2021-08-03 1307 瀏覽
北角電氣道美食餐廳林立✨今日特別想食上海菜🥢於是嚟咗太元樓呢間裝潢簡約雅致🎀價錢相宜嘅中菜館💰🔸排骨擔擔麵($68)麵質軟硬適中有咬口🍜湯底鮮而不膩😋辣而不燥🌶個人建議花生味可以再濃郁啲🥜豬扒肉質厚實🐽香酥脆嫩🔥炸得剛剛好😽值得推介👍🏻🔸羊肉搶拉麵($66)羊肉肉質嫩滑不羶🐏菜式名當中嘅「搶」👀為將羊肉爆香🤩再加上上湯熗鍋🥘令羊肉香味逼入湯底🌟吸收當中精華🤡配菜有芫荽🌱洋蔥等🧅更能增添味覺層次👏🏻可謂百吃不厭💁🏻‍♀️🔸黃金銀絲卷(1條) ($28)既叫即炸😃外表色澤金黃💛搣開仲見到入面軟綿油潤嘅縷縷銀絲🍞蘸少少煉奶🍼口感香脆豐富✅希望下次可以試埋其他菜式🥳
排骨擔擔麵

🔸排骨擔擔麵($68)
羊肉搶拉麵

🔸羊肉搶拉麵($66)
黃金銀絲卷

🔸黃金銀絲卷(1條) ($28)
排骨擔擔麵
羊肉搶拉麵
2021-07-10 1498 瀏覽
水煮魚真的很出色!上枱時香氣十足,湯色鮮紅油亮,入口又辣又麻,魚肉則鮮嫩滑爽而不腥。還加入了水晶粉和豆卜,吸盡湯底和魚肉精華,讓人吃得大呼過癮。份量滿滿,絕對是美味超值之選。
水煮魚真的很出色!
份量滿滿,絕對是美味超值之選。
水煮魚
2021-07-03
20 分鐘 (堂食)
水煮魚
2021-07-10 1228 瀏覽
同朋友食飯去到原來book左房,傾計大聲啲都唔怕見到有片皮鴨食價錢又唔貴,就叫左嚟食份量都唔少,夠4個女仔食超滿足!仲叫左小籠包,醉雞都唔錯下次會想再食呢間餐廳試其他嘢食
同朋友食飯去到原來book左房,傾計大聲啲都唔怕
見到有片皮鴨食價錢又唔貴,就叫左嚟食
份量都唔少,夠4個女仔食超滿足!
仲叫左小籠包,醉雞都唔錯
下次會想再食呢間餐廳試其他嘢食
2021-07-01 1102 瀏覽
近日食得多西餐,間唔中都想食下中餐,但係又唔想食酒樓,記得北角有間上海菜館都好耐冇去過啦,環境又靜d唔太嘈集,所以再次光臨~~~今次同屋企人去食,可以食d大份d嘅餸菜,冇錯,就係香辣蟹!超級大隻!!!大家都忍唔住打卡哈哈!名副其實又香又辣,非常惹味嘅一道海鮮菜另外一個我好鍾意嘅菜色係茄子,一d都唔油膩,好濃味。最後一讚嘅係太元特色豆腐,上菜嘅時候好驚喜,因為完全唔係豆腐嘅樣但係食落味道好好,好滑,個汁都調得啱啱好,係食完好滿足又冇負擔嘅一道菜

2021-07-01 1111 瀏覽
好耐冇去太元樓啦!諗起嗰度有得book房,想食飯有啲privacy 就一定要預早book房!餐廳又光猛,又坐得舒服,岩哂一家大小一齊食飯!有老人家同小朋友都坐得好啲啦!環境好,食物更加冇得頂呀!同樣都好老少咸宜嫁!佢京菜、川菜同上海嘢都有得食,一次過滿足晒我哋咁多人嘅願望呀!小米糕好好味,出面好少有嫁!好香甜!啲包點都好好!好多餡!一食就知係餐廳自己包,唔似外面嗰啲廠做或者買貨返嚟咁冇heart!口水雞嗰汁好特別,中意食辣一定要食!片皮鴨都好正!又抵食!好新鮮!
小米糕好好味,出面好少有嫁!好香甜!
小米糕

口水雞嗰汁好特別,中意食辣一定要食!
口水雞

片皮鴨都好正!又抵食!好新鮮!
北京填鴨
2021-06-28
2021-06-24 819 瀏覽
叫咗個熏魚,臭嘅小籠包入邊啲肉唔乾淨粟米魚肚羹個粟米可以係暗色嘅龍井炒蝦仁下癡粒粒….最正到嘅係辣子雞入邊嘅腰果我以係唔脆衛生環境一入到係好似去咗酒吧嗰啲味咁樣…
叫咗個熏魚,臭嘅

小籠包入邊啲肉唔乾淨

粟米魚肚羹個粟米可以係暗色嘅
龍井炒蝦仁下癡粒粒….
最正到嘅係辣子雞入邊嘅腰果我以係唔脆
衛生環境一入到係好似去咗酒吧嗰啲味咁樣…
2021-06-03 1295 瀏覽
食過好幾次既一間上海菜館,裝修雅緻大方環境闊落、光猛,坐得舒服,店員服務態度都好好! 今次星期六午市黎食(午市免加一)午市套餐餐牌點一份主菜,就會送鮮豆漿或湯 (酸辣湯或粟米魚肚羮)。.📌粟米魚肚羹(跟餐)普普通通無咩特別!.📌酸辣湯(跟餐)味道夠濃,小辣,足料,濃稠度恰到好處!.📌鎮江肴肉(+$25)上海既傳統菜式: 肴肉溫度夠凍,肉質結實,好吃👍🏾.📌招牌妙齡乳鴿($28/隻每位限售一隻)我地叫左2隻。熱辣辣,皮脆肉嫩,充滿肉汁,一啲都唔乾,點埋淮鹽,好食👍🏾.📌小籠包 $38皮唔算太薄,所以都唔會漏啲肉汁出嚟! 咬開頂部,啜一啖湯汁,然後一啖入口,結實既肉同肉汁交織住,唔錯!.📌四川芽菜肉鬆炒飯$55份量都幾多,飯炒到乾身,粒粒分明👍🏾.📌酸菜魚 配白飯 $88之前食過呢度既酸菜魚,覺得好得,所以今次再黎食,但發現水準跌左!首先個湯頭係好單調既酸味同辣味,辣度適中,無左川菜香料個個層次感!配料有: 酸菜、萵筍、豆皮、豆卜、大豆芽菜同寬粉,魚肉爽滑,無骨無腥味,但唔入味!.📌上海炒粗麵 $56份量好足,配料有椰菜、冬菇等等。粗麵口感彈牙,食落有甜醬油味,惹味!.📌四川擔擔面$45擔
午市套餐餐牌點一份主菜,
就會送鮮豆漿或湯 (酸辣湯或粟米魚肚羮)。

📌粟米魚肚羹(跟餐)

普普通通無咩特別!
📌酸辣湯(跟餐)

味道夠濃,小辣,足料,濃稠度恰到好處!
📌鎮江肴肉(+$25)

上海既傳統菜式: 肴肉溫度夠凍,肉質結實,好吃👍🏾
📌招牌妙齡乳鴿($28/隻每位限售一隻)

📌小籠包 $38

📌四川芽菜肉鬆炒飯$55

份量都幾多,飯炒到乾身,粒粒分明👍🏾
📌酸菜魚 配白飯 $88

📌上海炒粗麵 $56

📌四川擔擔面$45

擔擔湯底無嘜麻醬花生味,質地偏稀,唔辣!麵條煮耐左少少,質地過淋!
總括黎講,餐廳環境坐得舒服,食物質素唔錯,性價比高,會回頭!但唯一係冷氣開得太大,吹到啲食物好快凍哂!可改善!
=========================
快啲追蹤Yob一起揾食🤭👇🏾
Follow my Instagram :
🙋🏻‍♀️🥢: sikdord
🙋🏻‍♀️🍷: yumdord
2021-05-30 1156 瀏覽
第一次到來這間餐廳。外表很企理,所以試一試,餐廳內擺設簡單,感覺舒適。唯獨一進來已經見到員工對疫情非常不敏感:疫情處理 - 店員過來時會無故碰你的碗筷。(我用了些時間用茶冼過的碗筷就因員工對疫情不敏感及無故多手,要再洗過……)員工態度- 另外有一個店員(短髮戴眼鏡)態度出現一些問題。當我請他來點餐時,他站在三米以外地方要我大聲嗌過去。我們不用佢的方法他就刻着面走過來。- 其他店員態度良好友善-因為員工太繁忙,茶壺又去沒有回來….食物- 小籠包: 很好- 醉雞:很好- 上海粗炒:好像是用滾水淥了所以太林了。味精重手了。- 上海炒年糕: 非常好總括而言,除了上海粗炒之外其他也很好吃。
第一次到來這間餐廳。

外表很企理,所以試一試,餐廳內擺設簡單,感覺舒適。

唯獨一進來已經見到員工對疫情非常不敏感:

疫情處理
- 店員過來時會無故碰你的碗筷。

員工態度
- 其他店員態度良好友善
-因為員工太繁忙,茶壺又去沒有回來….

食物
- 小籠包: 很好
- 醉雞:很好
- 上海粗炒:好像是用滾水淥了所以太林了。味精重手了。
- 上海炒年糕: 非常好

總括而言,除了上海粗炒之外其他也很好吃。

醉雞
上海粗炒
上海炒年糕
2021-05-25
午餐
醉雞
上海炒年糕
2021-05-05 1207 瀏覽
今日又再番兜太元樓🙈🙈,我已經第 4️⃣ 次食, 不停番兜係有原因的🔄1. 12:30到餐廳基本上都唔洗等位🕰2. 環境寬落 張凳好坐🪑 上菜快🛎3. 中午唔收加一,💰埋單通常都係五六十蚊 CP 值高 份量多4. 多款午市套餐(包豆漿🥛/湯)比你揀,又可以散叫所以,明我點解成日都去食了吧😁😁😁今日四個人去食,叫左三set 再加散叫🐷湯係粟米魚肚,同事飲,我偏愛熱豆漿,甜度適中😋🍜🍜擔擔面唔會太辣,又唔會浸到變糊,食落仲幾有彈性👍🏻雞絲粉皮值得下次再食,滿滿一碗上,4 個人都好鐘意🥢🥢🥢🥢口水雞偏辣,份量一般,味道唔錯;四喜烤麩同事讚係熱的,有心思芽菜肉鬆炒飯,佢個份量真係唔係講笑,四個人分都仲得。味道幾好,唔算太油

1. 12:30到餐廳基本上都唔洗等位🕰
2. 環境寬落 張凳好坐🪑 上菜快🛎
4. 多款午市套餐(包豆漿🥛/湯)比你揀,又可以散叫

所以,明我點解成日都去食了吧😁😁😁

今日四個人去食,叫左三set 再加散叫🐷

湯係粟米魚肚,同事飲,我偏愛熱豆漿,甜度適中😋

🍜🍜擔擔面唔會太辣,又唔會浸到變糊,食落仲幾有彈性👍🏻

雞絲粉皮值得下次再食,滿滿一碗上,4 個人都好鐘意🥢🥢🥢🥢

芽菜肉鬆炒飯,佢個份量真係唔係講笑,
四個人分都仲得。味道幾好,唔算太油

午餐
2021-04-30 1258 瀏覽
今日同朋友去北角睇完中醫去揾好東西吃,比我找到這間中菜~太元樓。香港好少食倒好食黃金蝦,佢呢度做倒,有上海的水評,必吃!👍🏻燒雞,乳鴿,煎鍋貼都好食😋水煮牛麻麻地,津白冇乜味都可以避免。人均二百
燒雞,乳鴿,煎鍋貼都好食😋
水煮牛麻麻地,津白冇乜味都可以避免。
人均二百
黃金蝦
太元燒雞
香煎鍋貼
黃金蝦
太元燒雞
香煎鍋貼
2021-04-02 1195 瀏覽
今晚係準備放五日長假期既前一晚小黃子話要帶我吃好西好好慶祝於是帶我呢度,佢話妙齡乳鴿好出名我以為「妙齡」兩個字係佢加上去😂原來真係有😂又真係幾好食😜😜😜我地仲叫左小籠包,擔擔麵,紅油抄手同蝦仁鍋巴想講下個鍋巴!!!!大鄉里如我第一次食,好滿意🤣🤣🤣個蝦仁係滿到好似一大碗湯咁,放落鍋巴到食超好食😍😍😍個蝦仁係清新到令原本油膩既鍋巴都變得清新☺️講到咁好食,我地食晒鍋巴都飲埋啲湯呀今餐超滿足❤️❤️❤️可以安心放假啦yeah❤️
今晚係準備放五日長假期既前一晚
小黃子話要帶我吃好西好好慶祝
於是帶我呢度,佢話妙齡乳鴿好出名
我以為「妙齡」兩個字係佢加上去😂
原來真係有😂又真係幾好食😜😜😜
我地仲叫左小籠包,擔擔麵,紅油抄手同蝦仁鍋巴
想講下個鍋巴!!!!
大鄉里如我第一次食,好滿意🤣🤣🤣
個蝦仁係滿到好似一大碗湯咁,放落鍋巴到食超好食😍😍😍
個蝦仁係清新到令原本油膩既鍋巴都變得清新☺️
講到咁好食,我地食晒鍋巴都飲埋啲湯呀
今餐超滿足❤️❤️❤️

可以安心放假啦yeah❤️
2021-03-15 1087 瀏覽
3月15號晚上 這間食咗都好多次 每次都覺得味道好好 ,今次晚上與別不同 每碟餸菜都覺得奇奇怪怪,紅燒豆腐甜到都幾犀利,可能放糖放得勁,雞丁都好甜,最正常就係蒜蓉炒菜 和 雙面王,菜飯都可以,最後補充最好味椒鹽排骨特別煮法,乳鴿OK 㗎 $28每隻
上海
2021-03-14
5 分鐘 (堂食)
2020-10-26 2808 瀏覽
原先想到同區另一間老字號食客飯和菜肉雲吞作午餐, 碰巧找到個兩小時錶位, 決定週圍逛逛, 見這間太元樓門外標示的午市套餐幾抵食, 配搭不錯, 又可多飲茶水, 決定一試.叫了一個獅子頭客飯加小籠飽, 獅子頭份量適中, 肉質鬆化, 味道不太濃. 小籠飽中規中矩, 略欠肉汁, 但皮薄夠熱.

2020-06-20 3978 瀏覽
先評食物煎鍋貼 熱及脆的小籠包 一般薰魚 一般湯 尚可淮山麵已經是好幾天之前的事 很久沒試過這樣對待 因不是常客 並不熟悉套餐點菜模式 但不認為這個是可以大聲呼喝要快點下單的理由 非常氣結 問服務生枱號也沒有回答 作為客人 還要受不合理的氣 要訴說一下 我也有觀察及聽到該服務生對其他客人的態度 對有些客也不算是很殷勤 似乎是我這枱比較不幸 後來態度尚算正常 過門也是客 無論是什麼消費模式只要不是故意為難服務生或員工的 也要尊重 某些服務生的態度也很好 地方算是好坐的
先評食物
湯 尚可
淮山麵

2020-06-09
2020-06-15 3090 瀏覽
兩點幾才搵食,唔想食茶餐廳,今次試吓呢度 有呢個下午茶餐,唔想食咁多,可以㨂輕食。三個人叫左兩個麵餐,一個輕食。雞絲粉皮,麻醬同花生醬比例恰到好處,輕食關係,份量唔會好多。菜肉包,正正常常咁,正常食品唔應該會有太大驚喜鍋貼,底煎得好脆,皮小厚,總括唔差小籠包,皮薄好味,入面好juicy 嫩雞煨麵,湯好味,麵好滑,整體好好,有令人想一食就成碗倒落肚嘅感覺五香牛展麵,牛展同麵分開上,麵滑湯清,牛展夠淋不過唔係好入味。埋單無加一,有招呼,環境唔太差,食物即煮好夠熱。I like it
兩點幾才搵食,唔想食茶餐廳,今次試吓呢度

雞絲粉皮

菜肉包,正正常常咁,正常食品唔應該會有太大驚喜

菜肉包

鍋貼,底煎得好脆,皮小厚,總括唔差

鍋貼

小籠包,皮薄好味,入面好juicy

嫩雞煨麵

五香牛展麵