2024-11-04 145 瀏覽
中環區大眾化茶餐廳高質 中價 大份四季茄牛通常餐指定食物真係好大碗茄味好香濃酸酸甜甜好開胃通粉彈牙牛肉嫩滑完全唔似其他食肆牛肉又鞋又韌不過漂到有點白值得一試滑蛋又係好出色都係嫩滑 再加有蛋香配上厚切多士熱辣辣香脆口感滿足整份常餐每一個細節都處理得好好味道口感配合非常好明明唔太肚餓最後食曬成份
中環區大眾化茶餐廳

味道口感配合非常好

明明唔太肚餓
最後食曬成份

2024-10-20 303 瀏覽
中環食咩好?呢日放lunch去左中環食四季常餐-蕃茄牛肉通粉 (配招牌炒蛋加多士)$52-沙嘇牛肉公仔麵 (配招牌炒蛋加多士) $52 總評:食飯要搭枱,食物不過不失,正常茶餐廳發揮啦,無乜驚喜,茄湯味足,沙嗲湯味足,賣相算吸引嘅,麵質煮得啱啱好,唔會太腍/太硬,中環價錢嚟講算係唔錯,好多打工仔嚟食,如果你唔喺呢度返工就唔洗專登過嚟排隊食喇!(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎) 四季常餐 (德輔道中) (中環)中環德輔道中88號地舖
中環食咩好?

呢日放lunch去左中環食四季常餐

-蕃茄牛肉通粉 (配招牌炒蛋加多士)$52
-沙嘇牛肉公仔麵 (配招牌炒蛋加多士) $52

四季常餐 (德輔道中) (中環)
中環德輔道中88號地舖

2024-10-09
5 分鐘 (堂食)
2024-08-23 795 瀏覽
一個普通的返工日👀其實已經食咗好多次☺️次次午餐都超多人排隊,難得今日早咗放飯所以有機會食到😍🍽️ $60 叉燒炒蛋飯配秘製豉油汁叉燒肥瘦適中,咬落唔會覺得靭😏😏😏炒蛋真係好滑💕配埋豉油汁甜甜鹹鹹咁😳非常之夾份量都幾大,女仔食會覺得超飽,男仔應該啱啱好👌👌👌朋友食嘅係常餐,呢度叫得四季常餐,呢度嘅常餐都唔會令人失望!!!我都食過 幾次,不過冇影到相,個包真係好香脆🍞暖暖地烘完,又有蒜蓉香🙈
一個普通的返工日👀
其實已經食咗好多次☺️
次次午餐都超多人排隊,難得今日早咗放飯
所以有機會食到😍

🍽️ $60 叉燒炒蛋飯配秘製豉油汁

叉燒肥瘦適中,咬落唔會覺得靭😏😏😏
炒蛋真係好滑💕
配埋豉油汁甜甜鹹鹹咁😳非常之夾
份量都幾大,女仔食會覺得超飽,男仔應該啱啱好👌👌👌

• 叉燒炒蛋飯配秘製豉油汁
2024-07-20 1247 瀏覽
四季常餐嘅位置係中環,我食過佢哋嘅早餐,揀咗忌廉雞湯配叉燒通粉。餐廳環境方面,都幾好,我會比四個星。服務質素真係好好,啲人好友善又樂於助人,我會比五個星!食物味道就真係好正啦!忌廉雞湯好香滑,叉燒肉好多汁又嫩,通粉煮得啱啱好,有口感又唔會太軟。每一口都好滿足!我會比五個星!性價比真係好高!餐廳價錢合理,食到咁好味又高質素嘅早餐,真係好抵食!我都會比五個星!總括而言,四季常餐係一間值得推薦嘅餐廳!餐廳環境舒服,服務質素好好,食物味道正,性價比高,絕對可以帶嚟一個開心嘅用餐體驗!

忌廉雞湯叉燒通粉
2024-04-19
$40 (早餐)
忌廉雞湯叉燒通粉
四季常餐放假一早去左中環搵食,想揀一間早餐試吓,行過見到呢間價錢平民化又好似幾好坐咁,就決定入去試一試😜四季茄牛通加配午餐肉茄湯味足,賣相吸引,牛肉唔會醃到失去原來既牛肉味,午餐肉有煎香唔hea,通粉口感彈牙,唔會煮到淋哂,但係對比坊間同樣以茄湯做賣點既餐廳黎講整體唔算十分出色🤭特濃沙嗲牛肉公仔麵加配香腸牛肉同茄牛通既牛肉係一樣既,不過佢另外加左沙嗲汁,值得一讚佢既湯配沙嗲汁相當有驚喜,朋友試左都想同我交換呀,另外公仔麵煮得岩岩好,一路食既時間唔會出現愈食愈淋既情況,絕對值得encore🤩🤩🤩芝士咸牛肉餐包本身我地其實都夠哂飽,不過見到隔離叫左又忍唔住叫埋,實物睇到係好大舊,兩個人share岩岩好,咸牛肉配上牛油真係天作之合,另外炒蛋蛋味夠而且滑嘟嘟,加埋塊半溶既芝士,為今日既早餐作結☺️
四季常餐

四季茄牛通加配午餐肉

特濃沙嗲牛肉公仔麵加配香腸

芝士咸牛肉餐包

• 特濃沙嗲牛肉公仔麵
2024-05-14 1312 瀏覽
話說工作關係,下午來到上環做嘢,見到啲Yen幾平咪又唱下咁樣,跟住就順便食個下午茶,行吓行吓見到依間嘢有位坐又幾舒服,價錢好似又唔係好貴,咁咪坐低嗌個下午茶瑞士汁乾炒牛肉麵囉,嚟到嘅時候見到有隻蛋,以為執到筍嘢,點知食落去超鹹,鹹到要係咁飲嘢,牛肉得嗰兩三舊細細舊,大佬呀你收$48都冇理由咁樣啦,我好少嚟呢邊食嘢,係咪租貴啊大佬,你咪加多幾蚊俾多少少人哋囉,唔好咁肉酸啦,個炒麵又冇質素又鹹,講真我都唔會再幫襯,唔怪之咁多位坐,真係茶餐廳都咁難食🤦🏻🤦🏻🤦🏻
2024-05-14
5 分鐘 (堂食)
下午茶
2024-05-13 844 瀏覽
以前食過兩次外賣都好好味,點知今日個白飯入口係kok kok聲,白飯未熟,應該係未焗透,食咗幾啖要放棄。太可惜,叉燒炒蛋同豉油仲係好好味。唔想行轉頭換過個飯,但希望可以有改善啦,唔好嘥咗炒蛋叉。
2024-04-26 1038 瀏覽
好耐冇去這間茶餐廳食早餐了,依然想食他們用新鮮牛肉煮的沙嗲牛肉公仔麵早餐送到枱面,沒有失望,和其他那些唔知煮咗幾耐,一“劈”的沙嗲牛肉比,這個看到一片片牛肉剛剛白灼好,放在公仔麵上,在淋上秘製的沙嗲汁,好好味同事們讚佢哋的炒蛋依然好味,炒蛋好滑,多士熱辣辣,如果可以多少少牛油,就更加好同事叫的茄牛通,蕃茄湯濃郁,同樣可以見到,他们用新鮮牛肉白灼後加入通粉,最後加上一些香草在面,賣相立即升級了奶茶依然好香,為了環保,我謝絕用飲管

奶茶依然好香,為了環保,我謝絕用飲管
2024-04-21 955 瀏覽
身為一個中環上班族,食個lunch真係閑閑地都過$100。四季常餐就係中環嘅平民飯堂,所以成日都會同同事去食。呢個茄牛通常餐就係我經常會叫嘅餐。一個通粉加埋多士同埋炒滑蛋,唔好睇佢細細份,對女仔嚟講已經好飽,仲有包埋嘢飲添。佢個牛肉唔會話太韌,蕃茄湯都幾濃郁,酸味味咁好開胃。滑蛋嚟講都幾出色,唔會話炒到好乾,仲要有蛋汁。多士就不過不失,正常水準。👍🏻雖然lunch time比較多人,長期都排長龍,但係人流都去得幾快,唔會話要等好耐。座位嚟講都唔會話好窄,不過不失。所以要喺中環食個平價快餐,四季常餐真係一個唔錯嘅選擇。

2024-04-16 698 瀏覽
喺中環要搵啖好食的確唔易🥹而且想荷包君好過少少嘅話就少好多選擇了🫠所以小編就揀呢間茶餐廳試下~🥣忌廉叉燒通粉配炒蛋多士 $52忌廉味偏淡,咸味都唔係好夠,聽聞以前會食得出有少少雞湯味同埋會濃郁好多,依家退步哂,小編本身幻想通粉包住啲湯汁個滋味應該好正🫠但現實好fail… 同埋叉燒好柴,完全冇蜜汁叉燒嘅蜜味… 個炒蛋本身少少咸味 (好似係兩款蛋汁撈埋所以會好食d🙏🏼),蛋香味濃。賣相:⭐⭐(啲叉燒係小編由底撈返上去先望落靚d)味道:⭐⭐CP值:⭐⭐⭐食一間餐廳嘅常餐就知間野好唔好了🫠理解為左出餐快而降低食物質素,但有少少竭澤而漁嘅感覺🙏🏼凍飲加$3 小編飲凍檸茶,味道正常。

🥣忌廉叉燒通粉配炒蛋多士 $52

賣相:⭐⭐(啲叉燒係小編由底撈返上去先望落靚d)
味道:⭐⭐
CP值:⭐⭐⭐

2024-03-21 854 瀏覽
點了2fen早餐外賣,店裡不是特別忙有空位 ,店員服務態度奇差,等了10分鐘以後 店員很趕把外賣打包送出來, 二次確認是否全部打包好。 拿到手得外賣居然少了套餐上的招牌炒蛋以及吐司。 價格也沒有收少的。 這加店真的不應再來了。大家小心中伏
2024-03-20 785 瀏覽
四季常餐無論係本地人定外國遊客之中,都係好出名嘅茶記,最出名一定係炒蛋、多士,但現實永遠很有骨感,其實未稱得上最好食嘅茶記,食一次體驗下就足夠。*特濃沙嗲牛肉公仔麵 $48沙嗲稱唔上特濃,沙嗲、花生味都普普通通,牛肉醃得太腍、冇牛肉味,麵底略腍,而且同沙嗲汁好分割。*招牌炒蛋+多士炒蛋嫩,但欠蛋香,而且唔夠熱🙈多士用串燒燒烤爐直火烘,焦脆度非常好,但多士中心太乾,又唔夠熱。牛油搽得太薄,未夠香。*熱奶茶質地好薄、稀身,茶味奶味都偏淡。
特濃沙嗲牛肉公仔麵 $48
招牌炒蛋+多士
熱奶茶
質地好薄、稀身,茶味奶味都偏淡。
特濃沙嗲牛肉公仔麵
招牌炒蛋+多士
2024-03-09
10 分鐘 (堂食)
2024-03-20 588 瀏覽
平時食開沙嗲牛肉麵炒滑蛋常餐. 今日心血來潮想試下個滑蛋飯. 叫左個招牌叉燒滑蛋飯. 外賣叉燒好香 炒蛋超級嫩滑 配埋秘制醬油 再配一口白飯 好有層次 真係好好食 難怪咁多人叫呢個飯

叫左個招牌叉燒滑蛋飯. 外賣

2024-03-15 696 瀏覽
中上環早餐系列今日食翻平時都會幫襯佢食常餐嘅四季常餐,今日叫吓第二樣食,睇吓會唔會有驚喜先坐低叫咗份炸魚柳早餐~炒蛋味濃且勁滑,色澤亦接近金黃。平時多數飲冰震凍奶茶,唯最近早餐一飲凍飲就唔多舒服,所以都係飲熱飲算啦~茶味香濃,久久不散~最後最後要講講塊炸魚柳,整體賣相唔錯,魚柳夠大件,擺碟夠睇頭,可惜吖,炸皮衣太厚,食落有啲似食緊熱狗腸層麵包皮,完全食唔到魚味,令到成件事好大影響,一啲都唔似食緊魚柳,可惜可惜,需要認真考慮轉供應商⋯
中上環早餐系列

今日食翻平時都會幫襯佢食常餐嘅四季常餐,
今日叫吓第二樣食,睇吓會唔會有驚喜先

坐低叫咗份炸魚柳早餐~
炒蛋味濃且勁滑,色澤亦接近金黃。

茶味香濃,久久不散~

最後最後要講講塊炸魚柳,
整體賣相唔錯,魚柳夠大件,擺碟夠睇頭,
2024-02-27
10 分鐘 (堂食)
2024-02-21 1072 瀏覽
好耐無食過,見過開黎就特登入嚟食,叫咗四季茄牛通常餐。個茄牛通水準跌咗好多,好明顯睇到係通粉上而淋個似係工場一早整定/或者開出嚟嘅番茄湯,唔似用新鮮番茄整出嚟,上面啲牛肉就咁放上去,微溫🫣,其實唔難食嘅,但我唔會再叫黎食。印象中以前係成個番茄通同牛肉一齊煮,仲食得出係用新鮮蕃茄整,好濃味。個炒蛋係滑嘅,但係完全冇蛋味,似係食緊一堆鹹嘅黃色汁😅唯一可取係個多士,入面好軟熟。唔知係咪叫錯嘢食😅😅
好耐無食過,見過開黎就特登入嚟食,叫咗四季茄牛通常餐。
個炒蛋係滑嘅,但係完全冇蛋味,似係食緊一堆鹹嘅黃色汁😅
唯一可取係個多士,入面好軟熟。
唔知係咪叫錯嘢食😅😅