2019-05-27 614 瀏覽
舊時係到讀書既時候 已經成日食呢到既早餐 貪佢價錢係學生價 份量又大大份 食完去上堂可以直落下午茶先食野 返工之黎 每次黎九龍塘 我都會返城市大學食早餐或者下午茶 一來情意結 二來因為又平又幾好食 點都抵過連鎖個啲 基本上早餐或者下午茶 三四十蚊都算係最低消費今日星期六 因為要十一二點左右去九龍塘整啲野 我就一早打算要事先返去CityU食個早餐 望下望個餐牌 哇 仲同我幾年前讀書個陣既價錢冇乜點變既 雞扒炒蛋多士仲係10幾蚊 肚餓既我加多個粉面埋單都係22.5學校做既姐姐可能怕學生食唔飽 筆左好多炒蛋比我食完突然好想搵份返九龍塘既工 咁我朝朝都得食

學校做既姐姐可能怕學生食唔飽 筆左好多炒蛋比我
食完突然好想搵份返九龍塘既工 咁我朝朝都得食
2019-05-25
$22.5 (早餐)
2019-05-07 625 瀏覽
香港🇭🇰出名物價指數高企,一個早餐閒閒地3/4十蚊。(咪講笑,無錢真係唔能夠係香港生存🤣🤣)你要生存定生活?!做人不能太無尊嚴,但殘酷現實世界就係樣樣都講錢💰💰💰所謂一日之計在於晨,豐富ge早餐係為勞碌奔波的一天給力。是次介紹既係「窮人恩物」早餐:位於城市大學楊建文樓4樓餐廳🍴》〉》牛尾通配腸蛋多士加飲料🥤不過係26蚊... 平野有好野?!係真係有架...呢碗湯底並非一般罐頭🥫湯/重重味精色素湯/濃郁牛味絕對呃唔到人,加上足料既配菜,真係為你做足120分😋😋

2019-05-07 393 瀏覽
校園食記第二站去到AC1既City Express。呢度既人流可以話係城大咁多個canteen入面最多既一個,食飯時間都要揾一陣先揾到位。叫左個燒味雙拼飯,揀左叉燒拼燒鴨。呢個canteen既燒味一向質素都唔差,今次都唔例外。半肥瘦叉燒夠哂冧,每件都唔會切得太薄,令到食落有口感。燒鴨比左鴨胸既位置比我,皮下脂肪唔多。伴碟既椰菜就真係比較硬,感覺未淥熟,味道都怪怪地。呢碟燒味飯賣相雖然麻麻,但係味道確實不俗,絕對係另一高性價比之選。

燒味雙拼飯(叉燒+燒鴨)
2019-04-30 300 瀏覽
好耐無去過城大canteen,今次經過諗住求其食,所以都唔好諗住有咩期望。真係不得不讚嘅係,城大canteen成日耐不耐都有啲創新,今次多咗台式芝士奶蓋焙焙烏龍茶,雖然可能都出咗好耐,但對於我嚟講,真係預計唔到大家飯堂會出台式飲料🤣講番今日食嘅茶餐,分別係燒鴨米同炸脾薯條,味道正常,係份量差少少。但以呢個價錢,下午茶嚟講,咁嘅質素我真係覺得唔錯喎😎

2019-04-29 277 瀏覽
今日嚟到cityu探朋友 我地就去左呢個canteen食飯🤔🤔🤔 由地鐵站都要行10分鐘先到🤪 學生canteen嚟講呢度都有好多選擇 有西餐意粉burger 中餐有雙餸 海南雞飯等等 仲有泰式湯河同日式便當 花多眼亂🤣🤣🤣今次我就揀左新出ge喇沙😚😚 但味道好失望 湯底一d顏色都無 亦都無椰香味🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️ 食喇沙湯就係精髓😢😢 因爲湯底無味 所以豆卜浸住d湯都係好淡🤢🤢推薦:⭐️

推薦:⭐️

2019-03-29 358 瀏覽
大學canteen雖然話好抵食,但味道亦同價錢成正比,所以一向都唔會對佢啲嘢食抱啲咩期望,但求擺得落口就算啦今次同一個係city到讀嘅朋友係ac1到食飯,聽佢講叫咗個"相對穩陣"嘅焗飯系列嚟食呢個係黑椒雞排焗飯嚟,好老實講佢個賣相就真係認真麻麻,不過食落去又又係唔差嘅,佢啲雞排雖然話只係一般但真係夠大塊足料嘅,啲黑椒焗完好香又唔會話同個雞排味道幾夾,廿零蚊個飯嚟講我覺得ok嘅唯一缺點係味精落得重咗小小,食呢個飯要係咁飲水
唯一缺點係味精落得重咗小小,食呢個飯要係咁飲水

2019-03-11
2019-03-26 297 瀏覽
身為大學生 點可以吾介紹下cityu canteen 聽講係8大最有品質的can😛😛😛😛 今次我同朋友就嚟到ac2 最出名的一定就係佢果塊大過臉的魚柳😂😂 但今日見到泰國野新出左泰式雞扒油飯 就心思思想試下🤪🤪🤪🤪個飯賣相都幾令 份量有好多 我覺得係夠兩個女仔食😱 飯隔離仲有蝦片 好脆😍😍 炸雞望落係橙橙地色 炸得好金黃咁 但個皮竟然係淋架😢😢😢😢 但入面個雞肉都ok 吾會霉霉地👍🏼👍🏼 朋友就叫左個燒汁豚肉溫泉蛋丼 望落好吸引🥰🥰🥰🥰 朋友話似平版吉野家 d肉質素差d😂😂😂咁ge價錢我地都覺得可以接受 有機會會再試其他👅👅👅👅推薦:⭐️⭐️⭐️

咁ge價錢我地都覺得可以接受 有機會會再試其他👅👅👅👅

推薦:⭐️⭐️⭐️
2019-02-02 722 瀏覽
今天陪Honey到城市大學辦點事。之後到了城大學生canteen午飯。Canteen收銀處左邊,看到有deli plus,有三文治、沙律、小吃,也有Starbucks咖啡。我們叫了薯仔沙律三文治盒:薯仔沙律很新鮮,墊底的生菜,新鮮爽脆,不會濕淋淋。薯仔沙律好好味!三款三文治都很好,青瓜蕃茄三文治,蔬菜新鮮爽脆,不會濕淋淋;蛋沙律三文治,蛋沙律好rich!三款三文治都好新鮮,麵包不會濕淋淋,只售23元,真抵吃!!芝士撻還是暖的,外層牛油皮很鬆脆,裏面的芝士餡是流心的,不太甜,好好味!只售10元…… > <木糠布甸也好好,味濃厚,而不甜,只售8元,實在太抵吃!我們叫了兩杯咖啡,一杯是 Hazelnut,一杯Mocha, 2杯Starbuck咖啡各20元。學生Canteen,真是價廉物美!!!
今天陪Honey到城市大學辦點事。
之後到了城大學生canteen午飯。

我們叫了薯仔沙律三文治盒:
薯仔沙律很新鮮,墊底的生菜,新鮮爽脆,不會濕淋淋。
薯仔沙律好好味!
三款三文治都好新鮮,麵包不會濕淋淋,只售23元,真抵吃!!

只售10元…… > <

木糠布甸也好好,味濃厚,而不甜,只售8元,實在太抵吃!

學生Canteen,真是價廉物美!!!
2019-02-02
  • 薯仔沙律
2019-01-12 642 瀏覽
大學canteen出名平同款式多眾人皆知㗎喇,今日嚟到cityu揾朋友,見早到咗仲有時間就去canteen食個飯先, 呢到canteen好大,中餐燒味焗飯西餐應有盡有,價錢亦好平,平均係20幾蚊左右,我叫左個雙餸飯套餐,24蚊連野飲 雙餸飯有八款揀,總有一款岩你呢到餐具要係canteen大約中間位置有個自助吧自己攞, 水都係喺嗰度斟水嘅我就揀咗粟米魚柳同四季豆,飲品就要熱檸蜜熱檸蜜甜甜地好潤喉,飲完喉嚨好舒服野食就真係好麻麻,栗米魚柳唔脆而且唔夠熱,欖菜四季豆太淋,而且應該冇炒過,只屬可以放入口嘅程度不過考慮埋價錢因素我覺得可接受

雙餸飯有八款揀,總有一款岩你

我就揀咗粟米魚柳同四季豆,飲品就要熱檸蜜

熱檸蜜甜甜地好潤喉,飲完喉嚨好舒服

野食就真係好麻麻,栗米魚柳唔脆而且唔夠熱,
欖菜四季豆太淋,而且應該冇炒過,只屬可以放入口嘅程度

不過考慮埋價錢因素我覺得可接受

2018-10-13 1086 瀏覽
琴晚去咗城大canteen食飯,又平又抵食😍😍即使好多人排對,但店員效率好高,好快就輪到我,拎野食時都唔使點等,好快就食得👍👍我叫咗碗五香牛肉湯麵, 湯好濃郁, 牛肉又淋又入味,正呀!下次如果經過一定會再幫襯😍👍👍
琴晚去咗城大canteen食飯,又平又抵食😍😍
我叫咗碗五香牛肉湯麵, 湯好濃郁, 牛肉又淋又入味,正呀!
下次如果經過一定會再幫襯😍👍👍
五香牛肉湯麵
2018-10-12
五香牛肉湯麵
2018-09-03 1210 瀏覽
作為這所大學嘅學生,絕對不能錯過這裏的飯堂。雖然不能話佢啲食物很好味,但他的性價比實在很高。尤其是他的早餐及下午茶,每次也要吃。可惜今日遲咗下課,食不到他的下午茶,所以今次選了他的口水雞。因為他的價錢實在太抵,所以平時不太吃辣的我也試了這個。他賣相不錯,套餐還包括例湯一碗。雖然味道一般,但勝在飯底夠熱,係上咗3小時堂之後食一碗熱飯已很心滿意足。雞肉除了辣油,其實沒有味道,不過也很有肉地。湯底鹹了一點,但伴有幾塊蘿蔔,還不錯。

因為他的價錢實在太抵,所以平時不太吃辣的我也試了這個。

口水雞

口水雞
2018-07-29 1362 瀏覽
在許久以前,有一個唸城大的師姐帶我參觀城大,之後順便在城大用餐。師姐說城大最好吃的就是叉燒飯,當時對叉燒飯滿心期待,吃下當然有點失望。原來所謂的「好吃」,是對比「難吃」。後來因為地點便利,所以經常來城大開會,這裡的價錢,相對其他大學,依家非常便宜。味道不最差的。今天買了一份下午茶四寶飯餐,奉送一杯可樂,價錢大約$20,很便宜。叉燒肉質較韌,色澤染紅一片,略欠自然。入口未夠鬆化,不過醬汁做得不錯,拌飯吃非常香呢!▪️整體以味道取勝,味道不過不失。

叉燒肉質較韌,色澤染紅一片,略欠自然。
入口未夠鬆化,不過醬汁做得不錯,拌飯吃非常香呢!

▪️整體以味道取勝,味道不過不失。
下午茶
2018-07-28 935 瀏覽
天地堂就當然系去填飽個肚減肥又或者糧尾 呢到真系一個唔錯既選擇價錢大約$30 份量夠飽 真系好平💁🏻‍♀️💁🏻‍♀️最平莫過於$10@10粒既燒賣 鼓油辣油自己仼加自己一個食10粒 可以當餐下午茶😹😹不過其實燒賣好肥 10粒可以系两碗白飯 所以都系少食好啲!長期話減肥既我 最常食既系两餸飯!二十幾蚊 系好平 但味道唔差架!!所以我唔覺得佢係頹飯 而系好煮家飯既感覺
天地堂就當然系去填飽個肚

減肥又或者糧尾 呢到真系一個唔錯既選擇

價錢大約$30 份量夠飽 真系好平💁🏻‍♀️💁🏻‍♀️
最平莫過於$10@10粒既燒賣 鼓油辣油自己仼加
自己一個食10粒 可以當餐下午茶😹😹
不過其實燒賣好肥 10粒可以系两碗白飯 所以都系少食好啲!

長期話減肥既我 最常食既系两餸飯!

2018-07-26 892 瀏覽
來了城大幫女兒交文件,順道食埋lunch 至走,女兒知我是韓日風迷,介紹我去了這間canteen 用膳。點了一個(素食)韓式泡菜珍珠飯 U26,很有食pepper lunch 嘅feel,味道很不錯,豆腐底下還有粟米粒,醬汁味濃,加了辣椒醬及小量泡菜,微辣很開胃,整體不錯,價錢又不貴
2018-07-26
2018-07-17 642 瀏覽
又一城附近嘅食肆價錢都比較貴,最平嘅已經係去到城市大學嘅canteen。城大下午茶餐有芝麻糊賣,$10一碗咋,真係好平所以我即刻買咗一碗嚟食。賣相好好,黑呼呼嘅芝麻糊,用匙羹勺起,都幾濃稠, 不過睇同食係兩回事,成日都俾啲相呃到,今次我就俾芝麻糊既賣相呃左,食落去有啲貨不對辦,因為芝麻糊咁未到好稀,味道好淡啊!不過呢個價錢當買樽水飲,我估芝麻糊應該係用水溝出嚟,可能係用芝麻粉,所以芝麻味唔香,食落去芝麻味都唔突出。