同朋友三五知己見新開張點心店去試下, 係大埔想食點心多數去酒樓等位, 今日假期去(12:00)又唔係話等左好耐就有位, 入左去之後見到好多人係門口等位真係好好彩。新店裝修華麗有格調老闆應該有用心設計, 有個窗口位可見到師父們係入面整緊點心, 完全睇到環境同衛生都好好。間點心店係即叫即做(個人喜歡點心即叫即蒸, 咁先夠新鮮熱辣), 落單後要等一陣先會有野食。#上湯金魚餃  嘩! 見到真係"嘩"左一聲出黎 , 太精美簡直見到都唔捨得食, 真係好似條金魚游緊, 栩栩如生。整得唔止靚重好好食真正色香味俱全。#流沙豬仔包   有無攪錯, 又係咁可愛既都唔知食個頭先定食個尾先... 哈哈哈!  真係流心, 又係好好食#招牌酥皮鮑魚糯米雞    見到咁特別又未食過第一時間就點左佢, 果然黎到係同點心紙張相一樣, 點解樣樣點心都咁精美可愛, 又係唔捨得食。當然最後同朋友商量好點打開佢 (朋友話咁殘忍切開佢) , 果然梗係又好好食啦!#避風塘蘿蔔糕   平時食得多XO醬炒蘿蔔糕無咩特別, 依個比到驚喜我, 上面D炸蒜+埋蘿蔔糕真係堅好食, 重拎左少少蒜來撈個煲仔飯食#脆皮紅米蝦腸   其中一個我喜愛既點
#上湯金魚餃  嘩! 見到真係"嘩"左一聲出黎 , 太精美
真正色香味俱全。
#流沙豬仔包   有無攪錯, 又係咁可愛既

) , 果然梗係又好好食啦!

#脆皮紅米蝦腸   其中一個我喜愛既點心, 粉紅色好靚不特止, 腸粉入面既蝦春卷係好脆, 唔係普通果D春卷皮, 真係好好食

其實重叫左好多野食但係重未試晒餐牌上既點心, 就係掛住食無影得太多, 朋友們都大讚酒店水準平民價錢, 搵日放假又要再黎過
 推薦大家一定要去試下呀!
2023-07-01
15 分鐘 (堂食)
  • 上湯金魚餃
  • 招牌酥皮鮑魚糯米雞
  • 避風塘蘿蔔糕
  • 脆皮紅米蝦腸
點心一般以廣東菜常客來形容就沒錯了,因為香港的點心太多了,但這一間可以算是點心的藝術品店,常以普通的酒樓點心,來到型點後你會發現原來點心也可以這樣美,這樣生動,顛倒了我對點心的三觀,但這樣的點心我還沒試味道,已經先被眼球所征服了,哈 味道超正,豬豬小包斯開一半時燙熱的流沙奶皇伴著熱騰騰的蒸氣冒出來,蝦餃皮晶瑩通透,蝦味濃郁,我想問一問侍應可以終叫蝦餃皮嗎? 喔 不說了 先食吧
2023-07-05 218 瀏覽
每一款點心都好精緻,好好味😋尤其酥皮糯米雞同埋金魚餃,非常之靚😍#個酥皮糯米雞即叫即焗,熱辣辣又夠鬆化。#至於金魚餃整到成條金魚咁,仲有少少湯同食用花配搭,真係靚到唔捨得食🤣一定要影相打卡食咗個鹹魚肉餅煲仔飯,原條鹹魚蒸😝好抵食但建議如果要食酥皮糯米雞同埋金魚餃就要早啲,因為賣晒就冇(限量)最緊要坐得舒服,夠光猛,個冷氣又夠凍。喺嗰度有個大玻璃窗,可以見到啲廚師喺入邊做,果然係手工點心,啲師傅真係用心製作。
每一款點心都好精緻,好好味😋
尤其酥皮糯米雞同埋金魚餃,非常之靚😍
#個酥皮糯米雞即叫即焗,熱辣辣又夠鬆化。
食咗個鹹魚肉餅煲仔飯,原條鹹魚蒸😝好抵食

最緊要坐得舒服,夠光猛,個冷氣又夠凍。