2009-08-10 23 瀏覽
朋友於博覽館的寵物展收穫甚豐。是日她特地約我到些喝下午茶順道送給我的狗兒一些戰利品牛油蒜茸包~~熱辣辣,很香脆黑芝麻芝士吐司~~面層的芝士很好吃,內裏麵包沒什麼特別,賣相倒吸引

牛油蒜茸包~~熱辣辣,很香脆
牛油蒜茸包﹑雞翼
黑芝麻芝士吐司
即磨咖啡
2009-08-03
2009-07-08 9 瀏覽
於市鎮公園玩樂兩個半小時離開後,搭乘的士到恆香買皮蛋酥﹑老婆餅;最後來到這裡坐下來喝下午茶。媽媽隨便挑個公司三文治,估不到有意外驚喜!記憶中這道食品兩年前我於旺角女人街的大家樂吃後便不會在任何一間大家樂再吃。當時女人街的大家樂是預先烘好放於爐旁,排隊輪到即遞上,雖然快但公司治已變成又乾又韌。估不到元朗這間是即叫即做,好吃得很!公司三文治~~香口的麵包烘底,配以煎蛋、火腿、生菜絲、沙律醬等,加上薯片伴食,賣相不俗,喜歡它即叫即製;等久些也是值得

2009-06-04
2009-01-20 9 瀏覽
返工前想搵d野醫五臟廟,黎到元朗,神推鬼磨下黎到大家樂;要左一份,人生第一次食ge"公司三文治"加好立刻公司三文治:我就係第一次食,唔知出面ge公司治係點的,但我對大家樂ge公司治又有幾好印象哦~ 一碟4小份,每2份1串,方包係多士黎的,每份有兩層,一層係火腿旦,一層係番茄同埋一d類似豬肉乾ge野,成份治食上黎都有一份清新feel,唔錯~好立刻:冇咩好講,同所有茶餐廳一樣,只不過佢地附ge白沙糖好大包,我又太重手,搞到成杯野好甜雖然成個餐睇上黎好細,但都好飽架
雖然成個餐睇上黎好細,但都好飽架
2009-01-15 4 瀏覽
天寒地凍最好去打邊爐, 平平地大家樂都係一個好選擇但八點去到, 只剩下兩款可以揀東星班 + 穀飼牛 $59肥牛 + 醉雞 $56最後揀了東星班穀飼牛 (九點後特價都係 $53而已, 唔多值得等甘夜)配料份量就算了, 食物的質素差左先係主題美國肥牛係唔錯的, 但雪到一舊舊, 個幾片牛肉都係痴住的, 結果要全部一次過放入爐內等運到東星班, 望落都唔係好新鮮, 估計係雪藏貨蝦滑仲係一舊冰, 放左超過20分鐘先可以"筆"落湯度四粒肉丸, 好咸餘下的, 就係各款蔬菜連米線了當然, 以份量來計, 男人都一樣食得飽但肉類相對就少左好多, 唔多抵食而且 $6只能加配指定的青檸冰, 想轉其他凍飲, 要收正價喎, 唔抵
天寒地凍最好去打邊爐, 平平地大家樂都係一個好選擇
但八點去到, 只剩下兩款可以揀
東星班 + 穀飼牛 $59
肥牛 + 醉雞 $56
配料份量就算了, 食物的質素差左先係主題
東星班, 望落都唔係好新鮮, 估計係雪藏貨
蝦滑仲係一舊冰, 放左超過20分鐘先可以"筆"落湯度
四粒肉丸, 好咸
餘下的, 就係各款蔬菜連米線了
當然, 以份量來計, 男人都一樣食得飽
但肉類相對就少左好多, 唔多抵食

2008-10-26 2 瀏覽
年年都會到大家樂打邊爐, 因為覺得料足又好味, 但今年覺得質素差了, 而且超多菜, 材料大縮水, 真的大不如前了...
2008-10-24
星期二晚約左另一半過黎食鐵板,另一半叫了一份鐵板牛扒,我則叫了一份鐵板雜扒(有豬有雞有腸)其中一份黎到後倒汁已發現那塊鐵板凍了,故第二份出去攞時,專登叫那些職員換過另一塊熱既鐵板出黎先倒汁,鐵板裡的扒類食物尚算好吃,但兩碗炒飯比較失色了,不知道是否放得太耐 (食件扒都係用左10分鐘左右吧了)d飯已經沒有熱既感覺了,故吃了一啖便沒有再吃了 >_<"總括黎講,除左最初塊鐵板不夠熱,(我見他們在廚房個窗口位攞出黎,我就倒汁了)以及炒飯不太掂外,其它也算行的 (用扒類食物來彌補)
星期二晚約左另一半過黎食鐵板,
其中一份黎到後倒汁已發現那塊鐵板凍了,
鐵板裡的扒類食物尚算好吃,
但兩碗炒飯比較失色了,
不知道是否放得太耐 (食件扒都係用左10分鐘左右吧了)
d飯已經沒有熱既感覺了,
故吃了一啖便沒有再吃了 >_<"

總括黎講,
以及炒飯不太掂外,其它也算行的 (用扒類食物來彌補)
  • 鐵板牛扒
2008-07-21 2 瀏覽
上星期三跟朋友來了大家樂食晚餐,一段時間沒有來,嘩,今晚勁多人,唔知係咪因為出左鐵板餐呢?我地兩個人叫了一個焗豬扒飯+南瓜雞皇飯配凍珍珠奶茶,另叫了一個鐵板牛扒餐配芒果西米冰.焗飯很快就有不用等,我地一齊食,焗豬扒飯好淋好味,南瓜雞皇飯也很好味呀,大家樂的焗豬扒飯我朋友好鍾意食,佢話好好味,食極都唔會厭.鐵板餐等左好耐都未有,因為太多人的關係,所以都好鬼死耐先有,我地食完成個焗飯都未有.初初朋友出去攞,佢話個塊牛扒好細塊,叫佢換塊大塊d既,不過竟然冇果塊香草牛油我地後尾先發現.不過牛扒都好好味,下面有些紅腰豆,有些薯菜,份量也很大,另配一個酥皮湯,還有一個焗薯,另可加錢配香蕉船.我覺得好抵食,因去其它餐廳都唔會咁平的價錢有咁多樣野食.
2007-11-30 7 瀏覽
八點九先收工, 返到元朗都已經九點半一落車, 望去大家樂既窗口仲好多人坐係度立即就走左上去但九點半, 餐牌上可以揀既野都唔多最後都係揀左金牌焗豬扒飯+中湯打包返屋企食豬扒仲係兩大塊, 用蛋汁舖面煎香蛋炒飯底, 有幾粒菠蘿同番茄記得以前堂食係有西蘭花的,但算啦, 最緊要味道同份量都係keep到中湯係木瓜花生排骨湯, 可以臨近收爐味道偏咸, 加水之後都覺得味道係唔錯的結果, 太肚餓的關係, 成個飯食晒好耐無試過食得甘滿足啦.
八點九先收工, 返到元朗都已經九點半
一落車, 望去大家樂既窗口仲好多人坐係度
立即就走左上去

但九點半, 餐牌上可以揀既野都唔多
最後都係揀左金牌焗豬扒飯+中湯打包返屋企食

豬扒仲係兩大塊, 用蛋汁舖面煎香
蛋炒飯底, 有幾粒菠蘿同番茄
記得以前堂食係有西蘭花的,
但算啦, 最緊要味道同份量都係keep到
中湯係木瓜花生排骨湯, 可以臨近收爐
味道偏咸, 加水之後都覺得味道係唔錯的

結果, 太肚餓的關係, 成個飯食晒
好耐無試過食得甘滿足啦.
2007-10-06 13 瀏覽
一星期內分別去o左美心同大家樂打邊爐大家樂呢, 個墨魚滑好唔掂! d 肉霉o既! 同美心o個個冇得比!仲有d 菜爛o既, 其他食物同盛器都予人求其(污糟)o既感覺!付了與美心一樣的價錢, 只會令人覺得被搵笨!
一星期內分別去o左美心同大家樂打邊爐

付了與美心一樣的價錢, 只會令人覺得被搵笨!