2016-04-24 1174 瀏覽
與太座到海濱散步,看看海景,看看日落,轉眼已天黑,來到西灣河,試試這市政大樓的食肆,隨便選了一檔便坐下,安排了角落一張小檯。點了半隻菜膽雞,菜膽是唐生菜,有點求其,雞,一般而已,無咎無譽。薑汁芥蘭炒得不錯,菜不老,爽脆,惟茨稠了一點。斑頭腩煲,有豆腐,冬菇,得兩件有肉,其餘是頭骨,而且還是腥的,顯示魚不新鮮,失望!白飯也是微溫的!同員工伯伯講,佢話換過,我們不想浪費,算了吧!愈夜愈多人,不斷加檯,員工很積極加檯,也許做得不錯才有熟客捧場,也許今晚所煮的是一時失手?也許我不是熟客?我應否再來嗎?但如某國語歌的歌詞:也許已沒有也許!
薑汁芥蘭炒得不錯,菜不老,爽脆,惟茨稠了一點。

但如某國語歌的歌詞:也許已沒有也許!
2016-03-05 857 瀏覽
看推介到這一試,遇左地方濕滑吾乾淨,地方非常迫,枱貼枱,我5人用餐,很快有位,但真係非常迫,我張枱貼住隔離張枱,其中一個坐在路囗位,不停比伙記行過時大力撞到,坐下已點菜,點了7個菜,點完後看見隔離多張枱催單已心知不妙,肯定要等好耐才有得食,大約十分鐘來了碟豬紅,過得去但味精多,之後一路等,大約半小時後再來一碟咸魚肉餅,從未食過這様差的肉餅,正確不可叫肉餅,係肉碎,咸魚蒸肉碎,之後一路等,前後45分鐘只來了兩碟餸,於是催單,再等15分鐘來了蟹肉粟米巾,實在等到飽,又熱,隔離有些枱又有人吸煙,於是叫伙記取消餘下的埋單,但伙記又話幫我催單於是唯有再等,又等了15分鐘又放低碟菜同墨魚餅,其實真的不好吃,之後又再等,炒麵來了,叫他埋單取消另外兩碟又話已下鑊!一等再等另外兩碟,個椒鹽鮮尤只是求其放落油到一炸,吃了一囗已不想吃,唯一只可以話伙記服務態度好。回家後不停喝水,太多味精,不會有下次!未試過去大排檔叫小菜要等兩個鐘!
2016-03-04
5 分鐘 (堂食)
2012-11-10 686 瀏覽
多年既無見友人突然搵我食飯, 當然開心啦大家就岩時間地點後, 我地決定來大興食晚飯.其實上次同另外一位朋友到在熟食店另一間試左, 所以今次就來埋大興試下此店既小炒.2個人點左生炒骨, 油鹽水泥猛及金銀蛋莧菜生炒骨炸漿少而且香脆非常可口, 每件都平均沾上酸酸甜甜既醬汁, 非常美味.其實我最愛就係此店既油鹽水泥猛, 泥猛魚夠新鮮味再加上鹽水既煮法更加帶出魚肉既鮮甜味道.試過2間食店之後, 大致上味道都差不多, 最重要係二間大排檔既服務都非常細心體貼, 相信下次都會再來幫襯.

2個人點左生炒骨, 油鹽水泥猛及金銀蛋莧菜

2012-10-31
好耐無試過成家人一齊食飯食得禁高興!需然要等左一輪至有位(我抄低電話下次打定電話留位),但真係值得。海鮮夠生猛,最先來係個蚝煲,香味己令我胃口大開,再來灼蝦,這味菜其實無咩難度,在家中也很容易自己煮得來,只要才料新鮮便可,但為何會比自己煮好食禁多既?食到吾停得口,原來箇中之處,係佢地既秘裝豉油,事前加工煮過,吾怪得啦。另一樣必食既係豉油王吊桶,真係好好味!熟食中心內,還有另外食肆,環境比較嘈吵,情侶談心就無謂喇,衛生普普通通。
好耐無試過成家人一齊食飯食得禁高興!
另一樣必食既係豉油王吊桶,真係好好味!
海產很新鮮又乾淨
炒蜆
豉油王吊桶
灼蝦2
2008-05-25 229 瀏覽
熟食中心內有幾間飯店, 今次試了第二間. 夜晚九點幾都仲坐滿人, 試下係咪真係咁好食. 點了豉油王中蝦, 蝦醬通菜煲, 椒鹽鮮魷, 啤酒.通菜煲好夠味, 上枱時仲滾緊的. 中蝦乾身, 可惜用的豉油吾夠香, 所以味道淡左少少. 鮮魷好鬆脆, 送啤酒一流

蝦醬通菜煲
豉油王中蝦
椒鹽鮮魷
$100 (宵夜)
蝦醬通菜煲
豉油王中蝦
椒鹽鮮魷
2008-02-04 205 瀏覽
2月3日晚是晚與家人用膳, 絕大多數的酒家食肆都無位, 於是又去熟食中心食飯~錯有錯著0黎到呢間, 估唔到為我地帶0黎驚喜!驚喜一:伙計服務好到唔似去0左大排檔! 多多要求佢都唔會睨你! 又夠誠實有交帶!驚喜二:食物有水準! 油份多就預0左, 始終都係大排檔, 味道方面拿捏得準! 用料新鮮!黑椒味菜墨魚咀- 爽脆惹味! 混啖飯食, 一流!羊腩煲- 羊腩有爽有腍, 唔韌! 入味! 南乳味充沛! 唯獨羊羶味不足(個人口味). 食完羊腩叫多碟菜同鮮鵝腸灼, 唔好浪費d羊腩汁! 鵝腸初來報到時洗唔乾淨...要求伙計清一清理, 果然交到功課! 唔係馬虎求其幫你過下水就算!蒸釀豆腐- 豆腐軟滑! 蝦膠打得爽口彈牙! 食得出粒粒蝦肉!蓮藕炆鵝頸- 蓮藕很粉~! 不過個人認為爽脆的更好吃~豉油王炒麵- 夠乾身, 料亦足!熟食中心大排檔, 有此待遇質素, 仲可以有咩挑剔!? 最緊要都係屋企人食得開心~ ^^
2月3日晚

驚喜一:

驚喜二:
黑椒味菜墨魚咀- 爽脆惹味! 混啖飯食, 一流!
蓮藕炆鵝頸- 蓮藕很粉~! 不過個人認為爽脆的更好吃~
豉油王炒麵- 夠乾身, 料亦足!

2004-10-23 144 瀏覽
涼瓜炒排骨涼瓜完全唔苦唔甘, 扣分. 排骨冇骨, 變成切細塊左既燒肉. 但這菜個汁唔錯.西蘭花鮮尤, 西蘭花只靠那一小碟的蝦醬有味, 鮮尤冇食.沙律骨炸香左既豬扒仔沒有炸過火, 香口得黎唔熱氣, 但同沙律醬味道唔夾.泥芋滑雞煲好多芋頭, 冇乜芋泥, 但我比較喜歡後者多d. 芋頭唔粉咬落仲有d爽, 第一次食芋頭冇食唔停口. 雞亦都唔滑又唔入味.雖然好似樣樣都批評冇讚, 但又唔係好難食.不過有得選擇都會揀第到囉
涼瓜炒排骨

西蘭花鮮尤, 西蘭花只靠那一小碟的蝦醬有味, 鮮尤冇食.

沙律骨

泥芋滑雞煲

雖然好似樣樣都批評冇讚, 但又唔係好難食.
不過有得選擇都會揀第到囉
2001-07-03 162 瀏覽
怕污糟,想要環境靚o既就唔駛睇我呢篇o野啦(呢度晌街市入面o黎o架,會有得幾靚??),呢度o既賣點係經濟而味道唔錯,夠晒親民.最鍾意呢度免費奉送o既生曬鱔乾,好正,我自細都鍾意食呢味o野呢度最出名係海鮮,海蝦最好兩食,頭用豉油煮尾用椒鹽,成隻蒜茸蒸都得.紅燒細鱗尾都好掂,蒜茸蒸花甲就點都走唔甩.