2024-01-10 12 瀏覽
可能因為去嘅時候啱啱開門,無乜客人,唔使等位就入得,環境唔錯,有格調。呢間餐廳出名有窩夫,所以我哋叫咗2個,咸配甜係呢間餐廳嘅賣點,好特別,就去試下。佢嘅窩夫好鬆軟好食,都有啲鬆鬆嘅質感同埋蛋香味,外層炸得金黃酥脆,裡面又好蓬鬆,好好味。加埋啲新鮮水果,雪糕,咸嘅有紅酒牛肉,成件事好出色,離奇地夾。佢嘅餐點配合好新鮮,唔同嘅口味同配料組合,可以滿足各種人嘅口味喜好。食慣咗甜嘅窩夫,可以試下咸嘅都唔錯間中。
2023-12-24
2024-01-07 22 瀏覽
下午茶打卡☕️偶然發現一間隱世咖啡店水泥墻裝修復古又簡潔同朋友喝个下午茶非常愜意很是放鬆好喜歡這種安靜舒適的環境Japanese Style Curry With Siow Cooked Chicken Breabt➕58咖喱炆雞胸肉搭配窩芙一甜一咸口感層次非常豐富雞胸肉唔會柴超高水準Whiskey Apple Crumble Waffle 🧇威士忌味濃郁蘋果碎雪糕搭配華夫餅好讚華夫餅唔會太甜外蘇內軟咖啡拉花非常靚☕️越喝越香好喜歡這種微苦的口感📍 夏雪 西環堅尼地城山市街1號地下J號舖
下午茶打卡☕️

好喜歡這種微苦的口感

📍 夏雪
西環堅尼地城山市街1號地下J號舖
2024-01-07 30 瀏覽
夏雪🧇好多年前曾經食過一次,而佢地今次再次回歸堅尼地城,仲推出好多新品🍑日式咖哩配慢煮雞胸🍛🐔,同忌廉芝士窩夫🧀🧇佢地咸食窩夫好似車仔麵點餐咁,可以自由配搭一至兩款想要既配料,而今次揀左慢煮雞胸配日式咖哩。開頭見到依個組合有啲卻步,因為覺得味道會好怪,點知食落去有驚喜,佢咖哩喺加入左大量蔬果煮,所以食落到甜甜地,喺日式咖哩既味道,裡面仲有好大舊既紅蘿蔔同薯仔,好足料,而慢煮雞胸都幾好食,但一啲都吾柴,好滑同好大件,再配左個沙律喺隔離,沙律配咗蜜糖芥末醬好Fresh 。但窩夫就有少少失望,可能得一部窩夫機嘅緣故,等嘅時間就比較耐,而窩夫吾喺好食到忌廉芝士味,偏淋同軟,就有少少扣分🍑開心果抹茶窩夫🍵作為一個開心控,見到有開心果就一定要試下,佢喺抹茶窩夫配開心果醬,開心果醬用左100%意大利開心果,佢喺冇加糖入去整,所以味道甘甘地味,果仁味比較重,吾太甜,而佢隔離配左100%意大利開心果gelato 雪糕,可以中和番甘甘地既味道,带番甜味出黎,另外佢仲配左雙色白玉同萩餅,兩款都好食,而抹茶窩夫好香茶味,但同樣偏淋
夏雪🧇

🍑日式咖哩配慢煮雞胸🍛🐔,同忌廉芝士窩夫🧀🧇
日式咖哩配慢煮雞胸🍛🐔,同忌廉芝士窩夫🧀🧇

🍑開心果抹茶窩夫🍵
開心果抹茶窩夫🍵

日式咖哩配慢煮雞胸🍛🐔,同忌廉芝士窩夫🧀🧇
開心果抹茶窩夫🍵
2024-01-06 13 瀏覽
位於堅尼地城山市街的cafe ☕午市時間段和朋友到訪,🥰出品還是挺快的~環境安靜舒服,很適合拿上電腦坐著慢慢喝咖啡。Buzzwd Tiramisu 是限量甜品,😙甜甜的提拉米蘇浸泡在一杯微醺百利甜酒中,很特別。甜品和主食都不錯,除了matcha affogato有濃郁的抹茶配上雪糕。🍨😉我們還叫了bagel,搭配salad🥗一起吃,可以添加口感。waffle顏值也蠻高,而且有蛋香,🧇還很鬆軟。
位於堅尼地城山市街的cafe ☕
午市時間段和朋友到訪,🥰出品還是挺快的~
環境安靜舒服,很適合拿上電腦坐著慢慢喝咖啡。

Buzzwd Tiramisu 是限量甜品,😙
甜甜的提拉米蘇浸泡在一杯微醺百利甜酒中,
很特別。

waffle顏值也蠻高,而且有蛋香,🧇還很鬆軟。
2024-01-05 20 瀏覽
今日同朋友嚟到堅離地城食窩夫,Waffle meals cream cheese salad waffles $58 (Garlic crumble with duck breasts +$48 beef bourguignonne +$58)窩夫質地好鬆化,加上香滑cream cheese,就咁食已經好好味。鴨胸油香四溢,配香口garlic crumble 別有一番風味。紅酒燉牛肉,肉質腍滑,牛肉味重。Pistachio Matcha waffle $108 開心果味窩夫同紅豆蜜,抹茶雪糕一拍即合,啖啖美味。Buzzed Tiramisu $80Tiramisu口感超綿密,咖啡味香純,帶點酒香。

Pistachio Matcha waffle $108
開心果味窩夫同紅豆蜜,抹茶雪糕一拍即合,啖啖美味。

Buzzed Tiramisu $80
Tiramisu口感超綿密,咖啡味香純,帶點酒香。

2024-01-01 18 瀏覽
#pb食在西環 #pb甜品系列 夏雪回歸堅尼地城了🧇2023最後一個post獻給我心目中No.1甜品店 - 夏雪❤️ 由9年前嘅堅尼地城店到大圍店 由咖啡市集到甜品放題 我都一直支持🥰 依家終於等到佢係堅尼地城回歸 真係好開心😍 新店以水泥風、型格為裝修 環境唔算好大 有6-7張枱👍🏻.主打嘅窩夫每2、3個月就會轉新口味 每次有6-7款味道 價錢$72-$108不等😍 除左窩夫 佢仲有Parfait、Tiramisu 同埋少量嘅鹹食🤪 飲品方面 佢有幾款咖啡特調👍🏻🔹Pistachio Matcha Waffle🎄推介❤️ 限定聖誕樹款好靚呀🥰 綠茶麻糬窩夫加綠茶醬、紅豆、白玉、黃豆蕨餅 仲有自家製開心果gelato 好夾嘅組合😋 窩夫好食就唔使講啦 好脆😍 最驚喜係開心果gelato 好濃嘅開心果味👍🏻🔹Jasmine Osmanthus Tea Waffle🍵呢款係茶系窩夫😋 用上茉莉花、桂花做窩夫底 加上黃豆蕨餅、桂花糖漿、自家製酒釀 仲有伯爵茶雪糕😍 整體茶味好濃 伯爵茶雪糕完全滿足伯爵茶控🥰🔹Tiramisu🍫推介❤️ 第一啖食到Espresso、朱古力嘅苦味 食到中間就食到手指餅
#pb食在西環 #pb甜品系列
夏雪回歸堅尼地城了🧇

🔹Pistachio Matcha Waffle🎄

🔹Tiramisu🍫
推介❤️ 第一啖食到Espresso、朱古力嘅苦味 食到中間就食到手指餅嘅Whisky味😍 佢嘅Tiramisu酒味偏濃 中和左cream嘅油膩感👍🏻 整體食落好輕盈 酒味、咖啡味都好濃😋

🔹Apple Cold Brew Cider🥃
推介❤️ 平時嘅cold brew係用冰水浸咖啡粉過夜 呢杯係用蘋果汁浸日曬帶酒香咖啡24小時而成 所以飲落好似飲緊蘋果酒咁 超特別😍 蘋果汁嘅酸甜味中和左咖啡嘅苦味 飲落好refreshing👍🏻

🔹Flat White☕️
整體✨ 終於等到夏雪回歸了🥹 佢絕對係我心目中No.1甜品店 由9年前嘅堅尼地城店到大圍店 由咖啡市集到甜品放題🥰 新店以水泥風、型格為裝修 甜品繼續有主打嘅窩夫、Tiramisu 全部都好好食😋 2024再見啦❤️

夏雪 (西環)
西環堅尼地城山市街1J號地舖
#pb支持黃店💛
✨Strawberry Yogurt Waffle🧇✨購自:Summer Ice夏雪(堅尼地城)價錢:$72推薦度:7.5/10-呢款期間限定嘅士多啤梨乳酪窩夫口感鬆脆軟熟 裏面係原味窩夫🧇蛋香味幾濃郁 配埋乳酪雪糕🍦幾鍾意佢嘅雪糕酸酸甜甜 淋上士多啤梨醬 好開胃👍🏻旁邊亦都有唔少嘅士多啤梨粒 味道香甜 值得推薦✨💜✨Purple Waffle🧇✨價錢:$78推薦度:7.5/10-窩夫即叫即整冒煙 裏面嘅紫薯蓉味道濃郁 口感軟糯綿密 感受到紫薯香甜嘅味道👅 配上豆腐雪糕 味道似豆腐花 甜度適中 配埋窩夫充斥着冰火交融嘅口感 仲可以中和返紫薯嘅甜味👍🏻 仲有香甜嘅蜜瓜伴碟 口感豐富🤩🤎✨Cold brew✨價錢:$60推薦度:7.5/10-Cold brew口感順滑柔和 酸度同苦度較低 所以保留咗咖啡嘅香味👍🏻配埋美味嘅窩夫🧇係完美嘅組合😍
✨Strawberry Yogurt Waffle🧇✨
購自:Summer Ice夏雪(堅尼地城)
價錢:$72
✨Cold brew✨
價錢:$60
Strawberry Yogurt Waffle
Purple Waffle
Cold brew
Strawberry Yogurt Waffle
Purple Waffle
Cold brew
2023-12-25 175 瀏覽
西環地鐵站附近有一間舒適嘅咖啡室,平時會用來做咖啡培訓,但係下午夜晚嘅時候都下一間可以休閒或者坐你食飯嘅餐館。入邊嘅甜品以及食物都非常出色,且有心機入嚟食嘢嘅時候,店員喺度啱啱整緊慢煮雞胸肉Cream Cheese Waffle Salad with Garlic Crumble and Duck Breast: 奶油奶酪鬆餅沙拉;搭配蒜香碎屑和鴨胸窩夫的鬆軟口感和金黃色誘人的外皮,與忌廉奶酪的濃郁滑順非常配搭。每一口窩夫都帶來香脆可口的咀嚼感,而忌廉奶酪則給予整個口腔一層柔滑的奶香。鴨胸的烤製恰到好處,肉質鮮嫩多汁,和奶油奶酪鬆餅的結合完美融合。沙拉的配料豐富多樣,新鮮的蔬菜搭配著醬汁的酸甜風味Pistachios Matcha Waffle:最後叫咗一個冬日特製嘅開心果抹茶窩夫!特濃開心果醬,配上抹茶窩夫以及抹茶雪糕;紅豆及日本缺餅特濃開心果醬搭配抹茶窩夫和抹茶雪糕的組合窩夫外脆內軟,搭配著豐富的抹茶味道,加上特濃開心果醬濃郁香甜,每一口都帶來滿滿的幸福感。抹茶雪糕的滑順口感和抹茶的苦甜風味與窩夫完美結合,令人回味無窮。紅豆和日本缺餅的加入為整個組合增添了獨特的口感和風味。這款甜點

入嚟食嘢嘅時候,店員喺度啱啱整緊慢煮雞胸肉

奶油奶酪鬆餅沙拉;搭配蒜香碎屑和鴨胸

Pistachios Matcha Waffle:

最後叫咗一個冬日特製嘅開心果抹茶窩夫!

特濃開心果醬,配上抹茶窩夫以及抹茶雪糕;紅豆及日本缺餅

特濃開心果醬搭配抹茶窩夫和抹茶雪糕的組合

抹茶雪糕的滑順口感和抹茶的苦甜風味與窩夫完美結合,令人回味無窮。紅豆和日本缺餅的加入為整個組合增添了獨特的口感和風味。這款甜點絕對要試吓!

蘑菇Bagel
Bagel麵包口感煙靭鬆軟,非常好食

Coconut Cloud Brew Coffee
Cold Brew 好少會由用椰子水配搭,冰凍濃郁的咖啡香氣與椰子的迷人風味完美融合。咖啡的口感滑順,帶有微妙的酸度和甜度,給人一種愉悅的感覺。椰子的香氣不過分,恰到好處,為整體口感增添了層次。

Hot Hojicha Latte
這杯熱辣辣嘅焙茶拿鐵絕對是茶愛者的極致享受!濃郁的焙茶香氣彷彿在嘴裡綻放,帶來濃厚而平衡的口感。茶香與鮮奶的結合恰到好處,不論是冬日的早晨或下午茶時光,都能讓人感到溫暖和舒適。
  • 開心果抹茶窩夫
  • 窩夫沙律,雞胸肉
2023-12-25 14 瀏覽
假日約咗友人去堅尼地城個間帶工業風格嘅cafe,店舖離地鐵站只係幾分鐘路段。店舖嘅窩夫好出名,即叫即製,鹹甜窩夫都好好味賣相已經好吸引 [ Whiskey apple crumble waffle $88 ] 咖啡味嘅窩夫口感微脆,用Whiskey煮過嘅蘋果,食落帶點酒香,口感爽脆,配埋冰凍香滑雲尼拿雪糕[ Cream cheese waffle $58 ] + [ Kimchi rice cake with pork belly $58 ] 窩夫配埋豬腩肉泡菜韓式年糕好特別,辣泡菜配口感煙韌嘅韓式年糕,豬腩肉口感嫩滑,芥末醬配搭新鮮沙律菜,味道微辣。Cream cheese 搽上窩夫一齊食,唔錯嘅配搭好吸引嘅甜品 [ Pistachio Matcha Parfait $98 ] 濃郁開心果味,帶點抹茶味,配大大粒紅豆,杯邊望落去一層層,食落口感綿滑有驚喜[ Chocolate Latte $50 ] 轉Oat mik,口感香滑[ Coffee Latte $45 ] 拉花好靚,帶酒香風味嘅單品咖啡豆沖煮而成嘅鮮奶咖啡

2023-12-23
$198.5 (午餐)
2023-12-14 22 瀏覽
好少可cafe嘅食物做得咁用心😎呢度除左latte拉花一流,咖啡選擇精品單豆,係飲啡好去處,仲有鬆軟的窩夫!窩夫可以搭配多款食材,而且menu個個月都唔同😉包保你驚喜滿滿!本身想食嘅芥末雞胸肉己經無做,就叫左cream cheese 窩夫 加炸蒜鴨胸,🦆胸肉質嫩,而且唔會好鹹,醬汁帶一點甜味,好好味🤤另外當然要嘗試人氣開心果雪糕配濃茶紅豆窩夫,綠茶味的窩夫,還有綠茶醬,而且不會苦澀,絕對滿足到綠茶控。脆脆的餅乾增添牛油香氣,好有質素!我地叫嘅藜麥🥗好多水果,成件事好refreshing ,上面仲有少少窩夫碎,好特別啊😯不得不提店員好nice,同性價比好高,一個雪糕窩夫70幾就有交易🤝一定會回訪😏

下午茶
3K
2023-12-10 17 瀏覽
堅尼地城集合了各地文化嘅食肆,閒時過嚟逛吓,順道搵間餐廳或cafe 嘆吓,chill吓。呢間cafe係我必去之選,播放著音樂,有街外景緻,飲杯咖啡,無比舒服。Cream Cheese Salad WafflesBeef Bourguignon Waffles 有蛋香,外層香脆,內𥚃質感有點橡皮糖煙靱,塗上cream cheese ,帶點層次。燉牛肉軟嫩無比,耗盡時間餚製,夠晒入味。AffagatoTailor made雪糕,配上濃厚甘醇嘅espresso ,完完全全被俘虜了。

Cream Cheese Salad Waffles
Beef Bourguignon
燉牛肉軟嫩無比,耗盡時間餚製,夠晒入味。

Affagato

2023-12-10
午餐
2023-12-09 21 瀏覽
近排成日都要去西環今日搵埋老公陪我處理完事之後兩公婆去嘆個早餐chill 一chill 下呢間cafe 係地鐵站付近環境好清幽早餐時段人比較少兩公婆珚靜靜地食左個早餐一人一份窩夫加飲品我點左份甜窩夫開心果醬抹茶窩夫配紅豆 蕨餅同雪糕開心果醬好特別,第一次食同抹茶味道好夾最驚喜係個homemade 雪糕又滑又creamy 味道香又吾太甜飲品係Hojicha Latte奶中帶有培茶香老公果份慢煮雞胸配honey Mustard Sauce雞胸慢煮一d都吾鞋Waffle 仲有cream cheese 好好味仲有杯Honey Cold Brew Soda口感清新帶有蜂蜜清香
近排成日都要去西環

一人一份窩夫加飲品
我點左份甜窩夫
開心果醬抹茶窩夫
配紅豆 蕨餅同雪糕
開心果醬好特別,第一次食
同抹茶味道好夾

Waffle 仲有cream cheese 好好味
仲有杯Honey Cold Brew Soda
口感清新帶有蜂蜜清香
2023-12-04 28 瀏覽
星期日放假同男友去cafe chill下,聽聞夏雪嘅waffle好出名就嚟試下幾中意佢整體裝修,深藍色做主調,有少少工業風幾型格,我哋叫咗一個鴨胸同開心果味,鴨胸有脆粒係上面幾有口感,配原味waffle,加少少cream cheese幾夾平時叫甜品最中意開心果味佢個開心果配小丸子個醬幾出色,好濃厚嘅開心果味,waffle本身都係開心果,如果係pistachio控應該會好開心大家係堅尼地城可以過嚟試下!
平時叫甜品最中意開心果味
佢個開心果配小丸子
大家係堅尼地城可以過嚟試下!
2023-12-03 16 瀏覽
「夏雪」喺堅尼地城山市街凱旋回歸!店內裝修以深藍色及黑色為主調,感覺型格;加上樓底高,空間感充裕餐牌上主打窩夫、貝果及咖啡飲品等等,頗多元化White Coffee選用單一產地中國雲南的咖啡豆,入口香濃順滑,帶點Baileys味道,頗特別Honey Jasmine Latte餐廳自家製的蜜糖茉莉綠茶拿鐵,選用日本愛知縣茉莉綠茶粉,茶味清新撲鼻,同時有陣陣蜜糖甜香Beef Bourguignonne Waffle當日新鮮製作好的紅酒燉牛肉,肥瘦適中,鬆軟腍滑,牛肉味頗濃郁呢!窩夫外脆內軟,充滿蛋香,好好食哦威士忌蘋果金寶窩夫咖啡味窩夫夠晒特別,咖啡味道香濃突出!蘋果用威士忌煮過,帶點酒香,配上香脆牛油金寶粒、濃郁雲呢拿雪糕及威士忌糖漿,甜美可口

餐牌上主打窩夫、貝果及咖啡飲品等等,頗多元化

White Coffee

Honey Jasmine Latte

Beef Bourguignonne Waffle

威士忌蘋果金寶窩夫

2023-12-02 19 瀏覽
前排喺中環嘅first crack by summer ice飲過咖啡,幾啱我口味,今次嚟到堅尼地城嘅Summer Ice,回味一下咖啡之餘,試埋佢嘅招牌Waffle。🍴Cream Cheese Salad Waffles + Duck Breasts with Garlic Combo先食新推出嘅鹹食,鴨胸非常厚肉,外面煎得夠香,裡面彈牙多汁,特製嘅金銀蒜香而不嗆,食完唔會成口蒜味。🍴Whiskey Apple Crumble Coffee Waffle用威士忌煮過嘅蘋果粒香甜迷人,散發淡淡嘅酒香,脆脆增添刺激口感,微脆嘅窩夫亦夠乾身,充滿蛋香,唔會成口麵粉,再配上冰涼嘅雲呢拿雪糕,果然係Summer Ice嘅拿手好戲。🍴Iced White堅果味突出,奶滑甘香。🍴Apple Cold Brew Cider冷泡啡底甘醇不澀,果香鮮明,蘋果酒令口感更清爽,味道層次更豐富。📍夏雪西環堅尼地城山市街1J號地舖

🍴Iced White
堅果味突出,奶滑甘香。

🍴Apple Cold Brew Cider

📍夏雪