2020-08-11 48 瀏覽
馬鞍山區內新開嘅小食外賣店,喺市中心位置, 1+日式風情嘅小店,售賣各類燒烤、漢堡、以及非常特別嘅大手燒食物。今次試吓外賣呢度嘅特別推薦漢堡,就係博多明太子蝦堡。店員介紹呢個特色蝦堡,係由三隻剝殼大蝦現場炸的呢!店員又好好將蝦頭炸埋俾我哋食,所以入邊嘅美味香濃蝦糕,我哋都食到。估唔到係一個很好嘅小食呢。漢堡包入邊當然有厚切蕃茄、芝士,以及明太子醬,整個漢堡包非常好食,因為係新鮮現場即叫即做,味道特別好。

2020-08-11
2020-07-19 155 瀏覽
今日行經新店,諗住試下,買了3款小食外賣$55,原本都覺得價錢合理,點知返到屋企打開,覺得價格與食物不符,平均一款小食$18,第一款該店寫推介的炸蟹蚶,竟然得一隻,質素竟然係超市雪櫃果d,街邊九蚊2隻果d, 第二款係牛肉可樂餅,完全無味,得薯蓉,其實d碎牛都唔值錢,竟然得小小在邊,完全食唔到有牛,第三款,咩炸蚝,又係得幾粒,好細粒,得炸粉。食完之後,覺得差過街市小食店質素,加埋最多值$20,但份量一定多過佢。失望之店
2020-06-18 568 瀏覽
今日去馬鞍山睇戲,經過呢家好有日本feel嘅小食店「大手燒」,就入去試下。鋪面得少量位置,做外賣多。一坐底,Staff就將部流動冷氣機轉向我地,幾細心,服務唔錯。我地點左軟殼蟹牛油果漢堡🥑同糯米釀手羽。軟殼蟹牛油果漢堡,味道唔錯。炸軟殼蟹無比D醬整到淋哂,似係即叫即炸,牛油果醬幾fresh,配埋蕃茄同菜,幾開胃。糯米釀手羽就不過不失啦,雞翼幾入味,但肉就唔夠滑,有少少韌。我覺得糯米飯可以多少少,咁望落就會飽滿D。

我地點左軟殼蟹牛油果漢堡🥑同糯米釀手羽。

2020-06-14
2020-06-15 352 瀏覽
疫情下無得去旅行唯有留係香港捐窿捐罅食好西。咁啱星期日經過馬鞍山就search 下有咩好食喇,第一眼就俾佢個牛油果軟殼蟹burger 吸引😍決定食佢。成間鋪頭有4-5個位,都唔預係坐得耐既所以都無咩所謂。我同朋友2個人就唔算好肚餓,share咗一個牛油果軟殼蟹burger 再加多隻糯米釀雞翼都夠飽。牛油果軟殼蟹burger 係好值得食,店主完全唔吝嗇啲醬,軟殼蟹亦都炸到好脆,性價比都算高。而糯米釀雞翼,味道正常,但覺得有少少貴,$20 一隻。總括而言,小店都係值得支持既。
疫情下無得去旅行唯有留係香港捐窿捐罅食好西。

總括而言,小店都係值得支持既。
2020-06-14
2020-06-10 429 瀏覽
🦀🦐早排家人買咗大手燒回家, 得知馬鞍山開咗特色小食店。 作為馬鞍山人, 專程去試食👍新開店舖門面光鮮, 唔係傳統式小食店。 店內乾淨企理。希望店主可以一直保持。 店主態度殷勤主動安排座位。 店內整體感覺舒服, 有播日本流行音樂「炭治郎之歌」😂👍 因店舖細, 做開放式廚房, 我坐吧枱對住佢哋做嘢, 建議出品員工可以簡單打招呼, 或點下頭笑吓,氣氛會啲。 試過佢嘅大手燒, 今晚食便當做晚餐。 蕃茄紅酒牛肋骨便當 $50 🍱 晚餐性價比算高。 牛肋骨夠林夠入味, 但我最欣賞嘅, 係佢嘅櫻花蝦飯團🍙 夠香夠蝦味, 建議店主可以推介吓。 係哩條街開店有難道, 平日人流少, 主要做假日生意。 店主唔做早餐又唔做宵夜,店舖座位得五個左右, 銷售額好難追。 喺呢度租金我諗都要5-6萬, 加上員工需要4個,要堅持係有難道。 建議店主看重外賣上門, 唔好單靠外賣公司,喺平日可以提升銷售額。 加油💪🏻希望馬鞍山人改變消費模式, 多謝支持小店, 令更多小店可以服務馬鞍山人🙏

試過佢嘅大手燒, 今晚食便當做晚餐。

2020-05-31
2020-06-01 435 瀏覽
疫情冇得去日本旅行, 唯有試下新食物--大手燒。馬鞍山最近新開咗一間大手燒專門店,未試過, 好得意的小食。位於馬鞍山五期, 店舖位置有些偏, 新港城居民就易搵。店舖新裝修, 日本風格, 清潔乾淨。店主用特製機器,加入海鮮及粉漿後壓製約3分鐘完成。原隻海鮮經燒烘加壓後製成仙貝,充份鎖緊食物鮮味,鮮味濃郁,口感酥脆! 點左細size 明蝦大手燒,店員將雞蛋、麵粉及木薯粉等材料混成的粉漿,連埋原隻蝦壓成餅狀,鮮味十足,以為只可即食, 原來用膠袋封住, 仲可保存大手燒幾天, 取回家慢慢品嚐, 不失為送酒好小食。店主推介櫻花蝦, 芝士明蝦, 焦糖紫薯大手燒, 仲有其他多款口味, 下次要買多幾款回家作小食。 另外店舖有軟殼蟹牛油果漢堡, 都值得一試,軟殼蟹大隻又多膏,配上紫洋蔥、大肉茄、生菜及秘製牛油果醬,好正!店舖有些偏, 位於5期地下《 要由4期商場橋, 行去5期, 在匯豐銀行及towngas 店之電梯樓下》。如開在商場2樓, 一定排長龍。店舖員工有禮, 食物新鮮, 大手燒食物特別, 大家一定要試下, 快d幫襯。
疫情冇得去日本旅行, 唯有試下新食物--大手燒。
馬鞍山最近新開咗一間大手燒專門店,未試過, 好得意的小食。

位於馬鞍山五期, 店舖位置有些偏, 新港城居民就易搵。

店舖新裝修, 日本風格, 清潔乾淨。

2020-05-23 514 瀏覽
發現馬鞍山開左間新小食店,就決定試下!因為疫情未完,所以都係買外賣返屋企食😆包裝得幾好呀!好開餐,未食主食先想試個大手燒,第一次食呢種餅~~~好脆好有鮮蝦味!$15一塊唔貴呀!佢好似係有個機專門整架!咁fresh的蝦餅第一次食!主食叫左一個burger 2個便當勁開心好豐富咁呀!!同埋有埋水果,好健康!!!鰻魚便當紅酒會牛尾!我弟弟就叫左個牛油果軟殼蟹burger! 好足料呀!睇下!!!係好味geh!!
發現馬鞍山開左間新小食店,就決定試下!
因為疫情未完,所以都係買外賣返屋企食😆
包裝得幾好呀!
大手燒

好開餐,未食主食先想試個大手燒,第一次食呢種餅~~~

主食叫左一個burger 2個便當

勁開心好豐富咁呀!!同埋有埋水果,好健康!!!

鰻魚便當

紅酒會牛尾!
大手燒
2020-05-10 534 瀏覽
知道馬鞍山開咗間新嘅日本食店,主打係大手燒,其實喺電視旅遊節目亦都見過介紹過,但就冇喺日本食喎,今喺香港有機會試就第一時間同家人去試啦,大手燒佢哋有唔同嘅口味,我哋點咗軟殼蟹、明蝦芝士、同埋櫻花蝦,三個口味都唔錯,呢一類型嘅燒餅有少少似以前細個食嘅蟹片咁樣,都係好脆好易入口,會令人食到停唔到口。因為係食飯時間嘅關係,我哋亦都叫咗兩個便當,蒲燒鰻魚同埋紅酒蕃茄牛肋條,兩款味道都唔錯,牛肉好淋,鰻魚亦都惹味,兩個便當都有唔同嘅配菜同飯團,份量十足。另外我哋亦都叫咗幾款炸物,有百花釀蟹鉗,牛肉可樂餅、日式帶子、同埋炸芝士餅,點埋佢哋特製嘅沙律醬,真係超好味,百花釀蟹鉗有五星級酒店水準,可樂牛肉餅未試過,但原來個味道好夾,又係食到停唔到口,而且佢哋嘅抹茶豆腐布甸同埋伯爵奶茶都好有特色,而且亦都好啱香港人口味,唔會太甜,今日好滿足。
2020-05-07 385 瀏覽
我知道馬鞍山新開了一間食店,今日決定外賣自取,回家慢慢享用,店內可堂食,大手燒牆好吸睛。芝士蟹肉餅 $15 外層炸得非常香脆,饀料滿滿,一咬流心流出,夠芝味牛肉可樂餅,一口牛,蟹鉗 $55 set 有齊3款,牛肉可樂餅有香滑薯茸、鮮味牛肉;一口牛肉嫩滑;蟹鉗肉夠彈牙一口兒童便當 $50 饅魚汁飯糰有櫻花蝦香,秋葵玉子香甜,一口牛嫩滑,大豆芽爽脆,配上3色提子,抵食牛油果多士$35 牛油果粒、配蕃茄同香甜洋蔥粒,口感豐富有營養抹茶多士 $15抹茶漿少少甘苦中帶甜,唔錯明蝦芝士 大手燒 $45好大片,大過我個面,鹹香又香脆,正焦糖紫薯 細大手燒 $25甜味大手燒,香脆香甜抹茶豆腐布甸 $20 抹茶味較突出,質地幼滑,紅豆茸甜蜜點綴
我知道馬鞍山新開了一間食店,
今日決定外賣自取,回家慢慢享用,
店內可堂食,大手燒牆好吸睛。

芝士蟹肉餅 $15
外層炸得非常香脆,饀料滿滿,一咬流心流出,夠芝味

牛肉可樂餅,一口牛,蟹鉗

一口兒童便當 $50

牛油果多士$35
牛油果粒、配蕃茄同香甜洋蔥粒,口感豐富有營養

抹茶多士 $15
抹茶漿少少甘苦中帶甜,唔錯

明蝦芝士 大手燒 $45
好大片,大過我個面,鹹香又香脆,正

焦糖紫薯 細大手燒 $25
甜味大手燒,香脆香甜

抹茶豆腐布甸 $20
抹茶味較突出,質地幼滑,紅豆茸甜蜜點綴

2020-05-07
15 分鐘 (堂食)
今日嚟咗大手燒到食D特色小食,呢度係馬鞍山新開嘅小店,我鍾意佢從內到外都有著一份人情味,同店主傾左陣計,發現一點一滴都好用心去經營,佢哋店內有貼咗不同既名信片,上面寫著鼓勵既句語,全部都係馬鞍山區內唔同嘅地方和景色。.食物方面佢哋有唔同嘅燒餅,小食,便當,特色飲品。今日嘅天氣不錯太陽光曬落嚟感覺好正。一路品嚐美食,一路飲住涷嘢。👍🏻.最後不得不提佢哋嘅客人係有唔同嘅範疇,有外國人,有小朋友,有家庭煮婦,有年青人,佢哋黎到店主都好熱情的招呼他們,最鍾意支持小店既我,不得不介紹這家。推介三平小食一口牛/ 蟹鉗/ 牛肉可樂餅香茅桂圓青檸
今日嚟咗大手燒到食D特色小食,

推介
三平小食
一口牛/ 蟹鉗/ 牛肉可樂餅

香茅桂圓青檸
2020-04-28 335 瀏覽
老闆娘超級好人第一次幫襯就會額外送咗一啲嘢食,態度好Nice上餐速度好快價錢一般。我哋嗌左一個炸天婦羅、可樂餅、炸帶子。喺度諗呢間野值得推介平時行過可以幫襯下,新店請多多支持。炸天婦羅細細舊加埋沙律醬幾好味,可樂餅入邊有薯蓉同埋一啲蒜蓉粒,炸帶子加啲沙律醬一啖食都幾滿足。最咪喺餐蛋上面見到有杯嘢飲叫做抗疫湯水,未試,但下次或者可以試吓。
炸天婦羅,可樂餅,炸帶子
炸天婦羅,可樂餅,炸帶子
上星期六去馬鞍人踩單車,無意中發現有間舖有隻巨蟹,好奇之下買左一塊有隻壓扁左軟殼蟹係上面嘅餅,而目測之下,塊餅同隻蟹好似得1MM薄。其實,呢種餅我係日本食過,不過,只係食過鱆魚,果時,鱆魚有D韌,今次食就有驚喜,蟹味好出,而且,蟹羔味幾香,塊餅大過塊面,我地一家人食都幾得意。見個餅幾好味咪試埋個蟹鉗,結果,我ENCORE買多幾件,估唔到小食店可以整到酒樓級的百花蟹鉗。佢地新開張,仲送左張POSTCARD畀我個女,佢梗係開心,因為以前我地去馬鞍山都會去心型石,宜家已經消失左,呢張POSTCARD代表住我地一家小小回憶。我地有單車,所以都係泊係舖出面,果度空間好足,企係外面,我同個女會一路食一路估佢個師傳做梗咩海鮮,有時係蠔味,有時係蝦味,有時係墨魚味,有時,又有咖哩味、芝士味、蔥味,真係隔住口罩都聞到。

軟穀蟹大手燒
百花釀蟹鉗
題外話/補充資料: 佢地D小食都幾抵,40元有6件,不過,太飽下次先試
2020-04-25
10 分鐘 (外賣自取)
百花釀蟹鉗
  • 軟殼蟹大手燒,炸蟹鉗