2015-05-05 256 瀏覽
本身我極愛食"椰漿飯",以往去大馬除左係當地食之外臨走都會買幾隻返香港架,好早年引入Toast Box後每次想食都可以即刻去食lu..通常會去奧海城分店佢d炸雞真係好好食,見荃灣開左間..依日約埋另一半去當然..我必食椰漿飯,點個"雞腿椰漿飯餐(配熱咖啡)"($49)炸雞都好脆口,但個味都係比食過既分店差少少..唔太夠味椰漿飯又係唔夠椰香..係個sambal醬比較慷慨咖啡味道夠香濃,整體味道都ok"印度飛餅咖哩雞餐(配凍檸茶)"($53)咖哩色都幾靚..帶半濃稠,咖哩味再濃郁一點會更加好雞件都幾多,以雞脾肉為主,肉質軟腍薄餅無太特別感,同係超市買黎自煮既無分別
本身我極愛食"椰漿飯",以往去大馬除左係當地食之外
臨走都會買幾隻返香港架,好早年引入Toast Box後
每次想食都可以即刻去食lu..通常會去奧海城分店
佢d炸雞真係好好食,見荃灣開左間..依日約埋另一半去
炸雞都好脆口,但個味都係比食過既分店差少少..唔太夠味
椰漿飯又係唔夠椰香..係個sambal醬比較慷慨
咖啡味道夠香濃,整體味道都ok
"印度飛餅咖哩雞餐(配凍檸茶)"($53)
咖哩色都幾靚..帶半濃稠,咖哩味再濃郁一點會更加好
雞件都幾多,以雞脾肉為主,肉質軟腍
薄餅無太特別感,同係超市買黎自煮既無分別
2015-05-03
2015-05-02 312 瀏覽
是日到荃灣開業不久的吐司工房午餐,我點了個招牌喇沙,而朋友則叫了娘惹面線。乍看之下兩碗面賣相很是不錯,先嚐一口喇沙的湯底,很香,有微辣,挺入味的!再嚐嚐面線,吸收了足夠湯的面很惹味!但略嫌配料太少,只有蝦 、魚片數塊,整體來說,喇沙是還可以的,就是分量不夠!
2015-04-05 389 瀏覽
今天在荃灣和朋友午膳,由於是午飯時間,附近的歺廰已有人排隊,看到toast box 還有座位,便坐下來吃了一個星加坡口味的快歺。toast box 在星加坡很多地方都可以找到,,也有分店,賣的食物也是星加坡囗味的快歺。今天這間是新開的店,開在商場的二樓,座位很亁凈。我吃了咖哩雞加薄餅,友人分別點了啦沙和炸雞椰汁反。我的咖哩是馬來咖哩,普通的辣,薄餅卻有點油。我覺得翠華的咖哩比較大份和好吃。炸雞有點像辣的家鄉雞,啦沙比較像在星加坡吃的,當然在星加坡吃的好像材料較豐富。連飲品要$50 元,不太貴吧。
2015-04-03
2015-01-26 398 瀏覽
今个月已經第三次幫襯,為的仍是那杯咖啡。但除此之外,繼上次煎熟蛋,今次的問題是西多,四條邊未吃已覺得比平時其他食店的乾身(說好点是油份少,健康d),吃落發現蜜糖、牛油都没有喲。只有一個人,行開去counter座位怎辦...少許麻煩。總結荃灣店3次幫襯的結果,下次只要咖算了
西多配煎蛋及咖啡
西多
2015-01-24
午餐
  • 咖啡
2015-01-16 418 瀏覽
做冬那天才吃過屯門的toast box. 當時試了西多,煎蛋及咖啡,見他們的咖啡是拉過的,入囗香滑,正。今天見荃灣亦有店,立刻再試,咖啡依然味美。唯一是上次要的煎是蛋内裏全生的煎蛋(沒拍照,記憶中是只煎了一面的); 今天再試荃灣店,卻是全熟的煎蛋。對像我不是常客而言,怎麼知道所謂煎蛋有分别,最好店家多問一聲,反蛋/不反蛋,半熟/全熟,就更能配合客人要求了。另,屯門店是買後入座,会給牌而侍應送上食物,而荃灣是自取的,對我一个人而言送上來会更方便,座位有限麻
2014-12-27
下午茶
2014-12-19 363 瀏覽
土司工坊進駐荃灣!!!成日睇OPENRICE見到佢D野食好吸引~特別係厚土司!今日同朋友係荃灣覓食~最終決定會一會呢間土司工坊~雖然呢度出名係厚土司,但基於天氣咁凍關係,都係想食番D暖暖地GE野落肚~所以最後決定食佢GE招牌喇沙,加埋杯熱奶茶,盛惠$48蚊冇加一第一次食喇沙,非常有驚喜!個湯底好濃郁,個椰汁味配合得天衣無縫餸就有蝦~魚片同豆卜~蝦: 望落有3隻,實情得1隻半,因為係一隻蝦開一半魚片: 有5塊~不過偏薄~味道不過不失啦~豆卜: 超正~有5大舊~吸哂D湯味勁正!米線: 唔係好多~軟硬都算適中南洋奶茶~其實即係奶茶加煉奶~甜味岩岩好唔使再落糖~飲完成個人暖哂總括而言,對土司工坊GE第一印象唔差,下次要試下佢GE肉鬆厚土司先

今日同朋友係荃灣覓食~最終決定會一會呢間土司工坊~
招牌喇沙

餸就有蝦~魚片同豆卜~
蝦: 望落有3隻,實情得1隻半,因為係一隻蝦開一半

魚片: 有5塊~不過偏薄~味道不過不失啦~
豆卜: 超正~有5大舊~吸哂D湯味勁正!
米線: 唔係好多~軟硬都算適中
南洋奶茶

2014-12-19
招牌喇沙
其實對星馬菜也頗愛好但能吃到傳統風味的餐館很難找到對Toastbox 的印象一直都挺好雖說它的招呼普遍都不甚周到但食物質素一般也保持得到而且風味搭救也算討好然而城市中心開的新鋪卻是連基本也做唔好 米線太淋冇𡁻頭,啲蝦仲要好凍口,湯頭再好都無得救 黃薑飯配巴東牛,本身其實好香口,可惜温熱度唔夠雖說別對連鎖店期望太高但Toastbox 一向名聲好看來現在越開越多卻質素不保

其實對星馬菜也頗愛好

但能吃到傳統風味的餐館很難找到

對Toastbox 的印象一直都挺好

雖說它的招呼普遍都不甚周到

但食物質素一般也保持得到

而且風味搭救也算討好

然而城市中心開的新鋪

卻是連基本也做唔好

米線太淋冇𡁻頭,啲蝦仲要好凍口,湯頭再好都無得救

黃薑飯配巴東牛,本身其實好香口,可惜温熱度唔夠

雖說別對連鎖店期望太高

但Toastbox 一向名聲好

看來現在越開越多卻質素不保

2014-12-05
2014-12-08 732 瀏覽
荃灣城市中心經好幾個月的大翻新,商場內的餐廳食肆現己面目全非。Toast Box,搶先要同大家見面。對這品牌的印象不太深刻,總之就是要排隊的店子,咖央多士好似做得不錯。不過,是日就沒有吃咖央多,老媽子反而點了肉鬆厚多士。其實,香脆的厚多士,配上肉醬,是很穩陣的組合,所以也大致滿意。我就試了娘惹麵線,個人頗喜歡這帶酸的口味,爽滑的麵線浸在湯內,醒胃。半隻半熟蛋、開邊蝦,只是配角。飲品方面,很自然的會點上奶茶。香甜的奶茶,從來討我歡心。吃過這頓,對此印象正面起來。
飲品方面,很自然的會點上奶茶。香甜的奶茶,從來討我歡心。
吃過這頓,對此印象正面起來。