2018-04-12 324 瀏覽
Kwai Chung Plaza is always a place full of strange eats. I never know what to expect. Such as this one.This little stand serves spicy Sichuan noodles and snacks.  But one thing they also sell? Freshly wrapped Peking duck rolls. You get two for $20! Menu is in only in Chinese but you can point to the photos. As it's take away only, there is no 10% service charge.They make it fresh for you when you order.Here it is. Freshly wrapped.It's ok. The skin is a bit too thick and starchy tasting. But the

Here it is. Freshly wrapped.

It's ok. The skin is a bit too thick and starchy tasting. But the duck is pretty good. Moist and tender. The cucumbers and spring onions were fresh and crisp. I could use more sauce though. Pretty good for a quick bite.
2018-03-03
5 分鐘 (外賣自取)
2018-04-08 274 瀏覽
一向都好鐘意食四川野,由其係四川涼麵,但係其實唔多食得辣架啵,但就係好鐘意辣辣地麻麻地嗰種感覺🤤🤤🤤🤤🤤今日行過葵涌廣場,見到哩間四川野有幾嗰人排緊隊,又俾我見到大大隻字寫住涼麵🤪🤪🤪正合我今日既口味🤗🤗🤗哩度既涼麵可以加$8配埋雞絲/豬耳等等,第一次幫趁所以淨係試下嗰涼麵先啦,見嗰姐姐係咁夾芫茜呀,蔥呀,糖呀,鼓油呀,辣油呀,然後交俾呀哥哥攪呀攪呀,最後加落嗰碗度,都幾滿架啵,仲有好多青瓜絲,已經急不及待食啦喂,啲麵質不錯,今次嗌左小辣,無料到呀喂,得嗰咸字乍,下次試下中辣先得🙊🙊
2018-03-30 327 瀏覽
薑、蒜、蔥、芫茜..有人討厭…有人愛...我就屬於後者...。。葵廣 呢檔‘’四川美味‘’成日有人排隊...望望價錢又唔貴喎!當中最吸引就係面頭一大堆芫茜、蔥粒...再配上麻辣汁...諗吓諗吓就好想食。。食店sell自己出名係自家製‘’涼皮‘’...見未食過‘’涼皮‘’又多人買...唔執輸,照跟!上一次嚟食過涼麵,好食喎!試過小辣,開頭好OK,點知越食辣...唔想口中只有辣而食唔到其他味道,所以今次同樣只叫小辣…另加雞絲 + 海帶...店員即場係你面前撈撈撈...。。 ‘’涼皮‘’口感幾滑,有少少似河粉,但再軟身少少...麵質做到掛汁,夾雜埋青瓜絲、芫茜、菜脯、花生、豆干...香口呀!份量唔少㗎...想留肚喺葵廣掃街,記住happy share呀!。。另外,再要多一份涼拌皮蛋。汁料味道同‘’涼皮‘’差不多...皮蛋底層又係有青瓜絲...細細一碗過吓口癮...OK啦...唔太出色...而且食到最後比較鹹...。。2樣食物加埋$40左右啦...糧尾恩物...
薑、蒜、蔥、芫茜..
有人討厭…有人愛...
我就屬於後者...

食店sell自己出名係自家製‘’涼皮‘’...

‘’涼皮‘’口感幾滑,有少少似河粉,但再軟身少少...

另外,再要多一份涼拌皮蛋。
汁料味道同‘’涼皮‘’差不多...

2樣食物加埋$40左右啦...糧尾恩物...
2018-02-18 333 瀏覽
除左葵廣三樓之外,其實地下嗰層都有好多好嘢食嫁!食完隔離嗰間泰國嘢,就再去埋呢間四川嘢,都喺賣一啲麻辣 四川嘢食。兩個人叫左一個涼拌皮蛋,睇相既份量好似同譚__個啲差唔多咁,不過其實俾到手又原來好細份,而且好多青瓜喺底,皮蛋反而就比較少,不過價錢唔貴嚟講都可接受,而食落去都錯,唔會太辣亦又都幾惹味既。
涼拌皮蛋
2018-01-02 362 瀏覽
次次去葵廣行街 夜晚都見到呢間超多人排 所以之前諗住食 但好多受歡迎既都買晒今次中午去到 只係排左幾個人 但涼面都無晒 所以食粉皮 小辣 食前可再撈一撈 等啲辣油係個底到可以同啲粉皮均勻番 撈埋啲配料真係無得彈 但小辣一開始食唔係好辣 食到最後就feel到 所以如果食到辣既 下次可以叫中辣有味啲! 下次要試埋佢既涼面
2017-12-22 302 瀏覽
呢檔四川涼面都開左一段時間,次次經過都好多人排隊今日突然想食辣,就去左買..$20一個涼面,份量都幾多,因為第一次食就揀左小辣,加左雞絲同豬耳($8)味道唔錯,我鐘意佢個面質地我拎到返屋企都唔會痴埋一舊舊,本身已經有花生青瓜絲一齊撈,食落多左口感,咁既價錢,性價比好高
呢檔四川涼面都開左一段時間,次次經過都好多人排隊
味道唔錯,我鐘意佢個面質地
涼麵

2017-11-23 386 瀏覽
📍HongKong🇭🇰 #🐰葵芳🌱涼拌粉皮▪️本人幾愛吃粉皮😍但細個就食拌麻醬個種,配雞絲嘅!粉皮幼d厚d,依種就闊d薄d,口感不同。-粉皮口感滑溜,質感有點似河粉,但更通透薄身一點,帶點嚼勁😋拌上芫茜,青瓜絲,菜莆,花生,豆干,幾香口惹味,唯獨醬油偏咸不算辣😩吃著不夠四川風味的辣🌶....
📍HongKong🇭🇰 #🐰葵芳

🌱涼拌粉皮
▪️
2017-10-31 444 瀏覽
落足咁多日雨,食野都唔可以去太遠,近近地就去下#葵涌廣場,又唔會泵到雨,又多野食😍🤘🏻原本想食et鹽水雞,點知東主有喜,是日休息😩😩😩行入少少,已經見到人龍仔,再聞到濃濃麻油香同麻辣味。好!決定今晚就食呢間.🔹酸辣涼麵,中辣涼麵既麵係一早煮好分好既,其他部分就即叫即撈既,見佢又加醬油,又加葱,又加芫茜,糖呀咁,加左十幾樣野,撈一撈就入盒,盒野多到滿晒出黎,要禁先合到個蓋,好足料碗麵真係好香,食落酸酸辣辣,幾開胃幾好食,不過以中辣黎講,略嫌唔係好夠辣,程度同譚仔10小辣左右,辣多少少咁喇🔹涼拌豆腐 $18佢係拌好左香辣醬既青瓜絲上面放上冰冰的水豆腐,少少香辣得黎有啲小清新,辣度比涼麵再低一點,呢個好食🔹涼拌豬耳 $25同豆腐一樣都係拌好的青瓜絲上放左滿滿既豬耳,呢個豬耳唔好食,豬耳應該要脆脆有咬口,但佢唔係好夠,同埋真係咸味重手左,呢個唔推薦
原本想食et鹽水雞,點知東主有喜,是日休息😩😩😩
🔹酸辣涼麵,中辣
🔹涼拌豆腐 $18
🔹涼拌豬耳 $25
2017-10-09 469 瀏覽
前幾日要去葵芳陪朋友買衫,見到葵芳廣場開左好多新既店鋪,而係地下個層就見到有條長龍,原來d人係排緊隊買四川美味,所以我地決定都要試下先全部都係即叫即拌嫁我地就叫左個涼皮,之後加$8要多個涼拌豬耳辣道就可以自己選擇,朋友唔太食得辣,所以就叫左個最少辣涼皮都幾透徹,而且個醬汁超好味,少少辣少少麻再配上大量配菜一齊食

全部都係即叫即拌嫁

我地就叫左個涼皮,之後加$8要多個涼拌豬耳
辣道就可以自己選擇,朋友唔太食得辣,所以就叫左個最少辣

涼皮都幾透徹,而且個醬汁超好味,少少辣少少麻
再配上大量配菜一齊食
2017-09-19 431 瀏覽
涼皮在香港好少有所以係必點菜式!叫左一碗涼皮($22)加海帶($5)即叫即撈,可以要求加減配料涼皮幾滑似粉皮,海帶絲好爽口配埋汁好惹味,食唔停口一碗涼皮加埋配料會好滿,即食記得唔要蓋~
涼皮在香港好少有
所以係必點菜式!
叫左一碗涼皮($22)加海帶($5)
即叫即撈,可以要求加減配料
涼皮幾滑似粉皮,海帶絲好爽口
配埋汁好惹味,食唔停口
一碗涼皮加埋配料會好滿,
即食記得唔要蓋~
涼皮加海帶
涼皮加海帶
2017-09-11 578 瀏覽
每次行經都見放滿一碗碗的涼皮,今次經過,見都有唔少街坊幫襯買走,決定一試。揀左雞絲涼皮要小辣,我不嗜辣所以選小辣,吃後覺得辣度可以再加多點,涼皮會更惹味,越食越辣。$22只有涼皮,另加$8一餸,雞絲份量也不少,涼皮放滿整個外賣碗,滿滿一碗很吸引。雞絲滑嫩且不乾身,配上不同配料如青瓜絲、花生、豆腐乾、菜甫、芹菜粒、芫茜、蔥花、辣椒乾等令整個粉皮味道非常豐富,涼皮吸了餸汁相當美味。下次可再試豬耳,又是另一個相當受歡迎的配搭。
下次可再試豬耳,又是另一個相當受歡迎的配搭。
2017-09-09
2017-07-21 819 瀏覽
睇到呢間小店嘅菜色不算多,我記憶中係少過十種選擇,對於我呢種有選擇困難症嘅人嚟講,某程度上係福音我嘅最終選擇如下:片皮鴨。$20一份有兩件,味道算中規中矩,皮唔算厚,餡料亦算足夠,一件片皮鴨裡面大概有2-3片鴨肉,仲食到鴨香添。而大葱,青瓜絲同埋鴨肉嘅比例平均,如果甜麵醬可以多番少少會更易入口就價錢來講都算抵食嘅,而且兩件嘅份量當下午茶來講都算唔錯。手工涼皮就相對做得比較出色。$22一份,如果要配料嘅話,就需要額外加錢,咁我就加$8要左一份雞絲。$8有呢個份量嘅雞絲來講,都算係抵嘅但係一個淨涼皮要$22我就覺得有啲偏貴如果涼皮嘅價錢能夠調低到$17左右會更加合適。而雞絲涼皮嘅味道,整體來講我覺得相當唔錯。每條涼皮都沾得到調味料,入口惹味,花生亦夠香脆;雞絲方面,除咗分量足夠之外,味道都屬於合格之上,雞肉夠嫩滑,亦都無冰鮮雞嘅雪味要挑剔嘅係,食完呢兩款小食之後有啲口渴,但係我都明白冇辦法避免要落d味精去調味,呢方面係可以體諒。

就價錢來講都算抵食嘅,而且兩件嘅份量當下午茶來講都算唔錯。

但係一個淨涼皮要$22我就覺得有啲偏貴
如果涼皮嘅價錢能夠調低到$17左右會更加合適。
手工涼皮
雞絲

手工涼皮
雞絲
2017-06-07 683 瀏覽
講到葵涌廣場 有邊個唔知係掃街既天堂最近地下開左間四川菜 分左兩條隊大排長龍見咁多人排我 我又點會唔試下有涼拌豆腐 皮蛋 都係十幾廿蚊而排哂長龍既人究竟係等緊咩呢? 一邊係等片皮鴨 一邊係等涼拌麵吖.......係片皮鴨呀真係估你唔到 葵廣會有片皮鴨食點左一份兩件 仲有一碗涼拌粉皮加雞絲兩樣都係即叫即包/撈先講片皮鴨先 雖然佢唔係平日食開一大片既鴨皮係幾鴨片加青瓜包成 佢個甜醬仲係自己調教片皮鴨涼拌粉皮加雞絲好彩我當日係早去早享受最後一碗粉皮都俾我食到我叫左小辣 岩岩好唔太辣 蒜味十足但係一粒蒜都冇 應該係味精多但真係食唔停 一定會再幫襯涼拌粉皮+雞絲
講到葵涌廣場 有邊個唔知係掃街既天堂
最近地下開左間四川菜 分左兩條隊大排長龍
見咁多人排我 我又點會唔試下

有涼拌豆腐 皮蛋 都係十幾廿蚊
而排哂長龍既人究竟係等緊咩呢?
一邊係等片皮鴨 一邊係等涼拌麵

但係一粒蒜都冇 應該係味精多
但真係食唔停 一定會再幫襯
即撈涼拌粉皮
涼拌粉皮+雞絲
題外話/補充資料: 呢個小店係由幾個四川人開 味道好有保證 想食粉皮要襯早 賣哂就冇啦
2017-06-07
10 分鐘 (外賣自取)
即包片皮鴨
即撈涼拌粉皮