餐廳: 大快活
資訊:

午市鮮原茄系列--一口鱈魚($25)+$5 =飲品欖油意粉不錯~ 只是有那麼點點的油有微微的香味而不覺油膩控制得十分好~蕃茄汁足夠~ 酸酸甜甜好開胃~幾個魚柳o岩o岩炸起~脆卜卜真走運!!結果清得7788十分滿足~ ^o^
午市鮮原茄系列--一口鱈魚($25)
+$5 =飲品
欖油意粉不錯~ 只是有那麼點點的油
有微微的香味而不覺油膩
控制得十分好~
蕃茄汁足夠~ 酸酸甜甜好開胃~
幾個魚柳o岩o岩炸起~
脆卜卜
真走運!!
結果清得7788
十分滿足~ ^o^
2006-10-29 18 瀏覽
今晚同朋友到淘大睇戲食飯,响戲院上面嗰間大快活食,咕唔到間店6點幾己經人山人海!一心嚟試吓個火鍋,唯有等吓,好彩都唔使等好耐就比我哋揾到位,跟住火速到收銀位買飛、取火鍋。全程都幾快,服務都ok,員工快得嚟都有笑容、有禮貌。我要咗個蕃茄湯底肥牛鍋、而我朋友叫左個皮旦湯肥牛鍋。2個人4盤嘢張枱都唔多夠位放!個鍋又幾特別唔係一般不銹鋼銀色鍋,有啲似石頭飯嗰鍋,都幾得!而食物份量都算多,肥牛片好正好新鮮,蕃茄湯底好香濃,2個人每人$39蚊食到飽飽,差不多食咗一個鍾至食晒全部嘢,好彩樓下就係戲院,差不多食到開場前3分鐘至走人。想起上星期响淘大大家樂食火鍋就真喺未食就火到嚟!買咗飛都要等5個字,啲所謂東星班同肉食又(梅),湯底又無味、份量又少...仲要貴過人!啲員工又無乜禮貌....真唔明同區咁多對手都可以生存到?
2006-08-01 12 瀏覽
尋日早上同細妹去九龍灣li間大快活食早餐,d位都幾好坐,我地揀左個'美國鮮嫩滑雞蛋早餐',個餐有一隻好好好滑gei蛋,一塊吉朱/牛/雞扒,一個多士,一杯野飲,一碗牛腩/雪菜肉絲米粉....都係$19ja!!!好快拿到野食,就即刻食個隻蛋,嘩!真係美國鮮雞蛋,我之前食過都係li隻味,好正呀!個扒又唔係大薄,夠食有突,奶茶都沖得好飲呢^^
2006-07-08 12 瀏覽
補完課去自修室之前的lunch~跟karen去了試這個新出的鮮蜆意粉[$30]一看價錢都有少少呆架..冇諗過要成$30~不過食完又覺得幾抵,,因為好好味~你拎意粉既時候staff會幫你落d黑楜椒碎,哈哈,唔知係咪我大鄉里呢,我覺得好得意呀果舊落楜椒的instrument~好啦,講返食物的味道~d意粉好入味...又真係有好多蜆,good 呀!!個人覺得大快活比起以前做得好左好多..以前咁多間fast food 最討厭大快活,但e+已經變成最鍾意la~haha
補完課去自修室之前的lunch~
跟karen去了試這個新出的鮮蜆意粉[$30]
一看價錢都有少少呆架..冇諗過要成$30~
不過食完又覺得幾抵,,因為好好味~
你拎意粉既時候staff會幫你落d黑楜椒碎,
哈哈,唔知係咪我大鄉里呢,
我覺得好得意呀果舊落楜椒的instrument~

好啦,講返食物的味道~
d意粉好入味...又真係有好多蜆,good 呀!!
個人覺得大快活比起以前做得好左好多..
以前咁多間fast food 最討厭大快活,
但e+已經變成最鍾意la~haha
2006-06-26 11 瀏覽
厄瓜多爾隊食蛋出局,而我今日既早餐竟然係一碟臭蛋!客氣D講句:係怪味道蛋。難道一向因開放改革俾我好感既快餐店就咁出局?定係加時再賽,個人既排行榜上(就平、靚、快)位置保持不變,咪駛降班?
2006-01-09 33 瀏覽
以前一般人對幾間港式快餐店的排名是:1)美心2)大家樂3)大快活。但近年大快活真是有好大好大的進步,食肆在裝修、食物水平、生、菜式及型像都有好大的改善,現時大快活的型像是好young、好健康,而且裝修真係一流,比好多西餐廳還好,最犀利是連食物水準同菜式都大躍進、好似最近去左淘大大快活(即前麥記的地址)食左個上海排骨菜飯餐,嘩!我真係唔明為何快餐店可以造到這樣好味的上海排骨,就算好多上海舖亦未必可以造到如此好味的菜式。現時,大快活不斷創新菜式,佢宜家係帶住美心同大家樂走,你睇美心同大家樂要重新裝修分店來迎戰大快活,但美心同大家樂的裝修卻是低手,個style低大快活一級,另外最近更見到美心改logo,但too bad,又係低手,完全唔係阿活的對手!另外,大快活首先提出提磨咖啡及用橄欖油造意粉,其他銀食肆又要照跟。仲有呀,大快活率先全店禁煙,Excellent!最後我的總結係,現時的排名是:1)大快活2&3)美心同大家樂。(P.S.我唔係大快活的員工或股東,早知先一年就買大快活的股票啦,呢一年好似升左好多呀!)
2005-08-14 29 瀏覽
意粉煮到arm-arm好,帶者蒜香,又唔會過多油。三文魚塊(細細件)味道幾好,一D都唔腥(做得唔好會幾腥架!),若份量多番DD,伴碟既西蘭花味道若濃番D就perfect啦!連杯凍飲$34,俾到咁既水準,收貨!另外一提,呢度既interior design俾人一份幾cozy既感覺,而inhouse music(竟然係chill out, down tempo等類型,唔係果D好cheesy既elevator music)既選取,比較起同類既「大XX」,fairwood真係做到與時並進呀!