2023-09-17 76 瀏覽
🌕奇華金頂四黃純白蓮蓉月餅 $418/4個食傳統月餅最怕唔小心拎左件冇鹹蛋黃嘅🫢四黃月餅就可以切到每件都有蛋黃啦😏奇華月餅蓮蓉以特級蓮子精製而成,口感順滑,純白蓮蓉🤍較清甜,另有金黃蓮蓉💛可供選擇,味道較濃郁。鹹蛋黃油脂豐富🥰餅皮有微微焦香。⚠️特別留意,奇華月餅當中四黃係最快賣完,想買嘅朋友記得把握時間啦!
🌕奇華金頂四黃純白蓮蓉月餅 $418/4個

2022-05-18 266 瀏覽
呢隻粽叫韓式泡菜黑豚肉粽佢好好好fushion 😆裡面有韓國泡菜同黑豚肉而呢啲泡菜汁同埋黑豚肉汁流晒落啲糯米到🤤入口辣辣地同肉肉嘅油香味😚食落唔錯太膩,幾好呀
呢隻粽叫韓式泡菜黑豚肉粽
佢好好好fushion 😆
裡面有韓國泡菜同黑豚肉
而呢啲泡菜汁同埋黑豚肉汁流晒落啲糯米到🤤
入口辣辣地同肉肉嘅油香味😚
食落唔錯太膩,幾好呀
2021-08-24 247 瀏覽
曲奇做得不錯,茶味做得很出,味道不錯。而且他的曲奇很鬆化,亦很香脆,價錢亦只是十幾蚊。馬仔都好味,除了原味,仲有合桃,腰果,低糖,而我愛就係腰果馬仔。馬仔不會太甜,不會太淋太黏牙,好味!
2021-03-27 290 瀏覽
不論聖誕節、中秋節、農曆新年,甚至復活節,也收到好友的節日禮物,她的確好窩心,我當然很好開心。復活節快到了,她今年送了一盒奇華復活節禮盒給我和家人共享,開開心心放假。謝謝呀!******************************復活節禮盒Easter Gift Box 一盒兩罐,分別盛載了朱古力提子燕麥曲奇和杏仁朱古力鳥結糖。兩個六角形的罐子設計精美,以粉色為主調,感覺和諧舒適,很討我喜歡。蓋面配上凸起圖案,有不同款式的復活蛋、可愛趣緻的小雞仔和兔仔,還配搭了花花草草,色彩豐富,滿有朝氣,見到都令人喜悅。先打開粉藍色罐,原來放了10件朱古力提子燕麥曲奇 Oatmeal Cookies With Chocolate and Raisin,每件都獨立包裝,乾淨衞生。曲奇挺脆口,亦不油身,混入不少煙煙韌韌的燕麥,還有朱古力粒和提子乾,口感相當豐富,好有咬口。甜美朱古力粒和提子乾配上燕麥,味道剛剛好,不會太甜,不錯!再打開粉橙色罐,是放了10粒杏仁朱古力鳥結糖   Chocolate Nougat with Almond,每粒均有兩張包裝紙緊緊包裹着,乾淨衞生。杏仁朱古力鳥結糖size剛
復活節禮盒
杏仁朱古力鳥結糖
再打開粉橙色罐,是放了10粒杏仁朱古力鳥結糖   Chocolate Nougat with Almond,每粒均有兩張包裝紙緊緊包裹着,乾淨衞生。杏仁朱古力鳥結糖size剛好一口一粒,口感稍稍煙韌,但並不黏牙。香濃的朱古力拌入脆口的杏仁粒,既可口,亦中和甜度,配搭美味。
這盒奇華復活節禮盒又可愛又好味,真係又食得又用得,謝謝好友的心思,太開心啦!
2021-03-27
外賣送餐
下午茶
復活節禮盒
2021-02-16 169 瀏覽
食在年後,今個新年,除左買年糕,仲有餅食,奇華選擇多,分店多今年試左年薑汁年糕,煎起上黎軟Q,濃濃既香甜黑糖加上薑汁香氣,味道獨特之餘夠清新少一絲油膩感多一分甜蜜味另外加錢可以換特色玻璃罐每年必備仲有蛋卷禮盒,而家蛋卷已經改成獨立小包裝,食完一包開一包,保持到蛋卷既口感脆度變相就係份量減少了,不過兩者取其輕,包裝更靚更得體也是件好事深水埗深旺道28號V Walk 2樓48號舖#年糕 #新年 #CNY2021
少一絲油膩感多一分甜蜜味
另外加錢可以換特色玻璃罐
深水埗深旺道28號V Walk 2樓48號舖
#年糕 #新年 #CNY2021
6 分鐘 (外賣自取)
Chinese New year will not be complete without a savoury pudding and Kee Wah bakery is definitely in the game with this nutritious and healthy Vegetarian pudding with Chinese Yam and assorted mushrooms.You can see they certainly don't skimp the ingredients.It is colourful and delicious with pumpkins and aromatic morel mushrooms.Priced at HKD112 or HKD88 if you have a Kee Wah Bakery membership

2020-09-10 223 瀏覽
作為老字號的「奇華餅家」,趁着中秋來臨,推出各式各樣的月餅是自然不過的事。今年剛剛就試了「果味乳酪奶黃月餅 」($225),乳酪聯乘奶黃,感覺十分新奇,而且包裝盒設計十分精美,送禮一流。月餅分了兩款口味:「草莓乳酪奶皇月」及「朱古力味香橙乳酪奶皇月」,每一款有8個。吃奶皇月別忘記稍稍烘焙一會,效果更佳,奶皇餡更綿滑細緻。前者散發陣陣草莓香,內有草莓粒粒,帶點酸香,很好吃;後者外皮有香濃的朱古力味,配以香橙味突出的奶皇餡,亦十分出色。 另外,眼見另一款送禮心水(尤其有小孩的親友):Sanrio迷你奶皇月餅禮盒($198),不單包裝盒印有4款卡通角色(Hello Kitty、My Melody、布甸狗及XO仔),令其非常吸晴,更附送Sanrio麻布袋,精美實用,亦是最大的增值賣點。至於禮盒內的月餅是「迷你蛋黃奶皇月」及「迷你朱古力奶皇月」,同樣是水準之作,蛋黃奶皇餡柔滑甘香,朱古力奶皇則濃郁可口。除了餅食,購物折實滿HK$50,更可以以優惠價換取:Sanrio防UV雨傘+Sanrio旅行收納袋套裝(+$68)、Sanrio防UV雨傘(+$45)、Sanrio旅行收納袋套裝(+$35),實在

Sanrio迷你奶皇月餅禮盒
Sanrio迷你奶皇月餅禮盒
除了餅食,購物折實滿HK$50,更可以以優惠價換取:Sanrio防UV雨傘+Sanrio旅行收納袋套裝(+$68)、Sanrio防UV雨傘(+$45)、Sanrio旅行收納袋套裝(+$35),實在是Sanrio Fans的喜訊喔
!
Sanrio防UV雨傘+Sanrio旅行收納袋套裝
此外,這一年奇華的出品還有很多款式,實在是送禮的好幫手,抗疫期間暫時未能跟親友相聚,送上點點心意,是一份最窩心的祝福!
外賣自取
$25 (其他)
2020-02-18 1384 瀏覽
晌農曆年,我同啲親戚都仲維持大家族式團拜,即喺多個家庭一大班人聚晌某人屋企嚟聚一聚,共賀新禧。不過,除咗派利是俾啲細路之外,送賀禮已經好少喇,只喺,偶爾會收到一份半份而已。而今年,其中一份收到喺嚟自「奇華餅家」出品嘅「精選迎春禮盒」,以一對錦鯉作為包裝盒嘅設計,明顯喺寓意年年有餘,可謂大方得體。打開包裝盒,內有7款「零食」,包括:杏仁片朱古力牛油曲奇、小紅莓牛油曲奇、腰果牛油曲奇、椰絲蛋白曲奇、牛油蛋卷、原味蝴蝶酥及咖啡蝴蝶酥,每款都以獨立包裝,以保衛生。杏仁片朱古力牛油曲奇禮盒中嘅幾款曲奇,都好啱口味,先分享呢一款以香濃嘅朱古力做牛油曲奇底,再混入薄薄脆脆嘅杏仁片,所以,除咗曲奇本身都脆口之外,咬落啲杏仁片時,又多重脆脆嘅口感。小紅莓牛油曲奇跟杏仁片朱古力牛油曲奇好唔同,以簡單嘅牛油曲奇做底,加入好多小紅莓乾,所以,牛油曲奇入口好香、好鬆化,而小紅莓煙煙韌韌,又帶微微酸甜味,予人感覺清新。腰果牛油曲奇同樣以牛油曲奇做底,但就加入腰果碎,塊曲奇其實本身都幾好食,腰果亦好脆口,當然,再加多啲腰果碎就更加正啦!椰絲蛋白曲奇盒內仲有一款曲奇,屬於唧花曲奇嘅一種,形狀有點似花塔餅,因為成份加入
「奇華餅家」精選迎春禮盒
「奇華餅家」精選迎春禮盒

腰果牛油曲奇

腰果牛油曲奇
椰絲蛋白曲奇

盒內仲有一款曲奇,屬於唧花曲奇嘅一種,形狀有點似花塔餅,因為成份加入蛋白,所以咬落比較脆身,蛋香就微啲,而加咗椰絲,就多份椰香。
椰絲蛋白曲奇
牛油蛋卷

以前都食過「奇華餅家」嘅牛油蛋卷,雖然喺大量製作嘅出品,但質素就無欺場。入口好脆口,又確喺有蛋香,算唔錯!
牛油蛋卷
原味蝴蝶酥

城中有唔少「名店」嘅蝴蝶酥被推為出色之作,其實,「奇華餅家」嘅蝴蝶酥都頗出色,因為做得外形工整,蝴蝶形平均對稱,又烘得金黃,層次清晰。塊塊都既鬆脆,又富牛油香味,而且,仲喺少甜。
咖啡蝴蝶酥

額外加入咗咖啡味,加沾少少沙糖粒,外形依然平均對稱,有質素即喺有質素,口感極之酥脆,又滿滿咖啡香,好食,配茶、配啡都好夾。
咖啡蝴蝶酥
「好友狂嚐曲」呢個系列又喺停產咗將近一年,多謝好友嘅送贈,又可以寫番篇,以延續呢個系列嘅食評。
題外話/補充資料: 因為喺朋友送贈,所以,幾個細項評分(環境、服務、衛生、抵食)嘅參考值唔大。
下午茶
咖啡蝴蝶酥
 年又過年終於又到新年奇華今年推出一系列唔同款式賀年食品最推薦就買呢款一盒有齊多款賀年應節食品香酥角,笑口棗,花生糖,蝴蝶酥等一盒有齊曬,又獨立包裝,食既時候方便 佢既花生糖真係唔錯,花生無油味,仲好濃香杏仁條滿滿既杏仁脆片,蝴蝶酥夠脆口,角仔夠香味 角仔有4隻,2隻為一份豪華聚寶錦盒 1盒 (鬆化香酥角四件、歡樂笑口棗兩包、花生脆糖/老薑餅各一包、鳳梨/香芒金酥各一件、牛油杏仁條/蝴蝶酥各六件)深水埗深旺道28號V Walk 2樓48號舖
 年又過年
終於又到新年
奇華今年推出一系列唔同款式賀年食品
最推薦就買呢款
一盒有齊多款賀年應節食品

香酥角,笑口棗,花生糖,蝴蝶酥等
一盒有齊曬,又獨立包裝,食既時候方便

佢既花生糖真係唔錯,花生無油味,仲好濃香
杏仁條滿滿既杏仁脆片,蝴蝶酥夠脆口,角仔夠香味

角仔有4隻,2隻為一份
深水埗深旺道28號V Walk 2樓48號舖
5 分鐘 (外賣自取)
2019-09-03 214 瀏覽
奇華餅家香港嘅傳統餅店其實傳統嘅包點真係好值得一直流傳落去又好味又飽肚奇華一向俾人個感覺都係香港手信店尤其我啲外國朋友每次嚟香港我都會帶佢哋入去買手信返去或者自己去外國探朋友都會喺奇華餅家買唔同嘅包點、蛋卷蛋黃蓮蓉酥唔同嘅中式酥餅啲酥皮做得好鬆軟唔會好硬身酥餅來講酥皮係最重要嘅一部份有好多鋪頭整到啲酥皮好硬就會好失敗奇華呢啲傳統老字號就一定唔會啦龜包要數到我最鍾意嘅就一定係龜包由細到大我都好鍾意食所以每次經過我都會買返個食會區翻起細個叫媽媽買比我食嘅回憶唔知佢個故事係點嚟呢點解會外形係隻龜呢?印象中好似只有奇華有龜包賣甜甜地好軟熟
奇華餅家
香港嘅傳統餅店
其實傳統嘅包點真係好值得一直流傳落去
又好味又飽肚
奇華一向俾人個感覺都係香港手信店
尤其我啲外國朋友每次嚟香港我都會帶佢哋入去買手信返去

或者自己去外國探朋友都會喺奇華餅家買唔同嘅包點、蛋卷

蛋黃蓮蓉酥

由細到大我都好鍾意食
所以每次經過我都會買返個食
會區翻起細個叫媽媽買比我食嘅回憶
唔知佢個故事係點嚟呢
點解會外形係隻龜呢?
印象中好似只有奇華有龜包賣
甜甜地好軟熟
2019-09-03 158 瀏覽
同朋友喺南昌一個新商場行下,睇下有乜新舖。見奇華堆咗好多人,又走埋去睇下有啲乜,原來啲人拎月餅!咁啱見到有蝴蝶酥,仲有唔同口味!順便買嚟試下!兩款口味一款係芝士蝴蝶酥,另一款就係金華火腿蝴蝶酥!於是兩款都各買了一包試。蝴蝶酥顏色金黃好吸引,拎起已經覺得好鬆脆!咬落鬆脆帶鹹香,有陣陣芝士味散發出來,配搭得好好。另一款金華火腿蝴蝶酥,都係帶鹹味嘅,帶有淡淡嘅火腿鹹香味,好特別!味道都好配合,估唔到鹹味都幾好食!
2019-09-03 88 瀏覽
同朋友仔喺V Walk商場,行行咗幾個圈,但又未到食飯時間,個肚有少少餓,想搵啲野食食住先,就同朋友周圍搵下,睇下有無啲小食,食住先!去到奇華門口見到好多一包包蛋糕/餅類,一齊揀咗幾款喜歡食嘅!我地同時都揀咗牛油蛋卷同杏仁條。跟著就邊行邊食,細細包,都幾方便!牛油蛋卷鬆脆,蛋香味濃,甜度適中,而杏仁條比牛油蛋卷更加鬆脆,應該係以鬆化嚟形容比較切貼,上面啲杏仁片嘅杏仁香都很突出。食落甜甜脆脆。兩款小食都可以一次一次,唔洗拎嚟拎去~

兩款小食都可以一次一次,唔洗拎嚟拎去~
2019-09-01 107 瀏覽
落到南昌V Walk商場,行下行下,見到間奇華,看見有很多餅食,其中腰果馬仔及拿破崙餅一向是我的至愛,價錢便宜,腰果馬仔賣$6.5,拿破崙餅賣$9.5,我立刻各買一件來滿足我的口慾。腰果馬仔口感鬆軟,腰果爽脆,蛋味濃郁,甜度適中,嘴嚼中解發著香氣,非常好味,我不用一會就消化了它。再打開拿破崙餅,餅皮鬆脆,中間夾雜著果仁的脆霜,又軟又香,咬在嘴中感到又有爽脆,又夾雜鬆軟,甜甜香香的多重感受,使我覺得非常滿足。
$20 (其他)
2019-08-31 82 瀏覽
話說家有一位老人家 佢最鐘意食各大餅店既酥同埋糖 錦我剛好見到就買幾個黎孝敬下佢啦蓮蓉酥同蛋黃蓮蓉酥 整體黎講餅皮酥鬆(像蛋黃酥口感)蓮蓉內餡軟嫩 微微的甜味和一點酥皮牛油香味 但蛋黃蓮蓉酥既皮就會有一陣疆味 唔會太甜唔會太膩金華火腿酥切開前聞起黎真的有淡淡火腿味咬起來是各種果仁 堅果粒粒分明的口感濃稠的膏狀是桔子甜味和火腿鹹味夾雜相當複雜的味覺 感覺食緊五仁月餅🥮南瓜子脆糖更無得輸既產品 粒粒充滿南瓜子 咬洛十分香脆 我多買兩包比自己帶公司慢慢品嚐先果然香港老字號 係有品質保證既

蓮蓉酥同蛋黃蓮蓉酥 整體黎講餅皮酥鬆(像蛋黃酥口感)

金華火腿酥切開前聞起黎真的有淡淡火腿味
咬起來是各種果仁 堅果粒粒分明的口感
濃稠的膏狀是桔子甜味和火腿鹹味夾雜
相當複雜的味覺 感覺食緊五仁月餅🥮

果然香港老字號 係有品質保證既
2019-08-31 66 瀏覽
說到香港本地必須要買的手信,一定非奇華餅家莫屬,首先,除了食物的選擇夠多,就是人氣和受歡迎程度有一定的保證。而且奇華餅家一定有一家在左近,就算很匆忙,急著要買手信,這裡保證可以買到你想買的,送人也好。這次我買了幾樣東西,其中一樣一定要買的,就是曲奇餅,這家的曲奇餅很好吃,除了它熊貓的樣子很可愛之外,牛油不算很重,很合適那些不吃牛油味很重的人。另外,中秋節也快到了,又是選購月餅的最佳時機,剛好看到有hello kitty和melody的月餅,我有一位同事吃過也推介我過來買,除了是限定版,口味也有保證,這個是草莓乳酪奶皇月口味,外面應該很少可以買到這種口味的,果真不差,甜度剛好,送給小朋友一定很開心。另外,這裡也有麵包和餅乾可以買到,例如是光酥餅,馬仔,老婆餅也有,想到的中式餅類也在這裡買得到。

這次我買了幾樣東西,其中一樣一定要買的,就是