2024-07-15 232 瀏覽
這間餐廳在公司附近,偶爾會幫襯買外賣自取。之前的服務態度不算好也不算差,是典型的茶餐廳粗聲粗氣但使命必達。今日照樣外賣自取,兩個侍應是中年講廣東話的大媽(不是平日的外藉姨姨)。平日裡叫雞絲札肉湯河都附上香葉辣椒跟青檸,今天沒有所以回頭去取。我說欠了這個佐料,大媽A立即發惡說這個湯河不附送,我說平日裡都有,大媽A繼續鬧人,大媽B說今日起不送,然後立即推我出門口並關上門。這是什麼垃圾態度!不是因為受氣,今天食物特別難食,雞是隔夜雞味,跟平日都不同!我不推薦這間餐廳給任何人,本地人跟旅客都要小心避雷!

2024-07-15
10 分鐘 (外賣自取)
2024-07-14 279 瀏覽
$60既午餐份量多,多餸菜,質素都唔差,呢個價錢唔包餐飲,熱飲同凍飲要另外加錢,我就點左碳燒豬扒飯,豬扒剪開一條條形狀,方便易咬開,好貼心。豬扒肉質唔會太乾,亦都唔會太硬,飯既份量唔會話好少,岩岩好。
2024-07-03 170 瀏覽
今天7月3日大約中午12點20-30分左右進店看到裡面有位子進去要坐定時一位女服務生可能看我一位叫我坐最裡面一個人位子我說 我不能坐這邊嗎 (我要坐的是四人桌 就算坐著有客人也會併桌何況還有另外一桌四人桌空著)她還是叫我坐裡面一個人位子結果 我說那我不吃了她也回 隨便你(這句話是沒毛病 但我就是感覺很不受尊重)我只能說 本來只打算今天不吃這家未來有機會還是會在光顧現在被搞到在附近上班未來午餐跟晚餐都不會去吃了祝店家生意興隆才可填滿室內位子
今天7月3日
大約中午12點20-30分左右
進店看到裡面有位子進去
要坐定時一位女服務生
可能看我一位叫我坐最裡面一個人位子
我說 我不能坐這邊嗎
(我要坐的是四人桌 就算坐著有客人也會併桌
何況還有另外一桌四人桌空著)
她還是叫我坐裡面一個人位子
結果
我說那我不吃了
她也回 隨便你
(這句話是沒毛病 但我就是感覺很不受尊重)
我只能說 本來只打算今天不吃這家
未來有機會還是會在光顧
現在被搞到
在附近上班未來午餐跟晚餐都不會去吃了
祝店家生意興隆
才可填滿室內位子
2024-06-24 141 瀏覽
中午亂走選午餐,看到這家店舖外招牌寫得蠻清楚,店內食客都多,就進來試下。看得出很繁忙,店員沒空招呼我,我得一個人,坐在四人桌同三個人搭台(,好擁擠叫咗A餐(60)+三色冰(10)無加一上菜蠻快,賣相不錯,但真的好鹹啊這個豬扒…我光吃了兩條豬扒就食完了飯,飯上的蔥也是鹹的,青菜也鹹,廚師是不是放多鹽了…不過都算好吃的,煎得香香脆脆,分量足。三色冰就普普通通,底下料撈不到,下次唔好叫。而且飲品不跟餐的,可以不點
,好擁擠

叫咗A餐(60)+三色冰(10)無加一

2024-06-24
5 分鐘 (堂食)
2024-04-29 200 瀏覽
朋友約係呢度食飯,一班朋友一齊竟然都可以坐得落我哋10個人。原本心理以為只係普通茶餐廳。點知原來咁好味。呢度嘅炭燒雞扒,炭燒豬扒真係好Juicy,一啖咬落去啖啖肉,唔肥膩,但係又唔乾唔柴。炭燒味道好濃郁。
炭燒雞扒飯
蕃茄牛腩唔記得
扎肉雞絲湯河
炸蝦都係好好味
越南滴漏咖啡
  • 炭燒雞扒,炭燒豬扒,滴漏咖啡
2024-03-13 228 瀏覽
食物質素正常,但落單女侍應服務態度極度惡劣,令人反感。第一,入座後多次要求下單,但未有適當回應,客人被無視。第二,點餐叫飲品時,客人問有冇心儀飲品類型時,被該名女侍應辱罵。(情況如下: 客人問:想問有冇阿華田或朱古力。女侍應大聲高叫:喂!你要尼d就去出面隔尼惠康買啦!邊到有尼d!) 想問尼d究竟係咩回應,其實餐廳冇供應都唔應該咁回應,客人都唔應該出錢食飯被人當出氣袋同得到咁既待遇。
2024-02-06 233 瀏覽
中午4點左右到店,諗住食個下午茶。見阿姐係店入面企櫈痴緊揮春,我諗住你見到我,等你攪掂先。等左幾分鐘行入去我無諗到比人鬧,話我企係度你唔知我想點,難道我係欣賞你貼揮春既身手?真係唔阻你。係好小事,但我覺得一個人既耐心同禮貌唔應該被侮辱,唔會幫襯。

真係唔阻你。

一個人去食午餐,坐張四人枱,有另外兩個人撘枱。食咗五分鐘,就周圍行著講:「出面好多人排隊呀,快啲飲埋呀吓。」另外兩個人食完就走左,我未食完,個呀嬸就叫四個人入嚟走低,另外個人就企喺我側邊。(我仲食緊)等位個人都話唔好意思,叫我慢慢食。明白午市唔好阻住做生意,但係好似唔係咁?
等位個人都話唔好意思,叫我慢慢食。
明白午市唔好阻住做生意,但係好似唔係咁?

午餐
2023-07-28 553 瀏覽
食物質素一般,叫走蔥無走蔥,冷氣機滴水我明,咁都要搵辦法解決架,唔開冷氣唔係解決辦法黎架喎,仲要開大後門,啲熱風吹哂入黎,三十幾度食麵無冷氣,叫人點食?之後烏蠅飛蚊飛黎飛去,店員都無反應,飛得入鋪面即係廚房都有機會啦,食物品質同衛生可想而知!成餐飯過程又熱又焗,然後碗麵既賣相又差,鋪面員工又唔會站係食客角度諗!鋪內食同係街邊食完全好似無分別,以第一次去依間食肆黎講,印象其差,令到我之後都唔會想再去佢其實分店消費同時亦對依間食肆品牌形象感覺差勁!
2023-07-28
食過兩次,唔明點解兩次都係趕客敢款🤷🏻‍♂️第一次食果陣,同事豬扒未食曬,剩返一件,果件跟住條骨的。我地傾左陣計之後,佢想快啲做下一單生意所以就收枱,同枱其他人食完,但佢好明顯未食完……問都唔問一野就疊埋收走。但佢有sorry有補償返野食,但印象已經差左。第二次食,我明明叫G6咖喱牛腩,佢就落左G5,我無留意張單。跟住咪黎錯,食左一件發覺酸既就知唔對路,酸到幾乎食唔落,咪同佢地講落錯單,點知佢堅持我係講G5……就算我真係講錯,都無理由為左一碗牛腩同個客過唔去?😅或者有卦,可能間店都改錯名,應該叫「趕客至叻」。食餐飯啫…
食過兩次,唔明點解兩次都係趕客敢款🤷🏻‍♂️

食餐飯啫…
2023-06-14
2023-05-31 427 瀏覽
下午六點, 有點餓, 見店內只有4枱人, 於是入去諗住食碗生牛河。 坐低等咗兩分鐘, 店員係只有4枱狀況下忙到出汁。我不停揮手, 店員忙到理唔到我, 等了十分鐘我便起身走人, 臨出門口店員啤咗我一眼, 我唔好意思咁話: 下次先喇。店員竟然兇狠地回我一句: 走啦!行為匪夷所思, 終身不會再去。
2023-04-21 457 瀏覽
兩個侍應嘅態度都好差🥶下午2點幾同朋友入去食lunch,d侍應態度都勁唔耐煩,叫左個豬頸肉撈蒙,我話加杯凍檸茶(以為可以跟餐),但原來唔得,而落單個個又冇同我再確認係正價$11問我仲加唔加,就幫我落咗單🫠都算…..跟著食緊野個陣佢比返張單我地,咁我地對咗發現張單唔岩就舉手比返個侍應,好聲好氣同佢講話張單錯左,佢望一望就勁唔耐煩又燥咁我地講話張單唔係我地枱嘅,解釋一輪話我地係1號枱,張單係2號嘅(但其實就係佢比錯我地😃)咁你地店都冇寫明枱號,我地確認完唔岩同返你講,又嫌我地煩🥶其實間店係咪咁唔憂做🌚🌚🌚?樓面得兩個侍應但兩個人嘅服務態度都勁差,老實講食物就唔難食嘅,但貼錢買難受咁我就覺得無謂lo😃勸下嚟緊有想去尼間分店食嘅你地,做好心理準備比人🌚西下先好去食😀
兩個侍應嘅態度都好差🥶

咁你地店都冇寫明枱號,我地確認完唔岩同返你講,又嫌我地煩🥶

2023-04-21
午餐
2023-04-10 470 瀏覽
剛做完工作,所以下午一時多才出去食午餐,打算食湯麵類,發現銅鑼灣的麵店都頗貴。。。走過幾間麵店,去到希慎道見到大叻,價錢算合理,所以入去。門面都醒目,貼了餐牌,看到心水食物再入去。午市時段都多人服務員招呼入坐,態度良好,落單快坐位舒適留意有機會搭枱,一坐下落單可以最快,否則待應非常忙碌,要耐心等候。落單後等了5分鐘,食物上枱,速度很快我已叫了少粉,還是挺大碗的。。。濃味茄膏刺激我食慾,才能吃完。但很濃味和偏咸,所以沒有喝湯。拿走檸水,用外賣杯要給$1。沒有加一
走過幾間麵店,去到希慎道見到大叻,價錢算合理,所以入去。
門面都醒目,貼了餐牌,看到心水食物再入去。

午市時段都多人

服務員招呼入坐,態度良好,落單快
坐位舒適

落單後等了5分鐘,食物上枱,速度很快

鮮茄牛坑腩河粉

拿走檸水,用外賣杯要給$1。沒有加一

2022-12-29
鮮茄牛坑腩河粉
  • 香茅雞扒飯
2023-04-01 215 瀏覽
💥FUSION、傳統都有📍大叻越南牛肉粉餐廳|銅鑼灣📍人均消費 $ 5 X#CL銅鑼灣 #CL四圍食 #CL越南野 ⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️💟 蕃茄牛腩河 $ 5 6嗰日好多嘢做,就喺公司附近買外賣🙉同事介紹呢間大叻,都有幾個LUNCH SET可以選擇⭕️不過就唔跟嘢飲嘅🙅🏻‍♀️見到有蕃茄牛腩就眼前一亮✨因為好少見越南餐廳有😂即管就試吓佢啦🫰🏻個湯底都幾濃郁,雖然佢唔係嗰啲蕃茄蓉嗰隻,但係都好夠味🍅牛腩都有幾多舊,都算炆得幾淋💖午餐來講都算係一個唔錯嘅選擇👏🏻🤟🏻不負責任點評好味道🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌗🌑🌑性價比🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌖🌑🌑🌑回頭率🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌘🌑🌑(十粒為滿分)⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️
💥FUSION、傳統都有

📍大叻越南牛肉粉餐廳|銅鑼灣

回頭率🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌘🌑🌑
(十粒為滿分)

⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️
2023-01-06 497 瀏覽
員工a(後生女),員工b(紫衫疑似越南auntie),員工c(another auntie)我12:03入到去,坐低,12:05想叫野食果陣咁啱我有電話要講,於是我yap 手,b埋到黎果陣我食指篤住餐牌,篤d餐幾下,但b仲問我要咩,咁我答d餐,唔使飲野。佢覆左1次,行開左。隔3分鐘,b幫左邊1家3口疑似熟客落完單,過黎問我,頭先你係話食咩嘢? 我話d餐,唔飲野,佢話:下,唔飲野?跟住我先見佢寫單@12:09碗野黎到,左邊枱問b拎蔥,佢即刻俾,我問b,b就話我碗野唔落蔥架,陣味唔夾。雖然食落唔差,但我真係好鍾意食蔥,當我聽到右邊叫野食走青時,我問a可唔可以俾芫茜蔥我。結果佢係有俾到,但亦有說話講a:如果再有咩需要可以再搵我哋,但你呢碗係本身係唔包蔥既。我唔該完a,就即刻倒晒落碗蕃茄牛河度繼續食。而右邊枱出餐前俾唔記得b定c截住彈返轉頭,同廚房講未走青,要走青。重點黎喇,我鼻敏感,食到咁上下就流鼻水。望過周圍都無紙巾12:32 我同c講:唔該,後面係咪洗手間?c:係啊我:咁我去一去先,麻煩唔好收住。我未食完。(仲有1/4碗,有牛有茄有河)c:哦,無問題,唔會收你既。3分鐘之後,12:35我
員工a(後生女),
員工b(紫衫疑似越南auntie),
員工c(another auntie)

a:如果再有咩需要可以再搵我哋,但你呢碗係本身係唔包蔥既。
我唔該完a,就即刻倒晒落碗蕃茄牛河度繼續食。

重點黎喇,我鼻敏感,食到咁上下就流鼻水。
望過周圍都無紙巾
12:32
我同c講:唔該,後面係咪洗手間?
c:係啊
c:哦,無問題,唔會收你既。
3分鐘之後,12:35
我去完廁所出返黎,我原本個位比1對男女坐左,b落緊單,而我碗野無左,我支水無左,我張單都無埋。
我行去問c:err,我d野呢?
c:我唔知啊,我睇唔到佢收左。
我:下?頭先我張單仲喺碗邊,未俾錢架bor, 咁樣都收?(我心入面好想爆一句,邊個咁好人幫我埋左單)
b:哦,得架喇,知架喇。
我:咁我支水呢?
b:得得得,我裝返杯俾你,你慢慢坐,小心啊,好熱架,唔好飲住啊。
12:37於是我坐低喺原本個位既左邊,一路覆msg, 1路等杯水攤凍。然而,果杯係滾水,我等到12:42決定起身,同a講,我唔等喇,滾水點飲?我都係去埋單喇(見到門口有幾個人等)
a:好啊
我一路跟住a行去收銀
我:張單就無左,但我記得係$56, 好似係5a枱,食d餐。
去到counter, a 1路問門口個客要d咩,1路㩒機俾我嘟8達通,但就喺a 攤手向8達通機示意俾錢既時候,排門口果個客就嘟左。。。
我:先生,你嘟左我張單,不如我payme 返$56俾你啦。
先生:唔怕啦,應該一樣價錢既姐,你再嘟過啦。
a同我講:麻煩你再嘟過
我:但你收錯左佢錢,我直接俾返佢咪算囉。
a:唔緊要架,你嘟啦,頭先我未收佢錢架。
我:下,咁頭先“嘟”得咁大聲係咩黎架?算喇,你鍾意啦。”嘟”

我兩袖清風咁走。去ok 買過支野飲,先至可以有個樽之後裝水捱埋個下午。
蕃茄牛腩河
2023-01-06