2011-11-17 542 瀏覽
經過Pacific Coffee,看見客人不多,可能因為時間還早吧!雖然架上食物種類繁多,有麵包、鬆餅、三文治、蛋批、酥皮卷……等等,但今天胃口好像有些微納悶,所以,午餐不想吃下太多東西,想清爽一點,所以就要了一盒煙肉薯仔沙律,賣$34,咖啡也沒有點,好讓自己稍後可以睡個午覺!煙肉薯仔沙律內容原來材料都非常豐富,沙律菜作底,還有車厘茄、迷你薯仔、雞蛋及大量煙肉碎,另配多一小樽油醋汁。沙律菜食落非常清新爽甜,薯仔很有薯味,加上粒粒碎煙肉,令味道添加一點點鹹香。吃罷,胃口又好像好了很多,至少個人再沒有厭悶感。偶爾吃頓輕怡午餐,感覺確是不錯!

煙肉薯仔沙律內容原來材料都非常豐富
客人不多的Pacific Coffee
煙肉薯仔沙律
煙肉薯仔沙律
2011-08-12 121 瀏覽
i came here with my friend for gathering,which we actually just bought one cup of cinnamon coffee.the drink was usual,(of course~!)the coffee was strong enough, and cinnamon added a hint of like we were eating caramelized apples XD~!!!we sat there for some time,enjoying cakes from other shops secretly,(i guess that they actually knew)but service was still good,once again,thanks to that who cleaned up our table after my friend and i had messed up it, THANKS~!
we sat there for some time,
but service was still good,
once again,
2011-08-11
25 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
紀念日
  • cinnamon
每客$188/兩位, 星期一至六下午2:30pm至6pm及星期日中午12noon至6pm只在ifc的pacific coffee供應, 最好早一日前訂, 咁樣一定是menu斉晒咁多款.昨日下午2:30pm帶友人去試:兩層英式下午茶(兩人份)共14件鹹及甜點(分兩層), 叫了兩杯熱mocha.底層 - 鹹點(1) 2 pcs of 熱烘烘的法式磨菇蛋批 (2) 2 pcs of 美式燒烤醬炆手撕豬肉意式麵包三文治 (3) 2 pcs of 三層麵包三文治內有兩層餡(一層是超薄火箭菜+黑椒碎+百皮軟心的芝士而另一層是parma ham+牛油) (3) 1 pc of 薄片鴨肝醬三交治 (4) 1 pc of 煙三文魚忌廉芝士卷(外層是三片薄溫室青瓜)上層 - 甜點(1) 2 pcs of 橙味macroons夾黑朱古力餡 (2) 2 pcs of 熱烘烘的青提子scones伴strawberry jam+clotted cream+butter (3) 2 pcs of 黑朱古力餅中央是檸檬吉士心 (每樣兩件) (4) 一杯朱古力慕士上面鋪了一層芒果粒mocha好飲, 但下次要叫苦味bas

昨日下午2:30pm帶友人去試:

底層 - 鹹點

上層 - 甜點

mocha好飲, 但下次要叫苦味base的咖啡, 因為可以balance那些甜點的甜味, 不宜叫chocolate/mocha/tea.

所有鹹甜點都做得好, 賣相又靚.

呢間pacific coffee間開上網區, 幾骨仔.

下次要霸套sofa set坐先perfect, 唔知星期日會唔會易d.

下次食完要問counter取兩杯偏熱嘅水飲清吓味蕾, 飲左mocha要食塊香口膠!

超抵食, 重好美味, 抵過去酒店啦! 而且服務很好, 洗手間距離只是二十多步!

全個high-tea套餐($188/兩位)
上層甜點
下層鹹點
2011-04-04
8 分鐘 (堂食)
全個high-tea套餐($188/兩位)
上層甜點
下層鹹點
  • 英式high-tea二人套餐
2010-11-30 54 瀏覽
Sunday morning...tasting the life of a retired person, hahaha, went to movie before noon and sat down at Pacific Coffee for a late breakfastHot Chocolate, ham and cheese croissantI like the hot chocolate there, using hot boiling water as some cafe do it with just hot water and you won't have the warm cozy feeling. The croissant taste good, or I was just so hungry...Reading newspaper, magazine, chit chat with friends, looking out to see people walking around, chit chat chit chat and almost late f

Reading newspaper, magazine, chit chat with friends, looking out to see people walking around, chit chat chit chat and almost late for the movie, hahaha.

It's good to be there in non-working days, non-peak hours...no stress
2010-11-28
$55 (早餐)
  • Coffee
2010-11-02 17 瀏覽
早上路過中環 I F C 時,見客也不多,環境幽雅,坐坐吃個早餐,要了一杯Grande的泡沫咖啡,招牌咖啡,味道不錯燕麥Muffin預先加熱,那個Muffin 很鬆軟,我十分欣賞這偷閒的時刻........
早上路過中環 I F C 時,見客也不多,
環境幽雅,坐坐吃個早餐,
要了一杯Grande的泡沫咖啡,
招牌咖啡,味道不錯
燕麥Muffin預先加熱,
那個Muffin 很鬆軟,
我十分欣賞這偷閒的時刻........

2010-11-02
$42 (早餐)
  • 泡沫咖啡
2010-06-03 15 瀏覽
2010年4月13日 ( Pacific Coffee Company - 1 ) 港島衛奕信徑行山之旅,今天行程內容,從赤柱起點,沿途經孖崗山、紫蘿蘭山、陽明山莊、小馬山、終點為鰂魚涌。早上路過中環 I F C 時,先來個早餐,在這店選吃了手撕豬肉凱撒包加一杯咖啡,早餐45元,咖啡喝來香濃帶苦,味道不錯呀,那個凱撒包也很滋味,這裡環境幽雅,客也不多,坐得很舒服,若不是趕時間關係,當然定必會再坐一會啊!

港島衛奕信徑行山之旅,今天行程內容,從赤柱起點,沿途經孖
崗山、紫蘿蘭山、陽明山莊、小馬山、終點為鰂魚涌。
撒包加一杯咖啡,早餐45元,咖啡喝來香濃帶苦,味道不錯呀,
那個凱撒包也很滋味,這裡環境幽雅,客也不多,坐得很舒服
,若不是趕時間關係,當然定必會再坐一會啊!

門面
咖啡 , 手撕豬肉凱撒包
手撕豬肉凱撒包
2010-04-13
$45 (早餐)
門面
2010-01-27 7 瀏覽
因為張PCC買一送一coupon,今個月已經N次選擇過黎hea第二日要返工,所以只係order了熱茶,原來茶都有分中式,西式,西式都係八款,印象中有Earl Grey, Camomile, Jasmine, Mango, Mint, Breakfast Tea..揀左mango tea,都係用一般的茶包沖,不過個芒果味好濃,幾好飲 = ]
因為張PCC買一送一coupon,
今個月已經N次選擇過黎hea

第二日要返工,
所以只係order了熱茶,
原來茶都有分中式,西式,
西式都係八款,
揀左mango tea,
都係用一般的茶包沖,
不過個芒果味好濃,
幾好飲 = ]
1K
2009-12-28 7 瀏覽
約左上10點船, 食個早餐先喇~雖幾夠瞓, 但落到中環仍未醒咁, 食少少野飲杯啡先!d panini 會弄返熱俾你的, 38蚊都唔平但又真係幾好食,夠fresh make 呀, d 包冇素到d 蕃茄o既汁, 脆脆地, 正!加上d 芝士 - 飲啖iced cappuccino, 正~朋友的磨菇芝士雞都好正.醒晒地上船!不過成70蚊, 又真係貴左d...
約左上10點船, 食個早餐先喇~
雖幾夠瞓, 但落到中環仍未醒咁, 食少少野飲杯啡先!

朋友的磨菇芝士雞都好正.
醒晒地上船!

不過成70蚊, 又真係貴左d...
又熱又脆, 蕃茄仍多汁
磨菇好正
早餐
又熱又脆, 蕃茄仍多汁
磨菇好正
2009-10-29 28 瀏覽
九月上旬‧晴早餐多會去勝香園,但有時想坐得舒服一點,又或是想在吃早餐時睡上一覺,會來這裡。八時多,這裡人不多。要一杯Grande的泡沫咖啡,一份麥多。拿著免費報紙,進佔了店內最埋邊的疏化椅位置。坐得舒適之餘,還自成一國。泡沫咖啡是淡淡的,如星巴克的一般,也是「咖啡味飲料」罷了;這裡的wheat toast略薄,吃起來不夠星巴克的鬆軟,不過一客兩大塊,會夠飽的。吃完東西,在昏黃的燈光下休養生息,一樂也。埋單41蚊,不便宜,就當租個靚位來吃早餐。
九月上旬‧晴

吃完東西,在昏黃的燈光下休養生息,一樂也。

埋單41蚊,不便宜,就當租個靚位來吃早餐。
很舒適的環境
$41 (早餐)
很舒適的環境
2009-06-23 24 瀏覽
Thank for Openrice coupon, 又慳左兩草以下係外賣 delight chocolate $28 : 自用微波爐叮熱, 都有輕微流心, 朱味夠濃, 質感和我們食開既心太軟差不多, 衰左面層個片野都唔知係乜東東, 咬唔開既 ! 意猶未盡所以買下 Lamington : 當填補甜胃的不足 Muffin 第日早餐 : Blueberry Muffin $14出晒油仲要好好痴牙, 都係即日食會好味好多

以下係外賣

delight chocolate
Lamington
Muffin
$42 (其他)
delight chocolate
Muffin
有Coupon buy one get one free in any kinds of coffee Latte $3x : 泡打得夠細滑, 咖啡味過淡, 可以用無乜咖啡味形容 (無誇), 用coupon 都叫做okay, 因為當過下心癮 (自我安慰) Tuna Fish sandwich $30 : 同朋友Share 食,份量都好似幾足,點知打開先知一半係菜, 而個麵包本身都雪到硬硬地., $30 一件三文治真係唔多化算, 下次都係食返 Muffin 罷啦 半價所以比okay , 否則負硬

半價所以比okay , 否則負硬
搵到Tuna Fish 請你食
2009-04-26 11 瀏覽
好耐無來開餐,今日來食lunch,要了個tomato+turkey+cheese panini同hazelnut latte個panini真系好唔掂,個包厚到呢。。。。 完全影響了整個panini的味道,簡直覺得自己點錯食物。總結:唔會再食呢款panini

總結:唔會再食呢款panini
2009-01-03 7 瀏覽
去IFC睇X'mas decoration, 拖住阿女, 有d肚餓, 就貢左去Pacific Coffee 食 Tea.我唔好Coffee, 叫左杯Cold Chocolate. 見Poster 有千層闊面, It's my cup of tea!!再叫多個Laminton 比阿女, 盛惠$7X, 都幾貴的Tea!凍朱: 朱古力味幾濃, 我冇加Cream, 都幾滑, 唔太甜, 係一杯值八+分以上的凍朱!千層闊面:有牛肉味及菠菜味兩種選擇, 我揀左牛肉, Size 大概是一個女性手掌咁大, 以為唔夠食, 點知好多芝士及牛肉, 食到一半巳覺'溜', 其實味道不差, 我估Cheese Lover 實鍾意!Laminton: 蛋糕質地較硬, 中間有層Cream, 我都係覺得星記Laminton好食d!!環境: 有大梳化幾舒服, 最體貼之處是有張木製實淨BB hi-chair, 估唔到Coffee shop 對BB 都照顧週到, 讚!!

豐富的Tea
勁多芝士....
豐富的Tea
勁多芝士....
2008-11-18 16 瀏覽
喺IFC行咗一陣,決定走入Pacific Coffee度坐吓...order咗一件朱古力狂想&Tiramisu...朱古力狂想其實即係心太軟,濃濃嘅朱古力蛋糕配合埋裏面嘅朱古力溶槳,好味道,而且食落唔會膩,食多件都唔怕...Tiramisu就可怕啲啦,以質感而言,叉落去「點解咁硬嘅...」;以口感而言,「鞋烚烚嘅?!」;以味道而言,「酸嘅!!!」...似變壞咗...我拎出去counter問啲staff,佢哋話係咁架喎...用咗橙汁,所以會酸酸哋...心諗「用咗橙汁...」我平時好少下廚,整甜品更加係未試過,剩識食之嘛...結果佢哋換咗件BlueBerryCheeseCake比我...真係好膩...

order咗一件朱古力狂想&Tiramisu...

差,怪味Tiramisu,$28
正,BlueBerry CheeseCake,$28
正,朱古力狂想,$28
正,BlueBerry CheeseCake,$28
正,朱古力狂想,$28
2008-09-08 10 瀏覽
8月30號去完豪華大屋, 下山後和其中一個朋友到這,肚子有點餓, 要了個apple tart, 店員替我再把它弄熱,apple tart偏甜, 其實平日我不太好, 但有時會突然想起,便會很想吃很喜歡吃, 蘋果蓉的香味及甜味, 感覺不錯, 一整個不算大也不算細, 很快便吃光。價錢不便宜, 叫的時候我並沒有看價錢, 不過人在中環嘛, 一次半次, 不要緊吧。
8月30號去完豪華大屋, 下山後和其中一個朋友到這,

便會很想吃很喜歡吃, 蘋果蓉的香味及甜味, 感覺不錯,
一整個不算大也不算細, 很快便吃光。

價錢不便宜, 叫的時候我並沒有看價錢, 不過人在中環嘛,
一次半次, 不要緊吧。
apple tart
apple tart