2021-09-03 581 瀏覽
招牌港式炸雞,要數上一次食已經都要好多年前係元朗西鐵站下巴士站側間舖頭買,因為分店有限,一直只可以係屯元天先食到。因為工作關係呢兩個月黎左屯門區,但多數要同同事食飯無得買到黎食,今次終於甩開佢地出黎食。自己係出面食炸雞都會食雞塊/雞粒加辣粉,例如KFC/豪大大/韓式炸雞(但有骨), 始終都係想搵返個記憶中既炸雞味同口感。好多年前(都有十幾年),香港都仲未有台式韓式炸雞,係依家先多。其實我地香港人都有隻炸雞做得好好,走得好前。招牌無骨炸雞脾肉,今日賣$32蚊8件,買前會返炸再落調味粉,幾位靚姐好快手,由落單到去到我手都係幾分鐘,一拎上手好熱,味道依然差唔多,做到外脆內嫩,通常我都會即刻食,同其他炸雞相比,有過之而無不及。表達能力有d差想用英文講(I think they really know what fried chicken has to be in terms of taste, texture and temperature)我夠膽講,無一間整得炸雞塊好食過大雞大,性價比高,調味岩岩好又可以控制辣度 希望可以開多d分店,有好大潛力發揚光大 係隔黎間Ok買左罐嘉士伯再拎去公園坐
希望可以開多d分店,有好大潛力發揚光大
係隔黎間Ok買左罐嘉士伯再拎去公園坐低慢慢嘆,一個午餐成為$40,超飽肚。食完開心成個人charge足電,又返去應付忙碌既工作
2021-07-13 387 瀏覽
.📍大雞大超級雞排 📍香港屯門屯門鄉事會路2A號 H.A.N.D.S S區1樓S-112號舖這次點了個小份BB炸雞(28hkd),一份有6大塊,點的時候會翻炸一下,所以拿到手的時候是燙的,肉質雖然沒有爆汁,但雞肉很嫩,一點都沒有乾柴,做到外脆裏嫩,很有小時候的味道,值得一試❣️
📍大雞大超級雞排

5 分鐘 (堂食)
2021-07-11 433 瀏覽
我自己覺得大雞大好味過好多炸雞店,但就愈來愈少鋪,以前係宵夜必備係安定輕鐵站間隔,大大黃色招牌其實好易揾,去到見到有人等緊外賣,雖然係即叫即炸,但都唔會要等好耐,拎到上手熱辣辣仲好鬼香添,聞到都流口水。當中BB雞係必食之選,外皮脆爆惹味,撈埋秘制香料,仲有唔同辣度可以選擇,我自己簡中辣,唔會太搶左其他香料既味道,雞肉入面仲保持住有肉汁,絕對唔會炸得過龍變乾身。再加一份傳統波浪粗薯條個早餐小雞堡都好好味,不過撞唔岩時間去買。

再加一份傳統波浪粗薯條

個早餐小雞堡都好好味,不過撞唔岩時間去買。

• BB雞
2021-06-30 228 瀏覽
⭐️大雞大⭐️📍:屯門安定邨H.A.N.D.S 1樓S-112號舖⏰:12:00pm-12:00am💰:人均$50⭕️: 現金,八達通👉🏻BB雞 💰28(S) 💰32(L)🔥🔥🔥🔥🔥🌜強烈建議, 淨係叫BB雞食, 其他不了🌜👧🏻🍼次次都食大既BB雞 走粉👉🏻仲有好多大雞排、雞翼、薯條嗰啲普通野。。不過呢啲唔特別 可以省略晒佢哋😂😂我都懶得講佢地 🌟👧🏻🍼本身考慮緊值唔值得出一個post講佢 諗諗吓好值得 因為街邊嗰啲咩豪大大 香香雞 完全無得比 個啲垃圾到我睇到都唔想食🥲大雞大 真系無敵 佢個BB雞 真係每次都會買 由細食到大!我直情推薦到想入股呢間鋪🥲🥲🔥之前佢元朗啊屯門市中心都有分店 而家淨係得返一間 好似葵涌都有 不過唔熟。。🌟BB雞啲雞肉好嫩滑 雞皮都好好味 每次都自私食 唔想同人分享🥺🥺 一定要買大份 因為真係太好食 希望我屋企樓下可以開一間🥺!!強烈要求!!#香港美食 #平民美食 #屯門美食 #深水埗美食 #屯門 #香港 #美食 #高質 #mk #hkfood #hongkong #hkfoodblogger #hkfoodies #likeforlike #hk #hkig
⭐️大雞大⭐️
📍:屯門安定邨H.A.N.D.S 1樓S-112號舖
⏰:12:00pm-12:00am
💰:人均$50
⭕️: 現金,八達通

👉🏻BB雞 💰28(S) 💰32(L)🔥🔥🔥🔥🔥
🌜強烈建議, 淨係叫BB雞食, 其他不了
🌜👧🏻🍼次次都食大既BB雞 走粉

#香港美食 #平民美食 #屯門美食 #深水埗美食 #屯門 #香港 #美食 #高質 #mk #hkfood #hongkong #hkfoodblogger #hkfoodies #likeforlike #hk #hkig #foodshare #hkrestaurant #foodies #852food #hkfoodblog #食評 #美食推介 #雞排 #大雞大
2021-06-28
  • Bb雞
2021-02-15 850 瀏覽
今天坐車經過大雞大,感覺很久沒吃過,就在回程的時候買外賣回家吃,當下午茶!總感覺世事在變,但大雞大好像一直都沒變,餐牌還是那些,除了價錢有變外,回憶中的味道還是在的!雖然還能找到熟悉的味道,但也希望大雞大會愈來愈好,不會倒閉!BB雞(外脆內滑雞脾件) (32元/L)這個差不多是我每次都必點的炸雞,就好像他的名字描述一樣炸雞真的是炸得外脆內滑,調味也很特別,非常惹味!我還叫了小辣,炸雞帶點辣吃起來不會感到單調!如果可以的,真的要即場吃完,因為剛炸好的,真的非常熱,吃起來又多汁,但現在疫情時候,還是拿回家慢慢吃,雖然沒有那麼脆了,但只要你夠快回到家,就還能保持6—7成!

BB雞(外脆內滑雞脾件) (32元/L)
2021-02-01 406 瀏覽
叫咗個去皮雞胸.又唔好食, 又貴, 又乾, 份量又少咗.以前覺得幾好食 又juicy 份量又多 而家態度又差咗.見佢開好早 收好晏 但係食物質素 就不斷下降.以後都唔想再去幫襯.
叫咗個去皮雞胸.
又唔好食, 又貴, 又乾, 份量又少咗.
以前覺得幾好食 又juicy 份量又多 而家態度又差咗.
見佢開好早 收好晏 但係食物質素 就不斷下降.
以後都唔想再去幫襯.
去皮雞胸
2021-01-31
10 分鐘 (堂食)
$28 (宵夜)
2020-11-18 560 瀏覽
突然心血來潮想食炸雞,走咗去大雞大買BB雞食,呢間鋪分店唔多,所以有時路過都會買嚟食。呢度嘅BB雞係雞髀件,有分唔同辣度,而且有大size($32) 同細size ($28),由於只係差幾蚊,要咗個大份BB雞。BB雞外面炸得好脆,而雞肉好夠滑,加上佢哋自己嘅調味粉,都算整得幾好食,大size嘅份量都算多,作為小食嘅話,可以兩個人share食。

2020-06-23 1138 瀏覽
大雞大,我想信是很多90後的童年回憶,曾幾何時他有很多分店,但不知道什麼原因最後只剩下2間分店,而最近我的一間只有這間,如果要我排名的話,大雞大也是頭幾名的比很多的炸雞店都好吃,那個調味料更是很特別的一種!我這次去還是叫了我最喜歡的BB雞(大份),點完單店員會翻炸一次BB雞,雖然是翻炸的,但還是能做到外脆內軟又有肉汁的感覺,洒上雞味調味料和辣粉,真的會吃到停不下來!此外,我還叫了雞味薯條,這裡是波浪型的那一種,也是洒上雞味調味料和辣粉,每一條都沾滿了大量調味料,薯條也外脆內軟,吃得很過癮!

2019-02-04 2205 瀏覽
中學時期好鍾意放學就去大雞大買炸雞食,今次都係一樣,買咗BB雞。大雞大獨有嘅調味粉真係好好味,炸雞炸到好脆口,外脆內軟,每一舊接住一舊咁食,加多杯珍珠奶茶就Perfect。
2019-01-08 1887 瀏覽
久違的台式炸雞🍗 今日同老公食完晚飯,經開輕鐵回家的時候見到《大雞大》忍吾住又要買一份做宵夜,仲要加多杯大珍珠奶茶好耐無去台灣啦,依家周圍台式飲品較多,台式炸雞就很少了。我地叫左份大既《BB雞》大辣$29再加杯大珍珠奶茶即叫即整,拎上手食落仲出煙另外職員戴住口罩整😷非常衛生雖然叫BB雞但就超級大件裝到滿滿,同老公兩個食完晚飯再食差點都食吾晒,買細份又吾抵差幾蚊鹽酥炸雞🍗皮非常脆,但大辣吾算好辣但好入味雞肉又嫩滑,真係食完好掛住台灣,好有台灣既味道尼到大珍珠奶茶都係十幾蚊,依家到到都加到成廿幾三十,算係抵飲,不過味道就普通點。食完之後好有罪惡感既宵夜,不過食得好開心🥳

好耐無去台灣啦,依家周圍台式飲品較多,台式炸雞就很少了。
我地叫左份大既《BB雞》大辣$29
再加杯大珍珠奶茶

即叫即整,拎上手食落仲出煙

另外職員戴住口罩整😷非常衛生

Bb雞大辣

鹽酥炸雞🍗皮非常脆,但大辣吾算好辣但好入味
雞肉又嫩滑,真係食完好掛住台灣,好有台灣既味道

珍珠奶茶

食完之後好有罪惡感既宵夜,不過食得好開心🥳
2019-01-02
$21 (宵夜)
2018-02-15 1676 瀏覽
職員態度極差 有無投訴電話?雞普通 無味 無以前咁正買左雞脾扒,雞翼,魚柳薯條雞脾扒無味 炸粉又甩哂雞翼難食 乾哂 應該係無限翻炸 我自己整好食過佢魚柳有雪味最正常係薯條總結 無下次 貼錢買難受下刪100字。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。
職員態度極差 有無投訴電話?
雞普通 無味 無以前咁正

買左雞脾扒,雞翼,魚柳薯條

雞脾扒無味 炸粉又甩哂
雞翼難食 乾哂 應該係無限翻炸 我自己整好食過佢
魚柳有雪味
最正常係薯條

總結 無下次 貼錢買難受

2018-02-09
10 分鐘 (外賣自取)
$80 (其他)
2017-06-14 1564 瀏覽
好耐冇食 今日經過就買黎食下 品質同以前差好遠 食左半袋就唔想再食 店員服務態度好差 連服務性行業最基本既服務態度都冇 見到客人就講(要咩)付款完之後連一句多謝也沒有 都唔知咩人黎既 以後也不會再幫親!
2017-06-03 1153 瀏覽
本來貪間舖近近地米買來食下囉點知果個帶眼鏡既男仔夾曬D細細件嘅BB雞比我我米同個男仔D雞好細件喎,佢仲話"好細咩"跟住佢話比多件我,諗住比多件我就算喇之後仲嬲,所謂嘅比多件係雞皮但以後一定會吾幫襯
本來貪間舖近近地米買來食下囉
點知果個帶眼鏡既男仔夾曬D細細件嘅BB雞比我
我米同個男仔D雞好細件喎,佢仲話"好細咩"
跟住佢話比多件我,諗住比多件我就算喇
之後仲嬲,所謂嘅比多件係雞皮

但以後一定會吾幫襯
2017-05-31
2015-06-18 1909 瀏覽
大雞大、OK便利店、王老吉,係輕鐵站對面係生存得最耐既三間店。大雞大都起碼有幾年,不過次次食都只係食BB雞,其他一概都唔會揀。先唔理佢鋪頭既衛生程度,其他食物佢地真係唔在行整,之前食過雞排是有D所謂既魚蛋,我勸大家真係唔好曬錢不過好老實,佢個BB雞真係一流,有分大中小三個辣度,自問好食辣既我都只係食中辣。佢個辣粉真係好獨特,其他地方吃不到。仲有雖然佢果個雞個表面就麻麻地,外形唔太靚仔,但係入面既肉真係係好嫩滑,當然,要起熱食情況之下。不過佢依家個細既就要$24蚊,大就$26,已經好似加左價,不過呢D真係兩個星期食一次就好。佢直情用一桶桶花生油炸,太唔健康。

我勸大家真係唔好曬錢

不過好老實,佢個BB雞真係一流,有分大中小三個辣度,

佢直情用一桶桶花生油炸,太唔健康。
2015-06-14
10 分鐘 (外賣自取)
$30 (其他)
2014-08-26 1627 瀏覽
一向都有買開尼食 有時都會有份量俾少左但都僚今次咁嬲今日係個帶眼鏡既男仔係到我又係食番食開既BB雞大份小辣番到屋企一打開尼睇啲BB雞得一舊係平時食開既SIZE其他七舊都係變左一口雞 得平時1/3既SIZE但買之前我睇過仲有好多雞係到唔知做乜要揀咁細舊 仲要舊舊係咁都番左屋企又點拎落去換但以後一定會少幫襯
一向都有買開尼食 有時都會有份量俾少左但都僚今次咁嬲

唔知做乜要揀咁細舊 仲要舊舊係咁

都番左屋企又點拎落去換
但以後一定會少幫襯
2014-08-26
3 分鐘 (外賣自取)
$30 (宵夜)