餐廳: 好吃吃光
資訊:

2023-07-16 22 瀏覽
平日一點嚟到就難啲有位,今日專登等佢12點開舖,做第一批食客。手機落單後, 約5分鐘就上菜了👍🏻✅手工滷肉飯 $52滷肉飯好多汁,滷肉和白飯份量又夠多,糖心蛋非常細綿,整個配合都好好🥹✅冰阿薩姆紅茶跟餐嘅,消滯一流☕️✅椒鹽花枝丸( 3粒 ) $24即叫即炸嘅花枝丸,上碟時熱辣辣,內裏有八爪魚粒粒,非常有咬口。面層又有椒鹽,好惹味!不過價錢嚟講絕對唔平。雖然價錢唔算好平,但係份量、心思和味道都抵讚,係值得再回頭嘅店舖👍🏻

✅手工滷肉飯 $52

✅冰阿薩姆紅茶
跟餐嘅,消滯一流☕️

✅椒鹽花枝丸( 3粒 ) $24

手工滷肉飯
椒鹽花枝丸
手工滷肉飯
椒鹽花枝丸
2023-07-11 34 瀏覽
今日又嚟到大角咀 真係好多好野食😙呢間台灣野一直都好高人氣月見蚵仔魯肉飯🍚 $62月見蚵仔招牌菜係幾乎每枱都有點蚵仔毫不吝嗇 佈滿成碗 仲一啲都唔腥配埋魯肉同生雞蛋撈勻 香濃有口感😝鹽酥雞魯肉飯🐓 $60魯肉肥瘦均勻 微微油香鹽酥雞外層香脆 內層肉嫩😆兩款都配有小配菜 豆芽同豆腐起司薯餅蛋餅 $36薯餅仲keep到微微脆身加埋菜同芝士口感豐富😌無冰芋泥鮮奶(凍) $26芋泥打得綿滑 配埋冰凍嘅鮮奶真係冇得輸😜阿薩姆紅茶(凍)好清 啱晒食完消滯解膩🍵

今日又嚟到大角咀 真係好多好野食😙

薯餅仲keep到微微脆身
加埋菜同芝士口感豐富😌

無冰芋泥鮮奶(凍) $26
芋泥打得綿滑 配埋冰凍嘅鮮奶真係冇得輸😜

阿薩姆紅茶(凍)
好清 啱晒食完消滯解膩🍵

2023-07-11 436 瀏覽
✍︎︎心心念念咗好耐 終於食到♥之前有一次去到蚵仔賣哂🥲今次未到7點入座唔洗等,過咗7點就開始要排隊等位🦪月見蚵仔魯肉飯$66一食落口係我想要嘅味道( ̄∇ ̄)甜甜地嘅魯肉 撈埋蛋汁無得彈蚵仔份量好多 每啖都有咁濟 每粒size都唔細 鮮甜脹卜卜🦪🍙🧂鹽酥雞魯肉飯🐔 $65鹽酥雞大大粒 即叫即炸新鮮熱辣 食落唔油 雞肉保留到肉汁魯肉飯滿足到我台灣嘅味道🤎🧀起司薯餅蛋餅🍳$36芋泥鮮奶🥛 +$20要點要點🥰唔會好甜 芋泥超足料❥值得去食💯💯💯CP值高不過座位就唔多 可能要排隊••••••••••••••••••••••••••••••🔎好吃吃光 大角咀博文街4號地舖••••••••••••••••••••••••••••••
✍︎︎

不過座位就唔多 可能要排隊
🔎好吃吃光
大角咀博文街4號地舖
2023-07-09 30 瀏覽
同朋友食過一次,驚將來會無得食,要帶老公黎食。喺香港未食過咁既蠔仔飯,同上次一樣,超多蠔仔,食唔晒加唔敢食咁多,塞左啲俾老公,如圖大大隻脹 bob bob,咁都有啲細既。蝦仁都好大隻,唔知係咪虎蝦仁,肉燥唔係油淋淋既肉碎,真係一粒粒既五花腩咁既滷肉切小粒(如圖),又唔太肥。熱珍珠奶茶仲唔洗加錢。蠔仔都洗得幾乾淨。無碎殼,不過都提醒自己食時小心啲。如果枱面有胡椒粉俾客選擇洗唔洗加就好。飯有汁既,食到底最後一粒飯都有汁,唔喜歡多汁飯的人要注意啦。
2023-07-09
2023-07-05 44 瀏覽
🍲🦪月見蚵仔魯肉飯 $66首先上枱嘅係聞名已久嘅月見蚵仔魯肉飯,魯肉之上眼見嘅全部都係蚵仔,蚵仔算係粒粒新鮮飽滿,配埋畫龍點睛嘅月見同適量嘅魯肉汁拌飯,食落每一粒飯都刺激住味蕾,夠晒Juicy呀,而且飯後碗底唔見有多餘嘅魯肉汁,證明汁嘅份量足夠而無過量,抵讚架! 🍲🍤月見海老蚵仔魯肉飯 $74喺月見蚵仔魯肉飯之上加多幾隻大海蝦,蝦肉札實有彈性,雖然味道不過不失,但簡簡單單就提升左成個魯肉飯既賣相同味道既層次,呢招高呀! 欣賞!🌮起司肉鬆蛋餅 $35蛋餅未至於相當驚喜,餅皮唔算好厚亦未算好靭,肉鬆味夠但小編鍾意多啲蛋香,中間加左生菜增加蛋餅既爽脆度就唔係度度有啦。🍹無冰芋泥鮮奶 $38 (跟餐+$28)驚喜之作非呢杯”無冰芋泥鮮奶”莫屬,作為餐廳嘅人氣飲品果然係有原因!1/3 杯都係芋泥,芋泥香濃又磨得幾滑,輕輕有一滴咁多既咬口之餘,以台式飲品嚟講真係唔會太甜! 飲晒成杯真係大大大滿足呀!🥰
🍲🦪月見蚵仔魯肉飯 $66

🍲🍤月見海老蚵仔魯肉飯 $74

🌮起司肉鬆蛋餅 $35

🍹無冰芋泥鮮奶 $38 (跟餐+$28)
  • 月見海老蚵仔魯肉飯
  • 無冰芋泥鮮奶
2023-07-01 44 瀏覽
這一晚,再次來到這間大角咀的簡樸小店吃個晚餐。這晚我的主菜選擇是「月見蚵仔魯肉飯」($74),包一份小食和一杯冷或熱的「阿薩姆紅茶」。「月見蚵仔魯肉飯」除了大量肥瘦夾離的魯肉,還有大量肥美飽滿的蚵仔(蠔仔)、一隻油亮澄黃的生雞蛋黃和少許香蔥。把所有材料拌勻,飯中摻著魯肉的肉香、油份和蛋黃的蛋漿,份外好味,加上魯肉和蚵仔,挺好味的,讓我不需多時便把這飯吃個碗底朝天,一點不剩。小食雖然只是簡單的「青瓜」,但爽脆而不太酸的青瓜,口感、味道我都喜歡。無糖的「冰阿薩姆紅茶」大大杯的,清涼順喉,作為吃較油膩的魯肉飯的佐膳飲品,相當合適。材料簡單但好吃的「起司肉鬆蛋餅」($35)口感層次豐富,味道也不錯,是一道稱職的台灣地道小吃。好吃,就梗係要吃光啦!
這一晚,再次來到這間大角咀的簡樸小店吃個晚餐。
好吃,就梗係要吃光啦!
  • 起司肉鬆蛋餅
好吃到吃光😋跟米紙同大家推介去😚二訪依然人氣不減! 位於大角咀嘅名物台灣菜 CP值不錯😛價錢抵份量足🥹由岩岩開業到宜家 一直好受歡迎 lunch time要早d黎啊🙈12點去到順利唔洗排🌟🦪月見蚵仔魯肉飯 ($62)招牌菜! 蚵仔粒粒肥美鮮味十足 仲好飽滿脹卜卜 新鮮零腥味🤤份量多到每啖飯都有 唔洗慳住食🤣魯肉肥瘦剛好 煮到軟淋 加上濃度適中嘅滷肉汁 送飯真心正 想起台灣了🥹🌟🍠無冰芋泥鮮奶 (lunch +$20)芋泥控必點🤩大半杯都是芋泥💜(圖4有片😜)量多又綿密🤤仲保留返大塊芋頭 配埋日本牛乳大滿足~無冰飲到尾都唔會變淡 同埋甜度岩岩好 大概35%到 會繼續encore🥰🧀🌮起司肉鬆蛋餅 ($35)滿滿肉鬆 仲有芝士同生菜🥬個汁甜甜地 內餡配搭係好食嘅 多料d就好 蛋餅皮算煙韌 但有點偏厚🍳🍜魯肉乾拌麵配煎蛋 ($52)面頭有燶邊蛋 用左刀削麵 同多醬版魯肉🐷刀削麵係彈牙果種 整體無招牌蚵仔魯肉飯咁驚喜出色😚可以試下其他款
月見蚵仔魯肉飯
🌟🦪月見蚵仔魯肉飯 ($62)
無冰芋泥鮮奶
🌟🍠無冰芋泥鮮奶 (lunch +$20)
起司肉鬆蛋餅
🧀🌮起司肉鬆蛋餅 ($35)
魯肉乾拌麵配煎蛋
🍳🍜魯肉乾拌麵配煎蛋 ($52)
無冰芋泥鮮奶
2023-06-29 1793 瀏覽
📍bookmark左好耐嘅呢間小店😋每次經開都見到人龍排隊🧐今日我終於扚起心肝😜又走去排隊試吓佢先😍🥢餐廳座位唔多🪑但充滿住台灣小店嘅風味🥣人情味滿🈵️呢👍🐷手工魯肉飯 (包1隻溏心蛋)$56🌈佢哋呢個魯肉粒肥瘦平均有咬口✅加埋佢地嘅秘製醬汁🍯撈飯一齊食簡直係就一流呀🍚層次感豐富👍絕對係性價比高💯🍯自家製蜂蜜薏米水 (熱)+$15🌈呢個天氣最啱就飲佢哋自家製蜂蜜薏米水喇🥳真材實料唔在講✅而且佢嘅甜度重好適中添👍正呀喂🥳🐤鹽酥雞魯肉飯 $65🌈呢碗可以滿足曬第兩个願望嚕🥳一碗已經有曬我地去台灣必食嘅地道美食鹽酥雞同埋魯肉🥳而且佢嘅份量都唔少💯抵食🈯️數爆燈💡💡 💡💡 💡鹽酥雞夠大件又酥脆🔥咬落去唔會成口油淋淋💯再大口爬埋啖魯肉飯😋perfect 💯🥤阿薩姆紅茶 (凍)🌈唔好睇佢杯紅茶樣子平平無奇😍呢杯阿薩姆紅茶飲入口個茶味好香純☕️有驚喜💯🫔起司肉鬆蛋餅 $35🌈必食嘅肉鬆起司蛋餅🥞蛋皮蛋外圍圈起金黃酥皮🔥味道充滿住淡淡奶香😋咬落口香軟又帶啲甜味💯加埋豐富嘅餡料✅大滿足呢🥳🥳

🥢餐廳座位唔多🪑但充滿住台灣小店嘅風味🥣人情味滿🈵️呢👍

🐷手工魯肉飯 (包1隻溏心蛋)$56

🍯自家製蜂蜜薏米水 (熱)+$15

🐤鹽酥雞魯肉飯 $65

🥤阿薩姆紅茶 (凍)

🫔起司肉鬆蛋餅 $35

• 起司肉鬆蛋餅
  • 鹽酥雞魯肉飯
2023-06-27 35 瀏覽
ෆ 好吃吃光 ෆ 台灣菜都係我嘅至愛✨疫情以來都冇飛過台灣~間唔中都會去搵台灣菜食下當自己去咗台灣今次試吓呢間喺大角咀出名排隊嘅台灣菜先!今次叫咗月見蚵仔滷肉飯~好難得食到一啲都唔腥嘅蚵仔🦪而且粒粒都好肥美*ˊᵕˋ)੭滷肉飯都好有味 有種返咗台灣嘅感覺蛋餅煙韌有口感🙆🏻‍♀️但我覺得相比滷肉飯就比較遜色咗少少冇計啦個滷肉飯太有驚喜🙈ෆ 推介菜式 ෆ 月見蚵仔滷肉飯 $𝟳𝟬#hkig #hkfoodie #foodiehk #foodiegram #foodiegraphy #foodlovers #foodstagram #happysharing #hkfood #foodphotography #foodie #hkfoodblogger #hkfoodstagram #momofoodie #香港美食 #美食 #吃貨 #相機食先
ෆ 好吃吃光 ෆ

台灣菜都係我嘅至愛✨
疫情以來都冇飛過台灣~
間唔中都會去搵台灣菜食下
當自己去咗台灣

今次試吓呢間喺大角咀出名排隊嘅台灣菜先!
今次叫咗月見蚵仔滷肉飯~
好難得食到一啲都唔腥嘅蚵仔🦪

冇計啦個滷肉飯太有驚喜🙈

ෆ 推介菜式 ෆ
月見蚵仔滷肉飯 $𝟳𝟬

2023-06-26 64 瀏覽
去完旅行返港之後 重有一日假休息 又開始想台灣了 為一解相思之苦 決定去bookmark以久開嘅人氣文青台灣菜 吃午餐 見qr code menu唔覺撳吓撳吓 一人叫咗二人份量食物食🤪好想食嘅月見蚵仔魯肉飯 魯肉咸香油香撈蛋黃原來係咁滋味 大啖大啖咁食 重可以加飯添 Cp值高加咗台灣腸小食 有埋蒜片夠地度起司肉鬆蛋餅響台灣早餐必點食物一直都很喜歡蛋餅 這個有別於在台灣的有生菜在內 不過 可以走生菜的仙草紅豆芋圓這個甜品食同睇都出色芋頭牛奶芋蓉不吝嗇 響大大牛奶內唔太甜,又滑如果再開多啲分店就好啦經常會幫襯😋@eatup.tkt#好吃吃光#大角嘴美食#hkfoodblogger#hkfoodie #hkfoodsnap #hkfoodblog l#台式小店#米紙推薦#仙草芋圓#台灣
去完旅行返港之後 重有一日假休息 又開始想台灣了
如果再開多啲分店就好啦
經常會幫襯😋

@eatup.tkt
#米紙推薦#仙草芋圓#台灣
位於大角咀博文街嘅「好吃吃光」,簡約嘅環境之下,卻藏著一股濃厚嘅台灣風味。如果你想飽嗌又想品嚐正宗台味,嚟到呢度就啱晒。首先,就嚟試下呢個月見蚵仔魯肉飯。米飯嘅口感一絕,同著滑潤嘅魯肉一齊食,感覺好滿足。魯肉腍滑入口,鮮味十足。加上金黃滑蛋,簡直係搭檔出色。第二樣就係大滿足蛋餅,真係令人大開眼界。芝士、雞肉、薯餅、粟米同埋蔬菜,各種口感,為你帶嚟意想唔到嘅驚喜。份量足夠,足夠填飽你嘅胃。至於我哋點嘅午餐配菜,就係芽菜,清脆又爽口。配菜份量適中,讓你食得開胃又唔會太飽。最後,就係夜市台灣腸,我哋揀咗原味同墨汁味。無論係口感定係味道,都絕對滿足你對台灣小吃嘅渴望。當然,一餐飯咁多嘢食,一定要配杯好飲嘅飲品。我哋選擇嘅凍珍珠奶茶,奶味香濃,甜度適中,最緊要嘅係珍珠Q彈,絕對令人回味無窮。「好吃吃光」係一間提供台灣味道嘅食肆,由食物到服務,都充滿了濃厚嘅台灣情懷。如果你鍾意台灣食物,嚟到呢度就冇錯啦。

2023-06-23
午餐
因為店長經常去拯救世界, 不定時休息, 所以有緣先食到!今日我有緣😜主打台式地道小食, 冇花巧裝修, 但滲出一點點台灣味道!🇹🇼咁難得, 當然去到盡, 叫佢哋嘅月見海路阿仔滷肉飯!有酸芽菜做前菜, 零舍開胃; 生蛋黃喺正中間, 賣相一流!啲蠔仔粒粒都大到嚇死人, 完全冇沙; 嗰三隻蝦新鮮彈牙; 滷肉味道啱啱好, 唔會太鹹; 當蛋黃、滷肉、阿仔同啲飯混合起嚟, 誇張啲都要講句,真係好食到飛起🛫同時叫咗佢哋都幾出名嘅鹽酥雞, 調味剛剛好, 唔會好似街邊嗰啲鹹到死; 雞肉炸完都好嫩滑多汁,脆皮好薄兼且脆卜卜!「唔小心」叫咗杯冇冰芋泥鮮奶, 賣相一流, 絕對適合打卡; 半杯都係芋泥, 真材實料, 甜味適中, 飽死我都飲埋佢😜雖然有緣先至食到, 望落價錢好似貴咗少少, 但真材實料, 而且味道真係非常之好, 就算要排隊我都覺得值得!咁啱坐咗喺老細隔離, 偷聽到有人撩佢做宣傳佢都唔肯, 真係有性格😜

咁難得, 當然去到盡, 叫佢哋嘅月見海路阿仔滷肉飯!

鹽酥雞

冇冰芋泥鮮奶

2023-06-21
鹽酥雞
冇冰芋泥鮮奶
2023-06-20 67 瀏覽
平民好食台灣菜🥳鹽酥雞滷肉飯 $65鹽酥雞大大嚿 💕外脆內軟 咬落👻去有肉汁 炸得啱啱好 亦都唔油膩👍🏼魯肉飯🍚係會半肥瘦 好開胃👅芋圓芋泥仙草 $38芋圓煙韌口感好 🫦不過略嫌太多冰🤔大滿足蛋餅 $54呢個有 芝士、雞扒、薯餅、粟米🤤🤤口感🥳好豐富 成個蛋餅好夾 薯餅加雞扒真係好正🤪👍🏼無冰芋泥鮮奶 🥛跟餐 +$28 🍽甜度適中 芋泥味好出總結 呢一間 都算幾高質 & 平民價錢嘅台灣菜小店 👩🏼‍🍳🏠可以一試👍🏼好味程度: 🌟🌟🌟🌟回頭度:🌟🌟🌟🌟
平民好食台灣菜🥳

鹽酥雞滷肉飯 $65
魯肉飯🍚係會半肥瘦 好開胃👅

芋圓芋泥仙草 $38
芋圓煙韌口感好 🫦
不過略嫌太多冰🤔

大滿足蛋餅 $54
呢個有 芝士、雞扒、薯餅、粟米🤤🤤
口感🥳好豐富 成個蛋餅好夾

• 鹽酥雞魯肉飯
  • 大滿足蛋餅
  • 無冰芋泥鮮奶
2023-06-15 48 瀏覽
大角咀一向多特色小店,應有盡有。今日放工嚟到呢一間米紙推介嘅台灣菜小店,果然冇令我失望!早咗放工去到都仲有得揀位。但未夠七點,全店都差唔多坐滿!認真厲害。聽住90後一定識嘅楊丞琳,TANK,周杰倫,簡約工業風裝修,加埋成間舖頭嘅職員都好後生,成件事好young !嘢食,飲品同甜品嘅選擇都好多,而且用QR code落單,上菜好快。試咗:✋🏽起司玉米蛋餅好接近台灣當地味道!入邊有生菜,粟米粒同拉到絲嘅芝士,加上外面有甜甜地嘅燒汁,好正!✋🏽椒鹽花枝丸可以話係台灣夜市必食,入邊仲有粒粒花枝,好Q好彈牙。佢冇落過多嘅椒鹽,完全冚過晒粒丸嘅味道,唔使驚咸到個口都苦埋。✋🏽芋泥芋圓仙草凍又來台灣必食甜品!超大份,超足料。污泥食得出係手工芋泥,好綿,正!性價比好高,坐得舒服,又有特色,值得回頭!

試咗:
✋🏽起司玉米蛋餅

✋🏽椒鹽花枝丸

✋🏽芋泥芋圓仙草凍

性價比好高,坐得舒服,又有特色,值得回頭!
---▪️🦪 月 見 海 老 蚵 仔 魯 肉 飯 $70𝑺𝒉𝒓𝒊𝒎𝒑, 𝑶𝒚𝒔𝒕𝒆𝒓 𝑩𝒓𝒂𝒊𝒔𝒆𝒅 𝑷𝒐𝒓𝒌 𝑹𝒊𝒄𝒆 𝒘𝒊𝒕𝒉 𝑹𝒂𝒘 𝑬𝒈𝒈𝒚𝒐𝒍𝒌The signature rice bowl looked amazing with loads of mini puffy oysters on top fully covering the rice underneath. However, tho the oysters were fresh and had no strong metal flavor, they were not creamy as they seemed. The entire taste was solely rely on the sauce from the braised pork. I would say the deep fried chicken bento would probably be tastier..▪️🧀起 司 肉 鬆 蛋 餅 $35 👍🏽𝑪𝒉𝒆𝒆𝒔𝒆 & 𝑷𝒐𝒓𝒌 𝑭𝒍𝒐𝒔𝒔 𝑬𝒈𝒈 𝑷𝒂𝒏𝒄𝒂𝒌𝒆This street food
---
▪️🦪 月 見 海 老 蚵 仔 魯 肉 飯 $70
▪️🧀起 司 肉 鬆 蛋 餅 $35 👍🏽
This street food performed much better than the rice with its cripsy pancake and sweetened soyu sauce on top, but tbh, the combination of cheese and pork floss can never go wrong.
▪️🥬 肉 燥 燙 青 菜 +$20
𝑪𝒉𝒊𝒏𝒆𝒔𝒆 𝑳𝒂𝒕𝒕𝒖𝒄𝒆 𝒘𝒊𝒕𝒉 𝑩𝒓𝒂𝒊𝒔𝒆𝒅 𝑷𝒐𝒓𝒌 𝑺𝒂𝒖𝒄𝒆
▪️🥛 無 冰 芋 泥 鮮 奶 +$20 👍🏽
𝑰𝒄𝒆-𝒇𝒓𝒆𝒆 𝑻𝒂𝒓𝒐 𝑴𝒊𝒍𝒌
The taro milk had the most condensed flavor I've tried recently, especially they didn't add ice to the drink so it would not be diluted no matter how long you leave it. The taro paste was incredibly silky and not tasted artificial. As you can see, the taro paste occupied half of the drink as well, definitely a good deal🤩.
---
Taste: 👍🏽👍🏽👍🏽👍🏽/ 5
Service: 👍🏽👍🏽👍🏽👍🏽/5
Re-visit ? ✔️
𝑪𝒉𝒆𝒆𝒔𝒆 & 𝑷𝒐𝒓𝒌 𝑭𝒍𝒐𝒔𝒔 𝑬𝒈𝒈 𝑷𝒂𝒏𝒄𝒂𝒌𝒆,𝑰𝒄𝒆-𝒇𝒓𝒆𝒆 𝑻𝒂𝒓𝒐 𝑴𝒊𝒍𝒌