2019-09-19
今日同朋友去左深水埗行街買電話卡,朋友之後帶咗我去食一間上海嘢,因為真係堅好食,所以想同大家分享下。餐廳坐落西九龍中心附近,環境裝修都唔錯,有啲似高級版嘅茶記feel, 一啲都唔焗促,朋友應該係熟客仔,未去到都已經一路同我講要食啲乜食啲乜,咁我當然要俾個機會佢,等佢發板啦! 先嚟嘅係凍奶茶, 應該算係其中一個鎮店之寶,樽裝上冇冰,有啲似冰鎮奶茶嘅原理。至於味道方面真係冇得彈,奶味茶味調得啱啱好,濃郁得呢不太甜,讚!到嘢食嚟啦,先嚟個豬軟骨湯麵, 豬軟骨份量十足,醬汁煮得夠入味之餘, 豬軟骨 亦很有咬口,配上海麵,超滿足。另一招牌菜上海菜餃,我哋今次叫咗西洋菜餃同韭菜餃, 睇圖就知係皮薄餡靚果隻,未食都知係正嘢嚟啦, 我見佢除咗堂食之外, 都見到有街坊專登嚟買啲包咗嘅返屋企煮,可見是信心之選。 而鍾意食啲辣嘅朋友,我要介紹你試下佢嘅自家製菜脯醬,食完包你沉船,我自己就鍾意再加埋醋一齊食,貪佢有一種酸辣嘅感覺。 不得不提,水餃同豬軟骨湯麵一樣, 都用咗魚湯做湯底,當屋企湯咁飲就perfect啦, 啱曬我哋呢啲無飯一族。雖然好飽,但都叫多咗個煎餃子同朋友開心share,因為見到隔離枱都食得津
雖然好飽,但都叫多咗個煎餃子同朋友開心share,因為見到隔離枱都食得津津有味咁嘅樣,簡單嚟講,就係一個熱辣辣而且香口嘅小食,同水餃一樣嘅水準。
雖然仲見到其他嘢都好想試下,不過實在太飽了, 唯有下次再叫朋友同我一齊嚟依度開餐啦。