2025-07-24
同朋友們慶祝生日,去咗响山林道一間私房菜食生日飯。店舖應該唔細,但見佢將一半店圍封,可能生意唔係話太好,費事開全場掛。我哋點咗下面嘅菜式,好壞參半,大多問題係出於太咸,講真佢啲菜式係唔錯,但當日廚師似乎重手咗。1. 金銀菜燉豬肺湯,個湯好飲朋友們覺得佢味道太濃,但我特別喜歡,至少唔係只有咸味,菜乾好好味,豬肺都好乾淨;2. 冰鎮南非鮑魚望落去白雪雪咁,但估唔到好入味,而且唔韌,呢個可以係必點;3. 懷舊炸大腸以一個都幾鍾意食大腸嘅人,都覺得太肥,有部份係肥到完全入唔到口,望到都怕怕。唔肥果啲味道都OK,如果全部都唔係就好;4. 脆皮芝麻雞半隻作為一個雞蟲嘅我,竟然頂唔順佢隻雞實在太咸,咸嘅程度足以洗腎,明明隻雞好滑,真係嘥咗隻雞;5. 椒鹽鮮魷味道不過不失,外皮夠薄,但係份量就真係少咗啲,上菜時我都忍唔住講左佢「乜咁少嘅?」,成舊幾水我覺得唔太值;6. XO醬西蘭花炒雙蚌最正常嘅一個菜式,亦係少有唔係太咸嘅菜式,但份量同樣唔算太多,又係要成舊幾水我覺得都唔係太值;7. 金銀蛋浸時蔬估唔到佢個咸蛋黃仲咸過蛋白,完全浪費咗呢道菜,佢個咸蛋黃食完又係要洗腎;8. 豉椒炒蟶子煎米粉底佢個炒米粉
金銀菜燉豬肺湯
冰鎮南非鮑魚
2. 冰鎮南非鮑魚
望落去白雪雪咁,但估唔到好入味,而且唔韌,呢個可以係必點;
懷舊炸大腸
金銀蛋浸時蔬
7. 金銀蛋浸時蔬
豉椒炒蟶子煎米粉底
8. 豉椒炒蟶子煎米粉底
佢個炒米粉底好脆,點上佢個汁係唔錯,蟶子洗得好乾淨,唔會食到一口沙,但價錢唔平;
9. 小食魷魚
小小一碟,因為我遲嚟冇影到相,初時我仲以為係浸濕咗嘅紙巾,但反而佢呢個小食嘅味道係唔錯;
菠蘿咕嚕肉
10. 菠蘿咕嚕肉
本來係叫冰震版本,最後搞錯咗嚟咗個普通版,經修正後原來只係將啲咕嚕肉到落啲冰度。味道係正常嘅,但比起牛奶冰室嘅咕嚕肉,都仲爭咁啲;
煎堆仔
11. 煎堆仔
成晚最好食嘅反而係呢隻煎堆仔,夠脆又夠熱,亦唔太甜,呢個反而真係喜出望外。
其實佢嘅菜式係好好,可能我哋唔好彩,撞啱師傅突然重手咗,佔一半嘅菜式都有過咸嘅問題,如果有下次,真係要事先講一聲唔好咁咸。