2020-05-25 2971 瀏覽
朋友介紹去吃,真的不錯,我跟我朋友去吃,他認識老闆,結果全部都給我們弄半份,讓我們可以吃到多款菜式,😍先講黃金豆腐,外脆內軟,不會太鹹,從小到大都很喜歡吃,然後講講醬爆雞丁肉質非常嫩,是有點點咸,不過送飯一流👍咕嚕斑塊,甜酸適中,外脆內嫩,也是送飯一流蔥爆羊肉,非常有羊味,個人非常喜歡😍花雕雞,個人不喜歡太濃烈的酒味,他那個剛剛好,招牌海鮮炒飯,由於已經食得太多太飽了,有大半個飯都是打包😂飽死了…但很好吃!
朋友介紹去吃,
真的不錯,
我跟我朋友去吃,他認識老闆,
結果全部都給我們弄半份,
讓我們可以吃到多款菜式,😍
先講黃金豆腐,

外脆內軟,不會太鹹,
從小到大都很喜歡吃,

然後講講醬爆雞丁

肉質非常嫩,是有點點咸,
不過送飯一流👍

咕嚕斑塊,
甜酸適中,外脆內嫩,
也是送飯一流

蔥爆羊肉,
非常有羊味,個人非常喜歡😍

花雕雞,
個人不喜歡太濃烈的酒味,
他那個剛剛好,

招牌海鮮炒飯,
由於已經食得太多太飽了,
有大半個飯都是打包😂

飽死了…但很好吃!
2020-05-04 2644 瀏覽
人大了和朋友們都偏愛吃中菜工作地點轉了太古坊後就經常在北角、鰂魚涌、天后搵食最近試左間都幾出色既上海中菜館-太元樓,食完有衝動再去我地梗係要一試招牌妙齡乳鴿($28/隻 限售每位一隻)呢個乳鴿應該係我最近食過最好食既一間先講佢熱辣辣新鮮整起,外脆內嫩既口感真係無得輸,唔會太油肉質嫩滑,真係想再食主食叫左個砂鍋雲吞雞煲($98 1/4隻)呢個雲吞雞煲份量超大,好有驚喜雞湯好清甜,好喜歡飲隻雞都係幾嫩滑,可以成隻食晒而雲吞都幾多粒下,唔錯!甜品當然叫個高力豆沙($16/每件)期待已久既高力豆沙,真係幾大件,同樣新鮮整起鋪滿糖霜粉,一口咬落去,有香蕉同紅豆蓉,好鬆軟,呢個又係極推!呢間太元樓都幾多人幫襯,晚市真係要早D先有位無論座位、裝潢、食物質素,性價比都頗高!值得一試!
人大了和朋友們都偏愛吃中菜
工作地點轉了太古坊後就經常在北角、鰂魚涌、天后搵食
最近試左間都幾出色既上海中菜館-太元樓,食完有衝動再去
我地梗係要一試招牌妙齡乳鴿($28/隻 限售每位一隻)
呢個乳鴿應該係我最近食過最好食既一間
先講佢熱辣辣新鮮整起,外脆內嫩既口感真係無得輸,唔會太油
肉質嫩滑,真係想再食
主食叫左個砂鍋雲吞雞煲($98 1/4隻)
呢個雲吞雞煲份量超大,好有驚喜
雞湯好清甜,好喜歡飲
隻雞都係幾嫩滑,可以成隻食晒
而雲吞都幾多粒下,唔錯!
甜品當然叫個高力豆沙($16/每件)
期待已久既高力豆沙,真係幾大件,同樣新鮮整起
呢間太元樓都幾多人幫襯,晚市真係要早D先有位
無論座位、裝潢、食物質素,性價比都頗高!
值得一試!
2020-04-22
2020-04-04 2988 瀏覽
兩條友唔知食咩好,疫症下更加少選擇,心理作用下都係要揀番間乾淨企理的,路過北角...被光亮的店面吸引,入嚟試下,地方整潔試左幾樣餸,好似每樣都出色的,下次值得再去
鍋塌豆腐
乳鴿
話梅骨
咸肉炆津菜
高力豆沙
2020-03-22 1965 瀏覽
抵食的街坊上海餐館,裝潢大方明亮、簡約雅緻,店員服務態度也很好😊餐牌菜式選擇不少 —————————————————————— 🔶餐前小食-花生青瓜$18 👍🏻餐前小食都幾好食;花生下面有開胃醬汁醃青瓜1️⃣黃金鍋巴$78 👍🏻份量大碟,鹹蛋黃幾乎沾滿每塊鍋巴,即炸鍋巴夠熱、夠香脆,食得多咗都唔覺膩2️⃣紅棗心太軟$48 👍🏻香甜紅棗內包着一團煙韌糯米糰,外面澆上的一層桂花糖漿是精粹3️⃣酒釀桂花丸子 $38味道偏甜,落足桂花,唯敗筆在於不夠酒釀味4️⃣涼曬白肉$78木架上晾着八塊肉片,下面還有碟粉皮,配搭的醬汁分開上,醬汁幾辣,唔食得辣嘅人就記得唔好叫啦5️⃣紅糖糍粑$58 👎🏻內裡是微咸的糍粑,口感似未熟粉糰,外層炸得不夠脆 —————————————————————環境:6服務:7味道:5性價比:中回頭率:30%

🔶餐前小食-花生青瓜$18 👍🏻
餐前小食都幾好食;花生下面有開胃醬汁醃青瓜

1️⃣黃金鍋巴$78 👍🏻
黃金鍋巴

2️⃣紅棗心太軟$48 👍🏻
香甜紅棗內包着一團煙韌糯米糰,外面澆上的一層桂花糖漿是精粹

3️⃣酒釀桂花丸子 $38
味道偏甜,落足桂花,唯敗筆在於不夠酒釀味

酒釀桂花丸子

4️⃣涼曬白肉$78

5️⃣紅糖糍粑$58 👎🏻
內裡是微咸的糍粑,口感似未熟粉糰,外層炸得不夠脆

紅糖糍粑

—————————————————————
環境:6
服務:7
味道:5
性價比:中
回頭率:30%
5 分鐘 (堂食)
黃金鍋巴
2020-02-29 1326 瀏覽
疫情關係,一家人已悶了多天困在家,於是早前帶著老父老媽到訪太元樓享用午餐。平日爸媽都對江南菜興趣一般,所以今次他倆試後的反應讓我感意外,證明此店食物水準好,加上整體價錢平,尤其是限量發售的乳鴿,$28一隻,好抵食,雖然體積不大,味道佳,遺憾係不可外賣,否則必然多購幾隻當宵夜😋;東玻肉都好好味🐷,肉質嫩汁香,細細舊,一開四後,每人品嚐一大口,就連帶著假牙的媽媽都話美味👍🏼,我們並點了沙鍋雲吞雞,這味味道尚可,湯🥣不太鹹,喝後不會口渴,還有食店侍應👩🏻‍🍳雖少,廚師也需傳菜,可能疫情受影響而減少員工人數,但各人服務也佳,還注意衛生,若能多點笑容就無敵了,本人認為十分十分十分值得推介。溫馨提示,午膳是有客飯餐的,不過我地就點小菜食,這樣才品嚐到以上美味菜色🤗
2020-01-18 1289 瀏覽
成日行過今次第二次團年要入一入~ 不過班伙記亂咗少少~ 現場聽到有人 book 咗位話一定要房伙記話一定有, 點之黎到帶佢坐大廳, 即刻現場一面走一面 x 爆佢~ 😂😂😂可能個底有析醋啦, 估唔到前菜都超受歡迎~栗米魚肚羹~ 一般快餐水準冇特別~賽磅蟹~ 真係有蟹肉嘅賽磅蟹~ 味道唔錯但係唔食蟹嘅朋友小心呀~奶油津白~ 有奶油味~ 不過冇乜其他味啫~百頁小棠菜~ 個百頁有豆味幾好食~招牌松子魚~ 甜酸味夠~ 炸完條魚肉都好滑~砂鍋雲吞雞(隻)~ 好大鍋~ 冇 4/5 個人真係唔好叫~ 隻雞好好食又滑又多肉~ 不過雲吞好普通冇蝦~

前菜

可能個底有析醋啦, 估唔到前菜都超受歡迎~

栗米魚肚

栗米魚肚羹~ 一般快餐水準冇特別~

賽磅蟹

奶油津白

奶油津白~ 有奶油味~ 不過冇乜其他味啫~

百頁小棠菜

百頁小棠菜~ 個百頁有豆味幾好食~

招牌松子魚

招牌松子魚~ 甜酸味夠~ 炸完條魚肉都好滑~

砂鍋雲吞雞(隻)

2020-01-18
30 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
團年飯
前菜
賽磅蟹
百頁小棠菜
招牌松子魚
砂鍋雲吞雞(隻)
2020-01-08 895 瀏覽
四個人叫左四份一雲吞雞,太元豆腐,烤麩,醬碲,心太軟,全部都有水準。尤其雲吞雞很鮮味,不覺有味精,豆腐加了紫菜,香又嫩滑。而且份量很有驚喜,我們都很飽。看見旁邊枱的水煮魚樣子很到位,很大個盆,下次要試

看見旁邊枱的水煮魚樣子很到位,很大個盆,下次要試
2019-11-05 1151 瀏覽
這篇食評的標題是「垂涎三尺的東坡肉」大家只要看看照片就一定明白為何我會下此標題極度鮮艷的色調,賣相超級好看我知我知.........食東坡肉好肥架!但一年都可能只食一兩次....就別計較嘛東坡肉做法向來講究,此肉軟嫩入味醬汁微甜,加上肥肉的部分一起入口甜鹹適中,肥嫩而不膩,絕對是真心推介話說回來,介紹一下店舖環境及其他菜式吧起初一見名字「太元樓」以為是老式上海菜館但入內卻發現裝潢高檔,處處顯出高雅品味甫一入座即遞上爽口開胃小食一碟香脆花生再加上醬汁醃青瓜粒菜式算挺多的,不過我們只得二人進食無法點選北京填鴨,八寶鴨,招牌松子魚之類怕份量太大無法吃完糖醋魚塊是東坡肉後另一要讚的菜式可能是自己喜歡重口味,所以偏愛濃味的食物吧魚塊炸得剛好....炸粉及肉質都不會太硬加上開胃的糖醋汁,不會太酸或太甜妙齡乳鴿幾乎是每檯必點菜式之一28蚊隻尚算抵食,乳鴿亦燒得特別香脆 即叫即蒸的小籠包即使夾成水滴形狀都無穿無漏頂部咬開啜完美味湯汁,然後一口吃下,非常滋味媽媽鹹肉菜飯飯粒乾身如果味道可以再濃點鹹香多一點會更好黑芝麻豆漿口感滑順香濃來到飯後甜品,點了豆沙窩餅外皮薄脆,紅豆餡料不會太甜完美地為這頓上海菜劃
這篇食評的標題是「垂涎三尺的東坡肉」
大家只要看看照片就一定明白為何我會下此標題

極度鮮艷的色調,賣相超級好看
我知我知.........食東坡肉好肥架!
但一年都可能只食一兩次....就別計較嘛
東坡肉做法向來講究,此肉軟嫩入味
醬汁微甜,加上肥肉的部分一起入口
甜鹹適中,肥嫩而不膩,絕對是真心推介

話說回來,介紹一下店舖環境及其他菜式吧
起初一見名字「太元樓」以為是老式上海菜館
但入內卻發現裝潢高檔,處處顯出高雅品味
甫一入座即遞上爽口開胃小食一碟
香脆花生再加上醬汁醃青瓜粒
菜式算挺多的,不過我們只得二人進食
無法點選北京填鴨,八寶鴨,招牌松子魚之類
怕份量太大無法吃完
糖醋魚塊是東坡肉後另一要讚的菜式
可能是自己喜歡重口味,所以偏愛濃味的食物吧
魚塊炸得剛好....炸粉及肉質都不會太硬
加上開胃的糖醋汁,不會太酸或太甜

妙齡乳鴿幾乎是每檯必點菜式之一
28蚊隻尚算抵食,乳鴿亦燒得特別香脆

即叫即蒸的小籠包即使夾成水滴形狀都無穿無漏
頂部咬開啜完美味湯汁,然後一口吃下,非常滋味

媽媽鹹肉菜飯飯粒乾身
如果味道可以再濃點鹹香多一點會更好

黑芝麻豆漿口感滑順香濃

來到飯後甜品,點了豆沙窩餅
外皮薄脆,紅豆餡料不會太甜
完美地為這頓上海菜劃上句號
2019-11-04
2019-10-21 740 瀏覽
久違了上海菜,中午途經北角,路過一間上海菜館,同行家人話呢間太元樓水準唔错,所以入内一試。官保雞丁:雞肉入味鎮江肉排:豬肉排好好味粟米湯:有驚起中午仲免加一,简单是行街坊小店生意,酒店式的美食。
官保雞丁:雞肉入味

鎮江肉排:豬肉排好好味

粟米湯:有驚起

中午仲免加一,简单是行街坊小店生意,酒店式的美食。
2019-10-16 776 瀏覽
這裡的午市套餐幾抵吃的!午市時分來這裡, 在午市套餐餐牌上點一份主菜, 便可以選擇配上一杯鮮豆漿或湯 (酸辣湯或粟米魚肚羮)。這裡平日大約12:30pm便開始要排隊等位。豆漿甜甜的, 豆味香。上海粗炒 - 是吃上海菜必定點的一道麵食!大大碟, 份量多, 上海粗炒很惹味, 食落有醬油甜味。配料有椰菜、香菇等等。麵條粗粗的, 口感彈牙。雞煨麵 - 是一款較為健康的上海麵食, 裡面有菜粒、香菇、雞粒。雞粒很鮮嫩, 麵條滑身, 湯底鮮甜, 亦帶一點咸味。我們還吃了BB乳鴿!
豆漿甜甜的, 豆味香。

我們還吃了BB乳鴿!
2019-10-16
5 分鐘 (堂食)
午餐
  • 妙齡乳鴿
2019-10-07 523 瀏覽
醉雞非常咸酸辣湯麵沒有酸辣味排骨粗炒都係咸好想知道廚師味覺是否有問題間餐廳只係坐得舒服,服務一般,要叫好多聲先比反應。有好多飛行物體,例如:蚊滋 係到飛來飛去。不可一 不可再 唔會再幫襯完
醉雞非常咸
酸辣湯麵沒有酸辣味
排骨粗炒都係咸
好想知道廚師味覺是否有問題
不可一 不可再 唔會再幫襯

2019-09-27 6272 瀏覽
若非到北角探朋友,應該都唔會來呢區搵食呢,朋友介紹嘅呢間餐廳,非位於人來人往的大街,亦有不少食客,多是街坊裝。聽到「太元樓」於我腦海浮現舊式酒樓模樣,來到店外,眼前一亮。新式裝潢,内裡簡單而雅緻,舒覺舒適。價錢合理呢碟係入座就有嘅小食,禾桿冚珍珠,表面係平常可見嘅香脆花生,原來下面有醬汁醃青瓜粒爽口開胃,唔錯~小籠包一籠四隻,湯汁甜,唔覺油膩👍🏻呢個唔係金粒豆腐,係金條豆腐,外皮薄脆,內裡超滑,加啲淮鹽~超好食!我最愛酸甜類嘅菜式~呢個糖醋小肉排調味適中,多食都不覺膩,肉質腍~見到人叫我又叫,上面晾肉片,下面有粉皮,分量不小。醬汁味道有點似抄手嘅汁,辣得過癮!呢度嘅擔擔麵,小了麻醬,湯就唔會咁杰,食落無咁滯,麵嘅質地適中帶點咬口,但於我而言,比想像中辣~年糕煙韌~~整體不錯,但味道偏清淡~總括食物份量充足,味道好,環境及服務都十分不錯~是晚食得開心又滿足😁難怪食客源源不絕~

新式裝潢,内裡簡單而雅緻,舒覺舒適。

價錢合理

小食

小籠包

小籠包一籠四隻,湯汁甜,唔覺油膩👍🏻

金粒豆腐

糖醋小排骨

擔擔麵

雪菜肉絲炒年糕

年糕煙韌~~整體不錯,但味道偏清淡~

難怪食客源源不絕~
2019-09-19
小食
小籠包
金粒豆腐
糖醋小排骨
擔擔麵
雪菜肉絲炒年糕
2019-09-27 435 瀏覽
今日又黐餐,公司搞活動同醫生食飯,此店主打粵式小菜, 性價比極高,屬高中檔次,點了超多食物有蟹有雞有雞湯等等,還有甜品,我還以為這次很大機會會超出預算,點知一睇張單仲有很大距離才超出預算,下次約醫生嚟一定要揀依一間,環境又高檔次食物又好食而且價錢又合理。
北角電氣道有好多好野食,見呢間 太元樓 裝修靚,食物款式多,價錢合理,就同朋友試下 🙆🏼‍♀️ 裝修真係好唔錯,新派高雅設計,感覺好舒服 😄我地兩個人叫左乳鴿、辣子雞丁、賽磅蟹、乾扁四季豆、海鮮炒飯 😋 每碟野既份量都幾多,我地食唔晒,要打包 for 第二日既 lunch 😝 乳鴿就係必食既,啲肉好滑、好惹味;其他野亦都喺水準之上,辣子雞丁既辣味適中,整成雞丁咁細細粒(份量足夠),食唔食得辣既朋友都岩食 👯‍♀️ 個海鮮炒飯係招牌菜,料多又有蟹籽舖喺頂,啲飯炒得乾身又入味,唔錯,值得推介 😄👍🏻

2019-09-26
  • 妙齡乳鴿
  • 太元招牌海鮮炒飯
2019-09-20 338 瀏覽
今日去左炮台山買野,中午時間就去食個飯啦!經過和富中心,充滿回憶。仲記得我好細個既時候,就係住和富中心架啦!大個之後都好少過黎依邊,原來都改變左好多啊!我今日去左一間主打上海菜餐廳食個飯。我叫左午市套餐,免加一免茶價,好抵食啊!我叫左餐湯,粟米魚肚湯。熱辣辣,每一口都飲到粟米香甜,魚肚份量唔算多,味道又唔會腥。主菜叫左紅燒豆腐,配白飯。豆腐吸哂醬汁,好多汁。豆味重,燒到好香口。另外配左豬肉片,肉嫩好滑溜。