餐廳: 天仁茗茶 (秀茂坪商場)
資訊:

🥤思苦檸蜜 $38 (7/10)微糖走冰,又落比較偏酸同偏苦,飲得出用真苦瓜去打再加蜂蜜!飲唔到太苦嘅朋友,記得叫半糖就好!🥤奶綠思苦 $38 (7.5/10)呢個易入口好多🫶🏻奶香順滑,綠茶叫做茶濃,不過都唔係好飲到茶味,有微微苦瓜味!推薦指數: 7.5/10親測唔錯,可以一試!
🥤思苦檸蜜 $38 (7/10)

🥤奶綠思苦 $38 (7.5/10)

推薦指數: 7.5/10
親測唔錯,可以一試!
2024-02-28 107 瀏覽
天仁茗茶嘅珍珠鮮奶綠真係第一。奶味好夠懷疑係用緊明治鮮奶。啲珍珠好煙靭完全唔會煮得太耐或者唔夠熟。份量都夠飲到最後都仲有珍珠剩低。夏天流流整返杯珍珠鮮奶綠真係好正。
天仁茗茶嘅珍珠鮮奶綠真係第一。

2022-09-25 338 瀏覽
經過秀茂坪商場見到有天仁茗茶,見到佢哋嗰個螢幕賣緊香芋鮮奶綠既廣告,對於芋頭控嘅我當然唔可以放過啦。於是我叫咗一杯香芋鮮奶綠,到手後飲到第一啖感覺整體唔算好甜。個別來講杯嘢飲食到芋頭好綿密,仲有一啲顆粒感,不過如果啲芋泥芋頭可以甜多少少同埋個份量再多少少就Perfect啦!而茶味都飲得出,但奶味就唔算好濃,整體杯嘢飲嘅液體同埋芋頭又唔可以話好夾得來,不過不失咁啦。至於環境方面,呢間舖頭都幾大,裏面有4組座位,裝修都幾雅潔。製作區係幾大但係淨係用咗一邊去做茶飲,另外一邊就閑置左。所以即使佢哋人手都有唔少,但係叫一杯嘢飲都等咗好耐差唔多三個字,門口都企咗好多人等嘢飲,速度真係要改善下。

天仁茗茶嘅茶王梳乎厘真係唔講得少,性價比極高,極力推介。首先你睇佢嘅梳乎厘,大大嚿,喺出面嘅梳乎厘嘅1.5倍,單係個size已經覺得好抵 ,佢嘅茶王梳乎厘係推介之選,我當然要試。試完之後我明白為何它是推介,因為它不會很甜,而且有淡淡茶香,配上珍珠和士多啤梨,非常好吃,食完兩大舊唔覺得溜,啲醬嘅味道剛剛好,兩件咁大件嘅梳乎厘先至賣42蚊,係我食過最抵食,又覺得好食嘅梳乎厘,食完呢個梳乎厘之後,未必會再去食啲好貴嘅梳乎厘,因為佢嘅性價比真係好高,喜歡食梳乎厘嘅朋友,相信你會喜歡呢間又平又靚又抵食嘅梳乎厘。同一般等候時間差唔多,都需要等大約十至15分鐘,可以接受,店舖不算太大,但也是容易找座位的,因為街坊通常買茶取走,坐著佔用座位的人少,所以環境也算不錯.我好喜歡佢嘅服務好到位,一開始我唔要咁多醬,因為我未食過,怕太甜,之後因為佢唔係過份嘅甜,啲醬又唔夠,我想再添多些醬,她也很樂意加畀我,好開心,好滿足,職員好友善。

茶王梳乎厘班戟

15 分鐘 (堂食)
茶王梳乎厘班戟
2019-06-09 756 瀏覽
同家人路過天仁茗茶,見到熱潮減退唔使排隊,一人買咗一杯凍飲。我揀咗少糖少冰嘅香芋奶綠,家人揀咗少冰嘅珍珠奶綠。天仁茗茶嘅飲品比起其他台式飲品店份量比較少,但勝在少香精味,多咗份茶味。我最鍾意嘅都係香芋奶綠,鍾意佢有大量新鮮芋頭,唔似一般台式飲品店咁淨係識得加香精同色素,健康得多。而我亦都試咗啖屋企人嘅珍珠奶綠,正常甜度對我來講甜咗少少,但係啲珍珠夠彈牙,比一般食開嘅好食啲嘅。本身覺得叫咗少冰仲好多冰,但係臨飲完果陣啲冰已經融晒,冰嘅份量啱啱好。

2019-05-28 336 瀏覽
開張了一段時間都沒去理會過,有一次經過無意中發現這個梳乎厘,今日有時間便特地過來試一試,由於製作過程要10-20分鐘,於是在附近逛一逛回去便有得吃。一開始以為淋在表面上的草莓醬會很甜,便叫製作員不要淋太多,其實一點也不甜,梳乎厘一製作完拿上手是會騰騰陣的,好像在跳扭扭舞,一口下去就慢慢地融化,好像在吃熱的雪糕,除了梳乎厘,另外加了珍珠和草莓,增加點綴感,整體來說,也不太甜,而且很鬆軟,吃完一個就覺得很飽很滿足了。

2019-05-05 227 瀏覽
去朋友家路經此地,時間尚早想買杯嘢飲吓。天仁茗茶周圍都有,有pancakes 同雪糕都唔係度度都有,呢間就樣樣有,仲要有位比你坐低慢慢嘆。我印象中真係無幾多間有位坐,呢間可能係試驗性質。有位可以坐低傾吓計食個pancake 飲杯茶

有位可以坐低傾吓計食個pancake 飲杯茶

913  奶茶
913  奶茶
2019-04-09 218 瀏覽
天仁茗茶大家就飲得多,岀品都一直好有質素,今日行過見到有個廣告牌介紹Souffle Pancake。岀左一段時間,今日一於試試啦!味道有五種,我地揀左士多啤梨味!由於係即叫即整,所以要等,大約十分鐘就有啦。見到兩塊pancake好厚,拎嘅時候少少郁動個pancake都會搖,睇得岀質感好Q彈。用匙羹舀落去嘅時候好易切開。配料之一嘅天仁珍珠就一向好食嫁啦。除左士多啤梨粒之外,仲有士多啤梨醬,味道係偏酸同少少甜。Pancake食落好香蛋味,新鮮做嘅特別好食!個人覺得如果士多啤梨都幾酸,如果甜返啲咁就perfect啦!平時要食呢類甜品都要去啲好熱鬧嘅甜品舖,大排長龍等好耐位,所以天仁呢個pancake係一個唔錯嘅選擇呢!
味道有五種,我地揀左士多啤梨味!

2019-04-07
10 分鐘 (堂食)
2019-01-24 163 瀏覽
秀茂坪天仁茗茶既鐵觀音梳乎厘Pancake😁😁😁😁之前睇佢地好似出左pancake🥳今天行過見到唔洗排隊就trytryit👀🤝珍珠同平時天仁茗茶既珠珠一樣外面有層honey好有咬口係我喜歡嘅珍珠啊👌🏻💕整體來講亦都有淡淡既鐵觀音味🤝🥰係個cream 多到你唔洗擔心會食曬😳是爆醬唷☺️🤤🤤🤤😌👀 士多啤梨唔酸😊👍Overall 幾好🤝😳成為$42蚊呢當然少得幫佢影返唔少寫真先至食啦
秀茂坪天仁茗茶

Overall 幾好🤝😳成為$42蚊呢
當然少得幫佢影返唔少寫真先至食啦
2018-12-20
2019-01-09 122 瀏覽
呢間分店開左一段日子,位於商場地下,呢到除左一般飲品外,還有甜品同茶葉賣。初時真係好多人好熱鬧,人擠擁到睇唔到收銀櫃檯同menu而家好好多了。今日叫左一杯熱嘅913奶茶排隊不算長,但都要等,收銀員都幾主動問你要不要少甜吖?最後叫左7分甜。等候期間發現店內坐滿人。對於今日叫嘅飲品有以下平價:茶香奶香,但溫度不夠,破壞了成杯飲品嘅質素,絕對扣分了可能我前面都有好多單,全部是凍飲,影響左我杯飲品的溫度呢?
而家好好多了。
913奶茶
今日叫左一杯熱嘅913奶茶
可能我前面都有好多單,全部是凍飲,影響左我杯飲品的溫度呢?
2019-01-09
8 分鐘 (外賣自取)
下午茶