既然唔識用安心出行,繼續外賣返屋企慢慢嘆~今次屋企事頭婆委派我去到「大爺燒鵝」斬料,上次佢幫襯過燒味都不錯 👌🏼「大爺燒鵝」位於香港仔同我住嘅地方並唔近,阿媽都特意叫我去斬料,一於試吓🤔下午四、五點,門外已經有不少客人等候買外賣,所以離遠已經見到餐廳嘅位置。玻璃櫥窗掛住新鮮出爐嘅叉燒、白切雞、燒鵝,排隊時聞到香噴噴,十分吸引!儘管店內繁忙,店員細心有禮貌為顧客落單,對老人家主動幫手,有耐性抵讚👍🏼 =========================【白切雞】$160雞身漲卜卜肉厚,色澤油潤;雞皮口感爽口,肉質嫩滑有鮮味,皮同肉之間層啫喱,阿媽教落靚雞先有呢層啫喱 😌 雞胸都嫩滑juicy,過關!薑蓉同平時食開嘅唔同,餐廳將薑、蔥blend埋一齊,係幾特別嘅,不過我個人都係比較鍾意傳統做法嘅薑蓉,有薑蔥顆粒比較有口感 😛【蜜汁叉燒】$40叉燒較瘦,不過都腍身唔鞋口!邊邊位有微微燒焦香口,蜜汁甜度適中唔會蓋過叉燒嘅肉味,送飯一流~ 下次記住同師傅講要半肥瘦!٩(ˊᗜˋ*)و店內整潔,食物質素相當唔錯,性價比高,唔怪得咁多街坊排隊幫襯,係外賣斬料好選擇 👌🏼 既然店名標榜燒鵝,下次一於避開高

=========================
【白切雞】$160

【蜜汁叉燒】$40
蜜汁叉燒

店內整潔,食物質素相當唔錯,性價比高,唔怪得咁多街坊排隊幫襯,係外賣斬料好選擇 👌🏼 既然店名標榜燒鵝,下次一於避開高峰時間,試試燒鵝先!
=========================
大爺燒鵝
📍 香港仔香港仔大道146號地舖
外賣自取
蜜汁叉燒
2021-02-08 884 瀏覽
自從疫情蔓延,都好少外出用膳,今日途經香港仔,行過依間大爺燒鵝,喺門外已經聞到陣陣燒鵝味,再望下個廚窗掛住脹卜卜嘅燒鵝,金黃色嘅燒肉,即刻流曬口水!油雞飯,甜甜豉油,鹵到雞皮入曬味,專登叫雞胸,一d都唔鞋,好嫩滑,而且師傅仲起埋骨!薰蹄海蜇飯,海蜇調味得剛好,好香蔴油味,爽脆口感,而且薰蹄塊豬皮好彈牙,補充骨膠原,配上辣椒醋食,一流!燒鵝叉燒食,一試難忘,燒鵝皮甘香可口,一啖咬落去,滿口充滿鵝油!而且鵝肉醃得充滿香料味,半肥瘦叉燒,甜蜜可口!燒肉皮脆肉爽,原來所有燒味都係鋪内即燒,所以夠曬新鮮!另外,值得一提嘅係,店内依個男店員,非常之有禮貌,因為我地想食多款燒味,佢耐心幫我地分配好,以最實惠價錢,食到所有物品,而且佢不停留意店内食客需要,主動提供服務,咁熱衷工作嘅年青一代,真係值得嘉許作鼓勵!

燒肉皮脆肉爽,原來所有燒味都係鋪内即燒,所以夠曬新鮮!

2020-11-27 882 瀏覽
新店,其門若市。與老人擠;與印傭擠;與學生哥擠…比味道還重要的,應是價錢。早餐一碗燒鵝瀨粉+熱飲=$28,香港仔區平價之選,比大家樂還便宜。單雙拼燒味飯盒,亦只是$30而矣!我叫了碗招牌主打的燒鵝瀨粉,有6件燒鵝,切得很整齊,擺盤美觀,味道水平還真不錯,吃得出燒鵝獨有的美味和甘香,瀨粉爽口順溜,雖然份量不算多,我也有7-8成飽,一般女士應該夠果腹,看到有些客人連湯也幹掉喝光。朋友吃燒鴨米粉,另跟餐熱奶茶,只賣$22一客,鴨也是6件,但切得較大方。跟餐我點了客熱咖啡,一般茶記出品,份量不少,早上醒腦提神少不了的好幫手! 這家小店乾淨衛生,服務周到,性價比極高,回頭客肯定不少。早市、午膳、下午茶時段很多街坊排隊幫襯,去捧場要注意避開這些高峰期。
新店,其門若市。

與老人擠;與印傭擠;與學生哥擠…

2020-11-20
10 分鐘 (堂食)
2020-11-16 722 瀏覽
見到燒鵝店新開張,見到咁多人排隊,今日專登早啲去試下。 估唔到性價比咁高。店內座位空間不多,但好少見到燒味店可以咁乾淨企理。叫咗碟燒鵝 加飯。 燒鵝肥瘦均勻,外脆內嫩,吃落有濃郁鵝味,肉質好嫩滑,個燒鵝汁配飯不太油膩,不太鹹或不太淡,剛剛好。而且碗飯軟硬適中,見到隔離枱加隻鹹蛋,即時胃口大增, 即想加多多隻蛋, 點知賣晒。 價錢和味道贏曬。差不多七點好多人買外賣加餸, 聽到個師傅話已經賣晒全舖頭燒味,原來佢哋啲食物日日清,好彩早去食咋,又多個屋企加餸的好選擇。
店內座位空間不多,但好少見到燒味店可以咁乾淨企理。

2020-11-13