餐廳: 大家樂
資訊:

2022-07-06 262 瀏覽
今天叫了一客肉醬意粉, 多汁夠曬熱另外叫了一杯凍檸茶, 肉質好鮮嫩同埋好多汁 , 意粉亦都證得軟硬適中, 而且份量適中, 另外叫咗一個焗豬扒飯, 個豬扒整得淋淋地都幾好食, 芝士香口 👍
今天叫了一客肉醬意粉, 多汁夠曬熱
2022-04-11 420 瀏覽
在大家樂吃早餐好像是第一次邊排隊邊看餐牌雖然不少的“準備中”和“售罄”但依然有不少選擇在家中已吃了一餐豐盛的只是每次未等到下班就餓所以決定在沒餓感的情況下再吃一餐也因為怕自己不夠所以點了2個餐點完後去櫃檯領餐沒想到現在已經不需要交上餐票只需要在能留意到叫號螢幕的位置等著就好是個別分店?還是現在全部都一樣了?這對在下而言會更加的舒服因為不需要跟別人接觸和溝通只需要靜靜地等到號碼靜靜地交回號票靜靜地把餐領走不需要發出一言一聲但還是需要為服務員說聲“謝謝”菇針粉+炒麵+流沙包 $30.5被流心包吸引了先吃熱熱的湯麵只是菇針粉其實一點都不熱 😅所以先吃炒麵吧怎麼感覺比粥店的更好吃?沒那麼乾很容易入口之後再回去吃能濕濕嘴的菇針粉隨了不熱和帶點油外味道是很好的如果換成很吸味的米粉應該會很讚至於流沙包一點都不流心比我銀包還要乾呢 🤣第二個餐是煎雙蛋拼魚柳牛油粒迷你厚多 $34半生熟的蛋大概是在下最喜歡的如果加上2粒鹽味道會更佳(在下重口味?)塗滿牛油的厚多士感覺比流沙包更不乾更易入口還有那塊無骨的炸魚柳在吃的時候已經冷掉冷了的它不但沒油溢味還一點都不覺油膩這個餐很不錯耶性比價很高從進店到離店只用了
在大家樂吃早餐好像是第一次
邊排隊邊看餐牌
雖然不少的“準備中”和“售罄”
但依然有不少選擇
點完後去櫃檯領餐
沒想到現在已經不需要交上餐票
只需要在能留意到叫號螢幕的位置等著就好
是個別分店?
還是現在全部都一樣了?
這對在下而言會更加的舒服
因為不需要跟別人接觸和溝通
只需要靜靜地等到號碼
靜靜地交回號票
靜靜地把餐領走
不需要發出一言一聲
但還是需要為服務員說聲“謝謝”

菇針粉+炒麵+流沙包 $30.5
被流心包吸引了
先吃熱熱的湯麵
只是菇針粉其實一點都不熱 😅
所以先吃炒麵吧
怎麼感覺比粥店的更好吃?
沒那麼乾

第二個餐是煎雙蛋拼魚柳
牛油粒迷你厚多 $34
半生熟的蛋大概是在下最喜歡的
如果加上2粒鹽味道會更佳
(在下重口味?)
塗滿牛油的厚多士

沒想到可以那麼快就完成
最後感想是
一個人2個餐其實還好吧
餐的份量其實很細
我想 正常人吃一個是不夠的(?)
路人的眼光似乎已告訴在下
我的食量有點大 😅
還想說我都沒有點飯餐呢..
2022-04-04 256 瀏覽
今日嚟到大家樂呢度食嘢,嗰度真係好味道,一直都非常之有水準嘅一間集團式餐廳,其實都非常之舒服同埋好食,而且員工嘅服務態度都好好,所以其實真係好似過嚟食我都好放心。特別想講吓招牌焗豬扒飯,由細食到大,都食唔厭,因為佢嘅蕃茄味好濃郁,豬扒一啲都唔難咬開,同埋佢個飯底好香,所以間唔中就會想返嚟再食!

2022-01-26 302 瀏覽
去到大家樂下午茶一定會嗌燒鴨瀨粉, 燒鴨表皮十分香脆,食到有鴨油嘅香味,入面嘅肉結實,燒鴨都有四五件都算多,加上瀨粉好彈牙,滑捋捋,湯底係清湯加燒鴨汁,成件事更加一致。再加兩蚊轉隻蜜糖燒全翼,成件事就更加滿足,蜜糖雞翼表面甜甜地,入面都多肉汁。
2022-01-13 138 瀏覽
七十幾蚊就可以用雙重牛肉打邊爐,性價比的確不錯。每人一個自己嘅爐都十分衛生,叫咗沙嗲湯底味道都很濃,再加上其他蔬菜碟,例如有豆腐生菜南瓜粟米,呢啲都好索味好正,牛肉質素不過不失,都尚算叫有牛味,而另外加嘅蝦滑,都食得出有蝦喺入面,有鮮味,而且轉咗個讚岐烏冬,都彈牙。
2022-01-01 225 瀏覽
今日去左食大家樂既早餐,試食左吉利豬排配銀針粉配多士配熱檸水。豬排唔肥,炸到啱啱好,脆脆的,搽埋沙律醬剛剛好,如果大塊d會更好。銀針粉就普通無咩料。個環境都ok,坐得舒服。
2021-11-07 386 瀏覽
秋風起又係食煲仔飯嘅時節,煲仔飯用上砂煲烹調可以令煲入面嘅食物均勻受熱,煲出來嘅飯有一種獨特焦香味!黑蒜蟲草花臘腸滑雞煲仔飯,臘腸肥瘦比例3:1,富油香之餘亦不怕太油膩;配合充滿營養的黑蒜及蟲草花,還有啖啖肉的滑雞,口感夠豐富。微甜的黑蒜、有嚼勁的蟲草花、油香四溢的臘腸及嫩滑的雞件,飽肚又滿足。
2021-11-03 217 瀏覽
天氣開始轉涼,相信大家一定會諗起打邊爐,大家樂打邊爐❤️性價比好高,幾廿蚊就可以食一個豐富嘅單人邊爐,不過打邊爐係需要耐性,如果你處於極度肚餓,就最好食啲嘢先,我覺得分量十足,而且專人幫你開火,絕對食飽飽。#大家樂 #打邊爐
#大家樂 #打邊爐
喺尖沙咀想食的平平哋有健康嘅真係唔容易。雖然之前介紹過,我都想在推薦下尖沙咀星光行地牢嗰間大家樂嘅油雞胸飯。當然唔可以同酒店級餐廳比較,呢間大家樂嘅師傅真係好有心機,一個咁簡單嘅雞胸飯,佢都可以做到去骨😌😌仲要雞胸肉一啲都唔鞋,喺快餐店級數嚟講已經係超水準!如果仲想食得再健康啲,落單嘅時候可以要求走醬汁,咁就唔使擔心食多咗醬汁帶嚟嘅卡路里。有裝大家樂嘅app,仲可以用e-cash折扣,你見我呢個原本$40嘅一盒飯扣咗e-cash只係需要比$35。

油雞胸少飯
油雞胸少飯
2021-09-02 208 瀏覽
今晚係尖沙咀唔知食咩好,又諗住平平哋食餐飯於是去咗大家樂。2個人嗌左個冬瓜盅配粟米斑塊飯套餐,完全夠飽☺️冬瓜盅:清清地幾好😋入面有蝦、肉粒、燒鴨、冬菇等,但係淡左啲唔夠咸粟米斑塊:斑塊炸至脆身,粟米甜甜地送餸一流

粟米斑塊:斑塊炸至脆身,粟米甜甜地送餸一流
2021-06-12 516 瀏覽
係尖沙咀返工,要搵地方食平平地嘅健康whole food好有難度!有去健身嘅朋友應該好明出去食幾餐飯盒就搞亂protein, fat and carbs計算,工作咁忙,真唔係晚晚返屋企煮嘢食帶飯!唔覺意下發現大家樂嘅燒味部原來可以叫雞胸飯,仲有切雞、油雞胸揀😍!當然可以走汁啦!食過幾次,呢間嘅雞胸次次都keep到嫩肉(未至於叫滑),係尖沙咀區$40一個雞胸飯係高性價比!鍾意或需要食飯朋友仲可以要求多飯定少飯㗎!有一點要講,呢間大家樂服務員個個都好好,要寫出嚟讃下🎉
有一點要講,呢間大家樂服務員個個都好好,要寫出嚟讃下🎉
雞胸飯
2021-06-09
5 分鐘 (堂食)
雞胸飯
吳華全男經理態度差,我向櫃面女店員要求,K1鐵板的炒飯用外賣盒上,女店員即叫咪入廚房。點知在旁的吳經理插咀説:當岀左餐後,我比個外賣盒你自己鏟起佢。他服務態度咁樣,真係冇嘢好講,火都谷上頭頂。攞餐後,咪自己用鐵匙羹逐下將炒飯係鐵板先放入盒囉,鏟到第三羹,有一束百潔布毛毛在炒飯裏,又要攞岀去換啦。吳華全先生,一點歉意都冇,仲話:你攞番埋位食住先,我攞個個炒飯比你。跟住我話:唔係應該換過比我咩?佢仲登大隻眼望住我,咁我換過比你囉。擺個2號牌係櫃枱,就幫我側邊嗰客遞餐。咁我話先生我係咪企係度等你呀?你攞番個2號牌埋位,我揾人攞比你呀,咁你係咪炒飯入盒呀?我落單已要求過,你話做唔到嘛,我仲有乜要求啫,心諗(唔驚食鋼絲咩)!送餐個阿姐仲好禮貌過佢,都會話唔好意思。我說不關你事,只是你們所謂嘅經理有問題!最多冇下次囉!早知係咁,影相send去食環處,唔使講唔使勞氣,飯都食唔落! ! !
吳華全男經理態度差,
他服務態度咁樣,真係冇嘢好講,火都谷上頭頂。

你攞番個2號牌埋位,我揾人攞比你呀,咁你係咪炒飯入盒呀?
2021-04-11
20 分鐘 (堂食)
2021-01-18 539 瀏覽
#breakfastforlunch, #cheapeat, #trimshatsuiI constantly prefer going to local restaurants instead of fast food chain, but obviously I hv absolutely no choice here at all... dun get me wrong, I still like going to chain store, normally for takeaway only (when I need it really fast) maybe I should start writing those too.anyway, I am commenting this in comparison to other same chain stores that I hv experienced. and yes.. i typically order similar food..finally note.. i love it when I sat down, s

finally note.. i love it when I sat down, someone politely asked me if I need tea or water.. and half way through, the hv politely clear mt trash without disturbing me... service definitely a plus for chain store.
milk tea with less milk
pickled cabbage sliced pork rice vermicelli
2021-01-18
2020-11-05 583 瀏覽
以前食大家樂老是覺得金鐘分店最好食色香味都比較佳今日想吃焗豬扒飯12點多便食尖沙咀大家樂43元見到有個男客塊豬扒都幾大塊自己的約手板大細用紙巾抹乾淨刀叉~將塊豬解體鋸扒午餐豬肉中規中矩沒有太大雪味這點我意外驚訝大集團的快餐,看上去紅紅的蕃茄分量有5-6件味道普通正常飯粒無泰國香米那個香滑白飯感覺上比沒有炒香十足快餐店的飯的級數不過今日新聞報道大家樂獲政府保就業基金好似津貼驚人數目菠蘿粒很細粒味道僅僅是合格沒有鮮甜味太細沒有咬口味道就像罐頭菠蘿低價罐頭菠蘿最奇怪的是他們的青豆乾到縮水細粒干硬根本不能咬到那種感覺實在很寒酸因為壓根不應放入個焗飯上面本來可以果腹的一個焗豬扒飯被太細粒乾旱的青豆破壞了可惜!
以前

見到有個男客
塊豬扒都幾大塊

自己的
約手板大細
用紙巾抹乾淨刀叉~
將塊豬解體

破壞了

可惜!
2020-11-05
2020-04-01 1681 瀏覽
唔知道大家有冇試過大家樂嘅鐵板燒呢,我今次就食咗鐵板燒啦,每次食我都會要黑椒汁,因為黑椒汁相對可以帶出肉嘅味道,而且好香,我好鍾意汁遇上鐵板燒之後嘅聲音,咋渣聲,真係好吸引㗎,佢嘅汁好好味,不過係豬扒嘅份量就有啲少,好似有啲唔夠食,希望份量可以多番少少啦!