2024-04-17
士林台灣麵想食台灣麵嘅話就一定喺呢間《士林台灣麵》㗎喇.難得6點半都仲有位,真喺爽,2個人叫咗一碗鹽酥豬扒(排骨)飯, 另一碗鹽酥雞扒麵,嘢飲我叫咗一杯熱珍珠奶茶, 另一杯就喺胚牙奶茶鹽酥豬扒(排骨)飯豬扒份量巨大份,外皮炸得鬆脆好味,唔會太油膩,但肉質較厚實嚼頭十足而佢個飯上面嘅肉躁喺有別於台灣的肉躁無肥肉亦都唔喺濕潤嘅,而喺酥酥脆脆嘅肉粒不鹹不膩,都很好盛飯。鹽酥雞扒麵+牛肉湯呢度店舖好似好茶餐fell,但喺服務都非常非常好,d單改嚟改去都一一幫你改,無變面lol講番碗麵真喺QQ彈彈嘅! 煮到剛剛好唔會煮過火,加埋個牛肉湯頭有畫龍點睛嘅效果,無吹水出面呢碗湯都值70蚊啦!! 碗邊個辣油炸起D蔥花,令不起眼的蔥花更香艷,真喺每個細節位都做得好足!!雞扒同豬扒一樣酥脆,但皮大肉厚,稍稍有D唔夠入味,唯一解釋喺唔洗食咁鹹lol珍珠奶茶濃味金香奶茶配上軟綿綿中間又有咬勁嘅珍珠70蚊包埋台飲,頂級水準,比得上出面$150嘅水準, 食過唔好食嘅話過來搵我啦!!
想食台灣麵嘅話就一定喺呢間《士林台灣麵》㗎喇.
鹽酥豬扒(排骨)飯
鹽酥雞扒麵+牛肉湯