2013-04-22 179 瀏覽
由於睇左某本飲食雜誌,得知元朗有間食店的海南雞飯好似幾正,星期日正好去試一試,雖然明知飲食雜誌的介紹未必可信,但既然該店離我家不遠,試一次也無妨呀!原來該店開12:00NOON,我哋早左10MINS到逹,當然無得入去坐啦,係附近行左陣,見佢開閘我哋就成為第一枱客喇!店子小小的,有3張可坐4-6人的圓枱及3張4人方枱,雖然店子小小的,但也裝修得很光猛,而且坐位濶落,坐得也算舒服。小店食物種類不多,以海南雞及口水雞為主,我們各自點了去骨海南雞飯(大)$42跟湯。 雞飯分為大及中,中的海南雞飯($36),不過一場來到,叫個大份量的好似食得開心啲!!先送上隨餐附送的例湯,湯水為南瓜胡蘿蔔雞湯,湯是滾燙的,而且味道濃郁,是蔬菜加雞煲了足夠時間的清甜味道,並非用了師傅的湯水可媲美! 個人超喜歡飲中式湯水的,這款湯就好似媽媽煲的湯咁真材實材!去骨海南雞飯(大): 雞的份量也是超多的,大約有10件,而且雞件是即切的,而且剛開店不久,雞肉有仍有少少暖的,雞肉也很嫰滑,亦沒有雪味,味道不錯的。加上隨餐附上3款醬料,分別有辣醬、蔥蓉及甜豉油,個人最欣嘗甜豉油,甜甜的醬汁與雞肉超夾的,雞肉也很超贊的。至於油飯

去骨海南雞飯(大):
雞的份量也是超多的,大約有10件,而且雞件是即切的,而且剛開店不久,雞肉有仍有少少暖的,雞肉也很嫰滑,亦沒有雪味,味道不錯的。加上隨餐附上3款醬料,分別有辣醬、蔥蓉及甜豉油,個人最欣嘗甜豉油,甜甜的醬汁與雞肉超夾的,雞肉也很超贊的。至於油飯則較為失色,顏色淡淡的,而且雞油的香味也不太感覺到,不過以$42一個套餐來說,絕對交足功課。
星期日的又新街人頭湧湧,隔壁的桂林米粉店照舊有大批食客排隊,這間在旁邊的海南雞飯店雖然仍未滿坐,但客人也是一枱走一枱入,客人也不少的,相信遲點站穩陣腳後,也怕要排隊才能吃美味雞飯了!
2013-04-21
  • 去骨海南雞飯
2013-02-23 91 瀏覽
雞好滑,完全無雪藏雞味。個口水汁好香又唔太辣,食到有雞味。可以下次外賣成隻返屋企做餸。同埋佢地啲雞係十隻八隻咁整,所以唔會話整咗好耐,而且好多人買外賣同堂食。我好怕啲燒味之類嘅嘢放咗出黎好耐都賣唔去。

題外話/補充資料: 如果有麻辣味仲正!
2013-02-22
  • 口水雞
2013-02-08 73 瀏覽
今日元朗新閞嘅海南雞飯試食。環境算清潔, 服務態度良好。雖然食物選擇唔多, 只有兩味招牌菜口水雞同海南雞, 但係做得好好食。我要咗一客海南雞胸套餐, 有燙有菜。啲胸肉好嫩滑, 另推薦個餐燙......超好飲好鮮甜。我對味精好敏感, 飲完完全無口渴! 正!必試!!
2013-02-03