2023-09-20 152 瀏覽
吃了一個洋蔥三文魚冬甩包,都係普普通通咁,冇咩特別,就是坐嘅話勁舒服,可以坐一個勁大件舒服嘅梳化,欣賞一下周圍的氣氛,白噪音,咖啡的香味講一講飲Double Chocolate嘅感覺,飲落去係勁多一粒粒嘅朱古力,亦都有少少冰嘅碎片在裏面,好濃烈嘅朱古力,都幾好味嘅,總括嚟講響Pacific Coffee其實係做嘢同埋嘆咖啡為主,以食包都係一種配角嚟嘅
吃了一個洋蔥三文魚冬甩包,

都係普普通通咁,冇咩特別,

就是坐嘅話勁舒服,

可以坐一個勁大件舒服嘅梳化,

欣賞一下周圍的氣氛,白
噪音,
咖啡的香味

講一講飲Double Chocolate嘅感覺,

飲落去係勁多一粒粒嘅朱古力,

亦都有少少冰嘅碎片在裏面,

好濃烈嘅朱古力,都幾好味嘅,

總括嚟講響Pacific Coffee
其實係做嘢同埋嘆咖啡為主,以食包都係一種配角嚟嘅
2019-01-10 1149 瀏覽
依一間咖啡店係位於我公司附近嘅,同同事食完午餐之後就想飲一杯咖啡為下午嘅工作打一打氣,同事話我知而是依一間咖啡店做緊優惠信用卡買一送一,所以就嚟咗一間咖啡店買咖啡今次買一送一嘅優惠係唔適用於推廣嘅飲品同埋chillino, 但係都好多選擇,我同同事叫咗香蕉朱古力牛奶咖啡同埋岩鹽雲呢拿牛奶咖啡,搵左個位坐低,位置都唔會好迫都幾舒服岩鹽雲呢拿牛奶咖啡 - 有香濃嘅雲呢拿味,再加埋少少嘅岩鹽味,同咖啡味道出奇地夾,味道真係唔錯香蕉朱古力牛奶咖啡 - 香蕉味多個朱古力味,咖啡味亦不重,我個人都係比較喜歡岩鹽雲呢拿牛奶咖啡

2019-01-10
2017-10-24 681 瀏覽
周末去太古城行街,見口乾,經過Pacific Coffee諗住飲杯咖啡,解下渴!!見到佢有新的星冰樂,咁就嗌左杯黎飲It's cookie time叫左杯Cookie Expresso Chillino,有曲奇餅碎係cream上面,但唔係好多,而味道就覺得似普通咖啡甘,並不是Expresso咁香濃,唯有當一杯普通星冰樂解下渴啦!!唯一抵讚就係職員整到大大杯,用盡晒成隻杯,Tall size都有Grande效果咁!!

見到佢有新的星冰樂,咁就嗌左杯黎飲

It's cookie time

,唯有當一杯普通星冰樂解下渴啦!!

2017-10-22
5 分鐘 (堂食)
2016-09-28 503 瀏覽
等一個人 .... Hea住等, 先嘆杯 Mocha ~Mocha 咖啡藏著沉鬱的朱古力香, 豐而幼滑的 cream 帶來一種特別的風味, 啡味和朱古力味的比例相當平均, 味道濃郁, 輕甜而富有活力 ~本篇完 ~
等一個人 .... Hea住等, 先嘆杯 Mocha ~
Mocha

本篇完 ~
2016-09-22 431 瀏覽
等。。。肚餓了,忙透至中午飯也沒有吃,做。。。終於有看見光明的盡頭,對不起。。。我需要下樓休息去。Maple Walnut Latte $39秋季新品牛奶咖啡容易入囗,有楓糖香氣,甜度不過份,厚綿奶泡下有合桃碎碎,淡淡的果仁香氣徐徐散來。BBQ Pork Kaiser $35事先說明,我是在極累極肚餓的環境下吃這包,實在是美味得很!還以為麵包會靭,好難 撕開,没想過麵包是外脆但吃着是軟熟,中間夾餡有焼烤豬肉絲,芝士,雜菜,豬肉絲帶甜酸味 , 咀嚼是軟腍的, 與芝士,雜菜的味道很夾。休夠了嗎?繼續上路吧!味道 4環境 3服務 3衛生 3.5抵食 4
等。。。

肚餓了,忙透至中午飯也沒有吃,

做。。。

終於有看見光明的盡頭,

對不起。。。

我需要下樓休息去。
Maple Walnut Latte $39

環境 3

服務 3

衛生 3.5

抵食 4
$74 (其他)
2015-03-04 470 瀏覽
愛咖啡的我一向都會密切留意各大咖啡連鎖店定時推出的咖啡新口味, 早前Starbucks 推出了蜜糖雲尼拿咖啡, 但一點都不能吸引我, 故不打算一試, 反而對Pacific Coffee所推出的兩款新口味有點興趣, 故今日一推出便馬上走去試試。二選其一, 的確很難選擇, 還是喜歡咖啡多於朱古力, 故先試岩鹽焦糖牛奶咖啡Pink Salt Caramel Latte (標準, $39)。店員送上一杯暖笠笠的咖啡, 從未試過在Pacific Coffee裏接過一杯拉花的咖啡, 估不到今日竟有心形的拉花, 真的有意外的驚喜。在焦糖牛奶咖啡 內加入喜馬拉雅山岩鹽, 面層除了有拉花外, 還唧了一些焦糖醬, 賣相挺吸引, 未飲先令人心甜。咖啡入口尚算幼滑, 咖啡味和焦糖味平均, 不會太甜, 但飲了數啖仍嚐不出岩鹽 的鹹味, 與一般的焦糖咖啡一樣, 故向店員要求多加一些岩鹽, 粉紅色的岩鹽浮在咖啡面, 馬上呷一口, 微微鹹味配上焦糖咖啡果然挺特別, 但喝到四分一時便知道自己錯誤了……原來有部份的岩鹽沉在底部, 怪就怪自己一開始時沒有拌勻, 結果鹹得不能喝下去, 味道亦變得很奇怪, 故建議大家喝前先拌一
岩鹽焦糖牛奶咖啡
咖啡入口尚算幼滑, 咖啡味和焦糖味平均, 不會太甜, 但飲了數啖仍嚐不出岩鹽 的鹹味, 與一般的焦糖咖啡一樣, 故向店員要求多加一些岩鹽, 粉紅色的岩鹽浮在咖啡面, 馬上呷一口, 微微鹹味配上焦糖咖啡果然挺特別, 但喝到四分一時便知道自己錯誤了……原來有部份的岩鹽沉在底部, 怪就怪自己一開始時沒有拌勻, 結果鹹得不能喝下去, 味道亦變得很奇怪, 故建議大家喝前先拌一拌勻, 試了味才向店員作出要求。
對另一款新產品岩鹽雙重朱古力 Pink Salt Double Chocolate (標準, $35)同樣很有興趣, 相信鹹鹹地的鹽味遇上甜絲絲的朱古力一定更美味, 決定下次要一試, 不過喝前必定會先拌勻一點, 哈!
2015-03-04
2012-10-26 157 瀏覽
事實上,每次想吃三文治,又沒有心水的話,就一定會來Pacific Coffee.這次叫了簡簡單單的火腿芝士三文治,要店員烘熱了,芝士半溶,配上咸香的火腿,而包子也鬆軟可口,吃一件,已可作午餐了.
2012-10-02
外賣送餐
2012-10-11 73 瀏覽
約咗人未夠鐘, 啱啱食飽飯冇理由又再食, 搵間就近嘅咖啡店歇一歇...太平洋咖啡平時好難搵位, 唔知點解今日咁好彩有位, 落地玻璃窗旁仲有嘆嘆嘅棗紅色梳化位, 坐落去曬住太陽, 望住慢吞吞嘅叮叮路過, 好舒服呀...Mocha Coffee ($36)-- 唔好飲, 朱古力味很淡, 咖啡味亦然, 只有奶味重, 加了冰, 很稀薄, 好像鑵裝咖啡味道還比它濃得多... Kiwi Juice ($24) -- 酸May May, 清新的奇異果散發獨特的果味, 果汁比較稀薄, 奇異果的粒粒擱淺在喉嚨上, 不太好受...如果想嘆真正美味嘅咖啡, 就唔會o黎呢度, 都係貪佢呢度HEA得幾舒服...

Coffee & The Cats
Mocha Coffee ($36)

Kiwi Juice ($24)

Coffee & The Cats
2010-04-06 81 瀏覽
早前參加咗《OpenRice 優秀開飯熱店大賞 2010》投票活動,前幾日開信箱,收到 OpenRice.com 寄嚟嘅 Pacific Coffee 咖啡換領卷乙張,趁今日假期最後一日,去 Pacific Coffee 換咗杯 Cookies 'n Cream Chillino. 看看價目表,這杯 tall size coffee 原來要 $35, 個姐姐仲問我要唔要 cream, 因為未飲過,所以就要咗加 cream 試吓。自問並非咖啡愛好者,平時亦沒有飲咖啡的習慣,所以唔識品評這杯咖啡的味道,只覺得與普通一杯咖啡分別不大,但因為啲冰係刨碎咗,因而有飲緊沙冰嘅感覺。加上面層嘅 cream 一啲都唔覺得“漏”, 的確唔錯。如果天氣好熱嘅話,飲杯咁冰凍嘅飲品亦一樂也。在此謹多謝 OpenRice 送出嘅 voucher, 並祝貴網業務蒸蒸日上。

Tall Coffee Voucher
2010-04-06