2025-01-13 0 瀏覽
想試好耐嘅中菜館, 大圍嗰間成日都full booking所以同朋友試下元朗呢間分店, 又好好彩book到✨提早訂左隻琵琶鵝 係成晚嘅mvp! 鵝肉非常鮮嫩多汁,食完個個都讚❤️豉油雞都非常之出色,肉質鮮嫩滑口,簡單但顯功夫!其他小菜都唔錯,每一樣都有水準!呢個荷葉飯都幾有驚喜,蟹肉鮮甜,而且每粒飯都吸收晒啲精華😋荷葉嘅清香令到成個飯更有層次✨最後有芝麻卷做甜品!芝麻味好濃郁而且甜度啱啱好唔會太膩!可惜個日冇哂沙翁!希望下次黎可以食到😋

豉油雞都非常之出色,肉質鮮嫩滑口,簡單但顯功夫!

其他小菜都唔錯,每一樣都有水準!

最後有芝麻卷做甜品!芝麻味好濃郁而且甜度啱啱好唔會太膩!

可惜個日冇哂沙翁!希望下次黎可以食到😋
  • 琵琶鵝
2024-12-03 1811 瀏覽
慶生🎂飲茶🥳選了很耐想試的著名米芝蓮 #大圍小館,以前要排隊等,現 #元朗分店 可 #訂座 太好了👍店舖位於翻新後的 #好順福商場,鄰近朗屏西鐵站🚝飯後往元朗購物🛍️都好方便😆餐牌會定時更新,點心數量不算多,勝在好有特色👍🏻 座位舒適,服務亦很好#特濃芝麻卷必食中的必食🤤甜品天花板🉐傳統手藝完美呈現👏🏻 可以攤開成一條長布👍🏻香濃芝麻甜度適中不會好甜#南瓜糕類似蘿蔔糕的質感,內有原粒南瓜🎃表面煎香♨️香口好食#流心糯米雞煎香的糯米雞🐤餡料有冬菇🍄‍🟫肉碎等,重點是剪開時流心蛋🥚將糯米雞都昇華了🤤#三色腸鯪魚肉🐟鮮蝦🦐牛肉🐂腸各一,用料足👍🏻皮滑,加上辣醬美味非常😋#花菇吊魷鮮肉燒賣魷魚粒🦑在燒賣上,口感很得意,冬菇🍄‍🟫一大一細唔平均🤣燒賣肉較咸#茶香鮮荀蝦餃皮薄肉鮮🦐品茶必點#眼淚奶黃包包底做得好👍🏻不會濕淋,奶黃醬香濃🤤有蛋黃碎🉐邪惡必勝😂#煎蔥花蝦米腸為環保節約能源♨️用了蒸的火喉去煎腸粉😂蔥多蝦米大粒見精選8款午市粉麵飯$88都好吸引抵食想試,但已太飽鳥。 見外賣仲$48😱😱真好抵👍勁想叫盒外賣走😆整體都好味,可再來。#飲食情侶🥰#香港美食 #元朗美食 #香港商舖 #租舖 #Cher
慶生🎂飲茶🥳
#特濃芝麻卷
必食中的必食🤤
#南瓜糕
類似蘿蔔糕的質感,內有原粒南瓜🎃表面煎香♨️香口好食
#流心糯米雞
#三色腸
#花菇吊魷鮮肉燒賣
#茶香鮮荀蝦餃
皮薄肉鮮🦐品茶必點
#眼淚奶黃包
包底做得好👍🏻不會濕淋,奶黃醬香濃🤤有蛋黃碎🉐邪惡必勝😂
#煎蔥花蝦米腸
為環保節約能源♨️用了蒸的火喉去煎腸粉😂蔥多蝦米大粒
勁想叫盒外賣走😆
整體都好味,可再來。
#飲食情侶🥰
#香港美食 #元朗美食
#香港商舖 #租舖 #Cherry攻商鋪🍒

1928 瀏覽

• 流心煎糯米雞
  • 三色腸
  • 芝麻卷
2024-11-19 2380 瀏覽
今日同朋友去咗元朗大圍小館飲茶,見到門口已經排晒隊,真係好彩我哋有book位。呢間小館果然名不虛傳,點心真係一流!**香鮮筍蝦餃** 🥟:呢款蝦餃皮薄餡靚,啲蝦肉鮮甜彈牙,配埋香甜嘅筍,口感豐富,好好味。**酥炸魷魚鬚** 🦑:炸得好脆口,魷魚鬚鮮嫩,外層金黃香脆,真係好好食。**奶皇包** 🥮:呢款奶皇包嘅奶皇餡滑溜香甜,包皮鬆軟,唔會好甜**福建炒飯** 🍚:炒飯粒粒分明,材料豐富,有蝦仁、叉燒、青豆同雞蛋,味道層次分明,好好味。整個飲茶經歷真係非常滿足,每一道點心都係精心製作,非常美味。元朗大圍小館真係值得一試,下次一定會再嚟!😋🥟🍚🦑🥮

2024-11-17
10 分鐘 (堂食)
2024-10-10 2973 瀏覽
員工服務態度好,環境舒適!食物有水準,尤其燒鵝超水準~皮脆肉嫰好味😋😋厚切叉燒係他們招牌菜!他們會奉上叉燒時,即時在場搽上蜜糖用火熗再燒烤片刻,增加味蕾和視覺享受!!
2024-10-10
  • 流心煎糯米雞
  • 沙翁
  • 第一叉
2024-09-07 4409 瀏覽
今晚一行三人唱完歌吃晚飯,早兩天已經打電話訂枱,晚上只有6點和8點兩輪枱,剛好我們5點半便唱完歌,大家都懷着期待的心情來到餐廳,看見差不多每枱都有點义燒,我們也要了一碟,餐廳的中央有個大屏幕,剛巧正在推介醃鵝的方法,我們便點了個例牌脆皮黑鬃鵝一試,朋友點了砂窩蝦頭膏炒飯,還有蝦醬啫啫生菜煲。坐下很快便端上义燒,义燒是燒得焦黑的,肉質不夠嫰滑而且偏肥,接著端上脆皮黑鬃鵝,比义燒更惡劣,肉質又嚡又實,吃不出味道,接著來的砂窩蝦頭膏炒飯更是敗筆之作,朋友以為送錯了飯給我們,便向侍應查詢,因為在砂窩裏面完全找不到蝦頭膏,更加吃不到蝦頭膏的味道,淨係有些淡而無味的蝦仁在飯裏面,仲要索價$228,其實同蝦仁加蔥炒飯冇分別,最後來的蝦醬啫啫生菜煲比較正常,不過我哋異口同聲都說份量太少,以$138的價錢,其實可以放多兩棵生菜。吃完飯剛好7點,全程我哋都係透明的,沒有人幫我哋清理枱上的空碟子,唯一關注我哋就係問我哋啲餸菜到齊未,然後就急不及待遞上單據埋單,真係食到一肚氣,結帳埋單共$900,以呢個價錢,這樣的服務,我哋唔會再來光顧了。
2024-08-28 3990 瀏覽
又寫住電話訂檯又唔聽電話,打左N個電話都唔聽咁姐係點呀?過到去又話要預定。一係就網上訂檯啦。又寫住電話訂檯又唔聽電話,打左N個電話都唔聽咁姐係點呀?過到去又話要預定。
2024-08-18 4904 瀏覽
一行十多人慶祝生日,服務體驗非常差!!!食物正常,乳豬好吃,但服務太差不會再幫襯,服務員態度惡劣!上漏菜耽誤了整餐飯的時間,然後又不停催促交檯,一幫人影相拍照時服務員完全不理狀況,突然插入中間上糖水??然後有問題時服務員未了解清楚狀況,就胡亂答客,其實佢唔知問一問其他同事又有幾難??諗住開開心心喺度慶祝家人生日,點知食完出嚟一肚氣,食得一啲都唔盡興,完全享受不到應有的食客體驗,貼錢買難受,不推介!!!
一行十多人慶祝生日,服務體驗非常差!!!
食物正常,乳豬好吃,但服務太差不會再幫襯,服務員態度惡劣!

2024-08-03 5791 瀏覽
本來尋日已經book好今日6pm枱同屋企人慶祝生日。Book枱時侍應有問:「Book 6點定8點?」突然今日中午12點打嚟扮確認:「你book咗今日1點枱」?????係6點喎!之後佢哋一句:「唔好意思,我哋攪錯,真係無枱」就算數。今日12點先問係咪book咗今日1點?定係突然有熟客要枱,就要唔俾枱我哋呀?呢啲服務態度真係好真誠。

2024-07-28 6580 瀏覽
平日中午去人流唔算太多,唔使排隊就可以直接入去。一行四人,叫咗好幾款嘢食,個個都話好食!奶皇包奶皇包熱辣辣非常好食,又超級流心!包質感非常軟熟!流心煎糯米雞賣相好吸引,煎糯米雞非常飽肚,上菜之後店員會幫你切開四份。糯米雞味道有少少過鹹香茜牛肉腸牛肉腸有非常多芫荽,牛肉腸非常嫩滑,咬落去散發住牛肉香味雪山叉燒菠蘿包菠蘿包非常好食,熱熱地菠蘿皮非常鬆脆,叉燒味亦都非常之夾菠蘿包味。菠蘿包都幾大個👍🏻
平日中午去人流唔算太多,唔使排隊就可以直接入去。

一行四人,叫咗好幾款嘢食,個個都話好食!

奶皇包
奶皇包熱辣辣非常好食,又超級流心!包質感非常軟熟!

流心煎糯米雞

香茜牛肉腸
牛肉腸有非常多芫荽,牛肉腸非常嫩滑,咬落去散發住牛肉香味

雪山叉燒菠蘿包
2024-07-15 5263 瀏覽
Walkin大圍小館不嬲都冇乜機會,除非五點幾就去拎飛,所以今次早咗一個月去book。大圍小館有啲好特色嘅點心,唔係間間酒樓有。例如芝麻卷,應該淨係一啲懷舊酒樓先有,仲有個頭咁大嘅沙翁,真係第一次見。值得一試。

2024-07-03 4719 瀏覽
入門口個接待態度傲慢、似乎唔憂做嘅模樣,只顧在枱擺位,冇理我。我做咗一陣透明人,終於理我喇、叫我等,話安排合適嘅枱,當時只有我(2人)一張號在等候安排入坐,又再等咗好一段時間,最後原來只得貼住入口個張大枱可坐,個接待仲話全部都係大枱冇細枱安排到,天口咁熱最後冇選擇坐低,離開後係街外玻璃窗回望入去店內較入方向的位置,有枱喎……仲係細枱𠻹!都好,不吃也罷!!

都好,不吃也罷!!

2024-07-01
2024-06-17 4234 瀏覽
因工事入元朗,知道元朗開咗大圍小館好一段時間,但要打通電話訂位相信都唔容易,同事大概11點姑且一試,竟然比佢成功訂位13:30。😍😍😍我地一行五人,佢地安排咗最入嘅一張大圓枱比我地,細閱點心紙,有好多外面好難食到嘅傳統點心,如:牛骨髓、蒸魚雲、真正灌湯餃、自家製芝麻卷等都真係不得了。知道佢地剛推出$48外賣,我地連晚餐都買埋返屋企,晚上翻熱食都依然高質。服務方面,佢地會主動問我地有冇需要剪開啲食物方便大家分享,非常細心,有啲食物怕會凍所以都會幫我地疊好,上菜時我地幫忙稍為移開啲食物方便上菜,佢地都會同我地講唔該,非常有質素。最重要係我地坐到差不多4點先離開,期待下次再食過。

2024-06-11
2024-06-04 4405 瀏覽
最近大圍小館做緊午市自取$48 (要另加$1外賣盒),有8款選擇,暫時一至日都適用,未知優惠幾時完。試左兩個飯,一個豬油炒飯,一個福建炒飯。首先兩個飯都同樣炒到粒粒分明,乾身。豬油炒飯材料就係得豬肉碎同蛋炒,味道唔算太重豬油味,但個底都會相對油一d,味道主要來自肉碎。福建炒飯其實個味都係淡口一d,材料都算足,味道來自翠肉瓜同d 海鮮(蝦,小江柱粒),菇,有炒飯底。呢一個比豬油炒飯好食。份量黎講唔算多,都係半盒滿,但如果唔太大食,又想食高質d 既炒粉麵飯,就可以試下。

試左兩個飯,一個豬油炒飯,一個福建炒飯。
首先兩個飯都同樣炒到粒粒分明,乾身。

福建炒飯

2024-06-01
10 分鐘 (外賣自取)
福建炒飯
2024-06-02 2736 瀏覽
星期日去中午飲茶分上下時段,第一段12:00-1:30pm. 12:45pm開始比張單你對,不斷入來問會否加點心,怕你趕不及吃完,1:10開始入來收碗碟。很有壓力的飲茶經歴。差!
2024-06-02
午餐
2024-05-31 2985 瀏覽
星期五同朋友惠顧 樓面有個女員工態度好差 最過分係埋單將我地同隔離檯張單調轉左找錯錢 同佢講竟然一聲唔出一手搶過我錢 拎埋張單過隔離檯 超級無禮貌 一句唔好意思都無 仲黑口黑面