2016-06-03 531 瀏覽
牛腩入味,湯底超甜(應該係用蝦米)總之一定要試,好過好多出名舖頭!但鵝腸唔好食豬手一流,個汁好正!不過環境就麻麻地,因為又細又舊,建議外買(如係附近住),因為真係坐得唔多人。
牛腩入味,湯底超甜(應該係用蝦米)
總之一定要試,好過好多出名舖頭!
但鵝腸唔好食
豬手一流,個汁好正!
2016-04-18 492 瀏覽
晚上上完課,由老師專車接送2個餓鬼來踎街吃。3人行叫了蠔仔粥、牛腩面、沙薑雞、油菜分來吃。蠔仔粥的料足,蠔仔大而且鮮甜多汁,腩肉肥瘦均勻,肉質腍,用料不輸牛腩面專家。以前不敢吃白色肥膏部分,但試過一次連瘦肉一起吃後,就慢慢敢嚐試一小口連肉吃,那香味是豐富的,令人回味。沙薑雞水準一流,肉質也嫩滑。
2016-03-31
$40 (宵夜)
2016-02-20 393 瀏覽
今天下著大雨,早上忙碌過後,在家附近吃午餐。惜日愛吃的牛腩河已經不存在,知道搬到家附近另一屋村,就是想回味一下。 惜日牛腩的滋味,歷歷在目。牛腩那口感,肥瘦適中,剛柔並重,吃入口就是和諧,蘿蔔經過長時的的處理,入口就是淋。飯依舊像往時一樣的多,在飯上加了少許腩汁,吃的時候腩汁令飯更易入口。隨牛腩飯附送的紫菜湯,有大量紫菜,清而不膩,消濟一流,相信比起一杯凍檸茶來得更合適。牛腩飯與紫菜湯,似乎是最佳拍檔!下雨天總掛念從前,食牛腩河那片段,突然又已一年,期待再會面那牛腩 ......

2016-02-04
午餐
2015-12-08 244 瀏覽
見咁多讚,專誠前往,因為我愛支持小店。點了牛腩撈麵,原來送紫菜湯,個湯用料十足,勁多紫菜。牛腩好靚,腍但不膩,肥瘦均勻,味度很好。但麵是敗筆,唔够爽,而且煮得不太好,一舊舊。埋單37元,好大碟,麵和牛腩都食剩。其實都算抵食嘅。
2015-12-07
2015-11-13 326 瀏覽
我係一個土生土長既藍田人,當然係時候介紹番藍田有咩好食啦^^黎到藍田,唔好淨係識食譚仔,記得要長途跋涉行上德田商場地下既 “坤記麵家” 一嘗藍田風味。呢度究竟出名d乜?咁就一定係牛腩!冇得輸!坤哥話最好食既牛腩一定要係半肥瘦,果然真係好味,感覺唔會靭,一咬就開,越食就覺得越香,正啊!腩汁更係好香好濃味。係魚片河加腩汁更係更上一層樓!黎過藍田既你,點可以唔試啊?
  • 牛腩
  • 腩汁
2014-10-11 350 瀏覽
曾聽朋友推薦過這間小店,這天剛好經過,便試試真偽 。位於屋村的小店座位不多,店內只有兩張檯,所以有其他客人時就要「搭檯」。我點了朋友推薦的牛腩飯,加了一罐汽水,合共$39,這價格不算貴也不算便宜。下單的都是「姨姨」,值得一讚是她們都很有禮貌 ,不會感覺像「趕客」。$39元有飯、紫菜湯、汽水。紫菜湯紫菜不少,味道不俗,不會是那種令人口渴的味精味。牛腩飯的份量還算可以(其實比我想像中少 ),飯粒不會太「淋」,粒粒分明,這點使我很滿意 ,腩汁(?)滲入了飯粒,不搭牛腩或蘿蔔吃也很不錯。而牛腩也夠「淋」,剛剛好,但有兩塊我感覺有點太肥,像肥膏入口(我平常不太吃肥肉),但整體夠味,口感和味道也在預想之外 。蘿蔔我只小試了一塊,頗甜不會苦,應該算是不錯(這人偏食,不吃蘿蔔 )。所以整體上我還是頗滿意的,吃畢也飽飽的,很有滿足感!有機會經過藍田會再光顧 !
曾聽朋友推薦過這間小店,這天剛好經過,便試試真偽

,不會感覺像「趕客」。
潮式牛腩飯
),飯粒不會太「淋」,粒粒分明,這點使我很滿意
)。

2014-09-22
  • 牛腩飯
2013-05-31 217 瀏覽
計劃外賣麵食回公司, 想起家中附近的坤記開張多時也沒有光顧, 那就去吧.回到公司一打開, 嘩! 嚇了一跳, 撈粗麵佔3/4 盒, 牛腩舖满面. 而且味道不差. 牛腩鬆軟. 連牛膜. 但不靭. 撈麵附送的不是一般的清湯, 是紫菜湯. 加了葱花. 非常可口. 原本怕不夠餸, 所以再點了的牛肉餅. 其實是壓扁了的牛丸, 肉餅彈牙, 有牛肉味. 不覺有大量味精. 支持小店!

支持小店!
2013-05-31
5 分鐘 (外賣自取)
  • 牛肉餅
2012-04-30 194 瀏覽
藍田基本上一到夜晚就只係得番 便利店有野食....不過坤記的出現 , 終於可以有多一個好選擇夜晚12點左右 好肚餓 好想食野 !之後哥哥提議到坤記買外賣 其實我地已經唔係第一次到坤記買外賣, 早幾日已經買過 早幾日的宵夜 雲吞麵雲吞幾鮮蝦味好正 !!! 同埋湯底好MATCH 今次的宵夜 墨丸麵其實上次都想食墨丸麵 不過SOLD OUT ,所以就轉左雲吞麵墨丸都OK彈牙 一D都唔粉 , 都算幾好食 *** 二十一蚊係堂食價 外賣加一 ***老實D講句而家香港仲邊有D咁平既食店 特別係領匯收購屋村商場下,一間又一間連鎖店進入屋村商場 , 小商戶走下又一間 .....所以請大家支持小商戶 ,小食店
藍田基本上一到夜晚就只係得番 便利店有野食....

不過坤記的出現 , 終於可以有多一個好選擇

夜晚12點左右 好肚餓
好想食野 !

之後哥哥提議到坤記買外賣
其實我地已經唔係第一次到坤記買外賣, 早幾日已經買過
雲吞麵
早幾日的宵夜 雲吞麵

雲吞幾鮮蝦味好正 !!! 同埋湯底好MATCH
墨丸麵
今次的宵夜 墨丸麵

墨丸都OK彈牙 一D都唔粉 , 都算幾好食

*** 二十一蚊係堂食價 外賣加一 ***
老實D講句而家香港仲邊有D咁平既食店

所以請大家支持小商戶 ,小食店
2012-04-12
外賣自取
雲吞麵
墨丸麵
2012-03-06 197 瀏覽
九點都未開餐,一個人行落街搵飯食﹗德田商場近半年樓下開了好幾間食店,有泰國菜、小炒、小食店又有麵店,一支公當然食個麵算﹗坤記麵家﹗點了個墨魚丸魚麵加紫菜$31﹗滿滿的,紫菜放面,墨丸有六粒﹗墨丸彈牙,咬落有墨魚粒亦香,見佢餐牌寫係手打,質感確不同﹔魚麵質感有如魚片切條,粗粗的口感特別,彈牙好吃,很不錯呢﹗麵底有好幾片生菜墊底,岩我呢尐餐餐出街吃的,飲食均衡一點﹗
九點都未開餐,一個人行落街搵飯食﹗

坤記麵家﹗點了個墨魚丸魚麵加紫菜$31﹗

滿滿的,紫菜放面,墨丸有六粒﹗

麵底有好幾片生菜墊底,岩我呢尐餐餐出街吃的,飲食均衡一點﹗
紫菜墨魚丸魚麵
5 分鐘 (堂食)
紫菜墨魚丸魚麵
2011-10-22 141 瀏覽
舖頭每個伙記都好好禮貌 啲食物好味價錢又實惠看起來就是很新鮮從外面看到粉腸覺得好像很好吃就進去了嗰鍋牛腩看起來就讓人直吞口水粉腸吃起來很甘香潮式清湯牛腩 (腩撈 25蚊) 和豬手(40蚊/碟)好彈牙沙薑雞腳都好抵食,25蚊/8隻下次再試試他的潮式四寶丸同沙薑雞
舖頭每個伙記都好好禮貌

• 沙薑雞腳
  • 豬手
  • 牛腩
2011-10-06 82 瀏覽
呢間麵店已經開咗大約4個月左右。店舖主要都以牛腩為主打! 都幫襯咗都好多次啦!今次食牛腩麵 + 炸魚皮, 呢度嘅牛腩好味在,係肉同油脂一層層好分明, 一咬就落去好"淋"呀, 唔會好柴皮咁!每次食嘅質素都係好平均, 牛腩每次都係一層層。唔似出面有d已經出咗名嘅麵店, 每次質素都有分別!:可能今次ok, 但下次去就俾d好似柴皮咁硬, 咬都咬唔開。上次試埋牛肉餅, 外形同味道都係"好似一個偏咗嘅牛丸", 好彈又有牛肉味!而佢哋煮嘅麵亦都講究, 如果你即刻食係會覺得比較硬, 但你一路食, d麵俾滲浸住, 你會發覺d麵, 係唔會浸到過"淋", 反而係啱啱好, 唔會食到尾d麵"淋"晒!
呢間麵店已經開咗大約4個月左右。店舖主要都以牛腩為主打!
都幫襯咗都好多次啦!

一咬就落去好"淋"呀, 唔會好柴皮咁!

每次食嘅質素都係好平均, 牛腩每次都係一層層。

唔似出面有d已經出咗名嘅麵店, 每次質素都有分別!:

可能今次ok, 但下次去就俾d好似柴皮咁硬, 咬都咬唔開。
牛腩好味!

牛腩好味!