餐廳: 天仁茗茶
資訊:

2024-07-23 92 瀏覽
本身苦瓜都預期有啲苦,揀左思苦檸檬。一入口微苦,之後又有啲澀,飲完覺得人生又再苦澀啲… 好彩冇少甜,如果想清下熱氣就買黎飲啦,都吾係話吾好飲嘅,只係個人喜好問題。可能我小朋友口味,呢個試一次就夠啦,下次都係買返奶茶或果汁類啱口味啲。
思苦檸檬
2024-04-05 56 瀏覽
喺新達廣場食完午餐,想飲杯珍奶,發覺原來新達無咩選擇,要落去大埔墟火車站先有。揀咗天仁茗茶,因為品質有保證,落幾多料幾多糖幾多冰幾多奶幾多水,我相信佢有佢把尺。叫咗一杯凍嘅珍珠鮮奶茶,揀咗五分甜,盛惠$29。味道:珍珠唔太甜,鮮奶味香,夠冰凍。唯一係茶唔夠濃味。另外,我仲見到有613黑糖珍珠鮮奶茶,唔知同913茶王有咩關係,或者有咩分別,下一次可以試吓。題外話,佢嘅飲筒仲用緊膠,唔知之後佢會變成點⋯⋯

叫咗一杯凍嘅珍珠鮮奶茶,揀咗五分甜,盛惠$29。

味道:珍珠唔太甜,鮮奶味香,夠冰凍。唯一係茶唔夠濃味。

題外話,佢嘅飲筒仲用緊膠,唔知之後佢會變成點⋯⋯
2019-08-20 853 瀏覽
叫咗少糖,竟然比咗多糖。宜家會有邊個叫多糖呀。冇腦做嘢,痴線。最慘係飲咗先發現。3點3,已經唔係peak hour, 都咁hea住做。離晒譜。唔會再幫襯。。。。。。。
叫咗少糖,竟然比咗多糖。宜家會有邊個叫多糖呀。

冇腦做嘢,痴線。

離晒譜。唔會再幫襯。。。。。。。
2019-06-08 312 瀏覽
端午節成33度 一出火車站就有天仁茗茶 即刻買杯飲 等左大概5分鐘就有得飲香橙綠茶係最消暑解渴之選橙同綠茶比例岩岩好 有橙味同綠茶香味 係用左鮮榨橙汁去整 味道好fresh
香橙綠茶係最消暑解渴之選

2019-05-24 320 瀏覽
夏日炎炎,每個人手頭上都總有一杯飲品,大埔墟火車站呢間天仁都排滿左人買野飲!由於今日氣溫有成三十度,今次都想揀返杯fresh既飲品飲!於是我同朋友就決定share一杯香橙綠茶。叫之前其實好懷疑佢match唔match,不過太熱真係唔想飲奶,所以就試下佢啦。一拎到杯飲品,發現天仁轉左個杯,換上左膠杯,同橙汁個形象都幾夾。飲落去,整體都算好新鮮,感覺似係用左鮮橙,因為有種澀澀地既橙味,唔係好糖水個種假橙味。茶底夾左綠茶又係好fresh既,清清地,絕對係我既夏日之選。

2019-05-12
  • 香橙綠茶
2019-03-16 273 瀏覽
今日搭完火車經過見到天仁茗茶,心血來潮好想飲珍珠奶茶,正當排隊嘅時候,見到買一送一嘅牌,就即刻問店員,是需要完全一模一樣,可惜我老公想飲凍野,但我又想飲熱飲。咁樣就用唔到買一送一嘅優惠。如果想用買一送一都唔係就咁出示信用卡就得,要喺Facebook Messager搜尋恒生信用卡要即時溝通,獲取優惠訊息,才可以使用,一聽到就覺得麻煩,所以唔想試。 飲品:凍香芋奶綠-我叫咗少甜,甜度啱啱好,個底好多香芋粒,最好攪混先至飲。熱珍珠鮮奶茶-叫咗微甜,好似冇咁好飲,唔通呢家冇咁好飲?服務:咁啱見到有個外籍人士,職員都會用英文介紹飲品,後尾顧客覺得比較甜,職員都會問想加多啲茶還是加多啲冰。服務態度良好,唔會覺得客人麻煩。

飲品:

熱珍珠鮮奶茶-叫咗微甜,好似冇咁好飲,唔通呢家冇咁好飲?

服務:
2019-03-10 155 瀏覽
見係火車站咁方便,天氣又凍左,叫左個熱的抺茶拿鐵。 飲左一啖,同之前飲開天仁既同款完全唔同味,呢杯好水,冇抹茶味,感覺溝左好多水,甜度都一般,已經冇叫半糖,大感失望。
2018-10-30 175 瀏覽
全香港各大連鎖台式飲品店的黑糖珍珠鮮奶,我都幾乎試過,唯獨天仁茗茶未有機會試,今日坐東鐵去大埔站,一落車就見到有一間天仁茗茶,而等候的人數又不多,便買杯野飲一飲。黑糖珍珠鮮奶似乎是新產品,枱面有一個牌仔宣傳,宣傳牌仔裡的黑糖珍珠鮮奶做得很靚,以天仁茗茶的品質,心諗應該出品不會差得去邊,便買了一杯試,但結果是失望的。首先,整杯野的黑糖味嚴重不足,如果盲測的話,可能以為係一杯普通的鮮奶珍珠奶茶,而鮮奶又不香,兩個重要的元素都做得不好,好在還買了一杯鮮果茶,水準還是依舊的。

外賣自取
2018-05-09 287 瀏覽
第一篇食評就以我每次經過就會忍唔住想飲番杯嘅天仁茗茶開始。為咗健康著想,我最近都會盡量少飲珍珠奶茶,雖然每次都係叫微糖或者半糖,但係之前瘋狂再一個星期飲兩、三次真係太可怕點解咁忍唔到口,就係因為覺得(特別係呢天仁茗茶嘅) 珍珠奶茶好好味,茶味同奶味比例剛剛好,珍珠好有咬口。另外,服務又快,配套(膠袋、紙巾、飲管)自己serve 自己之餘,都十分充足。不過我真係太耐冇買,連佢加咗價都唔知 除咗珍珠奶茶之外,鍾意茶味更重一點的話,可以揀珍珠奶綠
第一篇食評就以我每次經過就會忍唔住想飲番杯嘅天仁茗茶開始。

除咗珍珠奶茶之外,鍾意茶味更重一點的話,可以揀珍珠奶綠
珍珠奶茶
珍珠奶茶
2018-03-02 250 瀏覽
天仁茗茶好受歡迎,間間分店都大排長龍, 大埔地鐵站呢一間分店,都唔例外。就算成日門口人山人海, 但落單比錢後,基本上等5至10分鐘內都ready。我同朋友比較鐘意飲「珍珠奶綠」($19),少冰同埋微糖(三分糖),茶味特別香濃,加埋好有咬口嘅珍珠,完美!同埋店員除左好有效率之外,都幾貼心,雖然膠袋同飲管都放哂係側邊個主助corner,但係如果買得多(三杯飲料或以上),會主動問你要唔要袋,洗唔洗幫你pack,非常敬業,服務好好!

珍珠奶綠

珍珠奶綠
2018-02-20 140 瀏覽
台式飲品喺香港可以話興左10幾年,由細細個嗰陣時幾乎獨市嘅「仙跡岩」,到而家香港處處都係嘅台式飲品,除咗珍珠奶茶,仲有水果花茶,甚至有更多更多有gimmick嘅台式飲品,有啲係杯水果花茶有多種顏色,造成漸變嘅效果;有啲係連珍珠都唔只得黑色,係有彩虹色;台式飲品嘅變化真係層出不窮啊!不過對於我嚟講,飲過咁多間台式飲品都係最鍾意「天仁茗茶」除咗佢最基本嘅珍珠奶茶(3分糖少冰)之外,我都好鍾意佢嘅香芋奶綠(3分糖少冰)♥️佢係有啲香芋蓉係入面,令到簡簡單單一杯奶綠都加上咗口感😋正!

不過對於我嚟講,飲過咁多間台式飲品都係最鍾意「天仁茗茶」

外賣自取
2017-11-29 222 瀏覽
收工去大埔探朋友,去到火車站轉小巴前!去買台式飲品外賣!火車站幾間小店!門面唔大,店內無座位,一個大櫃臺,綠色主色搶眼,叫咗兩杯飲品,攞票等叫號碼!睇住店員用榨汁機打好入杯!自取飲管(店員又提醒我攞粗飲管)冰山茶花紅茶($16)微甜,茶味清爽唔澀!微甜仲飲到甜味!好味冰香芋奶綠($23)微甜!朋友飲,佢話飲到芋頭質感!好味店員爽手,又幾細心,留意到我攞咗兩支都係幼飲管,提醒我香芋奶綠要粗身飲管先得!快手又好味

冰香芋奶綠($23)微甜!朋友飲,佢話飲到芋頭質感!好味

快手又好味