2025-06-24 77 瀏覽
大坑鄰居🔴@taihang_neighbour大坑係一個好易搵到特色小店嘅地方,都會預咗價錢會相對較高🥸 早幾日經過呢間日本餐廳,雖然上openrice未見太多review,但見門上貼滿Menu,價錢比預期中平,決定一試🧐綠丘🌿老闆娘親自推介嘅特色拉麵🍜 第一眼見湯底係淡綠色,原來係用大量香草打碎榨汁🌱 再混入豚骨湯底。食落有啲似青醬意粉,香草味好突出,幾有創意又好味,果然係must try🙂‍↕️板善豬扒稻庭冷烏冬🧊原本以為冷烏冬就係一碗面咁簡單👀 點知上枱一睇,舖滿晒青瓜絲、蟹柳、紫菜、蔥花等配料🥒 仲可以揀鏗魚汁或者胡麻醬。加埋炸得鬆脆嘅豬扒,夏天食呢個好啱!魷魚天婦羅🦑外脆內嫩嘅魷魚天婦羅,點上加入七味粉嘅沙律醬,鹹香之餘又多層次,配酒一流👍🏽雞皮餃子🥟真係邪惡到盡🤡 薄薄一層雞皮包住餃子餡炸香,入口一爆汁,再點埋帶酸嘅餃子汁,中和返少少油膩感💦 價錢抵食!仙人掌梳打🌵係咪大家都以為會係綠色呢? 或者會好似蘆薈咁🟩 點知係咁鮮艷嘅紅色🎈老闆娘解釋話係仙人掌芯嘅天然顏色。綠色嘅係仙人掌嘅葉/刺🤪 唔係好識形容個味道,味道清甜唔草青,幾有驚喜又refreshing🏖️西柚果肉梳打🍹部分
大坑鄰居🔴

仙人掌梳打🌵

仙人掌梳打

西柚果肉梳打🍹

西柚果肉梳打

部分果肉浮面,部分沉底,物理上唔知點做到🤣 味道酸酸甜甜,好開胃,果肉份量亦都幾多🍊

老闆娘熱情健談,仲介紹咗多款口味嘅Asahi Sour😎 連街坊帶住自己隻狗行過舖頭,老闆娘都會打招呼,甚至餵大大舊肉干俾狗仔做零食,果然大坑充滿滿滿嘅人情味💓

$164 (其他)
綠丘
魷魚天婦羅
雞皮餃子
仙人掌梳打
西柚果肉梳打
2025-07-08 0 瀏覽
位於寧靜大坑街頭嘅一角,有間隱世日式小店 《大坑鄰居》,裝潢簡約白系,店內播放著柔和輕音樂,加上店員親切嘅服務態度,很有鄰里 feel。自在舒服嘅環境,閒時嚟呢度chill 下,都幾寫意。 我今次嚟呢度嘆下小食、飲下野。食左:✨️牛油果蟹肉沙律牛油果足足有半個,非常新鮮鮮。鮮嫩嘅蟹肉上仲有蟹籽,增添口感。✨️燒雞泡魚乾燒得啱啱好,有咬口得嚟吾會太硬,鹹香十足。配似少許蔬菜中和鹹味。✨️燒三文魚腩燒到很香口,脂油均匀。伴有兩款調味粉,惹味無窮。飲左:✨️西柚 果肉梳打有果肉碎浮在杯面,味道清甜。✨️藍莓果肉梳打藍莓果肉多,十分慷慨,又夠新鮮,醒胃提神。📍大坑 新村街5号地下

我今次嚟呢度嘆下小食、飲下野。食左:

✨️牛油果蟹肉沙律

✨️燒雞泡魚乾

✨️燒三文魚腩
燒到很香口,脂油均匀。伴有兩款調味粉,惹味無窮。

飲左:

✨️西柚 果肉梳打
有果肉碎浮在杯面,味道清甜。

✨️藍莓果肉梳打
藍莓果肉多,十分慷慨,又夠新鮮,醒胃提神。

📍大坑 新村街5号地下
2025-07-04 0 瀏覽
位於香港大坑嘅「大坑鄰居」,顧名思義,就好似街坊鄰居咁親切,喺呢個充滿人情味嘅社區入面,為食客帶嚟一碗碗暖心嘅日式拉麵餐廳位於大坑核心地段,鄰近天后站餐廳骨緻,帶點日式風情黑熊(黑蒜醬油豚骨湯底) $98黑蒜醬油豚骨湯底,湯頭濃郁得來帶點黑蒜嘅獨特香氣,入口濃而不膩彈牙時拉麵非常掛湯,一拉上黎,整條麵都畀黑蒜油整到變黑,味道好濃郁白馬(豚骨湯底) $78湯色奶白經典豚骨湯底,味道濃厚順滑,飲落好有層次感。每碗拉麵仲有爽脆嘅筍、紫菜同半隻日本糖芯蛋,蛋黃流心,入口即化,份量同質素都好有誠意芝麻雞翼2隻 $38外皮香脆,芝麻香氣撲鼻,咬落 juicy 又惹味,絕對係拉麵嘅好拍檔!下次同朋友嚟大坑,必定再encore!

餐廳位於大坑核心地段,鄰近天后站
餐廳骨緻,帶點日式風情

黑熊(黑蒜醬油豚骨湯底) $98

白馬(豚骨湯底) $78

芝麻雞翼2隻 $38

下次同朋友嚟大坑,必定再encore!
2025-07-04 0 瀏覽
穿過大坑靜街小巷,呢間隱世日式小屋真係「大坑鄰居」嘅寫照——五六張枱、輕音樂樂、店主暖心笑容,十足街坊鄰里感,似足一間地膽先知嘅居酒屋🏮。 🌿 綠丘(香草豚骨湯拉麵)$88湯底一啖驚艷!豚骨濃香中帶強烈羅勒香,完美中和油膩感;中太麵掛湯力剛好,叉燒軟嫩、溏心蛋,仲有兩塊厚切叉燒,口味非常特別。湯鹹度啱啱好,怕鹹嘅麵迷大可放心。 🍺 ASAHI SOUR:GRAPEFRUIT西柚酸甜爆燈!清爽氣泡沖走拉麵餘膩,冰涼酸香仲解暑過凍檸茶,配炸物一流🐟 炸池魚即叫即炸,魚皮脆如紙,咬落「咔嚓」聲!魚肉保留原鮮,蘸少少檸汁或七味粉,送酒簡直無得輸。

🌿 綠丘(香草豚骨湯拉麵)$88

🍺 ASAHI SOUR:GRAPEFRUIT

🐟 炸池魚
2025-07-04 0 瀏覽
大坑真係好容易揾到好野食😋今次同老公嚟到大坑一間隱世嘅日式小店老闆娘好熱情健談,不停介紹店內特色小食比我哋真係店如其名「鄰居」,入到去真係有街坊鄰里嘅feel😊下次要試埋另一個誠意推介先😋@taihang_neighbour🍱雞皮餃子👉🏻超級邪惡👉🏻外脆內嫩,一口爆汁🍱自家制特級醬油湯烏冬(老闆娘誠意推介)👉🏻自家製嘅醬油湯底好鮮甜👉🏻烏冬麵條口感滑順,彈性十足👉🏻再配上大大塊嘅叉燒同糖心蛋👉🏻cp值高🍱日式蒲燒鰻魚丼👉🏻表面微焦👉🏻白飯粒粒分明,每粒飯都索滿鰻魚燒汁,簡直絕配🥤白桃烏龍👉🏻好清香嘅白桃味👉🏻烏龍茶嘅味道唔會蓋過白桃嘅味道👉🏻清甜解膩一流🥤濃香黑芝麻椰奶(大推)👉🏻意想不到嘅好飲👉🏻黑芝麻味道香濃,但又唔會蓋過椰奶嘅味道👉🏻甜度適中📍 大坑鄰居 大坑新村街5號地下A號舖#探店 #大坑美食 #大坑 #日式 #日式小店#假日悠閑 #拍拖好去處 #chill #香港媽媽 #blogger #吃喝玩樂 #foodie
大坑真係好容易揾到好野食😋
今次同老公嚟到大坑一間隱世嘅日式小店
老闆娘好熱情健談,不停介紹店內特色小食比我哋
真係店如其名「鄰居」,入到去真係有街坊鄰里嘅feel😊
下次要試埋另一個誠意推介先😋

@taihang_neighbour

🍱雞皮餃子
👉🏻超級邪惡
👉🏻外脆內嫩,一口爆汁

🍱自家制特級醬油湯烏冬(老闆娘誠意推介)
👉🏻自家製嘅醬油湯底好鮮甜
👉🏻烏冬麵條口感滑順,彈性十足
👉🏻再配上大大塊嘅叉燒同糖心蛋
👉🏻cp值高

🍱日式蒲燒鰻魚丼
👉🏻表面微焦
👉🏻白飯粒粒分明,每粒飯都索滿鰻魚燒汁,簡直絕配

🥤白桃烏龍
👉🏻好清香嘅白桃味
👉🏻烏龍茶嘅味道唔會蓋過白桃嘅味道
👉🏻清甜解膩一流

🥤濃香黑芝麻椰奶(大推)
👉🏻意想不到嘅好飲
👉🏻黑芝麻味道香濃,但又唔會蓋過椰奶嘅味道
👉🏻甜度適中

📍 大坑鄰居
大坑新村街5號地下A號舖

大坑鄰居|大坑|平日午餐|app 4.8分真·隱世日式小店🪭今天來到大坑新發現的隱世日式小店——大坑鄰居(TaiHang Neighbour),店內環境簡約舒適,主打多款特色拉麵和日式烏冬,驚喜地超美味,價格親民,適合午後輕鬆聚餐。📝 所點菜式豆腐沙律🥗,素食控之最,清爽健康,配搭恰到好處。四款特色拉麵🍜之「真紅」,香辣豚骨湯底,辣味濃郁,豚骨香氣十足,讓人回味無窮。板善豬扒稻庭冷烏冬 🐖,配上秘方鰹魚汁好味,烏冬彈牙,豬扒香脆,夏日必試。抹茶香蕉椰奶🍵🍌🥛,特別的特飲,甜而不膩,完美為餐點作結。🌟 整體評價、消費人均和建議
特色拉麵堂食最好味,湯底濃郁,重想試「綠丘」和「黑熊」。食材新鮮,服務親切,平民價格,人均約HK$80至120,CP值高。💳 人均約HK$80至120推薦給喜歡日式拉麵和烏冬的朋友,隱藏在大坑的美味小店,值得一試!📍 大坑鄰居 TaiHang Neighbour @taihang_neighbour
地址:大坑新村街5號地下A號舖
交通:港鐵天后站A出口或B出口步行約10分鐘✨ 大坑鄰居 招牌菜 🪭🍜

📝 所點菜式

豆腐沙律

豆腐沙律🥗,素食控之最,清爽健康,配搭恰到好處。

四款特色拉麵之真紅(香辣豚骨湯底)

抹茶香蕉椰奶

抹茶香蕉椰奶🍵🍌🥛,特別的特飲,甜而不膩,完美為餐點作結。

🌟 整體評價、消費人均和建議

💳 人均約HK$80至120

地址:大坑新村街5號地下A號舖
交通:港鐵天后站A出口或B出口步行約10分鐘

✨ 大坑鄰居 招牌菜 🪭🍜
豆腐沙律、和風牛丼、板善豬扒稻庭冷烏冬、日式烏冬系列的鰹魚汁、四款特色拉麵:綠丘(香草豚骨湯底)、真紅(香辣豚骨湯底)、自家製醬油烏冬(新Menu)

#大坑鄰居 #TaiHangNeighbour
#大坑美食 #香港拉麵 #香港隱世拉麵店 #香港日式料理 #香港平民價
2025-06-13
豆腐沙律
四款特色拉麵之真紅(香辣豚骨湯底)
抹茶香蕉椰奶
2025-06-10 100 瀏覽
係中央圖書館睇完書,睇住去食吓啲小店就黎到大坑搵吓有冇啲小店未食過發現多咗間新店,仲要係我最鍾意嘅日式小店同朋友叫咗碗板善豬扒稻庭烏冬、白馬(豚骨拉麵)做主食,大熱天食冷烏冬真心一絕,我揀咗鰹魚汁味道爽口,烏冬都好彈滑,豬扒嘅炸粉好薄完全唔係得炸粉嘅炸物,同埋份量唔算少白馬拉麵其實係豚骨拉麵,拉麵湯低啱啱好,我係超級驚太咸嘅拉麵,宜家拉麵軟硬度適中,真係唔錯,旁邊嘅三塊肉都好大塊,一啲都唔馬虎見仲有串燒同小食揀,仲叫咗份鰻魚串燒,同埋炸雞軟骨,份量唔算少,都唔錯😌👍如果口渴,仲有自助水機,仲有戶外餐桌可以使用。
係中央圖書館睇完書,睇住去食吓啲小店
就黎到大坑搵吓有冇啲小店未食過

發現多咗間新店,仲要係我最鍾意嘅日式小店
味道爽口,烏冬都好彈滑,豬扒嘅炸粉好薄
完全唔係得炸粉嘅炸物,同埋份量唔算少

如果口渴,仲有自助水機,仲有戶外餐桌可以使用。

2025-06-07 86 瀏覽
**天后站隱世拉麵小屋🍜 夏夜歎香草豚骨湯+黃皮茶!掃日式小食~** 穿過大坑靜街小巷,日式小屋好有家的感覺🏮!晚市試咗 **🌿香草豚骨湯拉麵$88**,湯底驚喜地飄出淡淡羅勒香,中和豚骨濃膩感,叉燒軟嫩溏心蛋流心,麵質選咗中太麵掛湯力剛好~ **🍋熱黃皮爆檸茶$28**夏天飲竟意外解暑!黃皮果肉酸甜帶陳皮香,檸檬清新尾韻,熱飲更突出風味✨ 小食性價比高: ✅ **日式吉列蝦(2隻)$58**:即炸脆漿超薄!蝦肉爽彈蘸他他醬開胃 ✅ **蕃茄沙律$38**:冰鎮車厘茄+洋蔥絲,麻醋汁醒神解膩🍅 環境細細得五六張枱,播住輕爵士樂,店主笑容好溫暖~ 入座慢慢食冇催單,街坊鄰里感滿分💯 📍 **大坑鄰居 | 大坑新村街5號地下A舖** 🚇 港鐵天后站B出口步行9分鐘(浣紗街轉入)

小食性價比高:

📍 **大坑鄰居 | 大坑新村街5號地下A舖**
🚇 港鐵天后站B出口步行9分鐘(浣紗街轉入)
2023-11-19 846 瀏覽
同朋友去大坑搵食,跟住行過見到有間新舖咗開咗張,見到門口又幾Chill ,可以同朋友飲下啤酒傾吓偈 ,跟住望吓佢個Menu見到佢有黑草羊腩煲食,鍵天氣涼涼哋,同朋友咁就即管坐低試下啦!涼涼哋食個羊腩煲味道唔錯,個羊腩真係幾好食,跟住加咗個魚麵,個魚麵又幾彈牙!加上個魚麵撈咗啲羊腩汁超好食呀!同埋佢哋有自家製嘅羅漢果唔錯幾好飲,原來佢仲有啤酒汽水!直得試下!下次會來試吓佢嘅香蔥撈麵!見到隔離食個賣相都唔錯,會Encore!

2023-11-10
新開去試下魚麵夠粗,好味咖哩汁有點咸豬扒唔知用咩配方醃,好味包飲品 要$78貴,雖然食物質素高,但是份量細,下次不再去店員太奇怪,問我們豬扒或是雞扒好味啲,我們回應不知道。我們第一次光顧,加上不會share 食她應送贈豬扒,雞扒俾我們試啦

新開去試下

魚麵夠粗,好味

咖哩汁有點咸

豬扒唔知用咩配方醃,好味

包飲品 要$78

貴,雖然食物質素高,但是份量細,下次不再去

她應送贈豬扒,雞扒俾我們試啦
雞扒咖哩魚麵
2023-09-22