2017-03-08 859 瀏覽
食過好食至返黎食~ 結果 失望而回!!叫左4人餐~ 後黎話其中魚頭鍋無晒,叫我地係餐牌另選~ 無問題!! 態度都好好咁話叫“兩客小籠包都得,百令蚊嘅都可以!” ~ 結果我地叫左龍井蝦仁 ! 碟野一出黎就火滾 !!價值 $108 嘅龍井蝦仁分量少都算 !! 佢個D蝦仁 好似水煮咁,白雪雪!! 上面有幾茶葉 (龍井吧! ) 咁我地見到,咪同收錢的(老闆娘卦) 詢問下 結果得來這句回應 : “D蝦仁好貴架~你叫呢個我都無加返錢 ”好!! 明白晒 ! 唔會有下次 !!
食過好食至返黎食~
結果 失望而回!!

價值 $108 嘅龍井蝦仁

好!! 明白晒 ! 唔會有下次 !!

2017-03-06
5 分鐘 (堂食)
2016-11-27 829 瀏覽
昨晚和好朋友到此晚餐,點了涼拌黄瓜,京燒羊腩,酒糟黃魚,樟茶鴨,砂鍋雞鮑翅,葱燒遼參。黃瓜清新,羊腩佐酒佳品,翅份量十足,湯夠火喉,樟茶鴨自製,非一般來貨,茶燻味夠,遼参味道恰到好處,值得介紹有心人去品嘗。
2016-10-25 864 瀏覽
其實早於係翔龍灣就已經幫襯,自從它搬到現址就仲近我家,所以幫襯多了。最近又再幫襯,見到之前坐鎮的肥佬老闆唔見到,好似頂咗手,而食物質素好似低咗D,無以前咁好味,而人客亦少了。如果未試過,可以一試。
其實早於係翔龍灣就已經幫襯,自從它搬到現址就

仲近我家,所以幫襯多了。

最近又再幫襯,見到之前坐鎮的肥佬老闆唔見到,

好似頂咗手,而食物質素好似低咗D,無以前咁好

味,而人客亦少了。

如果未試過,可以一試。
2016-03-09 1398 瀏覽
如果晏晝想食中餐,基本上都會去呢間,除左價錢相宜,食物,環境質素都係土瓜灣入面唔錯選擇。不過佢蓬一點鐘都好多人係門口,要食既話都要早啲攞位舖頭入面大概有26個座位,大部分係2人或4人枱,另有一張可坐6人梳化。雖然唔大,但坐得算係舒服,唔會好逼下晝Menu簡單,1至4每樣揀1款,由前菜,main, 飲品到甜品都照顧到我今次就揀左醉轉彎,四川炒飯,熱豆漿,甜品係桂花糕醉轉彎有兩隻細細既,好香酒味,凍凍地,咬落去淋淋地配埋酒香味,好食!四川炒飯好大碟,辣辣地,鍾意食辣既可以試下,佢辣得黎好香,而且飯炒得好乾身。份量又大,分埋比人食都仲得。而且配料有蝦,3色豆,口感有爽有淋,又熱辣辣,好味豆漿暖暖地,好啱飲,嘆凍少少會有層豆衣係面,好新鮮。有少少甜,送個辣飯非常配襯桂花糕甜品桂花糕跟埋醉轉彎一齊上,兩舊細細舊,凍凍地,飲完杯豆漿食落口感覺好飽滿,而且又有杞子係桂花糕入面,糕既質感實得黎唔會好硬,師傅整得好好,而且味道都好43蚊既價錢食晏雖然唔算好平,但可以由前菜食到甜品,而且食物質素,環境都算好既地方就難得搵到。特別係土瓜灣,上海菜既地方好少,而且質素高既地方就得呢度,所以特別值得推薦!

我今次就揀左醉轉彎,四川炒飯,熱豆漿,甜品係桂花糕
午餐套餐

豆漿
熱豆漿

桂花糕
醉轉彎 桂花糕

2016-03-02
5 分鐘 (堂食)
午餐套餐
  • 豆漿
2015-10-14 1165 瀏覽
上個月和家人來這裡吃中秋節飯,餐廳在北帝街附近,其實開了很久,但一直沒有機會試。我哋一行5人點了一個二人餐再加幾個餸,二人餐好抵食,百幾元就包括酸辣湯、醉雞、炒鱔糊、担担麵。另外order左小籠包、上海炒年糕、煱貼、雞絲粉皮、炸菜肉沬(用燒餅包住肉碎食)。其實除了担担麵湯底所用的油有小小怪味之外,其他野食都幾好味,成餐飯都只係三百幾元,免收加一,都幾抵。不過餐廳就好似趕住做下一枱生意咁,上菜上得好快,收碟也收得很快,服務有待改善。

2015-08-25 653 瀏覽
識食上海咸肉而又中意食嘅,就知道依家喺香港想食呢樣野係越黎越難,不論港九新界,唔少上海菜館都當你水魚,比啲自己醃咸嘅豬肉黎扮上海咸肉。當然,呢樣都唔重要,最重要係你仲要收返上海咸肉嘅價錢,對呢啲餐廳,真係我不給一個shit。而呢間餐廳唔只有上海咸肉食,仲係頗優質而間肥瘦嘅,價錢亦唔貴,六七十蚊碟炒年糕。所以為佢獻上第一篇食評,同時希望如果老闆見到嘅話,請你繼續用上海咸肉,因為好多客都係為左上海咸肉而幫襯的,好似係,除非唔係。『講完!』(作官威狀)
2015-08-24 460 瀏覽
本身是一向到另一間上海菜的,從未來過這店, 剛剛晚飯時間,不想等位走過來到這間試一試叫了一個二人餐, 其實跟之前的上海店餐牌差不多點了(1)酸辣湯,(2)小龍包(我最鐘意食的菜式)(3)上海粗炒,(4) 炒蟮糊, 份量3個人食也可以最好食的是蟮糊, 炒得夠味,  小龍包夠薄, 沒有穿  酸辣湯也不錯, 飯後只是口中有些餘辣上海粗炒, 卻不太夠味道, 有顏色,相對其他比較淡
走過來到這間試一試
叫了一個二人餐, 其實跟之前的上海店餐牌差不多
點了
(1)酸辣湯,

(2)小龍包(我最鐘意食的菜式)

(3)上海粗炒,

(4) 炒蟮糊,

份量3個人食也可以

最好食的是蟮糊, 炒得夠味,
 小龍包夠薄, 沒有穿
 酸辣湯也不錯, 飯後只是口中有些餘辣
上海粗炒, 卻不太夠味道, 有顏色,相對其他比較淡
醉雞
2015-08-23
  • 蟮糊
2014-09-05 377 瀏覽
近年土瓜灣區變徂美食天堂, 係呢度工作, 但自己黎黎去去都係食果幾間, 細妹話搵我Lunch, 想食小籠包, 就試下呢間啦.套餐兩個:主菜: 紅燒牛肉炒年榚 (味道唔錯, 年榚夠稔)小食: 紅油炒手 (雲吞冇鮮味, 油唔夠辣,麻麻)甜品: 椰汁榚 (冇椰汁味)飲品: 豆漿 (夠凍, 唔多夠豆味, 都ok)主菜: 香蔥豬扖拉麵 (賣相真係好靚, 可惜我睇錯以為係上海麵, 豬扖味道感覺奇怪, 唔岩我胃口)小食: 醉轉彎 (ok)甜品: 椰汁榚 (冇椰汁味)飲品: 豆漿 (夠凍, 唔多夠豆味, 都ok)小籠包 (一籠5隻, 夠熱, 好食, 夠肉汁)鍋貼 (一碟6隻, 煎得好香脆)叫多罐汽水.埋單$186 .細妹話: 咁平? 我話: 咁你請, 多謝!

套餐兩個:

主菜: 紅燒牛肉炒年榚 (味道唔錯, 年榚夠稔)
小食: 紅油炒手 (雲吞冇鮮味, 油唔夠辣,麻麻)
甜品: 椰汁榚 (冇椰汁味)
飲品: 豆漿 (夠凍, 唔多夠豆味, 都ok)

小食: 醉轉彎 (ok)
甜品: 椰汁榚 (冇椰汁味)
飲品: 豆漿 (夠凍, 唔多夠豆味, 都ok)

小籠包 (一籠5隻, 夠熱, 好食, 夠肉汁)

鍋貼 (一碟6隻, 煎得好香脆)

叫多罐汽水.

埋單$186 .

細妹話: 咁平?

我話: 咁你請, 多謝!

題外話/補充資料: 侍應細心, 見我碗麵食得好少就叫佢收碗, 問我碗麵係咪有問題, 咁我亦話佢知係唔o岩我口味啫.
2014-09-05
  • 小籠包
  • 鍋貼
2014-02-10 683 瀏覽
抵食!認真 一個午餐38蚊有前菜有主菜有甜品仲送豆漿我覺得真系算系錦( ̄Д ̄)ノ系香港食上海野油就系人都知依間既算系少油dd啦前菜我比8分,紅油抄手有味但香味不足主菜呢,份量就系好多~我叫左雪菜肉絲抄年糕,油就預左既但依個真系好好食,又夠香男友叫左牛肉麵,睇就似大伏食落呢仲好食過我個抄年糕湯底夠清夠濃,牛肉又入味推介推介個甜品我一啖食左,除左系凍同有味,我無意見依個價錢,超值啦~
抵食!
認真 一個午餐38蚊有前菜有主菜有甜品仲送豆漿
我覺得真系算系錦( ̄Д ̄)ノ
系香港食上海野油就系人都知
依間既算系少油dd啦
前菜我比8分,紅油抄手有味但香味不足
主菜呢,份量就系好多~
我叫左雪菜肉絲抄年糕,油就預左既
但依個真系好好食,又夠香

男友叫左牛肉麵,睇就似大伏
食落呢仲好食過我個抄年糕
湯底夠清夠濃,牛肉又入味
推介推介

甜品我一啖食左,除左系凍同有味,我無意見
依個價錢,超值啦~

2014-02-10
2013-11-29 505 瀏覽
記起這所原本開在從前家樓下的滬菜店,食物水準只是相當一般,吃完後是絕對沒有衝動再去試一次的。也可能正因如此,不久之後便已關門大吉。及後小弟搬離舊居,想不到這店亦跟着搬往同區的另一地段。仍舊仍住於此區的舅仔最近回來報料說這店的出品甚不錯....小弟登時感有點好奇,竟連對滬式食物有些要求的他也對之有正面印象。難道店的大廚換了別人 ?找了個週末下午和太太小友入去試證實一下,心想只叫些最基本的東西就可以了。套餐裡頭的選擇也蠻多夠齊全的,而且最重要是,價錢一定比散叫的相宜....慣性跟餐的飲品一定是一杯豆漿,通常我愛喝熱的 (皆因熱力應可讓豆味更易散發出來),但很可惜地今天喝到的就算是熱的也嚐不出豆香及味來,令人失望....套餐內的前菜全都跟上一小塊桂花糕。試了一口,頗甜的亦有少許桂花香;前菜要了一素一葷,素的是蒜味甚濃而爽至嗦嗦聲的木耳;葷的則是鹹度適中而面頭的那塊凍甚煙韌的肴肉....太太簡簡單單要了碗五香牛肉湯拉麵。湯只是味精水不值一提;所謂的牛肉原來是幾片薄過紙的牛展,請恕直言,是真的一點味道也吃不出來,更遑論是有甚麼五香味了;麵是最對路的,咬起來帶韌勁的不會淰至像漿糊....令人有驚喜

令人有驚喜的是我叫的葱油排骨燴飯。最吸引我的是那堆爆得十分惹香的青葱段以及那鹹中滲着少許甜味的燴汁,用來送飯是令我密密的爬入口。那一些用後期加工處理過,十分淰散的豬排,反而只是大茄一名....
窩貼皮厚薄適中但肉饀略嫌太乾不夠juicy,而且肉內有不少的筋,最後忍不住要吐出來...
吃至此處才醒起沒有叫舅仔大力推薦的小籠包....不過就連窩貼食到最後都要包走了,試問又怎能再叫 ?

唯有留待下次好了...