餐廳: 大快活
資訊:

2023-03-08 264 瀏覽
最近比較忙,因為屋企裝修,又要幫手執拾,所以有啲攰.今日做冇飯主婦.突然又想食咖哩,屯門碼頭海趣坊有一間大快活快餐店.聽聞阿活嘅咖哩牛腩飯.幾好食的.咖哩牛腩飯:牛腩都算多.裏面有兩大舊薯仔,薯仔都夠味,濃郁嘅咖哩汁辣度適中,唔會太辣,食落仲有椰香味.白飯旁邊配上紅蘿蔔和青豆角.菠蘿咕嚕肉飯,韭黃魚肚肉絲羹,中式茶套餐.咕嚕肉不過不失,炸粉唔會太厚,大細適中,肉質唔鞋.菠蘿太細粒.青椒和洋蔥炒得爽口,酸味啱啱好,又唔會太酸,好開胃.
最近比較忙,因為屋企裝修,又要幫手執拾,所以有啲攰.
菠蘿咕嚕肉飯,韭黃魚肚肉絲羹,中式茶套餐.

2023-03-07
10 分鐘 (堂食)
2022-10-27 201 瀏覽
因為有事入了屯門,所以下午茶走到屯門海趣坊商場内大快活試試。餐廳位於商場內面積都算大,因這個區發展已久,所以餐廳的裝有點舊,而且此時段大多是住在附近較年長的一批食客光顧聚脚的多。今日點了個拉絲芝士蛋厚多士和雪菜肉絲米粉的下午茶套餐。多士都算幾厚,煎蛋味道不錯,芝士的味道也算香濃,但因為麵包烘得不夠熱,所以芝士不太拉得起絲,如果把多士烘得熱些拉絲效果就會好點。 雪菜肉絲米的米粉只是用熱水泡開,沒有煑稔令到米粉口感有點兒硬,加上肉絲沒有什麼肉味,雪菜就嫌淡口些,還好是上湯的味夠濃郁,彌補了米粉和肉絲兩者無味的不足。熱奶茶就是一貫快餐店的水準,茶仍有點茶香味,不光給人盡是奶的感覺。今個下午茶都只是34元埋單,以現今的快餐店價錢來說,可說是十分超值的。

2022-10-24
2021-12-04 239 瀏覽
開始天氣轉冷,🥶🥶於是心郁郁,想走去食煲仔飯,😬見到大快活做優惠,😬於是幫襯去食煲仔飯,今次叫咗滑雞腩肉煲仔飯,肉汁都幾多,最緊要夠熱辣辣,多飯焦!🤩🤩
開始天氣轉冷,🥶🥶
於是心郁郁,想走去食煲仔飯,😬
見到大快活做優惠,😬
於是幫襯去食煲仔飯,
今次叫咗滑雞腩肉煲仔飯,
肉汁都幾多,
最緊要夠熱辣辣,多飯焦!🤩🤩
2021-07-22 204 瀏覽
今次這間大快活的賣點是個無敵海景,可以睇到大嶼山赤鱲角機場的飛機升降,最好的時間是早上日出和接近晚上黃昏的下午茶時候,仲可以咁啱五點至六點係鐵板餐和火鍋特價牛扒鐵板餐雜扒餐只係48蚊,牛扒餐56蚊,香港實在是一塊福地.我較喜歡食牛因為夠大塊而且味道較濃郁.加五蚊就有咁大碗肉醬意粉,四蚊汽水轉紅豆冰蘑菇汁有很多遍大大塊蘑菇,牛扒夠多汁肉質唔錯,有少少肥油和筋是最正的羅宋湯份量雖然細但係茄汁的酸味夠,是滿意的水平落地大玻璃有哪間大快活有這樣的環境,打開窗簾十呎的落地玻璃讓溫暖的陽光透入整個空間,海濱公園,綠色植物,藍色海洋,大嶼山與機場的飛機升降,實在將食物大大加持職員非常寬容專業,你問多他們幾句他們都會樂意馬上回答並且會與客人傾計,這在快餐店是少見的,這一點是非常重要晚餐有送餐服務,安坐座位便有人送給你,只是56蚊就有這個無敵海景和送餐服務仲有成個餐盤咁多美食.餐具更窩心地預先幫你放在裝有熱水的水杯之中消毒.令到一般印像是比高級餐廳與酒店比下去的快餐店西餐突然提升了不少.儘管薯餅已經散散地,洋蔥只有像彎月一樣的幾小塊,但我都是非常之滿意.全部都畀滿分,因為這是超越快餐店的水平.更令食客心

牛扒鐵板餐
加五蚊就有咁大碗肉醬意粉,四蚊汽水轉紅豆冰
羅宋湯份量雖然細但係茄汁的酸味夠,是滿意的水平

落地大玻璃

職員

儘管薯餅已經散散地,洋蔥只有像彎月一樣的幾小塊,但我都是非常之滿意.全部都畀滿分,因為這是超越快餐店的水平.更令食客心情放鬆能量提升這是無價的.

黃金海岸泳灘
除咗樓下蝴蝶灣泳灘的海濱公園,附近還有一個公園,環境非常清幽漂亮

如果想再去遠啲可以響樓下幼稚園對出的巴士站乘坐機場巴士經過最新的機場隧道5至10分鐘就到東涌outlet

有陣時感到簡單就是最快樂,溫暖的陽光便宜豐富的晚餐,週邊積極正面的人

雖然加入了已經廿年,不太活躍,去年發現連戶口都冇埋,所以開了新戶口,支持對食物和服務有心的人

快餐店也寫食評
無論什麼餐廳只要有個人之處,我都會寫並由心出發去體驗食物環境人物之間的關係,如喜歡我的食評請關注我的帳戶,大家多多支持
多謝收看我的食評

• 肉醬意粉
  • 紅豆冰多奶
  • 羅宋湯
2019-10-22 436 瀏覽
朝早瞓遲咗, 已經過咗買早餐嘅時候, 十二點幾行到去大快活門口, 見到有個假日餐, 價錢又唔係貴喎, 而且睇落幾豐富, 於是就去試下啦. 今次要食嘅假日餐係s07, 雞髀可以選擇燒雞髀或者油雞髀, 我就揀咗油雞髀, 清清地都唔錯呀. 跟餐仲有一碗雪菜肉絲米粉同兩條腸仔, 加埋杯飲品先至40蚊, 抵呀先講下隻油雞髀, 冇畀人偷晒d肉, 唔錯 同埋都煮得幾入味, 有陣陣嘅滷水香味, 係唔錯嘅. 至於碗雪菜肉絲米粉呢, 其實就係早餐嘅一樣, 但勝在分量唔算少, 而且佢哋獨家嘅脆皮腸都幾好味, 呢個餐又飽又抵食呀

先講下隻油雞髀, 冇畀人偷晒d肉, 唔錯
2019-07-01 211 瀏覽
今天晚上一個人食晚餐很煩惱的想想看吃甚麼好一點主意也很有唯有簡簡單單去大快活吃個飯雖然說我不太喜歡吃大快活但不知怎的原來晚上很多人都會去大快活用膳幸好這裏地方很大位置也多所以不用等位點了一個咖哩魚柳飯等了一點就可以取餐了這碟飯賣相也不錯魚柳大大件看有睇頭表皮炸得金黃好吸引哦深黃色的咖哩與金黃魚皮互相輝影咖哩味很濃郁遠遠都能聞到香味用刀切開魚柳的一刻已經感受到魚柳的香脆外皮滋滋作響沾到點咖哩後便急不及待要嚐一口吃這個咖啡魚真是一種享受魚柳皮脆肉嫩咖哩汁的香味在口腔噴發久久不散想好好的吃一餐但不想多想就選這裏吧

今天晚上一個人食晚餐

久久不散

想好好的吃一餐但不想多想
就選這裏吧
2019-06-08 410 瀏覽
今朝經過大快活快餐店 ,入去食咗個輕怡早餐 。早餐 非常豐富 ,包括 雪菜肉絲湯米粉, 一塊 厚厚 嘅奶醬多士 ,烚 蛋 同埋一杯熱嘅鴛鴦 。米粉 分量都幾足 ,奶醬多士都好好味, 烚蛋夠晒健康。加埋杯香濃嘅熱鴛鴦 ,,食到飽飽 同好開心去返開工啦 。'
2019-03-12 162 瀏覽
大快活既早餐簡單得黎又快,朝早同屋企人一齊係度食個早餐,真係一日既好開始呀最愛吃大快活既魚柳,但係每次黎食塊魚柳塊會吾同size一時大大快,一時得一塊既一半,希望大快活可以每次都保持水準番茄脆皮腸通粉又幾有番茄味,滑蛋好滑好香,超好味呀,如果多士吾想要可以轉為蘿蔔榚,食多士的話可以問水吧拎士多啤梨醬同鍊奶整體而言,味道是ok的,但水準有時會不一樣,但係大快活係快餐,食完就要即刻走,因為有人等緊位 建議可以平日黎食 ,因為週末肯定好多人

最愛吃大快活既魚柳,但係每次黎食塊魚柳塊會吾同size
一時大大快,一時得一塊既一半,希望大快活可以每次都保持水準

建議可以平日黎食 ,因為週末肯定好多人
2019-03-12
5 分鐘 (堂食)
$40 (早餐)
2018-04-23 272 瀏覽
星期日早上, 多數會去大快活食早餐,tuen mun分店早餐到11點令都有!岩哂我依d懶人.我最喜歡吃牛扒腸,再加一碗辣肉米粉。牛扒size正常,夠薄和軟軟的,不會太乾身。腸仔有兩條,很夠我吃。辣肉米是我最愛,因為夠濃味,夠重口味,有小點辣辣的,很野味!朋友叫了豬扒餐,豬扒surprise地很大塊,像double了size! 我們一起share吃。吉列豬炸得很脆,又不會硬硬的,點了沙律醬更滋味。屯門碼頭這間環境很好,因靠窗位置有海景看。平民價錢,有海景早餐吃,真係正。
星期日早上, 多數會去大快活食早餐,
tuen mun分店早餐到11點令都有!岩哂我依d懶人.
我最喜歡吃牛扒腸,再加一碗辣肉米粉。
牛扒size正常,夠薄和軟軟的,不會太乾身。
腸仔有兩條,很夠我吃。

吉列豬炸得很脆,又不會硬硬的,點了沙律醬更滋味。

屯門碼頭這間環境很好,
因靠窗位置有海景看。
平民價錢,有海景早餐吃,真係正。
牛扒腸
吉列豬
$30 (早餐)
牛扒腸
吉列豬
2017-12-04 179 瀏覽
今天家沒有煮飯 所以今天也和爸爸一起去大快活吃晚餐 今日因為想食得比較清淡以見到餐牌上有素食 最後就決定咗要野菌汁雞髀菇枝竹紅米飯。坐在我隔離的叔叔拿了一碟樣子不好的東西來,我在想是什麼,之後待應姐姐就給了一碟一樣的東西我,天,為何和相相差那麼遠。。。食落去第一口菇味濃郁,再吃開始覺得咸,枝竹很少得三小片,幸好紅米飯味道不錯。最後醬汁拿走後食白飯。檸檬茶沒有茶味,也是失望。只可講佢做到我要小甜小冰味道。

檸檬茶沒有茶味,也是失望。只可講佢做到我要小甜小冰味道。

2017-08-14 161 瀏覽
喺唔想煮又諗唔到食咩嘅情況下, 是旦近近地又嚟大快活吉列豬扒拚炸蟹捧湯烏冬--湯烏冬湯底唔錯,  今次附帶嘅白蘿蔔大大舊但都夠林又入味. 但主角嘅吉列豬扒同埋炸蟹捧都係略嫌炸得太乾.沙薑雞餐--有碟沙薑雞, 一碗白飯, 一盅例湯.  沙薑雞夠入味, 但可能佢長期keep warm焗住, (落單無耐就送上) 令到雞肉偏林, 口感唔得. 例湯偏淡無味 (無落味精??)鐵板豬扒+珍寶腸餐 附加西炒飯--西炒飯夠乾身, 珍寶腸好大條, 切開流出芝士, 幾邪惡. 豬扒夠大件, 都夠林夠入味. 但食到較厚近骨位置唔熟, (豬肉要熟透嘛) 咪叫職員幫我整返熟囉.  諗緊佢係咪會叮返熟呢? 原來拎咗去走油, 拎返嚟嘅時候油立立, 即時唔開胃. (佢附送咗盅例湯當賠罪), 最後老公唔浪費清埋.
喺唔想煮又諗唔到食咩嘅情況下, 是旦近近地又嚟大快活

(佢附送咗盅例湯當賠罪), 最後老公唔浪費清埋.

2017-08-13
2017-06-21 91 瀏覽
呢間大快活以往最常幫襯佢嘅早餐. 今日屋企停電, 又有藉口罷煮了! 由於落緊大雨, 就近近地嚟呢度食晚餐.叫咗兩個扒餐 (牛扒拚雞扒) $55.00 X 2 配有炒雜菜+蔥味飯+可口可樂 (可免費轉低糖綠茶/中湯) 一個吉列豬扒拚炸蟹捧湯烏冬 $45.00牛扒拚雞扒味道唔錯, 牛扒夠林又唔韌, 雞扒都夠入味, 基本上唔落汁都可以.炒雜菜有蒜香, 幾好味. 蔥味飯唔知點解叫蔥味飯, 唔覺有蔥味, 只係一啲醬汁淋上飯面, 但味道都唔差一個餐配中湯-- 湯都足料嘅, 但偏淡凍綠茶唔太甜亦無苦澀味, 唔錯吉列豬扒拚炸蟹捧湯烏冬--湯烏冬湯底幾好味, 附帶嘅白蘿蔔都夠林. 主角嘅吉列豬扒略嫌乾身鞋口,  炸蟹捧亦乾了少許.總數$155.00
由於落緊大雨, 就近近地嚟呢度食晚餐.

一個吉列豬扒拚炸蟹捧湯烏冬 $45.00

燒汁+凍低糖綠茶

黑椒汁+中湯

炒雜菜有蒜香, 幾好味.

一個餐配中湯-- 湯都足料嘅, 但偏淡
凍綠茶唔太甜亦無苦澀味, 唔錯

總數$155.00
2017-06-20
燒汁+凍低糖綠茶
黑椒汁+中湯
2017-01-01 174 瀏覽
今日冬至,唔想煮但係又唔想食得太過寒酸。天氣咁凍,就近近地試吓樓下大快活嘅火鍋。有個廣告寫住星期一至四半價。咁就諗都唔諗叫咗多一碟肥牛,後來先知道原來半價只有蔬菜類同丸類。但係個人係牛肉粉絲,所以都係叫多一碟。感覺上服務幾好,你只需攞個牌放在枱角, 10分鐘內餐就送到係你面前。員工都好有禮貌,冬至冇得返屋企都笑住口。可惜重點嘅肥牛賣相不錯但不好吃,肉質大多較乾身。兩種火鍋醬: 豉油太鹹,麻醬又不及另一間連鎖集團好吃其實其他東西都幾好食,係火鍋真係要諗下。
今日冬至,唔想煮但係又唔想食得太過寒酸。
天氣咁凍,就近近地試吓樓下大快活嘅火鍋
有個廣告寫住星期一至四半價。

員工都好有禮貌,冬至冇得返屋企都笑住口。

其實其他東西都幾好食,係火鍋真係要諗下。
2016-12-21
10 分鐘 (堂食)
2016-05-21 246 瀏覽
今日冇約朋友一人悶悶地走去食個下午茶,呢間大快活地方不錯也算乾淨,揀咗個迷你叉燒飯+咖哩魚蛋加埋凍飲都係三十幾蚊,份量也足夠,叉燒都好淋,而且也算juice,很怕有的燒味乾到好似食柴皮,至於魚蛋有六粒是中size味道不錯只是略為乾沒有汁,這個有待改進,要讚的是我個人食燒味喜歡加薑蓉,問他們也很禮貌地給了一碟,整體來說三十幾蚊有咁既地方和服務都算物超所值!?
2016-03-06 392 瀏覽
是日day off,去左大快活買外賣早餐返屋企食大家樂就食得多,大快活好少食,特登行左去買外賣。我喜歡佢既炒米粉有肉燥,大X家差唔多價錢只係普通蛋絲,洋蔥炒米粉,呢個有肉燥,相對上抵d。肉燥份量唔算多,但係味道幾好,免治豬肉醃得幾入味,甜中帶點咸。味道同台式肉燥飯都接近。除左免治豬肉,仲有d芽菜做配料,米粉亦炒得幾香口。套餐配埋香菇豬骨粥,粥一d都唔稀,見到d米煲得好棉,米量多,唔係淨係得水。香菇係冬菇,份量又多又大隻,絕對唔厄錢粥內有花生,可惜唔夠林,下次煲耐d就好!
是日day off,去左大快活買外賣早餐返屋企食
大家樂就食得多,大快活好少食,特登行左去買外賣。
粥內有花生,可惜唔夠林,下次煲耐d就好!
2016-02-24
10 分鐘 (外賣自取)