2010-10-15
今午我到街市買菜 , 【Pius】突然約晚飯 , 咁返到屋企就同老媽子講今晚唔食飯啦!八點【Pius】揸車到我屋企樓下會合 , 揸車到大棠山山腳呢間食肆 , 佢話同太子爺係同學好熟喎! 去到泊車好大地方好方便 , 一落車有人叫我原來係【大雄】, 佢又咁o岩o黎呢道食飯 , 佢傾緊電話我就唔阻佢 , 我先入去搵位坐低先。期間又見到十幾年前好友【Call 機豐】, 不過離太遠大家冇打招呼。坐低我同【Pius】叫左 ,【豉椒雞煲 + 西蘭花炒鮮魷 + 鹹蛋時菜肉片湯】, 上菜速度好快 , 期間冇叫其他飲品 , 另只叫一碗白飯兩份食。 先上【西蘭花炒鮮魷】, 西蘭花切得太大件 , 飛水時間爭少少 , 同埋落鑊炒時又爭少少火喉 , 反而鮮魷 ok 幾好味幾新鮮同埋幾大碟 , 係西蘭花麻麻地太大舊。 【鹹蛋時菜肉片湯】, 又係好大鍋好足料 , 時菜係用白菜仔多 , 另加些少小棠菜碧綠新鮮、薑片、肉片幾滑及鹹蛋唔太多蛋白 , 所以湯幾清甜 , 唔似一般大排檔咁鹹。 【豉椒雞煲】, 上枱時真係好大好大煲 , 打開蓋入面雞件得一半 , 呢味比大排檔少油 , 雞件唔肥多肉 , 睇得出雞脾切件居多 ,
招呼。
叫其他飲品 , 另只叫一碗白飯兩份食。
雞件唔肥多肉 , 睇得出雞脾切件居多 , 豉椒及洋蔥一般份量唔多, 都唔錯但唔惹味 , 我鍾意淡味就
覺唔錯。
現場環境清潔乾淨 , 我坐入面冷氣充足 , 前後都有電視睇 , 但唔知點解室內冷氣咁凍 , 硬係都有唔
少烏蠅飛去(食送)菜道 , 係要我用手不斷撥開 , 幾煩幾驚整污漕。
室外頂有帳蓬 , 好多吸煙顧客都貪可吸煙而坐 , 但其實據吸煙條例 , 咁樣都好似唔係好得喎???
離開時又係【Pius】爭住埋單 , 次次都係咁下次真係唔再出黎同佢食飯啦 , 哈! 下次都會考慮再去
幫襯 , 但如果唔係揸車去 , 我相信就未必會去啦 , 始終太夜專線小巴好早冇得坐 , 坐的士人少出元
朗我又無謂浪費呢o的錢。