平日Lunch time都唔洗等位,但都有7-8成滿鋪頭細細,但都幾乾淨✨叫咗吉列豬扒烏冬🍜豬扒新鮮炸起,都幾香脆,厚薄適中,一份切開5小塊🐷仲跟埋千島醬用黎點烏冬份量都幾多,唔算太煙韌湯底就係常見嘅平價奶白色豬骨湯,有少少咸味咁,有少少雜菜、海帶,同一塊鳴門卷🍥成碗面好有中學時期去X綠食個啲拉面feel,好懷舊😂午市套餐跟野飲,冷熱同價,凍飲都係正常size,抵讚👍🏻整體黎講,如果想平平地填飽個肚,呢到都係個好選擇,食物種類多,粉面飯糖水都有,價錢又平,性價比超高💯
平日Lunch time都唔洗等位,但都有7-8成滿
鋪頭細細,但都幾乾淨✨

叫咗吉列豬扒烏冬🍜
烏冬份量都幾多,唔算太煙韌
成碗面好有中學時期去X綠食個啲拉面feel,好懷舊😂
午市套餐跟野飲,冷熱同價,凍飲都係正常size,抵讚👍🏻

吉列豬扒烏冬
吉列豬扒烏冬
2022-07-07 885 瀏覽
Curry Pork Chop Rice 🐷🍘📍: 宜加, G/F., No, 51 Belcher's St, Kennedy Town, Hong Kong💰: $42⭐️ : 7/10Review : Crispy fried pork with egg and curry. A decent comfort food suitable for everyone, it is just around Kennedy Town and it has a wide space on the second floor. You can come here if you have a group gathering and it is also very affordable 👍🏻🤑
Curry Pork Chop Rice 🐷🍘

💰: $42

⭐️ : 7/10

Curry  Pork  Chop  Rice
Curry  Pork  Chop  Rice
2021-07-22 810 瀏覽
夜晚唔係咁想食得太多,所以同屋企人去左食宜加,由堅尼地城地鐵站行去只係3分鐘,非常方便👍🏻👍🏻屋企人叫左個豬頸肉炒公仔麵($42),炒得乾爽唔油膩,都幾好食👍🏻👍🏻我就叫左個xo醬炒蘿蔔糕($30),份量都唔算少,都好足料,仲有d配菜係底,賣相都唔錯,只係略嫌少少粉左dd。。。🙈🙈最後叫左個芒果班戟($27),一份有8件,全部都多cream,芒果足料夠大份!好正👍🏻👍🏻

2019-04-10 2010 瀏覽
「宜加」已經幫襯過好多次,食咁多次都唔會厭🤪佢主打係日式和風菜式為主,例如日式咖哩飯、日式湯烏冬拉麵、冷麵、日式小食🤩仲有一樣野好既係除左咸既主餐之外,仲有甜品餐牌,食完飯仲可以食埋甜品先走🤩仲要甜品既選擇都幾多,份量十足,好大碗🤤每次都要食佢地個木糠布甸,真係好好食,甜度剛剛好,口感都一流,除左原味之外,仲有好多味揀,例如綠茶、榴槤等等😵🌟原味木糠布甸 $27🌟🌟喳咋加清心丸 $27🌟清心丸係額外加的,除左清心丸仲可以加珍珠、黑珍珠、生果等等任勻選擇😍🌟西瓜珍珠喳咋黑糯米 $27🌟好足料!好多豆架,花奶都好多🤤

🌟原味木糠布甸 $27🌟

🌟喳咋加清心丸 $27🌟
清心丸係額外加的,除左清心丸仲可以加珍珠、黑珍珠、生果等等
任勻選擇😍

🌟西瓜珍珠喳咋黑糯米 $27🌟
好足料!好多豆架,花奶都好多🤤
2018-04-04 1643 瀏覽
去到西環冇乜嘢做, 咁不如坐低食個下午茶 撞正係公眾假期 ,其他餐廳都好多人 。咁就入去宜家嗰度食嘢啦 ,食物質素不過不失, 正在坐得夠舒服。咁我就點咗滑蛋雞柳飯 配呢個熱記得檸蜜, 一個非常之傳統嘅配搭。等時間比我想像中長… 大概等咗十分鐘到,滑蛋雞柳飯先送到。 但係非常驚喜嘅係: 佢嘅味道比我想像之中更加好,更加傳統日式。 雞件都夠滑 ,而且成個飯都好熱, 唯獨係有一兩嚿雞唔夠熟, 仲係粉紅色的 ,但係味道的確能夠補救。 買單40蚊左右, 算係咁啦。 宜家 以前成日同朋友去食 , 對佢印像都幾好,下次仲會再幫襯嘅。

2018-04-02
2018-01-31 983 瀏覽
去開堅離地城一定要試呢間餐廳,位置係香港大學站同堅離地城站中間,因為佢係大街,所以唔難揾~佢係一間甜品店,不過都有飯同面~ (通常都會嗌一個飯再嗌甜品xdxd) 入到去以為間餐廳好細,一眼見哂,原來仲有上層,雖然有d日久失修,但算幾寬敞~ 我一般都會嗌套餐(大約$30-$40),有幾款特飲都唔使加錢,包括紅豆冰、柑桔檸蜜,特別推薦蛋包咖哩雞球飯,雞球份量多,好抵食!甜品方面,推薦芒果椰果西米露,唔係太甜,椰果份量多~

甜品方面,推薦芒果椰果西米露,唔係太甜,椰果份量多~
2017-08-28 1016 瀏覽
西環有好多糖水鋪,大部分都抵食好味又坐得舒適,宜加係我經常食嘅甜品鋪之一,佢嘅木糠布甸非常出名,有各款生果味,連榴槤味都有。今次揀呢款係綠茶味,顏色好明顯係色素溝出嚟,食落亦係好假嘅香精味,食落口唔講唔覺係綠茶。不過布甸質感夠滑,就算食晒全個唔會話太膩,佢個size大約比拳頭大少少,一個都只係$25。以前都試過食朱古力,榴槤,咖啡同原味,如果要比較嘅話,我幾喜歡咖啡味同榴槤,佢香得黎唔似呢款綠茶味得個香精味。如果係綠茶愛好者真係千奇唔好試。

如果係綠茶愛好者真係千奇唔好試。
2017-02-26 912 瀏覽
I think Yi Ka is a pretty local restaurant. High variety of Food is provided in Yi Ka, including so called Japanese Style Cuisine and Chinese Dessert. I am not a fan of Yi Ka, as the food Quality is not fantastic. It is so called Japanese Style, but everyone (I believe) knows that this is absolutely NO Japanese / Korean Style. The quality is fine though. Price is reasonable. Seat are comfortable and there is always empty seat. No waiting time. So it is always a good choice when you and your frie
I am not a fan of Yi Ka, as the food Quality is not fantastic. It is so called Japanese Style, but everyone (I believe) knows that this is absolutely NO Japanese / Korean Style. The quality is fine though. Price is reasonable. Seat are comfortable and there is always empty seat. No waiting time. So it is always a good choice when you and your friend have no idea where to eat.

I ordered the Egg and Chicken Rice Bowl. It tastes quite good. Nothing Special. Not much to mention. I support these kind of local restaurant. At least it is way better than those chain stores.

My friend ordered a Mango ToFu Fa. He says its really good. But I think Its pretty expensive. $25. Maybe I have seen so better, cheaper ToFu Fa. Anyway. Yi Ka is a good restaurant.
2017-02-09
$40 (宵夜)
2016-10-24 810 瀏覽
今日經過西環 去西環碼頭諗住影天空之鏡點知地下完全冇水咩都影唔到行到身水身汗好想食返啲涼野經過呢間餐廳見到好多甜品就入去食叫咗呢個西瓜珍珠涼粉 $26好大碗西瓜好鮮甜大大粒 珍珠煙煙韌韌甜度適中涼粉夠晒爽甜
今日經過西環 去西環碼頭諗住影天空之鏡

好大碗西瓜好鮮甜大大粒

珍珠煙煙韌韌甜度適中
涼粉夠晒爽甜
2016-10-24 469 瀏覽
與朋友經過附近,突然想吃甜品,所以來了這間試試。我想吃雪糕的甜品,但看了看餐牌也找不到,最後點了份芒果糯米糍。因為很熱,原本很期待凍凍的芒果糯米糍。但吃下去,發現是暖的質感還可以,芒果味也很香口,但是不凍已經不可以接受了呢
與朋友經過附近,突然想吃甜品,所以來了這間試試。
因為很熱,原本很期待凍凍的芒果糯米糍。但吃下去,發現是暖的

質感還可以,芒果味也很香口,但是不凍已經不可以接受了呢
2016-10-06 537 瀏覽
9點還沒食晚餐 朋友推薦到了這裡。很多套餐都是價格30-50元。因為看到餐牌上都有帶照片。看到金針菇肥牛特別誘人就點了~和期待的味道一樣很好吃下次還回來試吃其他~

下次還回來試吃其他~
金針肥牛拉麵
金針肥牛拉麵
2016-06-27 760 瀏覽
記得以前中學既時候,有時放學都會同朋友一齊尼宜家食甜品,貪佢又平又好食。好奈無食過,心絲絲想再尼食下。今次唔食甜品食餃子拉麵,碗麵好淡好淡,個湯叫做有小小咸味,都食唔出佢係咩湯底。拉麵完全得番拉麵本身既味,面唔會太林,粟米好甜幾好食,菜偏硬,個塊白色野就係普通魚蛋既物體。餃子皮唔夠煙韌,煎得唔夠奈唔脆,唔夠香口,餃子料唔會淡幾好。菜同肉點一點個餃子汁都好食既。叫左杯紅豆冰一般啦,普通甜椰汁加紅豆加西米。西米一入口基本上溶左,而紅豆保留左完全有咬口,唔會太甜,但椰汁唔夠香。不過42蚊一個餐要求不能太高就對了。
菜同肉
點一點個餃子汁都好食既。
叫左杯紅豆冰
不過42蚊一個餐要求不能太高就對了。
2016-01-19 587 瀏覽
夜晚想去西環食個糖水,完全唔知去邊食。細佬熟西環,即刻打電話問佢。好,就試試吧。選了這個蜜瓜珍珠西米露糖水的甜度不均勻,而且整碗很稀。不過珍珠煮得好味,蜜瓜新鮮爽甜,不過實在很稀。回家後細佬問我好唔好味,我話麻麻,佢話:西環既質素係咁上下。嗯,好中肯,的確係咁上下。

選了這個蜜瓜珍珠西米露

嗯,好中肯,的確係咁上下。
2016-01-13
$23 (宵夜)
2016-01-15 492 瀏覽

選了這個蜜瓜珍珠西米露

嗯,好中肯,的確係咁上下。
2016-01-13
$23 (宵夜)
2015-05-11 399 瀏覽
呢間宜家加係一間我好中意既餐廳 因為佢有正餐又有甜品小食嗰啲 而味道又唔錯今次食左一個綠茶芒果凍湯圓 佢係芒果汁底 唔係好稀嗰啲芒果汁 佢個湯丸係綠茶皮 而個餡就係粒芒果 仲有啲西柚喺面 佢酸酸甜甜幾好味 而且估唔到芒果同綠茶會咁夾 仲有佢個芒果汁同芒果餡幾有對比 食到幾種唔同既質感跟住仲叫左個煎餃子 個底煎到好脆 而且仲keep住好多汁 而幫佢加分既係佢個醬汁 個汁係醋尼 酸酸地幾開胃 而且仲好香添