餐廳: 大家樂
資訊:

2010-07-13 62 瀏覽
同老公行完街, 雖然差不多到晚飯時候, 但兩口子仍未肚餓, 可能天氣太酷熱了.所以我們去左呢度買一盒切雞飯, 大家一齊食.回家後打開飯盒,香氣撲鼻, 眼見整整齊齊的切雞鋪在飯面, 旁邊配有一棵小棠菜, 賣相也不錯.雞, 雖然不是肶位, 但依然嫩滑, 而且又不會太肥, 幾好味.飯面上的豉油, 雖然顏色較深但勝在不太鹹, 配上白飯, 的確幾好味.

所以我們去左呢度買一盒切雞飯, 大家一齊食.

2010-07-11
5 分鐘 (外賣自取)
2010-06-09 56 瀏覽
突然間落大雨......就走左入大家樂食我地既午餐order左咖哩雞飯*同一哥豬扒飯!!!!oh!~~有d hot...不過送飯好有胃口一哥豬扒飯同平時一樣...不過份量比平時小左d....唔知係未要同佢講加飯先會比full d????staff 一般~~主動幫我地搵位!!因為個時下午好多人來食飯........好難先搵到個位環境太逼....同埋d冷氣好凍所以搞到好嘈不過快餐係咁架啦!!!~唔可以有咁多要求
突然間落大雨......
就走左入大家樂食我地既午餐
order左咖哩雞飯*
同一哥豬扒飯!!!!

oh!~~有d hot...不過送飯好有胃口
一哥豬扒飯同平時一樣...不過份量比平時小左d....
唔知係未要同佢講加飯先會比full d????

staff 一般~~主動幫我地搵位!!
因為個時下午好多人來食飯........好難先搵到個位

環境太逼....同埋d冷氣好凍
所以搞到好嘈

不過快餐係咁架啦!!!~
唔可以有咁多要求
2010-05-29
2009-12-11 29 瀏覽
好攪笑!上到黎竟然找不到cashier,找了很久才發現,真係大鄉里出城!繼續食北海道抄蛋,這裏的北海道抄蛋好似無咁滑,但都可以接受,至於雞扒同蘿蔔糕就好似唔係幾夠熱。不過整體來講,不過不失。

不過整體來講,不過不失。

2009-12-03
$20 (早餐)
今天參加朋友公司舉辦的本地一天遊早上8點45分在尖沙咀郵局前集合昨天吃了大快活的早餐今天就早點出門到尖沙咀的大家樂吃早餐吧早餐目標是其靚粥套餐平常以粥為主菜的套餐,可以選配中式蒸包可是今天只能配炒麵、煎蘿蔔糕或腸粉嗚嗚嗚,人家今天吃蒸叉燒包的說~~~~沒得挑的情況下,只好配清爽一點的蒸腸粉周日的早上,大家可能還沒睡醒這家大家樂冷冷清清的買票不用排隊到櫃台拿食物也不用排隊很快我的早餐巳經準備好!隨便找個位子就開動嚕先來幫白白的腸粉上色醬油一小盒,芝麻醬跟甜醬是獨立包裝,隨腸粉附上的把醬油全部灌進去芝麻醬很稠,撕開包裝油就出來了看樣子就知道這個醬,不怎麼樣把油擠去,只加了一點芝麻醬在碟邊甜醬當然也要全數混進去品嚐一口,還好沒期望就不會失望腸粉一點都不滑,芝麻醬沒有香味,甜醬味道怪怪的巳經不是一碟豬腸粉該有的味道皮蛋瘦肉粥綿綿的,還有幾小塊皮蛋在裏頭料算是比大快活的多一點當然還是不及粥店的多囉不過個人喜歡這種老火粥多於生滾粥一個不怎麼稱心滿意的早餐很有衝動去7-11買一個嘉頓藍莓孖寶蛋糕來補償一下好不容易忍住希望在流浮山吃的中餐會給我來個安慰吧~~詳細食評及照片請看:http://hk.my
今天參加朋友公司舉辦的本地一天遊
早上8點45分在尖沙咀郵局前集合
昨天吃了大快活的早餐
今天就早點出門到尖沙咀的大家樂吃早餐吧

早餐目標是其靚粥套餐
平常以粥為主菜的套餐,可以選配中式蒸包
可是今天只能配炒麵、煎蘿蔔糕或腸粉
嗚嗚嗚,人家今天吃蒸叉燒包的說~~~~
沒得挑的情況下,只好配清爽一點的蒸腸粉

周日的早上,大家可能還沒睡醒
這家大家樂冷冷清清的
買票不用排隊
到櫃台拿食物也不用排隊
很快我的早餐巳經準備好!
隨便找個位子就開動嚕

先來幫白白的腸粉上色
醬油一小盒,芝麻醬跟甜醬是獨立包裝,隨腸粉附上的
把醬油全部灌進去
芝麻醬很稠,撕開包裝油就出來了
看樣子就知道這個醬,不怎麼樣
把油擠去,只加了一點芝麻醬在碟邊
甜醬當然也要全數混進去

品嚐一口,還好沒期望就不會失望
腸粉一點都不滑,芝麻醬沒有香味,甜醬味道怪怪的
巳經不是一碟豬腸粉該有的味道

皮蛋瘦肉粥綿綿的,還有幾小塊皮蛋在裏頭
料算是比大快活的多一點
當然還是不及粥店的多囉
不過個人喜歡這種老火粥多於生滾粥

一個不怎麼稱心滿意的早餐
很有衝動去7-11買一個嘉頓藍莓孖寶蛋糕來補償一下
好不容易忍住
希望在流浮山吃的中餐會給我來個安慰吧~~

詳細食評及照片請看:http://hk.myblog.yahoo.com/foodiebarbie/article?mid=754
$20 (早餐)
  • 皮蛋瘦肉粥,咖啡
2009-02-01 36 瀏覽
紅豆冰好少紅豆, 奶又唔夠多, 所以杯紅豆冰唔夠濃唔夠香 油雞脾ok, 肉質唔會太乾, 不過d豉油就咸左少少
紅豆冰好少紅豆, 奶又唔夠多, 所以杯紅豆冰唔夠濃唔夠香

油雞脾ok, 肉質唔會太乾, 不過d豉油就咸左少少
2008-12-05 37 瀏覽
好多人講起重慶大厦都怕怕,裡面好似汚煙瘴氣,又好驚俾D南亞裔人士圍,其實無乜好驚,人地都係揾兩餐啫。大業主成功響大厦裡面開辟咗個商場又另有出入口自成一國係一個聰明嘅做法。朝早成個商場淨係得呢度做生意所以都好靜侷,坐窗口位仲可以望吓街係大厦內其他食肆少有。幾大快餐集團以呢間嘅早餐最多款式,中西式都有好多款揀,要咗個魚柳、滑蛋、厚多士配奶茶($21),魚柳雖非即炸但仍夠熱夠脆,滑蛋名副其實夠晒滑仲有蛋汁,多士就凍咗兼唔脆,而自吹自擂嘅奶茶就認真麻麻,唔香又唔滑。四樣得兩樣得又點值100分。
$21 (早餐)
  • 滑蛋
2008-11-23 36 瀏覽
姨媽本來想叫雞翼+西多士餐但因為冇雞翼所以冇得叫!雞翼都冇-0-所以好多有雞翼既餐都冇得叫!油雞脾 + 紅豆冰 $18姨媽食!佢話紅豆冰好飲!紅豆好淋但油雞脾d肉冇嘜味但都唔叫韌既!花生醬西多士 + 可樂 $15同媽媽share一個餐!花生醬唔均勻!而且2塊麵包應該唔夠蛋所以痴唔實!切果陣2塊麵包分開左!但都叫炸得幾金黃!
姨媽本來想叫雞翼+西多士餐
但因為冇雞翼所以冇得叫!
雞翼都冇-0-所以好多有雞翼既餐都冇得叫!

油雞脾 + 紅豆冰 $18
姨媽食!佢話紅豆冰好飲!紅豆好淋
但油雞脾d肉冇嘜味但都唔叫韌既!

花生醬西多士 + 可樂 $15
同媽媽share一個餐!
花生醬唔均勻!
而且2塊麵包應該唔夠蛋
所以痴唔實!切果陣2塊麵包分開左!
但都叫炸得幾金黃!
2008-06-30 18 瀏覽
唔記得係咪上年,大家樂都有推出過日式拉麵,那次吃完的經歷是超難食。今次,看到她又再推出日式拉麵,今次是元祖豚骨湯拉麵,賣相都幾吸引,於是昨晚落吧前,先吃一碗墊墊肚。要了叉燒豬骨濃湯配紅豆冰。捧上時一看,湯底的色澤都幾好,面頭還有粟米、椰菜和 4 塊叉燒。呷了一口湯,徒有色而不香濃,麵條好腍欠口感,叉燒就真係不行了,似港式叉燒多啲囉。不過整體比上次已算是大有進步,希望她繼續努力改良啦。