2025-01-03 313 瀏覽
XO醬黑毛豬炒讚岐烏冬,熱辣辣夠哂火喉!黑毛豬肉味香濃,肥瘦適中!讚岐烏冬都好彈牙,配埋XO醬真係好惹味,但有微微嘅辣味,味道啱啱好,唔會太濃!鮑汁鮑魚福建炒飯大大碟,份量好充足!鮑魚爽口彈牙,配埋大量嘅鮑汁同埋菜粒,炒飯粒粒分明,味道唔錯呀,食完真係好飽肚港式紅豆冰甜度適中,紅豆份量都唔少雪山紅豆冰夠哂冰涼,有大量綿密嘅cream,紅豆冰都好足料!粒粒花生醬西多士,熱辣辣厚身嘅西多士外脆內軟,蛋香味好濃郁!中間夾住大量粒粒花生醬,配埋牛油同埋糖漿一齊食,鹹鹹甜甜,口感好豐富酥皮蛋撻好酥脆,牛油味同埋蛋香味都好香濃可樂餐廳舒適寬敞,上菜速度快,餐廳店員服務態度好友善,抵讚!餐廳整體食物價錢都好抵食,食物份量都大大份

港式紅豆冰甜度適中,紅豆份量都唔少

酥皮蛋撻好酥脆,牛油味同埋蛋香味都好香濃

可樂

1K
2025-01-02 242 瀏覽
呢間茶餐廳食物選擇好多嫁,環境仲要好chill可以望住啟德既運動場館,入面既景致又光猛又舒適,岩晒同朋友黎tea一tea,傾計都好舒服,下午茶呢度有十幾款餐甘多,餐飲特別都叫左茶餐廳比較出名既紅豆冰同蘆薈冰茶,紅豆冰既紅豆好多又好粉,香葱鹹牛肉菠蘿包既口感又咸又甜甘都幾好味,仲要份量都好大個下,菠蘿包面好香脆,加埋滑蛋鹹牛肉同葱花呢個食法又有玩味又出奇地夾。蛋撻熱辣辣又酥皮脆卜卜甘好有層次,雪山叉燒包細細個當下午茶都幾岩。椒鹽避風塘豬扒飯:椒鹽惹味又香口,豬扒外脆內軟

椒鹽避風塘豬扒飯:椒鹽惹味又香口,豬扒外脆內軟

2025-01-02 231 瀏覽
最近啟德零售館同時開幕,四寶食堂都有分店係e道,緊係去試下喇🥰餐廳嘅裝修以光猛嘅橙色為主調,入到嚟餐廳以卡位為主,菜式有中式小菜,串燒等等😋當中有吸引嘅燉湯小菜套餐😍🌸蒜茸炒通菜,清新可口,通菜嘅脆感配合蒜茸嘅濃郁香氣,令人胃口大開。🌸沙嗲串燒包左豬同牛,肉質鮮嫩,肉塊經過炭燒後表面微焦,搭配獨特嘅沙嗲醬,香辣適中,好野味😋🌸沙嗲牛肉粉絲煲係一個經典之選,牛肉入味,肉質柔嫩,配合滑順嘅粉絲,吸收咗豐富嘅湯汁,每一口都充滿滿足感。同埋用沙煲上保持左熱度😚上枱熱辣辣香香噴噴🥳🌸松子甜酸魚柳嘅口感令人驚喜,魚柳外脆內嫩,加上松子嘅香脆,甜酸醬嘅酸甜滋味恰到好處,無論係做主菜定係配菜都十分出色,我地仲跟左燉湯同飯😋燉湯係蟲草花燉雪梨,岩哂鐘意飲滋潤野嘅我🤤🌸壽喜燒汁肥牛炒讚岐烏冬,肥牛鮮嫩多汁,烏冬滑順🤩食落唔會太膩😋🌸蘆薈白桃冷泡冰紅茶清新可口,帶有淡淡嘅桃香,入面仲有粒粒嘅蘆薈💕🌸檸檬桂花蜜糖冰茶則係酸甜適中,飲落好清新,味道酸酸甜甜😎

🌸檸檬桂花蜜糖冰茶則係酸甜適中,飲落好清新,味道酸酸甜甜😎
2025-01-02 174 瀏覽
喺啟德體育園逛了半天,三間零售館都有商店和食肆,最後選了在零售館3的四寶食堂食晚飯。餐廳光潔明亮,座位舒服。門前有一個櫃放着麵包、蛋撻之類。晚市供應不少小菜,全部都可以加$28升級套餐,套餐有燉湯、白飯和飲品。另加$20有各款涼拌小食。全部菜式有質有量,價格合理。餐廳的出品令人驚喜,尤其是今晚的燉湯——🏅松茸蟲草花煲排骨,睇個名就知道清甜,喝完令人感到身心舒暢。追加的🏅蒜泥白肉選用黑毛豬,切片均勻,肉質鮮嫩,蒜泥的香氣濃郁,自行加一點辣油更是惹味,$20的價格相當超值。🏅沙嗲牛肉粉絲煲的牛肉滑嫩入味,沙嗲醬香濃不膩,粉絲吸滿湯汁,口感彈牙。🏅魚香茄子魚柳的茄子煮得軟綿入味,魚柳的外皮微脆,與微辣的魚香醬汁搭配得宜。🏅松子西芹炒蝦仁則是一道清新怡人的小炒,西芹爽脆,蝦仁的鮮味與松子的香氣交織,簡單卻令人回味。

雞批

燉湯

額外加碟馬拉盞炒通菜
2024-12-29
燉湯
2025-01-02 209 瀏覽
📝胡椒大蝦粉絲煲($108): 三隻大虎蝦,肉質彈牙,仲有蝦膏香。粉絲炆得入味,食落鹹香,帶陣陣的胡椒香。📝鐵板黑椒原隻豬手($118): 巨型大豬手!📝豬手炆得好軟腍腍,一切就開,豐富嘅骨膠原,肉身入味,質地鬆軟!📝金銀蛋肉碎油麥菜($68): 滿滿嘅肉碎蛋花喺面,有家的味道,油麥菜熟度剛好,軟身得嚟唔會老。📝加$28可以配一個燉湯,白飯加飲品📝燉湯好足料,飲落鮮甜。📝蛋撻仔$9個,係層層嘅酥皮撻,蛋漿嫩滑。

📝鐵板黑椒原隻豬手($118): 巨型大豬手!

📝加$28可以配一個燉湯,白飯加飲品

📝燉湯好足料,飲落鮮甜。

📝蛋撻仔$9個,係層層嘅酥皮撻,蛋漿嫩滑。
  • 胡椒大蝦粉絲煲
  • 鐵板黑椒原隻豬手
  • 金銀蛋肉碎油麥菜
1K
2025-01-01 180 瀏覽
平靚正之選我會選四寶食堂,平時都幫襯開,上次行街的時候先知原來都係啟德零售館開左啦!餐廳都幾大!無論是蛋撻、熱狗🌭️、沙嗲牛肉麵、焗豬扒飯、瑞士汁牛河、豉油皇炒麵及港式燉湯小菜都有我心水!海南雞飯雞肉大份而且好滑溜,送飯好滋味菠蘿🍍古嚕肉開胃酸甜是我喜好,古嚕肉軟腍入味蟲草燉盅餐廳仲有老火湯好滋潤呢仲買了兩件蛋撻 因見剛是新鮮熱辣出爐好好味😋 四寶食堂 九龍啟德啟德體育園啟德零售館3, G樓 M3-006號舖

海南雞飯
雞肉大份而且好滑溜,送飯好滋味

菠蘿🍍古嚕肉
開胃酸甜是我喜好,古嚕肉軟腍入味

蟲草燉盅
餐廳仲有老火湯好滋潤呢

仲買了兩件蛋撻 因見剛是新鮮熱辣出爐好好味😋

四寶食堂
九龍啟德啟德體育園啟德零售館3, G樓 M3-006號舖
2024-12-31 223 瀏覽
最近試咗常餐C麻辣撈公,整體體驗相當令人失望。首先,撈公粉食落有一種奇怪嘅酸味,懷疑食材新鮮度未達標,甚至可能已經有變質嘅情況,呢點實在令人擔心。其次,炒蛋口感一般,完全欠缺應有嘅香味,味道偏淡,食落毫無驚喜,整體出品質素遠低於預期。麻辣嘅味道亦唔算突出,完全未能達到令人回味嘅水平。呢餐無論係味道定係食材質素都顯得非常普通,甚至難以接受。可能係分店出品問題,建議大家如果真係鍾意呢間餐廳,可以考慮試吓其他分店,或者改為選擇其他餐點,避免重蹈覆轍。希望店家能夠重視顧客嘅意見,喺食材新鮮度、味道調配同烹調技術方面作出改進,提升出品質素,帶畀顧客更好嘅用餐體驗。現階段而言,呢間分店嘅常餐C麻辣撈公實在唔值得推薦,大家可以慎重考慮再作選擇。

2024-12-24 705 瀏覽
餐廳座落於啟德零售館三號,近宋皇臺站多啲,主打平靚正,大件夾抵食嘅港式料理,早午下午茶晚餐有唔同食物供應,店內環境唔算好大,裝潢行新派簡約風格,門口仲有個大大個透明玻璃擺放多款種類嘅麵包,幾吸睛。另外值得一讚嘅係店員服務態度友善,出邊好少有㗎啦。一坐低即刻叫咗蛋撻同埋雞批,好驚晏啲落單就會冇,因為真係好吸引,烘焙師傅有料到,蛋撻係酥皮底,酥脆可口,蛋味唔算好出,但勝在夠滑。雞批同樣出眾,外皮金黃色,香脆唔油膩,內裡包著超多雞肉,食完一個已經飽咗半。如果攞埋去焗一焗熱再送上會更好🤣主食方面都有唔少款色,肉類蔬菜粉麵飯小食樣樣有齊,老少咸宜,份量合理。私心推介沙嗲串燒,鐵板上,上枱時咋咋聲,香氣四溢,雞同豬嫩滑多汁,醬汁惹味得嚟唔會死鹹。另有黑椒豬手,同樣都係原隻鐵板上,皮彈牙且啖啖肉,醬汁好彈,着白色衫小心,呢款適合多人分享。咕嚕肉有驚喜,難怪抬抬都有叫,山楂汁微微酸甜,夠掛汁,外層脆身而且仲有拔絲效果!拔道腩水門雞半隻上,雞肉嫩滑唔乾柴,點埋醬汁可帶出雞嘅鮮味。想食的健康啲嘅可以要XO醬滑蛋炒蝦球同西蘭花炒蝦球,蝦球大隻Q彈,滑蛋似蛋餅多啲啲,西蘭花爽口入味,各有千秋。

假日留港有新地方喇!近日開幕嘅啟德體育園零售館,除咗有各式商鋪,仲陸續有不同食店開張。率先開幕嘅有四寶食堂,位於零售館3號,今日嚟食咗個港式下午茶,好有驚喜。窗外望住成個大球場,非常開揚。由黃昏食到天黑,景色不錯。至尊菠蘿包配田園沙律 凍鮮檸檬水第一次食菠蘿包咁震撼,餡料就嚟滿瀉,有芝士、蔥花、鹹牛肉同雞蛋,食完飽咗幾個鐘😁瑞士汁雞髀🍗配菠蘿油 檸檬菜蜜一拎埋嚟已經好香瑞士汁味道,比豉油汁醃出嚟嘅更香更甜,雞髀肉質亦都唔錯。🧸評分:🧸🧸🧸🧸4/5🗺️ 九龍城啟德承啟道38-39號啟德體育園啟德零售館3 G樓M3-006號舖#finefoodbear #啟德體育園 #啟德零售館 #四寶食堂 #香港美食 #啟德美食 #港式茶餐廳 #現場烘焙 #啟德 #香港美食 #新派茶餐廳 #經典必食

至尊菠蘿包
配田園沙律 凍鮮檸檬水

瑞士汁雞髀🍗
配菠蘿油 檸檬菜蜜

🧸評分:🧸🧸🧸🧸4/5
下午茶
2024-12-22 907 瀏覽
今天來到啟德新商場的四寶食堂,在悠閒的下午時光品嚐了一系列令人驚喜的美食!💫首先必須讚嘆壽喜燒汁安格斯牛炒稻庭烏冬的完美口感!烏冬保持著彈牙的質地,每一口都充滿日式壽喜燒醬汁的香甜,配上鮮嫩多汁的安格斯牛肉,讓整道菜充滿層次感。更讚的是烏冬吸收了牛肉的精華,配上爽脆的高麗菜絲和香噴噴的芝麻,每一口都令人回味無窮!🍜西多士的外皮金黃酥脆,中心塗上濃郁的花生醬,配上一大塊牛油,熱辣辣地送上來,口感豐富又香甜。外脆內軟,絕對是下午茶的滿分之選!🍞蛋撻可說是必點之選!外層的酥皮層層分明,一咬下去即刻感受到酥脆的快感,蛋黃餡料滑嫩香甜,配上冰涼的檸檬可樂,完美平衡了甜度。新鮮出爐的蛋撻,實在是一種享受!🥧雪山皮叉燒包外表討喜,包身鬆軟似雲,咬下去還帶點甜絲絲的雪山皮。正!🥟雞扒煎雙蛋配沙律,雞扒外皮煎得金黃酥脆,加入大量香草,肉質鮮嫩多汁,配上半熟的太陽蛋。旁邊的田園沙律新鮮爽脆!🍗四寶食堂的麵包櫃琳瑯滿目,各式麵包和甜點散發著誘人香氣,從菠蘿包到法式酥點應有盡有,每一款都做工精緻,令人目不暇給!🥐

2024-12-20 701 瀏覽
啟德零售館首日開幕,作為街坊緊係去趁下熱鬧!3號嘅餐廳定價最親民,今晚就幫襯咗近門口嘅四寶食堂,有超多卡位,仲播住啲好chill嘅音樂,茶餐廳價錢但有cafe vibe!第一次幫襯我地叫咗一個晚餐燉湯小菜set同埋一個特色小菜加配套餐,仲要咗兩個蛋撻做甜品🤣 呢度燉湯清甜,冇過多調味,係住家湯嘅感覺~鍾意佢可以揀時菜,出街食都可以食到好健康嘅灼菜,XO醬黑豚肉炒四季豆都難得唔會太油太鹹,非常適合我~特色小菜我地揀咗咕嚕肉,肉質唔韌醬汁夠濃送飯一流,值得一提呢度啲份量好足,呢個價錢絕對物有所值~蛋撻係酥皮底,好鬆化,keep到微暖👍🏻 飲品不過不失~

蛋撻係酥皮底,好鬆化,keep到微暖👍🏻 飲品不過不失~
2024-12-18