2009-04-24 1477 瀏覽
行經銅鑼灣, 同個frd本想搵野食, 我個fr提議去maid date, 我話好, 因為之前聽過, 雜誌又介紹過.便去看看.1. 地方細 2. menu 無野想食, 最終飲了啤酒, happy hour 買一送一, 但要焗住要食 nuts 3.女僕提議我個frd飲佢地自制的特飲 -淡益力多味 - 勁難飲 4.要求和女僕影相,要收$10, 不合理 女僕真係無乜特別, 禮貌都ok, 不過無下次

1. 地方細

4.要求和女僕影相,要收$10, 不合理

女僕真係無乜特別, 禮貌都ok, 不過無下次

2009-04-24
$50 (其他)
2008-09-24 942 瀏覽
一入到去就有人叫你主人, 不過跟住就唔理我地!食物就可以話好差下, 有乜食? 公仔面, 抄飯, 根本無特別野食, 也無乜食, 不過咁的東西, 係貴左D, 抄飯果種味,得茄汁味, 我未食過咁DRY的抄飯,其實來呢間餐聽, 最好後在非繁忙時間, 仲可以同D女僕傾下計講下笑, 玩下層層疊, 如果一班人來,又唔介意食物質素, 只想傾下計, 呢道都可以!
一入到去就有人叫你主人, 不過跟住就唔理我地!

Front Door
Too Sweet. Nice are too dry
2008-08-14 288 瀏覽
一行3人,一入到去,一句歡迎主人回家,跟住個女僕就唔理我地,再睇睇,全場得兩個女僕+一個應該係老闆既男人,又話d女僕會同主人玩,跟本都無,只係係度同兩個應該係熟客傾計,到我地叫野食先走過黎.....失望.....d野食仲好笑,好似小學生玩煮飯仔咁,完全無特別既地方,只係煮腸仔....烤多士....而且收得貴,跟本唔值.裝修都算ok,如果問我會唔會再去,我會答你"唔會再試第二次"
久聞maiddate之名,抱著去maidcafe之心理去看,結果失望而回。在場的maid雖然主人前主人後,有在門口歡迎各位主人回來,但感覺上,只是為形式而說,沒有那種maidcafe感覺,匆匆丟下menu就走了。說話全是匆匆忙忙,就如快餐店的店員,更別說有maid跟各主人談天了。裝潢擺設方面,如以樓上cafe來說,的確不錯,但以maidcafe來說,卻見不到有半分照顧acg客的感覺=_=。有關maid的…只有那幾本我的主人漫畫及數個figure,有關acg也只是3,4本同人本(還要是當中有的是gundam機體主打來的=_=),場中書籍大多以潮流雜誌為主,亦有大量益智有遊供玩樂(eg層層疊)。老實說,有些普通樓上cafe,比它還要有宅氣。要不是有人穿maid服,也不知它是一間maidcafe。食物方面還可,點了小食及飲品,其中一杯sex on the beach,只有利賓納感覺,就全不覺酒精在其中=_=(以前也有在bar飲過),雖說這cocktail是重果味…但也不是…=_=。感覺上,它只是作一間普通樓上cafe經營,披著maidcafe外衣以作綽頭的店。如果是作為樓上cafe,我會覺得

感覺上,它只是作一間普通樓上cafe經營,披著maidcafe外衣以作綽頭的店。如果是作為樓上cafe,我會覺得是不錯選擇。但如果是作為maidcafe,就有種被騙感覺。
普通啦
只有利賓納感覺
2008-07-13 121 瀏覽
上幾個月放學同個frd 無野做,見間野幾特別就上去坐坐..場地佈置都算ok,但係d野食一d都唔得.我地叫左兩個waffle (窩夫),賣相幾好,有朱古力sauce 伴碟,但一切落去係淋ge ,窩夫要脆先好味ga ma ..佢好似用緊d平貨黎serve 人咁,即刻成個印象差曬..前幾日同frd 再上過去,叫左個New York Cheesecake ( 紐約芝士蛋糕),出乎意料之外,個蛋糕好得!d 芝士好軟好滑,味道岩岩好,食完唔會好流,值得一讚 !!!有機會一定要去食多次

有機會一定要去食多次

2007-12-29 100 瀏覽
星期四冕人流不算太多,上去飲左杯女僕特飲叫"快樂的調解劑" 不錯. 女僕們都服待周到睇翻之前d留言,又吾覺得咁差吧其實又要唸唸,如果多人的話,女僕們太忙又真係無乜時間去每枱人都照顧到吧,支持~
星期四冕人流不算太多,上去飲左杯女僕特飲
叫"快樂的調解劑" 不錯. 女僕們都服待周到
睇翻之前d留言,又吾覺得咁差吧
2007-12-28 103 瀏覽
上星期同朋友去打算傾下計,點知d女僕好似當我地死咁,佢有佢地傾,完全唔理我地,叫左杯薄荷朱古力飲,好淡無味but奇怪居然有d檸檬味?????結果果晚就知咩事...我足足柯左成晚,攪到第二日返唔到工,醫生話腸胃炎,我覺得係d水有事,大家再去唔知會唔會好似我咁中獎呢~~~~
2007-12-16 66 瀏覽
其實都算唔錯, 不過始終唔可以同日本個d比睇得出d maid 幾有heart 不過d嘢食真係唔好食...個杯朱古力又超淡強力推薦甜酒, 因為唔洗經人手整
其實都算唔錯, 不過始終唔可以同日本個d比
睇得出d maid 幾有heart
不過d嘢食真係唔好食...
個杯朱古力又超淡
強力推薦甜酒, 因為唔洗經人手整
2007-12-14 60 瀏覽
放工搵女朋友食飯,去左銅鑼灣一間搞鬼cafe,係報紙雜誌就見得多,今次特登上去試試呢間cafe位於銅鑼灣一個舊大廈之內,入便話大吾大話細吾細,環境屬中性,好在望到timesqaure.服務應該係賣點之一,就講下服務,當日有2位女仔當值,點菜同上餐禮儀都跟得幾足,加上佢地個樣我個人覺得都幾可愛,整體感覺不錯,有樣野係值得一讚,佢有留意我係用慣左手,放餐具時都有問到我呢個問題之後講下點左d乜野菜:1.墨西哥肉桂雞球飯2.薯條3.特飲(忘記名字,太難記了)雞球飯呢種味,我未食過,略帶少許甜味,創新薯條無乜野特別,特飲:飲唔出係乜野制成,飲果杯野時要將2支似試管之類既野2溝先得,過引乎..需然食物分量吾算太多,但整體上表現己屬中上不過,其實女僕與主人之間溝通上應該怎樣處理,就要留意下定位上既問題,(可能係衣著上(長裙)及音樂上不太夾)(我是去過日本的maid cafe,留意到日本與香港上的分別)多加留意吧

服務應該係賣點之一,就講下服務,當日有2位女仔當值,

之後講下點左d乜野菜:
1.墨西哥肉桂雞球飯
2.薯條
3.特飲(忘記名字,太難記了)

雞球飯呢種味,我未食過,略帶少許甜味,創新

需然食物分量吾算太多,但整體上表現己屬中上

多加留意吧
2007-12-13 35 瀏覽
食了一客焗薯同蒜容多士焗薯味道較好(還幫它們拍了照)環境:夜晚黎,(window外望到鐘樓,有燭光,氣氛不錯)食品:味道尚可服務:人較多,傾計有難度飲品:名字具創意(HP.SP回覆液)
食了一客焗薯同蒜容多士
焗薯味道較好(還幫它們拍了照)

環境:夜晚黎,(window外望到鐘樓,有燭光,氣氛不錯)
食品:味道尚可
服務:人較多,傾計有難度
飲品:名字具創意(HP.SP回覆液)
2007-12-11 34 瀏覽
我今日同個FD去著呢間野唸住試下啦﹐跟本無主人感覺﹐去到得一個女僕﹐講野好細聲﹐我聽唔到﹐著服裝不合身材﹐大件到﹐條裙又唔夠短﹐見唔到腿同日本差太遠﹐個圍裙又烏糟﹐黃晒﹐已經對客不尊重﹐都唔知有無洗﹐食野方面一般﹐芝士重過期﹐我FD都費事鬧﹐跟住坐著一陣﹐又有一個女僕返工﹐著住校服﹐連衫都未換﹐都唔知系咪做野﹐一味同另一個女僕影相﹐完全無理我地﹐自己埋單﹐自己出門口﹐當我地隱形﹐得個男老闆系度做下野﹐都唔多理我地﹐最重要系女僕上菜果陣成個盤放系我地客台度先落菜﹐一般侍應系抖住個盤先上菜﹐飲食上犯規﹐面無笑容﹐樣都唔得啦﹐唉﹐17蚊一個鐘系咁上下做野﹐無職業觸手﹐氣氛唔夠好﹐無雜誌睇﹐咁叫cafe。
2007-11-27 33 瀏覽
主人既感覺:完全無回家既感覺:完全無女僕既服務:果日無女僕,得一個老闆娘係度,完全無人理我地...飲品:奇奇怪怪,好難入口....食物:勁勁勁勁勁勁勁勁勁勁難食~價錢:好貴,一d都唔值~環境:裝修都還可以~
主人既感覺:完全無

回家既感覺:完全無

飲品:奇奇怪怪,好難入口....

食物:勁勁勁勁勁勁勁勁勁勁難食~

價錢:好貴,一d都唔值~

環境:裝修都還可以~
2007-11-24 37 瀏覽
去過發源地同hk始終文化背景好大分別,對比果邊真係好好多~起碼有禮貌、親切感好享受咁~可能日本人敬業樂業啦~上過去2次,晚上環境會較好,食過2次始終都係唔太好不過賣相就不過不失啦,服務比起2個月前感覺好左好多,起碼會做到基本野...,飲品真係唔係周街有,好特別..好記得果杯好似叫(史xx)..希望下次再來有更進一步既服務

希望下次再來有更進一步既服務
2007-11-24 32 瀏覽
星期一第一次上該店環境不俗,可能係星期一既關係,人吾太多當值既女僕暫有一個坐底即刻叫個晚餐先"蛋包飯"味道ok la, 賣相還可,蛋面上畫左個d野,有誠意既飲品叫左個"樂高"都係可以啦, 吾太甜我本身吾係宅果類, 吾係好清楚宅既心態但如果講到服務質數,我講得己經吾錯了可能係人吾太多啦, 都有同我傾下計, 都開心既果晚走之前, 有個function, 女僕solo唱歌同提結他好吾好聽就見人見智啦咁
星期一第一次上該店
環境不俗,可能係星期一既關係,人吾太多
當值既女僕暫有一個
坐底即刻叫個晚餐先
"蛋包飯"
味道ok la, 賣相還可,蛋面上畫左個d野,有誠意既
飲品叫左個"樂高"
都係可以啦, 吾太甜

我本身吾係宅果類, 吾係好清楚宅既心態
但如果講到服務質數,我講得己經吾錯了
可能係人吾太多啦, 都有同我傾下計, 都開心既

好吾好聽就見人見智啦咁

2007-11-23 31 瀏覽
去過一次...的確味係差左d,好淡而且非常貴雖然環境唔差但係d人講日文都唔正,所以好心再學下先啦又唔係要你講好多日文不過最大問題就係好多連一入門講果句日文都唔知係咩來先想死不過聽講好似遲d有個唔錯的入來又話會唱歌又話識整好食的公仔面盡管比個面去多一次咁多啦下次再唔好的話唔洗指意再來
去過一次...
的確味係差左d,好淡
而且非常貴
雖然環境唔差
但係d人講日文都唔正,所以好心再學下先啦
又唔係要你講好多日文
不過最大問題就係好多連一入門講果句日文都唔知係咩來先想死