2013-08-30 2989 瀏覽
1).全港獨有攦粉,中間有如通心粉,條條也吸引了美味上湯,口口也滿足,2).配上鮮炸蝦卷,及必吃墨魚卷!3).自家磨胡椒粉,及自家製足料羅漢果茶!4).食滿五十蚊,送甜品一碗,老板好好送一再送一!好事成雙也!5).榚點也好得,回程買了十多件
2).配上鮮炸蝦卷,及必吃墨魚卷!
3).自家磨胡椒粉,及自家製足料羅漢果茶!
5).榚點也好得,回程買了十多件

2013-08-29
1K
2011-10-11 1975 瀏覽
師傅帶住少少怒氣同好友食家"乜都放入窿"離開間所謂第一嘅食店, 之後又繼續漫遊太子, 行行下無意間見到呢間食店, 好友食家"乜都放入窿"就同師傅講呢間食店好得, 師傅當然知呢間食店有幾出名啦, 可惜從未試過, 於是好友食家"乜都放入窿"就提議入去試下, 難得黎到呢頭仲可以搵到呢間食店, 師傅梗係要入去食啦!入到去食店發覺地方非常光猛舒服, 可能已經幾夜, 所以人流唔算多, 求其揀個位坐底就睇下有咩好食! 坦白講兩條友都已經食到八八九九, 如果再一人一碗攦粉, 師傅相信叫定白車都得; 但呢間食店主力食攦粉, 唔食又好似唔似樣, 加上好似冇咩其他選擇, 正打算二人共分一碗粉之際, 忽然好友食家"乜都放入窿"發現仲有糕點, 咁成個環境就即時逆轉!糕點份量細少, 唔會太過量, 加上屬於甜品, 好友食家"乜都放入窿"一定冇問題, 就決定揀幾款糕點, 有桂花糕, 椰汁糕, 紅豆糕同芝麻糕, 每款四件, 計落都係一人兩件, 落單時伙計又問要唔要餐, 餐有豆漿, 見個伙計咁講, 師傅亦決定試一試佢!落完單吹左一陣水, 就有得食! 四款糕點擺設得精緻美觀, 見到已經好鬼吸引; 先講下桂花糕, 入口清新,

落完單吹左一陣水, 就有得食! 四款糕點擺設得精緻美觀, 見到已經好鬼吸引; 先講下桂花糕, 入口清新, 帶出淡淡嘅桂花清幽, 都幾醒晨; 而椰汁糕嘅椰汁唔會太濃, 味道洽到好處, 而且夠香夠滑; 紅豆糕就較為普通少少, 不過勝在紅豆夠腍; 芝麻糕嘅芝麻勁香濃, 入口細滑, 有搶住食嘅感覺; 加上四款糕點的的骰骰, 糕身軟硬適中, 味道唔會太甜, 仲可以一口一件, 感覺勁正, 真係食多幾件都唔會厭! 師傅揀桂花糕和芝麻糕作為必食推介! 而豆醬亦香豆味, 味道唔會太甜, 都不俗!

總括黎講食物水準甚佳, 服務招呼有禮, 店內光猛清潔, 坐得舒服, 價錢相宜, 每款糕點都係四蚊雞, 臨離開食店時發生左單小趣事, 話說師傅攞住張單起身行出門口找數, 點知比個老闆叫住話 “比錢呢邊”, 但師傅仍繼續向門口行, 稍為定神後才懂得行番轉頭; 雖然唔係咩瘀事, 但好友食家"乜都放入窿"就笑到傻左, 好似比人點左笑穴咁一發不可收拾, 真係比佢激傻!

甜品來結束當晚嘅飯局絕對係一個不錯嘅選擇, 而呢間食店為師傅橫掃太子之尾站亦劃上完美嘅句號! 最過癮莫過於能與好友食家"乜都放入窿"四圍食, 一晚光顧左四個唔同景點, 唔係個個人都可以咁樣陪師傅顛法架; 如果冇左腸粉呢段小插曲, 相信師傅真係笑足一晚! 呢間食店笑臉比硬, 肯定會再黎試佢嘅攦粉!
餐牌
桂花糕, 椰汁糕
紅豆糕, 芝麻糕
$30 (其他)
餐牌
桂花糕, 椰汁糕
紅豆糕, 芝麻糕
  • 芝麻糕
2011-10-10 1437 瀏覽
吾講吾知道搬左鋪頭,系舊鋪對面街,比較靜不過依然多糕點賣 今次買左芝麻糕同桂圓糕 芝麻糕吾太甜 , 好有芝麻味,好好味,包裝衛生*桂圓糕特別, 味道清甜, 有小小桂花香,顏色討好 仲有好多糕點會返黎試 !
吾講吾知道搬左鋪頭,
系舊鋪對面街,比較靜
不過依然多糕點賣

今次買左芝麻糕同桂圓糕
芝麻糕吾太甜 , 好有芝麻味,好好味,包裝衛生*
桂圓糕特別, 味道清甜, 有小小桂花香,顏色討好

仲有好多糕點會返黎試 !
2011-09-29 1024 瀏覽
tried diff kinds of goseseame-->rich in seasame taste, can eat some seasame inside, it's not over sweet and the texture is quite gd, not too hard and not too seft, very chewyred bean-->lots of bean inside, the red bean is soft and big, texture is alrightcoconut-->not so gd, quite sweet and no taste at allpumpkin--> quite artificial although has some pumpkin meat....it's orange in colour, not recommendedservice is quite fast but too crowded inside
tried diff kinds of go

2 分鐘 (堂食)
2011-08-12 939 瀏覽
因為在家附近..成日可以去到..攦粉食過幾次..無咩特別..不過不失!!!!但佢d糕點真係好正呀..最愛係西米芋頭糕..有綿綿ge芋頭粒係入面..芝麻糕都唔錯..有好香濃ge芝麻味..有時朝早行過..砵仔糕新鮮整出黎..$8 / 2個...一路行一路食..好滿足
因為在家附近..成日可以去到..
攦粉食過幾次..無咩特別..不過不失!!!!

但佢d糕點真係好正呀..
最愛係西米芋頭糕..有綿綿ge芋頭粒係入面..
芝麻糕都唔錯..有好香濃ge芝麻味..

有時朝早行過..砵仔糕新鮮整出黎..
$8 / 2個...一路行一路食..好滿足
2011-07-26 619 瀏覽
天氣幾熱 剛好經過這間很有名的糕點專門店 買了一件冰涼的桂花糕消暑 桂花糕入口不太甜 軟硬度也適中 糕中雖有不少桂花 但吃起來也沒有渣 吃了一件都不覺膩但不知是否為了保持少甜的口味 桂花糖亦相對較少 令桂花香味不夠明顯若果糕點稍甜一點 桂花味又多一點 那就perfect了

若果糕點稍甜一點 桂花味又多一點 那就perfect了
外賣自取
睇見大多數食評都有墨魚卷,,好似好正錦wo,,叫左墨魚卷攦粉($28-清湯)試試,,豬叫左咩麻辣丸攦粉(好似係$23-小酸辣),,share左個雞翼小食,,($2x/4隻中翼)墨魚卷好食,,好爽,,但係面層比較油,,唔錯既選擇,,豬的小酸辣(我唔食辣無試),,佢話都幾好食,,不過小酸辣佢都食到成頭大汗,,咪鬼食辣啦,,另加左個罐裝凍檸樂,,可做粉set,,所以只係$8,,抵~~*至於個雞翼小食,,唔特別又瘦,,發育不全,,得4隻,,no good!!甜點時間叫左,,最愛紅豆糕,,一粒一粒紅豆滿佈糕內,,好有咬口,,味道唔甜剛好,,桂花糕清香甜甜,,堂食好細心錦切開4件,,圖入面係串起左3件影相,,作為平價晚餐,,依度係唔錯既選擇,,2人共$88 only,,
睇見大多數食評都有墨魚卷,,好似好正錦wo,,
叫左墨魚卷攦粉($28-清湯)試試,,
豬叫左咩麻辣丸攦粉(好似係$23-小酸辣),,
share左個雞翼小食,,($2x/4隻中翼)

墨魚卷好食,,好爽,,但係面層比較油,,
唔錯既選擇,,

豬的小酸辣(我唔食辣無試),,佢話都幾好食,,
不過小酸辣佢都食到成頭大汗,,咪鬼食辣啦,,

至於個雞翼小食,,

唔特別又瘦,,發育不全,,得4隻,,no good!!

甜點時間叫左,,
上至下:椰汁,,紅豆,,桂花,,

桂花糕清香甜甜,,
堂食好細心錦切開4件,,圖入面係串起左3件影相,,

作為平價晚餐,,依度係唔錯既選擇,,

2人共$88 only,,
2011-06-17
上至下:椰汁,,紅豆,,桂花,,
  • 紅豆糕
2011-05-24 421 瀏覽
奶茶茶勁淡,淡過自己用一個茶包,奶唔覺有奶味,糖又唔落多粒. 好難飲! 自己用茶包沖加紬練奶好味過佢好多.攦粉d湯, 係奇怪味既味精. 配料好似未熟透生生地.糕點反而唔錯,唔會太甜,真材實料.

攦粉d湯, 係奇怪味既味精. 配料好似未熟透生生地.

糕點反而唔錯,唔會太甜,真材實料.
2011-05-17
  • 糕點!
2011-05-14 360 瀏覽
因事來旺角區,早已得知此店的糕點很出名,故來此買糕吃。想試比較少見的糕,於是選了杏仁糕。杏仁糕($4):杏仁糕是獨立包裝,不太大件。糕身軟焾適中,口感不錯。有杏仁味,但未算十分濃。只有四片杏仁在面層,略嫌太少。糕的質感和味道不是很令人驚喜,還是較喜歡銅鑼灣的「XX豆業」的糕。不過很欣賞這裡職員友善有禮,又有笑容。
因事來旺角區,早已得知此店的糕點很出名,故來此買糕吃。

想試比較少見的糕,於是選了杏仁糕。

杏仁糕
2011-04-26
$4 (其他)
2011-03-30 309 瀏覽
大記攦粉和糕點都非常受歡迎~但一直無刻意到訪~日前媽咪買了些糕點回來~終可一試~非常欣賞附設膠托的獨立包裝~~感覺整潔衛生良好~但略嫌每件糕點沒有再印上/貼上糕點名稱~~~因不是親身前往購買~~只好站在雪櫃前"敷mask"~前睇後睇左睇右睇~才分辨得到全數糕點每件糕點都滑溜彈牙~應爽的爽~應綿的綿~應香的香~~三兩口就停不了獨自吃完一件~因甜度不高~是真正清甜的感覺~所以糖粉應該不多~吃罷也不生罪惡感~~這個大小也很理想~下次與長輩吃飯~說不定這些獨立包裝的糕點會是不錯的拌手禮~
~~~因不是親身前往購買~~只好站在雪櫃前"敷mask"
~前睇後睇左睇右睇~才分辨得到全數糕點
每件糕點都滑溜彈牙~應爽的爽[如馬蹄]~應綿的綿[如馬豆]~應香的香[如桂花]~~三兩口就停不了獨自吃完一件~因甜度不高~是真正清甜的感覺~所以糖粉應該不多~吃罷也不生罪惡感~~這個大小也很理想~

下次與長輩吃飯~說不定這些獨立包裝的糕點會是不錯的拌手禮~
2011-03-25 140 瀏覽
食完永合隆之後,去咗大記食咗糕點當甜品。叫咗8件糕點,最好食嘅就係杞子桂圓糕,佢好有桂圓味,好好食。而桂花糕就都係好有桂花味,好好食!!!環境OK。服務就一般般。幾抵食!佢可以再改進!
食完永合隆之後,去咗大記食咗糕點當甜品
環境OK。
服務就一般般。

幾抵食!
佢可以再改進!
2011-03-25
1 分鐘 (堂食)
$15 (其他)
  • 杞子桂圓糕
2011-03-11 160 瀏覽
其實光顧過這間店已經有三兩次, 有堂食又有外賣, 不過寫其食評還是首次. 每次都是由老姊建議的, 第一次是在星期日的中午時分, 人十分多, 等了十多廿分鐘才有位子. 入到店內, 感覺十分侷促, 枱子之間的距離很近, 地方又不大清潔, 印象不甚好. 坐下來看過餐牌, 老爸想吃裹蒸糉, 但店員卻說沒有賣. 於是點了幾款攦粉, 芝麻糕和桂花茶.等了好一陣子食物才陸續送上來. 攦粉點了豬面肉攦粉, 魚腐攦粉, 雞酒攦粉, 鯪魚球攦粉. 食物的賣相不大吸引, 好像把食物"求其"放在一起似的. 先說攦粉, 每一碗都有豆角, 雲耳, 芽菜, 酸菜, 肉碎和紅蘿蔔絲等配料, 可以說十分豐富. 攦粉看起來像瀨粉, 但比較軟身, 口感也是QQ, 煙煙韌韌的. 豬面肉比較瘦, 不過肉質尚算滑, 可惜沒有豬肉的味道; 魚腐味道較鹹, 口感一般而已; 鯪魚球與蜆介同上, 我沒有吃過, 不過老姊說很彈牙, 魚味不算濃郁; 而雞酒則是失敗之作, 酒味和雞味俱淡, 雞肉也很嚡口, 像煲過湯的雞肉, 水準以下之品. 芝麻糕有濃郁的芝麻味, 入口香滑, 不像平常吃到的帶有粉粒的現成芝麻粉開出來的貨色, 應該是用黑芝麻粒磨

豬面肉
豬面肉比較瘦, 不過肉質尚算滑, 可惜沒有豬肉的味道;
魚腐
魚腐味道較鹹, 口感一般而已;
鯪魚球
沒有味的雞酒與雞
芝麻糕有濃郁的芝麻味, 入口香滑, 不像平常吃到的帶有粉粒的現成芝麻粉開出來的貨色, 應該是用黑芝麻粒磨出來, 十分不俗!
桂花茶雖然的確帶有桂花香味, 但可惜下了太多糖, 味道太甜, 有點像喝糖水的感覺.

其後也幫襯過糕點外賣和堂食. 吃的都是芝麻糕, 眉豆糕等小食. 傳統的糕點味道仍然不俗, 用料足夠且不太甜, 不過衛生程度則一般, 而且地方很擠迫. 要吃糕點的話, 還是外賣會較方便.
2011-01-09
15 分鐘 (堂食)
  • 芝麻糕
  • 眉豆糕
(非會員)
2011-02-22 106 瀏覽
喺OPENRICE 發現呢間舖, 即管去試吓!試咗個炸墨魚卷酸辣攦粉, 攦粉爽滑, 湯底夠味, 最鍾意啲配菜, 好爽口, 芹菜配搭好好味, 食落似屋企煮嘅感覺, 香港街上較難揾到嘅口味! 炸墨魚卷好爽口, 唔係成口粉嗰隻, 新鮮炸起好熱氣, 但係好好味見到糕點好多款式, 好似好出色咁, $4 / 件都唔平, 即管買走試試 -椰汁糕 -- 冇乜椰汁味, 較爽口, 麻麻地南瓜鮮奶糕 -- 比起椰汁榚濃味少少, 但都係冇乜味, 唔覺很好食薑汁番薯糕 -- 有薑汁同番薯味, 都係較爽口, 本人對糕較喜歡糊口黏一啲, 呢個口感唔係我FAVOUR, 都係覺得唔好食!芝麻糕 -- 未試, 試完以上三款, 已經全冇祈望
喺OPENRICE 發現呢間舖, 即管去試吓!

椰汁糕 -- 冇乜椰汁味, 較爽口, 麻麻地

芝麻糕 -- 未試, 試完以上三款, 已經全冇祈望

2011-02-21
2011-02-21 96 瀏覽
我估我嚟過呢度有20次了,都依然咁好食~我每一次嚟都係食冬菇/炸墨魚券酸辣粉,一定要中辣,最鍾意佢地加d菜係面頭,好好食~d粉口感好好,唔會太林又唔會太硬~除了粉同湯底好食,我好鍾意食佢地嘅糕點,尤其係"貴"花糕同砵仔糕,好足料,我成日都會買比媽咪食~~~現在有獨立包裝添呀~~
我估我嚟過呢度有20次了,都依然咁好食~

2011-02-19
5 分鐘 (堂食)
2011-02-08 108 瀏覽
第一次去唔難搵...門口好多人買糕就知道係lee間la.. 香茅豬扒攦粉酸辣湯底中辣 香茅豬扒唔香茅....比較失望la...攦粉唔錯好多配料. 半價可加野食..叫左杯凍檸茶不過又係普通貨色. 炸墨魚卷攦粉酸辣湯底小辣 墨魚卷確係唔錯...新鮮炸起熱辣辣..仲要係好多墨魚粒好爽口....攦粉感覺似米線但冇米線咁硬身...比米線粗同滑...加埋佢d配料..包括有紫菜、咸菜、木耳、紅羅白、肉絲等等...小辣可以接受下次會食中辣...門口獨立包裝既糕點已經賣剩得3款咋...買左馬碲糕試..都唔錯不過我貪心如果多d馬碲就好la...一路食就一路見到門口好多人買糕..我想食既桂花糕冇哂la...下次再幫襯過先得~
第一次去唔難搵...門口好多人買糕就知道係lee間la..

香茅豬扒攦粉
凍檸茶