2020-12-18 652 瀏覽
呢間係專食湯河嘅餐廳,最出名莫過於係牛腩!呢度嘅牛腩唔似出面嗰啲,重點係冇乜肥膏而多瘦肉,而且分量多仲會提供辣椒油之類嘅調味料,好貼心㗎!同埋啲姐姐都好好人,好熱心服務,推薦推薦!
2020-05-04 595 瀏覽
趁着週末長假期天清氣朗,與友人於油塘魔鬼山一遊後路經德田街市。一番體力勞動後被傳來的陣陣香氣吸引,回頭一看見此小店,眼見內外均坐滿街坊食客,餓腸轆轆的我們二話不說決定入內祭五臟廟!店面不大只有數張枱,看似屬家庭經營格局,供應傳統潮州粉麵。貪心的本人點了墨丸牛腩雙拼米粉,分量充足,牛腩香稔不膩,肉味香濃可口;墨丸屬合格水準,喜見米粉為幼細滑的一種,與清湯底配合得天衣無縫 (平常吃粉麵很怕吃到粗靭像鐵線的那種米粉,完全不能吸收湯底) 再配上潮式粉麵傳統作畫龍點睛之芹菜香蔥炸蒜,好吃得令人一口接一口。加配飲品油菜也只索價五十餘元,在現今寸金尺土的香港來說絕對超值。藍田作為街坊住宅區,餐廳多屬實力小店而不賣弄花巧。不用刻意找尋,無心插柳下找到了平凡的味道,也是一種幸福。P.S. 付款之際忍不住向店員表達‘碗粉好好味’,本已禮貌招待的姨姨嘴角泛起更深的笑意連聲道謝。心想這番讚美可算除營業額外對他們的另一種支持和肯定吧。

2020-03-23 435 瀏覽
星期日放假,天氣好又陽光普照冇理由白白浪費咗個假期瞓到自然醒就睇下有咩郊野地方去行下山運動下出身汗,今次就由將軍澳輕輕鬆鬆行到去藍田,行完山就四周圍睇下,發掘下唔同地方的隱世食店,今次真係有驚喜由藍田公園直落冇幾遠去到德田商場地下就聞到陣陣牛腩香味,去到尼間坤記麵家小店舖位唔算大加埋舖頭外都係得十幾個坐位,不過人唔多唔駛等位就真接坐低睇下有咩好食,既然係被牛腩香味吸引嚟到就試下D牛腩係咪色、香、味俱全,簡單叫咗個牛腩麵,冇幾耐牛腩麵就送到尼間麵店唔係清湯腩係五香牛腩,牛腩肥瘦適中、入口鬆化,真係有驚喜,辣椒油都唔錯又香又野味可以一試,埋單計數一碗牛腩麵$31真抵食,真係一間唔錯的隱世小店,有機會真係要試下其他嘢~
牛腩麵

2020-03-22
牛腩麵
  • 牛腩
2020-01-13 410 瀏覽
同朋友由藍田商場行到去德田邨,隻腳已經好攰,諗下附近有乜嘢食。睇下附近嘅小店,有泰國嘢、有燒味、有茶餐廳,最尾畀呢間潮州嘅麵店吸引。本身鍾意食魚麵,所以見到有魚麵,即刻叫一碗,湯底幾清唔算好鹹,魚麵彈牙,食到好似 潮州白魚蛋一樣既質感。至於配菜方面,因為我唔食牛嘅關係,又唔想簡單食白魚蛋或者豬,最後我選擇一個少見嘅配搭,簡直令我非常驚喜 ,就係白灼鵝腸。佢可以選腩汁或者沙嗲汁,當然唔食牛既我會選擇沙嗲汁。白灼鵝腸肥嘟嘟,每條非常乾淨,雪白嘅顏色,留低少少脂肪,入口一啲都冇騷味,非常好味,坦白講 我相信淨食白灼鵝腸都已經好滿足,魚麵太大碗,對於下午茶黎講可能有啲飽。佢嘅白灼鵝腸,絕對唔係廉價酒樓嗰啲乾噌噌嘅餓腸「皮」,而係一條條大概手指粗幼、長短非常平均,入口滑捋捋冇蘇味。同個啲攣曬一pat嘢嘅鵝腸皮一啲都唔同。我朋友係牛魔王就叫咗一個腩汁牛腩撈粗,對佢嚟講都幾滿意。但係食到咁上下我發現身邊好多人都同時叫另一個餸菜,令我好有驚喜, 雖然已經飽咗八成,但我都要同店員講,寫一碟淨沙薑雞($50)。 我同朋友討論咗好耐究竟要沙薑雞飯或者麵($42)定係要淨沙薑雞($50)最終決定都係黎一碟淨沙

佢可以選腩汁或者沙嗲汁,當然唔食牛既我會選擇沙嗲汁。

我朋友係牛魔王就叫咗一個腩汁牛腩撈粗,對佢嚟講都幾滿意。但係食到咁上下我發現身邊好多人都同時叫另一個餸菜,令我好有驚喜, 雖然已經飽咗八成,但我都要同店員講,寫一碟淨沙薑雞($50)。 我同朋友討論咗好耐究竟要沙薑雞飯或者麵($42)定係要淨沙薑雞($50)最終決定都係黎一碟淨沙薑雞。

雞係滑嘅不過有啲凍,大概例牌嘅size 淋上非常惹味,但我覺得有少少鹹嘅沙薑汁,仲有幾菜墊底,當係小菜一啲都唔失禮。

我朋友食咗一嚿,飽到頂唔順,我自己成碟食曬,去埋皮一啲都唔覺肥,一絲絲白色嘅雞肉令我幾回味。

下次如果有有心人,由藍田地鐵站經過白田直上德田去,探下呢間小店,記得c試試。

座位唔算好多,所以你都要睇住時間,我哋今日去嘅時間係下晝三點鐘,正好冇人,所以都非常鬆動。

不過你問我嘅話下次我都想再叫多碟白灼鵝腸。
2020-01-13
2019-11-21 349 瀏覽
藍田約有五間粉麵店, 最差的是德田 坤記粉麵,相比地鐵站「樂Garden」更惡劣 。 牛腩非常肥,有肉的部分有點韌,非常奇怪! 沒有再吃下去!粉呢? 可入口, 只是比較重味精。 我只吃了兩啖米粉,再 沒吃下去。 與其迫自己食垃圾, 不如早點埋單,再另找食店。

2019-11-21
午餐
2019-09-18 215 瀏覽
成日游水經過呢間,未試過,上左openrice研究,決定就今日游完水,專登走左來叫外賣, 牛雜好味,分量適中,唔算特別多,加埋辣油仲好味;牛雜河$37蚊,價錢中等!係呢區唔算特別平,鐘意食牛雜既,可以試下,諗住第日試牛腩.環境麻麻,衛生一般,唔打算坐低食,只叫左外賣,好快就到;又唔使等好耐。外賣會附帶辣油包,一定要加入一齊食,好味好多,湯底算濃味,叫左河粉,牛雜加河粉簡直係絕配,如果住附近,值得一試。

2019-09-18
5 分鐘 (外賣自取)
2019-07-09 231 瀏覽
每一趟跑到藍田綜合大樓去幫小友借書之時,都會路經這街坊味極濃的潮州粉麵舖。每次來都是為了借圖書,匆匆而來又去,都沒有機會走進去吃一碗....今天難得可以入來吃,而且還要是三個人一同來,本可以點多一些東西來試的,但到了最後,還是決定各自修行各吃自己點的....大家可以開心share的,就只是這碟炸魚皮以及腩汁蘿蔔....魚皮不是自家制的,而且又是那種既薄身又欠魚鮮的二流貨,更重要是有兩三塊入口竟然是淰的....蘿蔔相對而言就來一個大反差了,極易索味的它又淰又入味又沒渣....重本一點,一口氣來個牛腩與豬手雙併加個魚麵作底。魚麵質地是彈的但吃落就沒有甚麼味道;豬手表面還有少許毛的,看後已覺發毛了,而且南乳味及香亦非常淡,完全不入味;全餐最大的亮點,便是那看似很瘦的切腩,入口一咬即斷非常軟熟且甚有牛味,這個有點令人出乎意料的....看來,早應該就叫一碗蘿蔔加切腩便可以了.....

看來,早應該就叫一碗蘿蔔加切腩便可以了.....
2019-04-02 269 瀏覽
今天想食下肉……便身在1800入內食個麵。店內都有其他人客,由於食過好多次……所以坐下2mins..便可以叫野食了。。聽到其他食客也是叫牛腩……代表這樣是最出色?!。店舖員工落單好快,!出菜好快!!!!!!我今次叫牛腩麵,通菜……但可惜無通菜,只好叫蠔油生菜。牛腩汁湯底一般……麵底未完全熟肉類品質好差!全是肥膏,肉質好柴皮feel!!生菜份量算多,生菜味道一流!十分好味。。。。眼看轉人手後……食物水準keep住下降……真的好傷心。。。總分有40分!……希望快d改善下。。
今天想食下肉……便身在1800入內食個麵。
。聽到其他食客也是叫牛腩……代表這樣是最出色?!。

店舖員工落單好快,!出菜好快!!!!!!
我今次叫牛腩麵,通菜……但可惜無通菜,只好叫蠔油生菜。

牛腩汁湯底一般……麵底未完全熟
肉類品質好差!全是肥膏,肉質好柴皮feel!!

生菜份量算多,生菜味道一流!十分好味。。。。
眼看轉人手後……食物水準keep住下降……真的好傷心。。。

總分有40分!……希望快d改善下。。
2018-07-05 666 瀏覽
鐘意食牛雜ke你,一定要試試藍田坤記。香港有兩間小弟認為係最好食ke牛雜麵,一間係何文田愛民村ke潮豐,等二間就係藍田坤記。兩者各有優劣。今晚心血來潮,就左去坤記食牛雜撈,一上碟,碟上滿滿都是牛雜,夾上手肉汁已隨隨落下,再配上坤記自家製辣醬,真是絕配。入口軟淋淋,陣陣牛香。正 (記得落辣醬,是自家製的,非常正!)

(記得落辣醬,是自家製的,非常正!

2018-07-04
2018-04-03 750 瀏覽
呢間小店唔係做街坊生意嘅,所以佢嘅門口好多時都坐滿左人,外面嘅人可以食下煙啦!我唔食煙嘅當然係坐入邊啦!每次經過呢啲嘅店舖都會覺得好有風味!呢間店舖勝在價錢優惠,而且係正宗嘅潮州鋪頭,而且充滿了人情味!店舖主打牛腩,我叫左一個牛腩撈幼麵,牛腩嘅肉質一層一層的,食落唔會好軟,非常有口感!牛肉味非常香濃,只售37元包括一碗紫菜魚湯,這個湯好好飲,紫菜很多,而且好有魚味!另外亦叫了一個東坡肉套餐,同樣亦包紫菜湯,飲品可以選擇改為菜,有菜心、芥蘭、通菜選擇,東坡肉食落去好軟林林,果汁煮得唔錯,但我覺得肥了一點,不過我相信喜歡吃東坡肉一定很喜歡吃!套餐只係$42!
2017-08-15 1016 瀏覽
今日晏晝不然間好想食牛腩麵諗左好耐去邊度食好最後靈機一族升起藍田有一間坤記依家坤記唔係啲咩大牌子亦都唔係啲咩好出名嘅面店但勝在有種老鋪既人情味我叫左碗牛腩米 其實以前已經食過好多次 今次亦冇令我失望牛腩味道依然係好香 肥瘦比例1:2 岩岩好 每舊牛腩食落去都有油香 而且一碗仲有成7,8舊牛腩 都只係($29) 真係超抵食完牛腩飯 仲有啲口痕咋出個炸魚皮點知好有驚喜 好香魚味 一大包只係14蚊!This is a typical Hong Kong style noddles restaurant with lots of love! Highly recommended!!
今日晏晝不然間好想食牛腩麵
諗左好耐去邊度食好最後靈機一族升起藍田有一間坤記
依家坤記唔係啲咩大牌子亦都唔係啲咩好出名嘅面店
但勝在有種老鋪既人情味
我叫左碗牛腩米 其實以前已經食過好多次 今次亦冇令我失望

2017-04-07 847 瀏覽
趕返工前嘅一餐🙄大概一點半左右我平時都好鍾意食麵檔,除左油麵之外,我咩麵都食。聽男友講過幾次呢間麵檔唔錯,趁今日返晏晝就即管試下。通常麵檔價錢都平民,特別位於屋邨附近。由於時間緊迫關係,都忘記左影餐牌同價錢,約29至39蚊碗。講講牛筋河先,牛筋煮得腍,但有咬口,完全唔晒牙力。河粉吸晒腩汁湯底,好食到不得了。河粉唔會碎濕濕,係一條條長嘅,我諗大家食過河粉就明😂熱騰騰嘅河送到面前,儘管大熱天時,都不減食慾,太香喇!魚皮餃係我最愛,不但至我食麵愛,打邊爐都不能少。講講河粉先,我叫左清湯底,有蔥同疑似乾蒜(腩湯底個碗都有)。唔好以為咁會失色,清湯有自身獨特香味,一邊食一邊聞住好香嘅蔥味,都係一番享受。魚皮餃好大隻,我覺得似自家製🤔未食過咁大隻,而且皮會比出面食開嘅厚,size係餛飩個種。魚皮餃入面嘅肉都好香,咬開少少再加啖湯😋你感唔感受到個種滋味座位就偏窄,大部分麵檔設計都唔會好闊落。我正值中午時間,多人食,如果咁啱要坐出面位,就會俾太陽曬住,冇風扇都食得幾狼狽,一邊抹汗一邊食。衛生程度我接受到,一般食肆咁。總結:有得揀就坐入面位,湯底加腩汁會更好味,河粉都夠飽(以我都偏大食嘅女仔標準)。物價
趕返工前嘅一餐🙄大概一點半左右

衛生程度我接受到,一般食肆咁。

總結:有得揀就坐入面位,湯底加腩汁會更好味,河粉都夠飽(以我都偏大食嘅女仔標準)。物價高脹年代,呢類型麵檔買少見少,價錢咁平民😊再經過,都會食返碗!
牛筋河
魚皮餃河
2017-04-07
2 分鐘 (堂食)
午餐
牛筋河
魚皮餃河
2016-11-18 850 瀏覽
是晚與友人一同光顧, 以解腩麵口癮之苦。 我們點的東西蠻多,先來一個牛筋腩麵, 牛腩肥瘦適中,入口嫩滑, 湯底傳來啖啖牛的濃郁香味,令人垂涎欲滴;麵質方面,爽口彈牙, 配合湯底的香味十分完美。 另外,我們還點了炸魚皮, 魚皮的脆口度像薯片咁脆, 口感十足, 獨立食或點牛腩湯底吃都有不同感覺。 由於對於牛情有獨鍾,我們另點一份牛肚牛腩,一如所料, 都是帶有濃濃的牛味,嗜牛的朋友必食,重要是兩者都燜得好腍,入味加唔黐牙,一下子就清了一碟。由於其中有友人嗜腸,我們還點了一份沙爹鵝腸, 鵝腸爽口,配上沙爹汁後十分惹味,有別平日一般潮州店食的豉油王鵝腸。另外又點了一份豬手, 滿滿的骨膠原,又腍, 很好味。其實友人還點了梅菜扣肉飯, 嘗了一點, 發覺跟家裡媽媽煮的味道相若, 很有家的味道,如果想吃一份住家菜,也是不錯的選擇。總括而言 ,在藍田找到一間色香味俱全的小店,著實驚喜, 比起有名氣的牛腩麵店, 此店更多一份親切記感(價錢可體現😂), 一定會再來幫襯的麵店。PS: 點了一杯柚子檸檬凍飲, 不太甜之餘清新香口 , 沒有想過會在這裡可以有一杯這麼好喝的特飲, 值得向大家推薦。
是晚與友人一同光顧, 以解腩麵口癮之苦。 我們點的東西蠻多

• 柚子檸檬凍飲
  • 鵝腸
  • 豬手
  • 牛筋
  • 牛腩
2016-08-10 865 瀏覽
這是一間我經常去的小店就在我屋企樓下,已經開業很多年了,每次我要返通宵班前,如果沒有飯吃的話,就會在這裏解決。店內其實很少座位,只有兩張枱,大約八人,不過客人多數吃完就走,所以問題不大,反而店外還有數張枱。Menu都是一般的粉麵,還有飯類。牛腩河 $28這個價錢,一碗牛腩河,說平不平說貴不貴,不過牛腩質素很有保證,湯底不算很濃,都有牛腩汁的色澤。牛腩的份量不少,我最喜歡的就是他切得很平均,脂肪及肉類比例均勻,至於河粉就普普通通,整碗面的精髓在於牛腩,很入味而且不會韌。店員是個婆婆,說話也很風趣,看來是家族生意。
這是一間我經常去的小店
Menu都是一般的粉麵,還有飯類。
牛腩河 $28

店員是個婆婆,說話也很風趣,看來是家族生意。
2016-08-08 666 瀏覽
一間耐唔耐就會光顧既腩鋪,今晚又有機會光顧。晚飯時間依舊坐滿人,對面枱果位似乎係熟客,一嚟已經以純熟既口吻點餐。當然,我入到嚟都係腩河同腩飯既決擇。理性與感情之間,我揀左腩飯。紫菜湯,牛腩飯,瞬間已到。先以紫菜湯既咸香清清味蕾。望望腩飯,牛腩既份量一樣既多,腩汁亦足夠。再望真d,牛腩肉既部分偏少,同平時食開啖啖腩肉好似有d分別。希望今次只係人有失手,腩有失準,我一定會再嚟補考。
當然,我入到嚟都係腩河同腩飯既決擇。

理性與感情之間,我揀左腩飯。
牛腩飯
紫菜湯
紫菜湯,牛腩飯,瞬間已到。先以紫菜湯既咸香清清味蕾。
牛腩飯

希望今次只係人有失手,腩有失準,我一定會再嚟補考。
紫菜湯