菇香。前菜點了麻煩三姑及梅酒秋葵,前者帶微微的麻辣香,十分惹味;後者帶梅酒的甜香且爽脆。點心方面,大部份都以人頭計算,不會浪費。一籠八戒即叉燒包,外型趣緻,叉燒餡香甜。迷你馬拉糕鬆軟帶甜香。雞雞春卷、鮮蝦炸雲吞及五香金角即叫即炸,新鮮熱辣,炸至金黃香脆,炸雲吞裏面大大粒蝦肉,咸水角煙韌。芥菜蝦餃蝦肉爽口,帶點芥菜獨特氣味。蟹子燒賣及陳皮牛肉味道正常,牛肉有些爽口馬蹄。主菜麒麟魚香米極有特色,沙巴仔去骨,夾上冬菇及金華火腿蒸熟很再淋上魚骨熬煮的魚湯及脆米,魚肉帶點肉咸鮮味又有冬菇清香,脆米浸了魚湯依然香脆,吸收了魚湯的鮮甜。另一個主菜芝士焗龍蝦尾,表面舖滿了龍蝦肉及芝士,下面是伊麵底,龍蝦肉爽彈,伊麵爽口充滿芝士香。
冬蓉湯味道清甜,有些冬菇香。
點心方面,大部份都以人頭計算,不會浪費。
芥菜蝦餃蝦肉爽口,帶點芥菜獨特氣味。
蟹子燒賣及陳皮牛肉味道正常,牛肉有些爽口馬蹄。
2021-04-15 62 瀏覽
🌕Hello我係Moon🌕以前都有食過呢一間,😍不過最近留意到佢有個半放題模式,😇就決定同朋友去試吓,依間嘅質素都唔錯,我好鍾意依度嘅環境,呢度環境夠晒舒服😌而且仲有落地玻璃,都好啱同朋友仔喺度傾偈!😙呢度嘅半放題係$158起一位,😏其實喺銅鑼灣旺區來講呢個價錢算唔錯,半自助餐入邊包一個主菜,😝其他就係無限任食,例如小食點心甜品茶,🤪$158就係90分鐘任食,其實依個時間好足夠!😎我同朋友就要咗亞麻籽燒雞半隻同埋麒麟魚香米半條,😤落咗單之後我同朋友仔一齊睇吓小食有咩食!🥸我哋每樣小食都嗌咗一份,😍木耳菇秋葵山藥,我好鍾意佢哋嘅菇,😌辣辣地真係好開胃!🤣呢度個點心質素都幾高,😉我哋先嗌咗春卷炸雲吞,😆同埋鹹水角,呢度嘅全部都係即叫即炸,食落口仲係熱,☺️炸雲吞入邊真係做得好好,餡料十足而且入邊仲有蝦!脆卜卜真係好好食!😚呢度嘅豬肉包同埋流沙包嘅造型真係好得意,😇朋友見到都係咁影相,😳豬肉包入邊都係餡料豐富,😏不過我就比較欣賞流沙包,咬落去真係會流心,🤓而且流沙嘅餡料做得唔膩,😙又唔會偏鹹味道真係啱啱好!呢度嘅燒賣我都好推薦,😛除咗賣相好特別之外,佢入邊仲有好多隻蝦,咬落去啲肉好實淨,唔會散
🌕Hello我係Moon🌕

我哋每樣小食都嗌咗一份,
😍木耳菇秋葵山藥,我好鍾意佢哋嘅菇,😌辣辣地真係好開胃!🤣
😳豬肉包入邊都係餡料豐富,
😏不過我就比較欣賞流沙包,
呢度嘅燒賣我都好推薦,
😛除咗賣相好特別之外,佢入邊仲有好多隻蝦,咬落去啲肉好實淨,唔會散晒,🤯份量都啱啱好!😍
當然仲有蝦餃啦,
😌蝦餃做得皮薄餡靚,賣相仲好好睇!🥰
跟住就到主菜,😝係我哋期待已久嘅亞麻籽燒雞,
果然冇失望,😚燒雞嘅外皮趣卜卜,而且雞肉好滑好香,😊加埋啲亞麻籽喺外面食落口嘅時候口感十足!😇
之後就到魚,
😉分量比我哋想像中多,魚塊中夾住鹹肉,😙就好似火腿咁,😜再加埋脆米粒,😋所以食落口嘅時候好有層次,啲魚肉係已經去晒骨,🤓所以可以放心咁樣食!
🌕最後MoonMoon真係覺得今次嘅半放題好有驚喜,😎$158呢個價錢真係好值,點心做得好好而且炸物又係即叫即炸,🤩主菜亦都唔馬虎,😏整體上真係做得好好,我同朋友都讚不絕口,好滿意今次🌕
2021-04-13 56 瀏覽
我地都好鍾意去飲茶食點心, 所以成日都會搵唔同既餐廳試下。呢度既點心以2件為主, 份量唔多, 啱哂我地呢種2人家庭, 可以多試幾款唔同點心。豬手豬腳 $38 - 先黎個前菜, 醬汁惹味, 因為係冷盤, 凍凍地好爽口唔會覺得肥膩, 而且啖啖肉, 充滿骨膠原, 必食之選。懷舊蝦多士 (2件) $36- 即叫即炸, 脆卜卜, 蝦肉彈牙爽口, 真係食一件都唔夠喉。扑扑蠔餅 (1件) $48 - 即叫即做, 蠔仔粒粒都好飽滿, 粉唔會過多剛剛好, 而且入口唔會覺得好油膩, , 配上鮮魚露一齊食, 好正。鵪鶉蛋燒賣 (2件) $26 - 薄薄既外皮, 包住細細粒但好飽滿既鵪鶉蛋, 再襯上嫩滑多汁既豬肉, 好正。蟹籽燒賣 (2件) $26- 燒賣賣相好精緻, 上面放滿左粒粒蟹籽, 皮薄肉厚, 豬肉餡料夠新鮮。有色蝦餃 (2件) $28 - 顏色鮮艷好吸睛, 蝦餃外型好飽滿, 蒸得時間剛剛好, 唔會過淋, 蝦肉彈牙爽口, 推介。甘香糯米餅 (2件) $24- 糯米飯煎成一個小小既圓形, 入口煙韌但唔會油腻, 配上軟淋既白麵餅一齊食, 細細件, 一人一件剛剛好, 食完唔會覺得有好重負擔。鴿香鳳梨 (3件
我地都好鍾意去飲茶食點心, 所以成日都會搵唔同既餐廳試下。

豬手豬腳 $38

懷舊蝦多士 (2件) $36

扑扑蠔餅 (1件) $48

鵪鶉蛋燒賣 (2件) $26

蟹籽燒賣 (2件) $26

有色蝦餃 (2件) $28

甘香糯米餅 (2件) $24

鴿香鳳梨 (3件) $46
- 賣相好靚, 打卡一流,外皮酥脆,一咬開入面有一絲絲既新鮮鳳梨肉, 酸酸甜甜。

嚐。捌
銅鑼灣羅素街8號英皇鐘錶珠寶中心2樓
港鐵銅鑼灣站 B 出口, 步行約4分鐘
2021-04-11 45 瀏覽
與同事第一次於嚐·捌食午餐,本來係被test tube沖茶的方式吸引。試過點心後,反覺得食物略有驚喜,2人一致認為可以再encore。我們叫了4樣菜,其中以斑斕千層糕較優勝。千層糕甜度合適,軟軟糯糯,真係幾好味~芝士燒賣就較少見,如果燒賣內亦揉合芝士就更滿足。我們叫了2款茶飲。我飲的是鐵觀音,茶味偏甘,比預期好飲。同事飲的好像是荔枝紅茶,聽到的也是好評。職員的服務態度良好,會主動提議甜品最後上。整體不過不失,期待下次再訪試新點心。

2021-03-30
2021-04-10 59 瀏覽
這天因為工作的關係,在銅鑼灣工作過後也就是我的吃飯時間,這天十分高興相約了一位同事,我們一同進餐,朋友選擇的餐廳位於銅鑼灣區地鐵站,去程需要五分鐘左右,地理上十分方便快捷, 餐廳位於的樓層由兩間餐廳組成,但我相信他們是一部經典,而我們這天選擇的也就是中菜的餐廳,半自助的中菜, 主食方面,挑選了水煮龍蝦尾,這個奢華的美食, 一般來說最擔心的就是麻辣遮蓋了龍蝦本來的鮮味,但這家餐廳完全沒有因此而令龍蝦失色,反而令龍蝦的整個味道更為昇華,另外,口感方面,龍蝦爽口彈牙,這樣證明用了十分新鮮,這是經過精心挑選的。

嚐。捌前身係「飲茶」情人節中午去嘆茶,lift 門打開會見到嚐捌和隔離的越南餐廳是姊妹店。當日就算已經提早約左位,但中菜那邊已爆滿,我們被安排到越南餐廳那裏,飲茶氣氛頓時減半。由於仍是新春,餐廳提供幾款賀年點心和賀年菜色,價錢當然略有提升。雖然意頭野系好,但係我哋都係棟返點心紙上嘅正常點心。點心的名字也是充滿玩味,但細看下只是舊有點心,細看下有些點心是續件計,大家都要識計數。陳皮牛肉球$22口感超有彈性,亦有馬蹄的爽口;陳皮香氣十足,點小小醋提味減膩已足夠,水準比酒樓還高。菠蘿叉燒酥$24酥皮又鬆又脆,略帶牛油味,叉燒餡略小,但加入切碎菠蘿,令口感鬆脆之餘亦多左juicy 。我認為一場嚟到都要試吓公仔造型嘅點心,可愛造型代表「一籠八戒」$16/個叉燒包拎上手十分軟熟,熨手。包皮略厚,餡料吾算豐滿,但味道就吾錯,醬汁不過甜,叉燒軟稔,肥肉不多,水準不俗。味道稱不上太正宗的「新加坡炒蘿蔔糕」$68偏重咸味,欠缺了靈魂「黑甜豉油」的精粹,我懷疑跟本沒有加入黑豉油調味。撇除呢樣野,其實味道都唔錯,炒蘿蔔糕來説吾不太油膩,蘿蔔糕大粒,口感不粉,蘿蔔糕十分索味,但略過咸,可能因為加左菜脯和蝦米;其
嚐。捌
前身係「飲茶」

雖然意頭野系好,但係我哋都係棟返點心紙上嘅正常點心。

陳皮牛肉球$22

菠蘿叉燒酥$24

叉燒包拎上手十分軟熟,熨手。包皮略厚,

味道稱不上太正宗的
「新加坡炒蘿蔔糕」$68

撇除呢樣野,其實味道都唔錯,炒蘿蔔糕來説吾不太油膩,蘿蔔糕大粒,口感不粉,蘿蔔糕十分索味,但略過咸,可能因為加左菜脯和蝦米;其他配料還有銀芽、蛋絲、香蔥,喜歡重口味的可以一試。

茶界$15/位 ~貴~加一
2021-02-12 786 瀏覽
正是新年,營業嘅店舖唔多,今日試下樓上點心店。這家店面積唔細,空間寬敝,而且佈置得充滿新年氣氛,不停的播著新年賀曲,雖然有少少嘈,但感覺熱鬧。柚子蝦餃$26蝦餃晶瑩小巧,就像小桔子一樣,十分可愛。蝦肉幾鮮美爽口,加上淡淡柚子的清香,味道唔錯,但餃子皮比較厚。元寶鹹水角$26這鹹水角炸得香脆,餡料是牛肉餡,味道帶肉味,夾埋鹹水角的甜,味道討好,或者是造型的關係,皮還是太厚。XO醬帶子餃$18 1件這帶子餃賣相唔錯,但餃子皮超厚,內𥚃有蝦肉、帶子和豬肉,味道各有各的,有啲散亂,感覺一般而已。迷你馬拉糕$15這馬拉糕蒸得十分香軟鬆化,而且口感滑溜,輕輕的甜,沒有梘水味,不錯。沙嗲菠蘿金菇肥牛$76這金菇肥牛份量十足,滿滿是粉絲、金茹、肥牛。沙爹汁的味道比較溫和,黏黏糊糊的,肥牛唔太韌,味道可以。海膽炒飯$78這海膽炒飯炒得幾香,配料有蝦肉、露筍、蔥花。雖然不覺得那是海膽風味,但味道又幾ok, 炒飯炒得均勻,香口鮮味,唔會好油,飯粒軟硬適中。荔枝紅茶呷一口茶,荔枝紅茶入口順滑,有陣陣荔枝香,不澀口,幾好。簡單點心午餐,感覺一下喜氣洋洋,倒也不錯。

正是新年,營業嘅店舖唔多,今日試下樓上點心店。

這家店面積唔細,空間寬敝,

柚子蝦餃$26

元寶鹹水角$26

XO醬帶子餃$18 1件

迷你馬拉糕$15

沙嗲菠蘿金菇肥牛$76

海膽炒飯$78

荔枝紅茶

呷一口茶,荔枝紅茶入口順滑,有陣陣荔枝香,不澀口,幾好。

簡單點心午餐,感覺一下喜氣洋洋,倒也不錯。
2021-02-12
午餐
2021-01-30 1083 瀏覽
之前在Times Square買東西,商場贈送了一些飲食券,將近到期;原本計劃去食午餐 ⋯⋯ 點知原來很多人有相同想法,商場內的各間餐廳都排長龍、又或者要提前訂枱才有位。被迫放棄,改去對面商業大廈2樓新開張不久的越南餐廳醫肚。電梯門一打開,就見到一幅充滿越南老街風情的壁畫:帶着尖笠帽的越南少女,正在小檔口內烹調越南牛肉湯河!牆壁前還要泊了一台真單車!差點真的以為去了越南!看看放在門口的lunch set餐牌,竟然沒有越南生牛肉湯河?再問問侍應,原來餐廳開張不久,暫時未有提供此菜式,要遲一點才會調整餐牌!更估唔到的事還陸續有來。原來舖位一分為二,樓層左右兩邊為兩間不同餐廳,但共用同一個入口。雖然屬於同一個餐飲集團,但兩間餐廳不可相互點選另一間的菜式。由於冇越南牛肉湯河,放棄了越南餐廳,改為去左邊的「嚐·捌」飮茶。侍應還進一步透露,兩間餐廳同屬將創意賣相融入傳統廣東點心的「Yum Cha」餐飲集團,不過就未能在集團網站內找到此兩間新餐廳的資料。「嚐·捌」裝修風格有別於傳統港式廣東酒樓,沒有大圓枱,全部都是二人或者四人方枱,配合現代香港的小家庭。整體格局與同集團的「Yum Cha」同出一轍,
「嚐·捌」裝修風格有別於傳統港式廣東酒樓,沒有大圓枱,全部都是二人或者四人方枱,配合現代香港的小家庭。整體格局與同集團的「Yum Cha」同出一轍,不過「嚐·捌」就採用了較多木材作為裝修物料,觀感稍為古雅,沒有「Yum Cha」那樣摩登。
午市餐牌只有一頁雙面點心紙,傳統廣東點心固然不能缺少,並且增添了涼菜、炒粉麵飯、頭盤小吃、湯羹及小炒,雖然款式唔算多,但已足夠上班一族的簡單午餐所需。餐牌上大部份點心源自「Yum Cha」,睇住流奶、一籠八戒這兩款「Yum Cha」的馳名「傳統包點 x 摩登創意」出品當不能缺少。「嚐·捌」「Yum Cha」的主要分別在於前者所供應的點心要不是逐件上、就是迷你版,旨在招兩口子二人家庭、或想嘆茶吃點心的一支公。
「嚐·捌」還有一個非常抵讚的服務,將以往一家大細去飲茶的問題徹底解決 - 每位客人可以自選喜愛的茶葉,不再需要共享一壺茶!其實,此概念只是舊瓶新酒,乃源自幾十年前舊式茶樓的一盅兩件;「蛊」指茶盅,那些年每位茶客各自有一個茶盅泡茶,可以選擇自己喜愛的茶葉。當然,服務要與時並進。今時今日肯定大部人不懂得用茶盅 ,「嚐·捌」 就改用了特別訂製的玻璃試管;試管上有很多細孔,管內放入茶葉,沖水入杯內再浸泡一段時間,就可品茶(另外附上一個小杯安放試管)。
同樣用椒鹽調味,椒鹽魷魚鬚($56)做不到大排檔熱辣辣、香口惹味的風味。用薄脆漿包裹的魷魚鬚雖然多了一層鬆化的外衣,但講香口就及上蘸蛋漿、再沾乾粉油炸的方法。始終是有規模的飲食集團,食材選用了新鮮魷魚鬚,此點就抵讚。
椒鹽魷魚鬚

有色蝦餃(2件)($28)「Yum Cha」系的創意之作,添加了七彩顏色的澄皮提升了傳統蝦餃的賣相。同時,蝦餃外型又維持工整、摺紋清晰,澄皮薄身、不粘筷子;整體仍然保持傳統靚蝦餃的必備條件。蝦肉餡料爽口,有鮮味;調味有改進空間。
有色蝦餃(2件)

XO帶子餃(1件)($18)用了少許吸收了甜豉油的粉絲墊底,再加上XO醬,以蒸餃類點心來説是濃味之選。餡料豐富,有帶子、蝦、馬蹄及芫荽。帶子本是主角,由於本身唔爽口,廚師加入蝦肉粒以提升口感;但卻有點喧賓奪主,再加上芫荽的濃味,蓋過了帶子粒的清甜。
XO帶子餃(1件)
XO帶子餃(1件)

迷你馬拉糕($15)細細件,不過,無論甜度、蔗糖香氣、顏色、鬆軟質感、氣孔大小等等各方面,仍然跟足傳統馬拉糕的味道。
迷你馬拉糕
睇住流奶(1件)($16)絕對是「Yum Cha」集團的上位之作。講歷史,第一代是奶皇包;多年前不知是那一位點心師傅,將餡料稠如糊的奶皇包轉化為流沙奶皇包,可以說是少數比傳統老派點心更加好食的改進版點心,近年,甚至已經完全取替老式奶皇包。睇住流奶就在流沙奶皇包的基礎上,將餡料進一步改良,鹹蛋味更香更濃,同牛奶忌廉兩者之間的比例調校得更佳,變得更加流沙。另外,包身轉成橙黃色,同餡料一致;再加上可愛造型賣相 ⋯⋯ 甚至做到如同點心名字,真係「睇住流奶」!可說是香港最好食的流沙奶皇包。
睇住流奶(1件)
醬香鳳爪($25)的急凍臊味去除得很徹底,加上豉汁麵醬味道及稀稠度調校得宜,鳳爪又夠軟腍;實在是很好食的傳統點心。
醬香鳳爪

黃金牛肉餅(2件)($20)是指脆皮呈金黃色,本身沒有什麼味道。牛肉餡太薄、份量太少;即使牛肉是味濃肉類,但一啖咬下去,除了卜卜脆的餅皮之外,也很難食得出牛肉味道。比起其他幾款點心,相對失望。
黃金牛肉餅(2件)

迷你排骨飯($28)真的很迷你,只有正常盅頭飯份量的三分一至一半左右,但排骨份量就沒有同步減少,感覺抵食;最緊要這個份量肯定唔夠飽肚,可以食多幾款其他點心。排骨調味幾好,但幾多筋膜,只有表層的豬肉絢鬆軟,近骨的豬肉就好韌。盅頭飯最緊要就是米飯,飯粒分明、軟硬適中,加上特製甜豉油,好味道。
迷你排骨飯
兩大一細埋單,就算只計兩人平均消費,每人也只是大約 $120,實在是好味又抵食!離開後細看賬單,才發現原來計少了三位茶錢!
2021-01-16
有色蝦餃(2件)
迷你馬拉糕
睇住流奶(1件)
2021-01-04 147 瀏覽
發現鼎食聚、香港旅遊發展局,連同200+家酒樓、餐廳,推出We Love Dining promotion。第3站,挑了家新開業中菜,和朋友來試試。We Love Dining 晚餐,118元/位:#前菜:有3款,呷醋木耳、七彩茄子、橙棍冬瓜,全部都好吃!#點心:也有3款,黑松露粉果、肝醬春卷、XO醬帶子餃,粉果和春卷好好味!帶子餃的皮有點塌,我覺得是翻蒸的!#熱菜:有2款,蟲草花紅棗蒸雞、畺䓤燜三文魚腩,全部都好吃!#湯:海鮮酸辣汤,挺辣的!#甜品:奶凍,一般!套餐不包茶位,每人點自己的茶,荔枝紅茶和玄米綠茶,都挺好喝的!

第3站,挑了家新開業中菜,和朋友來試試。
We Love Dining 晚餐,118元/位:
#前菜:有3款,呷醋木耳、七彩茄子、橙棍冬瓜,全部都好吃!
#湯:海鮮酸辣汤,挺辣的!
#甜品:奶凍,一般!

2020-11-18
2020-12-22 1041 瀏覽
上次吃越南野嘅時候,先至發現到呢間姊妹店,同上次So Tam一樣,喺銅鑼灣有一個非常唔錯嘅環境,配合幾優質嘅價錢,基本上沒有不試的理由。 餐廳主力食粵菜,加上又有點心又有好多精選套餐下午茶等,又做緊折,都幾受人歡迎。 餐廳格局同 So tam基本上一樣好cozy,有種好舒適嘅休閒感覺,好似星期日去咗咖啡店坐一樣。 當日試咗幾個前菜,有梅酒秋葵、蔥油蟲草,和風山藥,三個前菜都好開胃,尤其是山藥加上胡麻醬,感覺特別。 加入左梅酒嘅秋葵原來係有咁嘅化學作用,自己喺屋企都可以試吓整。 蔥油蟲草就更加口感豐富,有蟲草有木耳又有甘筍同萵筍絲,加上蔥油之後,更迷人。朋友喜歡吃炸物,於是點了香芒炸蠔,椒鹽魷魚酥同香茅墨魚,我個人較喜歡香茅墨魚,送啤酒一流。 聽人講呢度嘅點心都幾好食,當中最出色一定係呢個芝士燒賣,香港燒賣關注組嘅成員,絕對值得嚟探訪一下。 另外有色蝦餃個樣真係好精美,而且入面充滿着滿滿嘅蝦肉,好食。 素菜餃相對賣相同口感相對冇咁突出,不過都可以一吃。 點了非常之有新意嘅饅頭肝醬,呢個完全係好似西餐咁嘅配搭,豬肝醬好好味,當然非常邪惡

素菜餃相對賣相同口感相對冇咁突出,不過都可以一吃。

點了非常之有新意嘅饅頭肝醬,呢個完全係好似西餐咁嘅配搭,豬肝醬好好味,當然非常邪惡,怕肥嘅人可能未必夠膽食太多。

冬天一定要食羊腩煲,呢度嘅羊腩質素都很高,而且個湯又完全唔鹹,加上其他冬菇,筍都非常入味,每件羊腩都炆非常之軟綿綿,又唔會太肥,絕對推介。

相對花雕醉雞雲吞煲份量細少少,但係咁凍嘅冷天氣整碗湯食粒雲吞,都幾滿足。

完全冇諗過食一間餐廳會意外咁發現另一間餐廳嘅驚喜,呢間嚐捌開得出奇地低調,希望捱過疫情,之後一定會更上一層樓。 嚐•捌
銅鑼灣羅素街8號英皇鐘錶珠寶中心2樓
2020-12-01
2020-12-16 161 瀏覽
經openrice訂座有九折,但入座的時候,店員 同我說兩點半後入座有八折,感覺店鋪都幾均真。店內用一個試館載滿茶葉,放在個杯裏面再加水,啲茶就會慢慢滲出顏色,都算是一個新嘗試,但水唔夠滾,茶自然欠奉。想試啲新款點心,但種類好似好少,因大部份也在“飲茶”試過了。<菠蘿叉燒酥>焗得夠脆和暖,酸味蓋過了叉燒的味道。<透明波波>原來是一粒鋪滿了蘿蔔粒、菜粒和菇粒的餃, 皮是透明,而且都幾煙韌。<時菜蝦餃>都有一隻蝦在裏面,皮亦沒有散開。<海膽炒飯>完全吃不到海膽的味道,而且飯的味道較淡口,有點被騙。<橙棍冬瓜>這個值得一試,橙的味道和冬瓜很配合,冬瓜也很爽口。<流口水雞>雞不夠新鮮,肉質都幾韌,辣味足夠,還帶點花椒香味,花生脆口。<和風山藥>其實唔需要將山藥切開八條,四條都已經夠啦!麻醬落得太重手,浪費了山藥。<墨魚油條>油條炸得脆,可是有點油膩,墨魚都幾香,最重要要點酸甜醬。<榴槤糯米糍>糯米糍都幾煙韌,榴槤都幾香。

<菠蘿叉燒酥>
焗得夠脆和暖,酸味蓋過了叉燒的味道。

<透明波波>

<時菜蝦餃>
都有一隻蝦在裏面,皮亦沒有散開。

<海膽炒飯>
完全吃不到海膽的味道,而且飯的味道較淡口,有點被騙。

<橙棍冬瓜>
這個值得一試,橙的味道和冬瓜很配合,冬瓜也很爽口。

<流口水雞>

<和風山藥>

<墨魚油條>
油條炸得脆,可是有點油膩,墨魚都幾香,最重要要點酸甜醬。

<榴槤糯米糍>
糯米糍都幾煙韌,榴槤都幾香。