2017-05-23 503 瀏覽
We went to have a tea time after hiking in Lautau island. Went to this housing estate, as the declaration looks funny, like an old Hong Kong style. This Cha chan Tang also with same old Hong Kong style. I ordered a Siu Mei noodles, the chicken was soft and good taste.

2017-05-21
2017-04-14 521 瀏覽
作為一名好少有機會過嚟逸東邨,因為以前從來都冇人同我講過原來我逸東村個街市係咁鬼多嘢買嘅!前一排時間因為同事住尼一頭,去過佢屋企一次有同我講過一下呢一個街市超勁多野賣。但之前都冇行過街市只係入去商場買咗一支豆漿飲,今日再過嚟佢屋企探佢女女,還有可以去街市一看究竟一舉兩得真係⋯⋯不得不說裏面真係樣樣俱全裝修風格好有舊香港feel,唔似我住嗰邊街市啲阿姐都唔會驚冇生意做咁因為少舖位唔優冇生意做!行到角落頭見到有一有間大少燒味好似幾唔錯,就打包外帶一份叉燒飯!回家比先生吃裡面好舊feel先生話叉燒飯還可以
裡面好舊feel先生話叉燒飯還可以
2017-04-14 307 瀏覽
第一次來行逸東邨街市,真係好興奮呀裏便好大咩都有!蔬菜燒味好多海鮮更多!一次性逛完,賣賣賣的宗旨,一次性賣了一個禮拜的菜放雪櫃可以慢慢吃!而且菜的價錢唔太貴阿姐啲笑容都超級無敵好,個個行過都無走過!不過竟然比我搵到有間可以買燒鵝的地方燒豬大大舊掛住被門外的油亮亮的燒味深深吸引了腳步,決定咗今晚晚飯燒鵝髀在湯一碟青菜完美!又快又方便!哈哈哈😄燒鵝脾晚餐整個拿回家唔要切開來就手攞住咬正點!如果可能即場食仲好味,返咗嚟已經凍哂在微波爐叮熱可能冇咗嗰啲味!但肉質好香,真的夠肥咬開好多油脂肪
燒豬大大舊掛住
2017-03-02 410 瀏覽
上次食過巳經中過一次伏,碟野係凍嫁夠膽死,今次比多次機會佢。無計東涌無野好食,意粉屋又執左,元氣前排又食完,我老公話想食燒味,所以比多次機會佢。是次入內,個侍應執完枱,但張櫈依舊有餸😅言歸正傳,今次叫左火鴨絲炒米同雙拼燒味飯加凍飲,叫凍奶茶黎左凍檸茶,最可怒也係碟雙拼,肥過東坡肉,東坡肉都多肉過佢,成$61撞鬼。搵食真係甚艱難,仲話燒味茶餐廳😡搶錢,似d頭頭尾尾,仲要個燒味餐唔係下午茶餐囉,鬼整,宜我碟火鴨絲d肉就煤妹地,仲諗住d吸血茶記接左會有新希望,點知原來係絕望,食食下個大少仲要玩熄燈,真係做左咁多年人第一次,環境方面係無人刷地既,侍應就不停傾計講減肥講無聊野,果個大少黎左,侍應們變勤快少少,報告完畢
2017-02-28
2017-01-31 358 瀏覽
D侍應阿姐懶 冇叉叫人點食呀 叫佢去拎就覺得你麻煩. 叫外賣拎返屋企實有野少左 冇左杯野飲 冇左包糖 多士冇左糖漿 有一次食野有個呀叔仲拎返去換 因為完全執錯曬比佢 呢d多客就唔多想做ge鋪 大家少去唯秒 d野食唔唔平啦但係敢對客..
D侍應阿姐懶 冇叉叫人點食呀 叫佢去拎就覺得你麻煩.

2016-11-13 541 瀏覽
星期日唔想去m記大家樂排隊,去左新開的茶餐廳買早餐。奶茶係茶餐廳奶茶,呢種係大家樂麥記無唧,飲得出係有撞過茶。烘多士返到屋企已經涷晒,下次可以唔烘了。沙爹牛面不過不失,牛肉都係普通茶餐廳嗰種,湯汁算係唔錯。值得一讚係終於見到人排隊,上次買外賣,收銀姐姐係先出聲先服務,打尖都唔理,今次好好多。
星期日唔想去m記大家樂排隊,去左新開的茶餐廳買早餐。
奶茶係茶餐廳奶茶,呢種係大家樂麥記無唧,飲得出係有撞過茶。
烘多士返到屋企已經涷晒,下次可以唔烘了。
沙爹牛面不過不失,牛肉都係普通茶餐廳嗰種,湯汁算係唔錯。

• 奶茶
2016-11-10 375 瀏覽
鋪位就在街市旁邊,不難找。店內裝橫幾有特色,好有懷舊feel.叫左切雞同油雞飯,飲例湯。先講湯,雖然都飲到係味精,但唔算多,而且佢碗湯唔細,大大碗架。飲哂碗湯就到碟飯上,因為我叫左多薑蓉,所以一黎我就試左味先,好夠味!真係堅鹹,甘雞都算係滑既,配落薑蓉超正!不過要注意既係,佢個飯都不能少看,唔錯架,唔係平時食個D一嚿嚿好難食,起碼粒粒分明食到先。但輪分量就同出面差D,我一個女仔都可以食哂D飯,另外個男仔係食到個碟一粒飯都無,可能我地大家都肚餓啦,味道又唔差,一行四人,二百有找,又食得飽,算係甘啦!
2016-10-26 1135 瀏覽
自從數年前的麗瑤結業後在逸東想吃燒味不得不幫襯大X樂,但質素超差勁囉!逸東街市豬扒大翻身後開多一間食得吓的粉麵店,到昨天還開了一家大少茶餐廳呢!街坊的果今天便去幫襯吓啦。12點到已坐無虛席,還幸孤獨一人不須等待便可入座,餐廳裝修亦跟上香港街市的懷舊味道,坐位不算闊落,坐得較迫夾!看看有甚麼好吃先,散點餐牌有得睇,自套餐的未趕及印製好,只能看攝在玻璃檯面的餐牌,但人家在吃東西難度叫人拿起食物給我看嗎?待同檯食客走了才看得到套餐餐牌,我主要想吃燒味那便點客油雞瀨粉套餐$45凍飲+$3=$48,價位真的喇利油雞瀨粉到了,色澤油潤的雞瀨外貌不俗,皮豐香甜的豉油味,須然得到雞胸但吃下並不鞋口,質素不錯,而湯底亦有香味不似味精水,而且配有兩棵靚菜芯,及爽滑瀨粉成件確係事美好的,如價位底DD就冇得輸了。而凍檸茶就沒甚茶香,返而聞到隔籬的熱奶茶挺香呢,下次同車爸爸去嘆吓先!
12點到已坐無虛席,還幸孤獨一人不須等待便可入座

2016-10-26