2024-09-21
有日好想去食台灣野,就去左呢間元朗老店喇。我地個日去既人唔算多,所以裡面都有冷氣位坐,客人亦都可以選擇坐出面,任君選擇。每位客人枱面都有張餐單,餐單裡面一目瞭然,唔使左望右望揾個餐牌係邊。而且餐點價位都算合理。不過餐廳座位設計有啲迫,坐得唔係咁舒服,冷氣都有少少弱,對於夏天邊食麵邊淋汗會有啲辛苦。我點左一份經典香酥雞扒干拌麵,不得不說碟香酥雞個份量好多,而且啱啱炸起真係好香脆,雞扒啲肉唔會好柴,而且旁邊有啲調味料可以加下味,建議加啲店裡面既鹽,味道真係唔錯。干拌麵份量雖然唔太多,但勝在麵條煮得有咬口,煙煙韌韌,沾埋啲醬汁都幾惹味。台式豬腳干拌麵味道都唔錯,豬腳煮得好入味,又Q又好味,豬腳個種骨膠原真係令人回味無窮。我地另外點多份鹽酥魷魚鬚,份量真心多,重點裡面係大大舊的魷魚啖啖肉,外皮脆脆地好好味,佢仲配左碟酸酸甜甜的醬汁解下膩。如果再黎呢碟一定必點,份量仲多過係台灣食到的魷魚鬚,讚~總體黎講,餐廳食物質素都唔錯,食物都算幾正宗台灣味道,出餐速度都算快。唯獨餐廳冷氣唔太夠,由廚房煮麵鍋漂出黎的熱氣和白煙令到用餐環境有啲焗,特別是坐係近廚房位置的座位。另外餐廳走動的空間比較窄行過路過都容
總體黎講,餐廳食物質素都唔錯,食物都算幾正宗台灣味道,出餐速度都算快。唯獨餐廳冷氣唔太夠,由廚房煮麵鍋漂出黎的熱氣和白煙令到用餐環境有啲焗,特別是坐係近廚房位置的座位。另外餐廳走動的空間比較窄行過路過都容易整跌枱邊的東西,如果唔想迫住食可以揀坐在室外位置。如果唔太介意環境既話,呢間餐廳質素都唔錯架~